Tujina

FOTO in VIDEO: Policisti pravijo, da ni upošteval njihovih navodil. Posnetek razkril, kaj je moški počel, tik preden so ga ustrelili

Tulsa, 20. 09. 2016 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ali res ni nihče pomislil, da ima moj brat morda tehnične težave z vozilom, se sprašuje sestra 40-letnika, ki je nova žrtev policijskega streljanja. Pred javno objavo posnetka so policisti izjavili, da moški ni upošteval njihovih navodil. Kaj je razkril posnetek?

Več videovsebin
  • Policisti ustrelijo moškega v Tulsi (občutljivim ogled odsvetujemo)
    01:05
    Policisti ustrelijo moškega v Tulsi (občutljivim ogled odsvetujemo)
  • Iz 24UR: Razprave o nevarnosti terorizma
    02:00
    Iz 24UR: Razprave o nevarnosti terorizma

V ameriškem mestu Tulsa v zvezni državi Oklahoma preiskujejo smrt temnopoltega moškega, ki ga je v petek ustrelila policistka. Policisti so v javnosti objavili tudi posnetek dogajanja, ki je šokiral javnost, saj je mogoče sklepati, da gre za "usmrtitev".

Temnopolti moški ni bil oborožen, policistka pa je bele polti, opozarjajo ameriški mediji.

Šef policije Chuck Jordan je posnetek označil za "zelo pretresljiv" in dejal, da si ga je ogledal le s težavo. "Naredili bomo pravo stvar, ničesar ne bomo prikrili," je poudaril na tiskovni konferenci.

40-letnik je padel pod streli ob svojem vozilu. Uradno poročilo pravi, da je umrl zvečer v bolnišnici. Preiskovalci so prečesali tako avtomobil kot okolico, orožja, ki bi pripadalo moškemu, pa niso našli.

Kaj so povedali policisti takoj po dogodku?

Takoj po dogodku je tiskovna predstavnica policije sporočila, da sta se dva policista približala vozilu, ki je stalo na cesti. Motor je tekel, voznikova vrata so bila odprta. Takrat se jima je od strani približal Terence Crutcher. Slednji ni upošteval navodil policistov, približal se je vozilu in segel v vozilo. Najprej sta ga policista želela onesposobiti s elektrošokerjem, takoj zatem pa je odjeknil strel. 

Kaj je mogoče videti na posnetku?

Crutcher je med počasnim gibanjem imel roki nad glavo.
Crutcher je med počasnim gibanjem imel roki nad glavo. FOTO: AP

Dva policista se približata vozilu, ki stoji na cesti. Voznikova vrata so odprta, zdi se, da motor dela. Moški dvigne roki nad glavo, policista mu sledita do vozila. V rokah imata orožje. Pridružijo se jima še drugi kolegi. Vsi v moškega usmerjajo orožje. Moški skuša vzeti nekaj iz vozila, nenadoma se sesede. Sliši se, kako ženski glas kriči: Streljanje! Iz posnetka ni jasno, kdo je streljal in zakaj je sploh streljal. 

Moški leži ob vozilu. Krvavi. Preteče več kot minuta, policisti mu ne pomagajo. Nato se mu le približajo.

Uradno poročilo sicer pravi, da je Crutcher umrl v bolnišnici, a odvetnik njegove družine pravi, da je izkrvavel že na cesti, medtem ko mu policisti niso pomagali.

Pastor Ray Owens je prav tako videl posnetek že pred javnostjo. Poudaril je, da je razvidno, da je Crutcher na poziv policistov dvignil roki nad glavo, tako da trditev, da ni sledil navodilom, ne drži. Prav tako je poudaril, da se je moški počasi premikal proti vozilu in da je segel v notranjost. Morda po dokumente?

Pastor je poudaril, da so bili vsi pretreseni, saj moškemu ni nihče pomagal in ni pritisnil na strelno rano, da bi upočasnil krvavitev. Naboj ga je zadel v prsi in mu je preluknjal pljuča.

Kdo je vpleten?

Betty Shelby
Betty Shelby FOTO: Kanal A

Streljala naj bi policistka Betty Shelby, ki je v policijskih vrstah od leta 2011. Ob njej je bil policist Tyler Turnbough, ki je med policisti od leta 2009. Slednji je v rokah imel elektrošoker. Zdaj sta oba na plačanem prisilnem dopustu.

Dogodek preiskuje tudi tamkajšnje tožilstvo.

Gre še za eno smrt v nizu smrti temnopoltih neoboroženih ljudi, ki so jih ustrelili belopolti policisti. Javnost je zato znova na nogah. Letos so policisti v ZDA ustrelili najmanj 680 ljudi, od tega je bilo 161 temnopoltih moških.

Lokalne oblasti v Tulsi so prebivalce pozvale k miru, obljubile pa so transparentno preiskavo smrti. Upajo, da se ne bodo zgodili nemiri.

Najprej so posnetek pokazali Crutcherjevi družini

V nedeljo popoldne so policisti posnetek pokazali Crutcherjevi družini, nato še predstavnikom lokalnih oblasti. 

