Tujina

Smrtni dogovor dveh Britancev v Siriji: Nisva želela, da bi najini glavi paradirali po YouTubu

London, 17. 12. 2014 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Za televizijo sta spregovorila dva Britanca, ki sta se v Siriji borila na strani Kurdov. Še preden sta se odpravila na pot, sta se dogovorila, da se skrajnežem ne bosta pustila ujeti in bosta raje umrla na bojišču. Zato sta zadnji naboj vedno hranila zase.

Kurdska borca v Siriji
Kurdska borca v Siriji FOTO: Reuters

Jamie Read in James Hughes, ki sta odšla v Sirijo, kjer sta se borila proti skrajnežem samooklicane Islamske države (IS), sta po vrnitvi za medije spregovorila o psihičnem pritisku, ki sta ga doživela na bojiščih. Pojasnila sta, da se morala med patruljami skupaj s kurdskimi vojaki umikati kroglam, za svojce pa sta posnela tudi videoposnetek, v katerem sta se za primer njune smrti od njih poslovila.

Za britansko televizijo Sky News sta pojasnila tudi, kako sta ležala v blatu na nikogaršnjem ozemlju, to pa sta primerjala z bojišči v prvi svetovni vojni. V enem primeru je bilo tako mraz, da se je njun kurdski kolega zaradi podhladitve zgrudil na tla.

Nista plačanca

Ostro sta zanikala, da bi bila plačanca in zatrdila, da za njuna dejanja nista dobila niti penija. Ravno nasprotno, da sta sploh prišla tja, sta morala prodati svoje imetje, ob vrnitvi pa ju je v Veliki Britaniji čakal kup položnic in dolgov.

Gre za nekdanja vojaka, ki sta se borila v Iraku, zdaj pa sta se odločila, da gresta povsem kot prostovoljca v Sirijo in se borita proti IS. Pravita, da sta se za to odločila, ker imata ničelno toleranco do terorizma. Še posebej ju je pretresla objava videoposnetka obglavitve britanskega prostovoljnega delavca Alana Henninga. "Lahko res najdete opravičilo, da sedite tukaj in ne naredite ničesar," je dejal Read.

Kurdi
Kurdi FOTO: Reuters

24-letni Read in 26-letni Hughes sta še povedala, da je bila organizacija potovanja precej preprosta. "Tu in tam kak klic in še kakšen pogovor preko Skypea," sta dejala. Ko sta prišla v iraško mesto Irbil, so jo od tam Kurdi prepeljali na bojišče v Siriji.

Med potovanjem nista vedela, če sta bila morda ujeta v kakšno zanko. "Pobere te moški, ki ne govori angleško in že to takoj predstavlja prvo oviro," pravita. Ko pa sta prišla do varne hiše, sta menila, da se od tam ne bosta vrnila.

Ko sta dobila še orožje, so ju prepeljali na bojišče, kjer sta se pridružila še trem zahodnjakom. V treh tednih na bojišču sta morala večkrat patruljirati ponoči. "Bila je najbolj temna noč, kot, če bi bil v jami brez luči. Tako stremiš v črnino in upaš, da te ne bo nihče videl pred tabo," je dejal Read.

Kurdska borca v Siriji
Kurdska borca v Siriji FOTO: Reuters

Dogovorila sta se tudi, da se skrajnežem ne bosta pustila ujeti. Če bi bilo potrebno, bi ubila drug drugega. "Ne bi se pustila ujeti in konec. Nisva želela, da bi naju ujeli, nisva želela, da bi najini glavi paradirali po YouTubu, to prisego sva si dala, preden sva se odpravila," je še povedal Read.

"Vsi na bojiščih imajo naboj zase. Nihče ne želi, da bi ga ujel IS. Nihče ne želi z odrezano glavo končati na YouTubu. Če je slišati še tako kruto, je verjetno tako najbolje," dodaja.

