Tujina

FOTO in VIDEO: Mraz zahteval nove smrtne žrtve na Poljskem, v BiH in v Italiji

Beograd/Sarajevo/Atene/Istanbul, 10. 01. 2017 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nad Evropo še naprej vztraja izjemno mrzlo vreme, ki je terjalo nove smrtne žrtve. Na Poljskem je v zadnjih 24 urah zaradi nizkih temperatur umrlo še šest ljudi, od novembra lani že 71. O novih smrtnih žrtvah poročajo tudi iz BiH, Srbije in Romunije. Iz Turčije in Grčije poročajo o snežnih metežih, iz Srbije pa prihaja zgodba o Srbu, ki je padel v vodnjak in dva dni preživel na hudem mrazu.

Več videovsebin
  • Sneg in mraz sta ohromila tudi del Grčije
    00:52
    Sneg in mraz sta ohromila tudi del Grčije
  • Hud mraz in snežne plohe zajeli Turčijo
    03:27
    Hud mraz in snežne plohe zajeli Turčijo
  • Iz 24UR: Brezdomci in begunci v primežu mraza
    02:31
    Iz 24UR: Brezdomci in begunci v primežu mraza

Izredno nizke temperature in sneg še naprej vztrajajo na jugovzhodu in vzhodu Evrope. V Srbiji so se že peti dan zapored zbudili v ledeno jutro, zato je za južni del Srbije še vedno razglašena najvišja stopnja ogroženosti. Izredne razmere so v 11 občinah, najhuje pa je v vaseh na obronkih Golije in Javora. Za posledicami hudega mraza je umrl 51-letnik v Vranju. Moškega so našli zmrznjenega v njegovi hiši.

Zaradi polarnega mraza, ki že več dni vztrajal nad večjim delom Evrope, je na stari celini umrlo že več kot 40 ljudi, predvsem brezdomcev in migrantov.

V Srbiji sta zaradi mraza danes umrla še 88-letnik in njegov 64-letni sin iz okolice kraja Gadžin Han na jugovzhodu Srbije. Za dva človeka pa še preverjajo, ali sta umrla za posledicami podhladitve ali česa drugega, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. V Srbiji so zaradi mraza razglasili izredne razmere v enajstih občinah, ustavljen je promet na Donavi.

Ceste so poledenele, zaradi snežnih zametov, ki so ponekod visoki tudi do štiri metre, pa so dostopi v določene vasi po cesti onemogočeni. Jutranje temperature so ponekod še vedno pod -20 stopinj Celzija, dnevne pa v večini države ostajajo pod lediščem. V določenih delih države so podaljšali šolske počitnice do 16. januarja.

Srb padel v vodnjak ter čudežno preživel dva dni in pol na mrazu

BBC danes objavlja zgodbo Srba, ki je čudežno preživel dva dni in pol v vodnjaku, ko so bile temperature globoko pod lediščem. Jezdimir Milić iz vasi Smoljinac je v petek šel od doma v trgovino, a se nekaj ur za tem ni več vrnil domov. Šele 52 ur pozneje so ga našli na dnu vodnjaka, kjer so se ponoči temperature spustile na –20 stopinj Celzija. Milić je pri padcu v pet metrov globok vodnjak utrpel nekaj lažjih poškodb in se zdravi v bolnišnici zaradi podhladitve.

V večjem delu BiH so temperature še vedno pod -10 stopinj Celzija, ponekod tudi pod -20 stopinj Celzija. Mraz bo vztrajal vse do četrtka.
V večjem delu BiH so temperature še vedno pod -10 stopinj Celzija, ponekod tudi pod -20 stopinj Celzija. Mraz bo vztrajal vse do četrtka. FOTO: AP

Zaradi mraza v Federaciji BiH podaljšali počitnice

O novih žrtvah zaradi mraza poročajo tudi mediji v BiH. Starejša moška v Banja Luki in Ribniku naj bi zaradi podhladitve sicer umrla že v soboto, že pred tem pa so v BiH poročali še o enem mrtvem, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Država je trenutno v ledenem oklepu, ponoči temperature padejo tudi do minus 30 stopinj Celzija, podnevi pa se ne dvignejo nad –15 stopinj Celzija.

Izboljšanje vremena pričakujejo tudi na Hrvaškem, kjer sta močna burja in izreden mraz v ledeni oklep spravila ustje Neretve in tudi dele morja. Podobno je stanje v Makedoniji, kjer je bila davi najnižja temperatura minus 20 stopinj Celzija, snežna odeja pa je ponekod debela 68 centimetrov.

