FOTO: Na Hrvaškem zaradi neurja umrl 33-letnik, snežne nevihte ohromile tudi številna letališča po Evropi

Vreme povzroča težave tudi marsikje na Hrvaškem. V Gorskem kotarju je zaradi viharnega vetra umrl 33-letnik. Sneženje, mraz, močan veter in močno deževje težave povzročajo tudi drugod v Evropi. V večjem delu Francije je razglašeno oranžno vremensko opozorilo. Zaradi močnega sneženja imajo velike težave na letališču v Bruslju, pa tudi na nekaterih drugih letališčih.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (10)

  • Sneg v Nemčiji - 3
  • Sneg v Nemčiji - 2
  • Sneg v Nemčiji - 1
  • Sneg v Amsterdamu
  • Vreme v Belgiji
  • Sneg v Veliki Britaniji - 2
  • Sneg v Veliki Britaniji - 1
  • Vreme v Španiji
  • Vreme v Španiji
  • Vreme v Franciji

Močno neurje je v vasi Belo selo pri Fužinah v Gorskem kotarju zahtevalo življenje 33-letnika. Moški je umrl, ko mu je veter zrušil lestev, na kateri je poskušal popraviti streho svoje hiše, ki mu jo je razkril veter.

Policija okoliščine tragedije še ugotavlja. Kot kaže pa se je smrtno ponesrečil, ko se je skušal povzpeti na streho, na kateri je bil izpostavljen močnem vetru, ki ga je vrgel na tla. Lokalni mediji pišejo, da je 33-letnik pred kratkim kupil hišo, jo nameraval prenoviti in odpreti avtomehanično delavnico.

Neurje v Gorskem kotarju

Na območju Gorskega kotarja so številne ceste morali zapreti zaradi podrtih dreves. (Foto: dnevnik.hr)

Policija je danes opozorila prebivalce Gorskega kotarja, naj ne zapuščajo svojih domov, dokler se veter ne bo umiril, ker lahko ogrozijo svoja življenja.

Nekatere prometnice v Gorskem kotarju so morali zaradi porušenih dreves zapreti. Avtocesta med Reko in Zagrebom pa je zaradi močnega vetra med odcepoma Kikovica in Delnice odprta samo za osebna vozila, je poročal hrvaški avtoklub.

Hrvaški meteorologi so za danes napovedali močen jugozahodni veter, posebej v višje ležečih območjih. Na Jadranu pa so možne nevihte z južnim vetrom.

Sneženje in veter ohromila Veliko Britanijo

Veliko Britanijo so zajeli obilno sneženje, močan veter in nizke temperature. (Foto: AP)

Snežne nevihte ohromile številna letališča, v Franciji kar 120.000 domov brez elektrike

Zahodno Evropo sta v nedeljo zajela močno sneženje in mraz. V Franciji je zaradi močnih snežnih neviht in mraza za večino države razglašen oranžni alarm, podobne razmere so tudi v Belgiji, kjer v Bruslju zaradi snežnih neviht vladajo kaotične razmere. S tamkajšnjega letališča poročajo o številnih odpovedih letov.

Obilno sneženje in nizke temperature so konec tedna zajele tudi Veliko Britanijo, zaradi česar so oblasti za večji del države razglasile rumeno vremensko opozorilo. Veter je ponekod pihal v sunkih s hitrostjo 130 km na uro.

Kaos je tudi na številnih nemških cestah, na katerih se je danes zjutraj zgodilo več sto prometnih nesreč, večinoma zaradi poledice. O odpovedih letov so v nedeljo in danes zjutraj poročali tudi z letališča v Frankfurtu. Tam so odpovedali 405 letov, kar je potovalne načrte spremenilo več sto potnikom. Obratovanje letališča se sicer vrača v normalo, danes bodo po poročanju agencije predvidoma odpovedali še 77 letov. "Naši plugi so morali na dolgih pistah na koncu obrniti in na novo splužiti pred kratkim očiščeno površino, saj je sneg sproti pobelil stezo," so razmere opisali na letališču. Za štiri ure je bilo zaprto tudi letališče v Düsseldorfu.

Snežni vihar je nekaj težav povzročil tudi v železniškem prometu. Hitri vlaki med Berlinom in Münchnom so sicer kljub neurju v nedeljo večinoma sledili urnikom vožnje, so pa danes zjutraj v operaterju železnic Deutsche Bahn tik pred predvidenim odhodom odpovedali vlak iz Berlina v bavarsko prestolnico. V Deutsche Bahn razloga za odpoved niso navedli.

Na božičnem sejmu v Aachnu se je podrlo božično drevo, ki je padlo na bližnji vrtiljak in poškodovalo pet oseb, ena od njih huje. Drevo je najverjetneje podrl močan veter.

Oranžni alarm v večjem delu Francije

V Franciji po snežnem in mrzlem koncu tedna pričakujejo podobno vreme tudi danes. Napovedane so snežne nevihte z močnim vetrom, ponekod pa močni nalivi, ki bi lahko povzročili poplave in prožili plazove. Prav tako so na obali napovedani izredno visoki valovi. Prebivalcem zato svetujejo, naj se izogibajo potovanjem, če to res ni nujno.

Zaradi močnih neviht je brez elektrike ostalo okoli 120.000 gospodinjstev. Od tega okoli 90.000 v Pays de la Loire. Močno sneženje in veter napovedujejo tudi za območje francoskih Alp, medtem ko na sredozemski obali pričakujejo visoke valove, ki bi lahko poplavili nižje ležeče obalne predele.

Zimsko vreme težave povzroča tudi v Sloveniji, več pa na naslednji povezavi.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 8
Didi Pele 12.12.2017 19:24:36
Franc Švajnov je še bolj ,,švajn,,
Več komentarjev