Družino je posnetek močno pretresel, zdi pa se ji tudi nezaslišano, da nekdo na posnetku Crutcherja označi z besedami "slab tip".

Družina pravi, da je resnično prizadeta. Ta veliki slab tip je bil oče, ta veliki slab tip je bil sin, ta veliki slab tip se je šolal in je želel, da smo ponosni nanj, ta veliki slab tip je ljubil boga, ta veliki slab tip je bil vsako nedeljo v cerkvi in pel z vsem srcem, je poudarila njegova sestra dvojčica Tiffany Crutcher. Družina zahteva, da zoper "nesposobnega" policista oz. policistko nemudoma vložijo obtožnico.

Z bratom sta 16. avgusta praznovala 40. rojstni dan. Takrat ji je obljubil, da bo končal šolanje in da bo družina ponosna.

Opozarjajo, da policisti očitno niso niti pomislili, da bi lahko voznik imel tehnične težave z vozilom. Takoj ko so videli temnopoltega moškega, so ga obravnavali kot kriminalca in ne kot nekoga, ki bi potreboval pomoč, so dodali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (407)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
21. 09. 2016 18.55
+1
našim policistom se cedijo sline saj hočejo elektro šokerje-v angliji je samo v zadnjih mesec dni kar 6 ljudi umrlo zaradi uporabe šokerja med njimi so kar 4 učitelji ter 1 računalničar-tako da niso bili kakšni gansterji
kitaristdule
21. 09. 2016 09.40
+1
Tile ameriški policaji so tako presrani, da streljajo že, če potegne veter od osumljenca.
felix59 drugič
20. 09. 2016 20.29
+11
Tile kravi babji policajski pa želim , da se bo celo življenje sekirala in očitala , saj je jasno videti , da je tipson umrl brez potrebe . Tole je hladnokrvni umor , več kot očitno !!!
Ramzess
20. 09. 2016 22.29
+0
Saj pravim, dejanje policaja je vedno naklepno, saj orožje nosi z namenom.
Dohtar-SLO
20. 09. 2016 19.29
+5
Shoot first, ask later...
tony_abcde@yahoo.com
20. 09. 2016 19.26
+7
Demokracija in človekove pravice po ameriško...
Razumnež
21. 09. 2016 08.56
+3
Problem ni demokracija, ampak liberalizem !!!! Vsak ima pravico do orožja, čeprav je načeloma velika večina proti orožju. Problem liberalizma se kaže tudi v tem, ko narod želi nekaj, ampak imajo razne skupine še vedno neke parada, pa feministke spet svoje fore, pa nekateri imajo pravico do đamije, pa splava, evtanazije itd... Torej NI problem v demokraciji, ampak v liberalizemu. Zdaj pa to ene parkrat preberi in se zamisli, ko boš paradiral.
ToJeToZaZdaj
20. 09. 2016 19.10
+7
Upajmo, da policisti tudi pri nas cim prej dobijo taka pooblastila in da lahko hladnokrvno ustrelijo vsakega , ki ne upošteva njihova navodila. Sodeč po komentarjih, je javnost v večini temu naklonjena. Seveda zakon velja tudi za mulce, kateri z mopedi naokol divjajo in jih policaji nikakor ne morejo ustavit. Metek pač lahko. To si očitno večina javnosti ali vsaj komentatorjev želi.
bebo3
20. 09. 2016 19.50
+3
se popolnoma strinjam! sploh nisem vedel da pri nas nimajo takih pooblastil.
Ramzess
20. 09. 2016 22.30
+2
"ki ne upošteva njihova navodila" To je preširok pojem, vsak si ga lahko razlaga po svoje.
SuperVeloce
20. 09. 2016 18.45
+8
Dejstvo je, da če prebivalstvo zahteva skoraj nekontrolirano osebno posedovanje orožja, nima potem tamkajšni policaj kaj za čakat na metek. Vsak američan, tudi tisti rednecki, ve da roke segati v policistu nevidno polje je čista provokacija in praktično gledano samomor. Dejstvo je tudi, da statistika lepo kaže, da število ustreljenih črncev ne presega belcev na območjih, kjer imajo le-ti primerljivo (visoko) izobrazbo. Zanimivo nihče ne zganja nasilja, ko pod streli črnskega policista umre beli lopov... in teh primerov ni zanemarljivo malo. Ampak ta si je očitno to zaslužil. hypocrisy much? Proteste in sranje pa potem zganjajo ponavadi takšni, ki so zavedeni ali pa sami zavajajo, po možnosti imajo doma kakšen kos (nelegalnega) orožja in sami sebe štejejo pod neko tolpo v njihovem glupem gettu.
gremonadesno
20. 09. 2016 18.37
-1
Ne razumem Zakaj ne upoštevajo navodila policajev .
Ramzess
20. 09. 2016 18.59
+1