Zaradi mraza je v BiH izjemno obremenjen sistem oskrbe z energenti. V Sarajevu so zmanjšali dobavo zemeljskega plina toplarnam in ga preusmerili individualnim odjemalcem, ki nimajo drugega vira ogrevanja. Mestni sistem centralnega ogrevanja pa so preusmerili na tekoča goriva.

Najhujše razmere so v Zenici, kjer je prišlo do okvare na sistemu centralnega ogrevanja v inštalacijah železarn v lasti multinacionalke Acelor Mittal. Posledično v tem mestu kar dva dni ni bilo ogrevanja, napako so odpravili šele danes.

V Federaciji BiH so zaradi mraza do 16. januarja podaljšali počitnice, izdali so tudi priporočilo za skrajšanje delovnega časa, kjer je to mogoče. Polarnega mraza naj bi bilo v BiH konec do četrtka, a temperature bodo ostale pod lediščem.

V Turčiji ponekod zapadlo tudi več kot meter snega

Rdeči meteoalarm je zaradi polarnega mraza razglašen še za Črno goro in del Grčije. Dele Grčije in Turčije je v zadnjih dneh zajelo izredno sneženje. Nekateri poročajo, da tako hudega snežnega meteža, kot je konec tedna zajel Istanbul, v turški metropoli niso doživeli že od leta 2009. V metropoli so namerili skoraj 65 centimetrov debelo snežno odejo. Od konca tedna so morali odpovedati več sto letov s tamkajšnjega letališča. Ponekod s Turčije poročajo tudi o več kot meter debeli snežni odeji. Takšne polarne razmere bodo vztrajale še vse do četrtka, navajajo meteorologi.

Sneg je pobelil tudi Atene.
Sneg je pobelil tudi Atene. FOTO: AP

Atene je minulo noč zajelo sneženje, sneg je na debelo pobelil mestno središče in tudi znamenito akropolo. Zaradi tega bodo danes zaprte vse tamkajšnje šole. Medtem so zaradi močnega sneženja nekatere grške vasi, pa tudi otoki že dva dni odrezani od sveta. Ponekod ni oskrbe z elektriko, zaradi tega pa tudi ne ogrevanja in vode, ki jo črpajo s pomočjo električne energije. Na otoku Euboea v Egejskem morju je snežna odeja tudi ponekod na obali debela kar do tri metre.

Močno prizadeto je tudi otočje Sporadi na severu Egejskega morja. Okoli 2800 prebivalcev otoka Alonisos je že od konca tedna brez elektrike in telefonski povezav. Temperature pa so ponoči do minus 15 stopinj Celzija padle celo na Kreti. Tudi v Grčiji izboljšanje pričakujejo v četrtek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Poljskem mraz terjal še šest smrtnih žrtev 

Iz italijanske Apulije poročajo o dveh smrtnih žrtvah zaradi ekstremno nizkih temperatur.

Mraz še vztraja tudi na Češkem in Poljskem. Na Poljskem so se temperature ponekod spustile pod minus 20 stopinj Celzija, policija pa je ljudi pozvala k pomoči najbolj ranljivim, še posebej brezdomcem, potem ko so poročali o šestih novih smrtnih žrtvah. Poleg tega državo pesti še onesnažen zrak, kakršnemu niso bili priča že leta in ki je predvsem posledica kurjenja premoga in odpadkov v domačih kuriščih. Oblasti so za različne dele Poljske izdale opozorila zaradi smoga ter otroke in starejše pozvale, naj ostanejo doma.

Migranti zmrzujejo v vrsti za hrano v Beogradu.
Migranti zmrzujejo v vrsti za hrano v Beogradu. FOTO: AP

Organizacija Amnesty International opozarja, da so zaradi izredno nizkih temperatur ter močnega sneženja ogroženi tudi številni migranti v Turčiji, Grčiji, Srbiji in drugod v Evropi. Zaradi podhladitve je v Bolgariji umrlo več ljudi, med njimi tudi migrante, pred smrtjo pa so policisti na Bavarskem rešili skupino migrantov, ki jih je voznik tovornjaka pustil ob avtocesti, ko so bile zunaj temperature okoli –10 stopinj Celzija.

