Tujina

FOTO: Na Hrvaškem zaradi neurja umrl 33-letnik, snežne nevihte ohromile tudi številna letališča po Evropi

Pariz/Frankfurt/Bruselj/Zagreb, 11. 12. 2017 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vreme povzroča težave tudi marsikje na Hrvaškem. V Gorskem kotarju je zaradi viharnega vetra umrl 33-letnik. Sneženje, mraz, močan veter in močno deževje težave povzročajo tudi drugod v Evropi. V večjem delu Francije je razglašeno oranžno vremensko opozorilo. Zaradi močnega sneženja imajo velike težave na letališču v Bruslju, pa tudi na nekaterih drugih letališčih.

Močno neurje je v vasi Belo selo pri Fužinah v Gorskem kotarju zahtevalo življenje 33-letnika. Moški je umrl, ko mu je veter zrušil lestev, na kateri je poskušal popraviti streho svoje hiše, ki mu jo je razkril veter.

Policija okoliščine tragedije še ugotavlja. Kot kaže pa se je smrtno ponesrečil, ko se je skušal povzpeti na streho, na kateri je bil izpostavljen močnem vetru, ki ga je vrgel na tla. Lokalni mediji pišejo, da je 33-letnik pred kratkim kupil hišo, jo nameraval prenoviti in odpreti avtomehanično delavnico.

Na območju Gorskega kotarja so številne ceste morali zapreti zaradi podrtih dreves.
Na območju Gorskega kotarja so številne ceste morali zapreti zaradi podrtih dreves. FOTO: dnevnik.hr

Policija je danes opozorila prebivalce Gorskega kotarja, naj ne zapuščajo svojih domov, dokler se veter ne bo umiril, ker lahko ogrozijo svoja življenja.

Nekatere prometnice v Gorskem kotarju so morali zaradi porušenih dreves zapreti. Avtocesta med Reko in Zagrebom pa je zaradi močnega vetra med odcepoma Kikovica in Delnice odprta samo za osebna vozila, je poročal hrvaški avtoklub.

Hrvaški meteorologi so za danes napovedali močen jugozahodni veter, posebej v višje ležečih območjih. Na Jadranu pa so možne nevihte z južnim vetrom.

Veliko Britanijo so zajeli obilno sneženje, močan veter in nizke temperature.
Veliko Britanijo so zajeli obilno sneženje, močan veter in nizke temperature. FOTO: AP

Snežne nevihte ohromile številna letališča, v Franciji kar 120.000 domov brez elektrike

Zahodno Evropo sta v nedeljo zajela močno sneženje in mraz. V Franciji je zaradi močnih snežnih neviht in mraza za večino države razglašen oranžni alarm, podobne razmere so tudi v Belgiji, kjer v Bruslju zaradi snežnih neviht vladajo kaotične razmere. S tamkajšnjega letališča poročajo o številnih odpovedih letov.

Obilno sneženje in nizke temperature so konec tedna zajele tudi Veliko Britanijo, zaradi česar so oblasti za večji del države razglasile rumeno vremensko opozorilo. Veter je ponekod pihal v sunkih s hitrostjo 130 km na uro.

Kaos je tudi na številnih nemških cestah, na katerih se je danes zjutraj zgodilo več sto prometnih nesreč, večinoma zaradi poledice. O odpovedih letov so v nedeljo in danes zjutraj poročali tudi z letališča v Frankfurtu. Tam so odpovedali 405 letov, kar je potovalne načrte spremenilo več sto potnikom. Obratovanje letališča se sicer vrača v normalo, danes bodo po poročanju agencije predvidoma odpovedali še 77 letov. "Naši plugi so morali na dolgih pistah na koncu obrniti in na novo splužiti pred kratkim očiščeno površino, saj je sneg sproti pobelil stezo," so razmere opisali na letališču. Za štiri ure je bilo zaprto tudi letališče v Düsseldorfu.

Snežni vihar je nekaj težav povzročil tudi v železniškem prometu. Hitri vlaki med Berlinom in Münchnom so sicer kljub neurju v nedeljo večinoma sledili urnikom vožnje, so pa danes zjutraj v operaterju železnic Deutsche Bahn tik pred predvidenim odhodom odpovedali vlak iz Berlina v bavarsko prestolnico. V Deutsche Bahn razloga za odpoved niso navedli.

Na božičnem sejmu v Aachnu se je podrlo božično drevo, ki je padlo na bližnji vrtiljak in poškodovalo pet oseb, ena od njih huje. Drevo je najverjetneje podrl močan veter.

Oranžni alarm v večjem delu Francije

V Franciji po snežnem in mrzlem koncu tedna pričakujejo podobno vreme tudi danes. Napovedane so snežne nevihte z močnim vetrom, ponekod pa močni nalivi, ki bi lahko povzročili poplave in prožili plazove. Prav tako so na obali napovedani izredno visoki valovi. Prebivalcem zato svetujejo, naj se izogibajo potovanjem, če to res ni nujno.

Zaradi močnih neviht je brez elektrike ostalo okoli 120.000 gospodinjstev. Od tega okoli 90.000 v Pays de la Loire. Močno sneženje in veter napovedujejo tudi za območje francoskih Alp, medtem ko na sredozemski obali pričakujejo visoke valove, ki bi lahko poplavili nižje ležeče obalne predele.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zimsko vreme težave povzroča tudi v Sloveniji, več pa na naslednji povezavi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dipe
12. 12. 2017 19.24
Franc Švajnov je še bolj ,,švajn,,
Frane Šajn
11. 12. 2017 17.36
-14
A na Hrvaškem? nič nič kar naj piha še naprej!
ravtar
11. 12. 2017 18.55
+15
Ramzess
11. 12. 2017 16.48
+1
Resnično, da ti gre v takem vetru plezat na ..., le kaj je mislil.
korintos23
11. 12. 2017 11.36
-2
Ja kak te to, včeraj Nemčija, danes Francija, eni portalovci pa že tri dni tulijo da se to dogaja samo v moji domovini Sloveniji!
cirenij
11. 12. 2017 16.29
-5
Zapomni si l. 2028. 1000 in ne polnih 1000 let.Človek je človeku postal zverina. Ne brigajo ga travme drugih, samo njegova r... In za vse te izkoriščevalske bogatune je tam zgoraj (oz. spodaj) pravo mesto. Na srečo žara nima žepov, je rekla Manca Košir.
Ramzess
11. 12. 2017 19.35
-2
Explainator
11. 12. 2017 11.35
+15
samo oranžno opozorilo? mi smo imeli že večkrat rdeče! te francozi so pravi pusiji