Read je opisal tudi svoj zadnji dan na bojišču. Skupaj sta s Hughesom odšla na patruljo proti bližnji vasi, v kateri so bili pripadniki IS. V nekem trenutku sta bila precej na odprtem območju in postala tarči skrajnežev, ki so streljali proti njima. "Krogle so švigale in to zelo blizu. So žvižgale in se odbijale nad glavo, gre za zelo značilen zvok. Bilo je veliko kričanja in dretja, veliko besed z začetnico F," sta pojasnila.

Še bi se vrnila

Med begom sta se bila prisiljena umakniti skozi vas, v kateri je bilo podstavljenih veliko bomb. Nekako se jima je uspelo vrniti v bazo, vendar pa poudarjata, da je treba narediti več. V Veliko Britanijo sta se vrnila pretekli teden, ob tem pa so ju že na letališču šest ur zasliševali protiteroristični preiskovalci.

Na vprašanje, ali bi se vrnila v Sirijo, je Read dejal, da si želita takšne priložnosti. "Vendar pa nisem prepričan glede politike - nisem prepričan, da bi naša vlada to odobravala," je dejal.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

venetty
18. 12. 2014 09.51
+8
Samo vprašanje časa je kdaj bodo ljudje ustanovili podobno organizacijo kot IS. vendar krščansko kot npr Templarji. v primeru da se zgodi podobno kot včeraj v Pakistano kjer so pobili 148 večina otrok v Evropi, se bo odprla PANDORINA SKRINJICA IN BO JOJ. Problem je v tem, da kjer koli je vpletena vera si lahko 100% da ima ta človek zelo zelo mali IQ ali pa, da ima sprane možgane in je sposoben velikih grozot. EDINA PRAVA REŠITEV ZA SVET JE ATEIZEM IN PREPOVED VSEH VER. Po dveh generacijah bodo vsi pozabili ta dva tipa iz puščave (sej veste katera dva). Da smo sposobni poslati človeka v vesolje in da še obstaja cerkva ki navaja da je svet naredil bog da nimamo skupnih prednikov z opicami. D . Kdor je pameten se zaveda, da je vere le orodje za zlobne ljudi, da z doktrino obvladujejo množice neumnih ljudi.
Elias47
18. 12. 2014 09.35
propaganda...
ficfiric 1
18. 12. 2014 08.43
-3
Ja gvisn da sta zastonj sla dol....pa tle en clank 2 mulcev obljavlate in opevate kako sta se borila za pravico po drugi stran pa glasni da mularija hodi dol in se pridruzuje IS...sploh pa vprasanje kaj sta dol dejansko pocela...mal sta se sla igrat za vikend...pa streljat narod zato ker sta vidla kako so enmu britancu glavo odrobil...skoda da jo niso se njima...borit se na drugi stran sveta in to se na strani amerotov in nata.....zame hujs kot IS...
StopTTIP
17. 12. 2014 21.01
+0
Še vedno pa ostaja odprto vprašanje... kaj zapompleksana mulca z morilskimi nagnenji počneta 10.000 km od svojega doma... z orožjem v roki ???? Sicer pa isto velja tudi za slovenske plačance v Afganistanu in povsod drugod, kjer sodelujejo pri NATO vojnih zločinih !!!!!!!
jg57
17. 12. 2014 15.32
+2
včasih so hodili na lov sedaj na bojišče. Tole so ijave dveh avanturistov, ki sta si želela, da bi se tudi njima kaj dogajalo. No, očitno jima je uspelo, prižla sta v medije, pet minut slave zdaj in nikoli več
Definbahija
17. 12. 2014 14.43
+4
" V Veliko Britanijo sta se vrnila pretekli teden, ob tem pa so ju že na letališču šest ur zasliševali protiteroristični preiskovalci." To zgleda še huje kot U-D-B-A :D
pridnaov?ka
17. 12. 2014 13.45
-7
..če verjameš ,je pa res..
speedstar
17. 12. 2014 13.36
+32
Turizem se je očitno razširil na ubijanje ljudi.