Dobro vprašanje, sicer pa pri policiji nikoli ne veš kako se bo končalo, lahko še tako zelo ubogaš. Ne veš kaj imajo v glavah in kakšen cilj. Težko si dajo kaj reči, še manj verjamejo. Ko pa je enkrat prepozno, poti nazaj ni več.
EMINENT
20. 09. 2016 19.21
+1
Upoštevanje navodil policajev je dvorezan meč, še posebej v kikiriki republiki kot je naša, ko nikoli ne veš, če te niso določili za notranjega sovražnika!
Heineken 1A
20. 09. 2016 18.26
+1
PRAVILNO..., NI UPOŠTEVAL NAVODIL, ŠEL DO VOZILA, ŽELEL VSTOPITI V VOZILO, KJER IMA PO VSEJ VERJETNOSTI OROŽJE! PO AMERIŠKI ZAKONODAJI UPORABA UPRAVIČENA, PRI NAS ALI V EVROPI? NIKOLI!
danijel73
20. 09. 2016 16.53
-3
če pa je bil črn, to ko bodo si krampa zvolili se nej na kaj takega navadijo še v večjem obsegu. pa potem bodo temnopolti udarili tudi nazaj.
DIWG
20. 09. 2016 17.04
+6
Udarili nazaj? Vojska in policija je v rokah belcev.
lepinbogat
20. 09. 2016 16.40
-6
mogoče je pa delal samomor
ficfiric 1
20. 09. 2016 16.31
+3
Drgac pa belca ne bo ustavu policaj...ker ve da ga bo tozu...crnc ga ne bo....sploh ce ga prej pohladis....pac se spravlajo na tiste kot se lahko...
Naveli?anec
20. 09. 2016 17.32
-3
FoglofffTunekkk
20. 09. 2016 16.27
+19
Prokleti mediji fukkjenni slovenski...a ste vidli "občutljivim ogled odsvetujemo"??????...Fse je od daleč posneto...človek pač pade, ne vidiš niti krvi !!!... POP TV nonstop nalaga, nalaga in nalaga...dramatizira oh in ah...pa nič iz fsega... Ameriško policisti so pač pigs (svinje) ki morijo nedolžne ljudi... Naj si POP TV rajši vzame vzgled po tem, da ameriški medije objavijo imena policistof, in celo fotografije...pri nas pa nonstop fse zakrito...fse zavito v vato.
Jure Strle
20. 09. 2016 16.22
+5
edino pravilo.. če ti reče ustavi se, se ustavi.. ne hodit dalje
azzurro9111
20. 09. 2016 16.17
+22
do konca oglasa še 16 sec
helter skelter
20. 09. 2016 16.16
+4
Glede na to, da gre za zelo občutljivo temo - streljanje, uboj ...., a ne boste zaklenili komentarjev, tako kot pri ostalih podobnih temah?????? A zaklenete le, ko se zgodi pri nas?
Mr.
20. 09. 2016 16.20
+4
Le zakaj bi.. naj običajni ljudje izrazimo svoje mnenje o neki demokraciji, kjer je vladajočim dovoljeno vse...
helter skelter
20. 09. 2016 17.08
+3
Ni bila poanta v tem kar pišeš. Rad bi le vedel, zakaj pri podobnih zadevah ki se zgodijo pri nas, komentiranje zaklenejo.
gunja
20. 09. 2016 17.44
Zato ker je slovenija majhna in vsak pozna vsakega pa bi potem marsikoga prizadel ko bi bral kake vse zarote nekateri skobacajo skupaj tudi ob tragicnih nivicah.
Jimi1
20. 09. 2016 16.11
+38
Hja na Dolenjskem je situacija obratna.... Kakšen "nadstandardno obravnavani" državljan iz "elitnega naselja" lahko nemoteno vlamlja, ropa in grozi občanom ulice...pa nič. Če npr dobiš človeka, ki ti krade po gozdu, ga fotografiraš pri počeju, slednji te nato še poskuša umoriti,lovi z orožjem po gozdu.... pa tožilstvo slednjega razglasi za "zrtev" in preganja lastnika, ki tudi lastnega življenja več nima pravice zavarovati...., kaj šele fotografirati lopova na svojem.
scorpio50
20. 09. 2016 16.09
+4
Zakaj pišete o ameriških zločincih? Kaj imamo Slovenci od tega?
TRUMPP
20. 09. 2016 16.12
+3
Pozabljamo na naše......prefinjene zločince,...Namen je dosežen,...pa to.
Jimi1
20. 09. 2016 16.14
+2
O naših zaščitenih podležih se ne sme pisati, pa preusmirjajo poglede javnosti na ZDA. Pa ena manjšina nemoteno počne že praktično vse kar se ji zljubi nad konstituivnim narodom te države, ki je vse drugo samo država slovenskega naroda NE !
valjhunsinkajtimara
20. 09. 2016 16.06
+1
Treba je vedit, da se med urjenjem vsako urjenje s pištolo, konča s tem, da se ustreli v tarco. Nikoli se pistola ne vrne v tok, ne da bi z njo streljal. Tako, da, ko je pistila potegnjena ima ameriški policist oriučen nagon, da na koncu ustreli v cilj scoje pozornosti.
scorpio50
20. 09. 2016 16.04
+0
MIslim, sramota.358 komentarjev za ameriške zgube. Kaj imamo mi z njimi? Naj bodo na svojem kontinentu!