Romunsko ministrstvo za zdravje pa je danes sporočilo, da je v zadnjih šestih dneh zaradi podhladitve umrlo šest ljudi. V osrednjem delu Romunije se je živo srebro danes spustilo do minus 32 stopinj Celzija. V prestolnici Bukarešta in Constanti na jugovzhodu države so bile zaradi mraza danes zaprte šole.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fredi34
11. 01. 2017 08.08
+5
Dragi moji popovci, Istambul ni prestolnica Turčije! Malo splošnega znanja nebi škodlo.
Fifi 24
10. 01. 2017 18.32
+4
Poljska?? največji verniki in pripadniki RKC pa toliko žrtev? Kje je usmiljenje? Odptje župnišč za prezeble?
flojdi
10. 01. 2017 17.28
+1
. kako neki da je bilo inuitom v igluju toplo, mar ne
korintos23
10. 01. 2017 16.52
-3
V moji lepi domovini Sloveniji pa lepo na toplem sedimo in penzije čakamo!
mrbig
10. 01. 2017 14.31
+13
Novembra, ko so bile temperature malenkost višje, kot je to v navadi za november, so vsi mediji hiteli razlagati, kako nas čaka najtoplejša zima v zgodovini, od kar se izvajajo meritve. Bi bilo fajn, da se jim te članke o vremenu, ki se pišejo danes in prejšnje dni, pomolijo pod nos naslednjo leto, ko bojo spet hiteli razlagati kako nas čakajo havajske zime. Predvsem tisti Kajfežovi, ko začne razlagati, kako bomo v prihodnosti lahko mirno sadili lubenice na Krvavcu ;(
LAC
10. 01. 2017 14.30
+9
NIČ SE NE DOGAJA IN SEDAJ JE NOVINARJEM GLAVNA SENZACIJA ZIMA IN MINUS. OJOJ.
franz1988
10. 01. 2017 14.02
+3
Mogoče pa je imel pri sebi kilo mekane?
rde?kar
10. 01. 2017 13.27
-3
Pri nas so se čudežno rešili iz brezen .
Frane Šajn
10. 01. 2017 14.29
+0
In to zadeti v glavo! Če bi bili zadeti v ramo adijo "life"!
Ramzess
10. 01. 2017 12.31
+0
Padel v vodnjak, še dobro da voda v njem ni bila zmrznjena, in ni zmrznila kasneje. Kako točno se je to zgodilo in kdo bo odgovarjal za nezavarovan vodnjak, ni navedeno.
korintos23
10. 01. 2017 13.06
+11
V pravem vodnjaku voda ne zamrzne, pridi pogledat!
Frane Šajn
10. 01. 2017 14.30
+0
S pravo "šlivo"dvakrat prepečeno tudi ne!
ho?emVšolo
10. 01. 2017 12.19
+7
48 ur trpljenja
PUTINOVI?
10. 01. 2017 13.54
+7
naj holivud nardi film....naslov si že povedu....
ginem
10. 01. 2017 14.07
+3
regrat29
10. 01. 2017 16.05
+1
Za igralca pa lahk kr James Franca vzamejo, ki je že igral v podobnem filmu; 127 hours, kjer je tut bil ujet :)
Heinke
10. 01. 2017 12.11
+23
Spet. Migrante je treba rešiti, brezdomci v EU pa zmrzujejo, ženske pa prodajajo za denar, da lahko preživijo. FUJ sama gol.azen v EU, sami sovražnike Evropejcev.... Sram naj jih bo vse po vrsti. Izgnat vso to antievropsko zalego.
vladaricaumov
10. 01. 2017 12.15
-10
A begunci niso ljudje zate. Pa vlecete zdej ven evropske brezdomce, drgac gres pa mim njega, kt da ga ni. Hinavc.
Raspunin777
10. 01. 2017 12.50
+21
Vladarica - namesto da sedaj tipkaš in zganjaš hinavščino pojdi ven in si v stanovanje pripelji kakšnega bregunca ali berača da se pogreje.
funk
10. 01. 2017 14.50
+3
vladaricaneumov, pelji si jih domov, pa se segrejte
Ramzess
10. 01. 2017 11.50
-1
Koliko je to 'več kot meter'?
Praškovarit
10. 01. 2017 12.05
+15
Marcel Kijamet
10. 01. 2017 11.49
+1
GLOBALNO SEGREVANJE :P
Heinke
10. 01. 2017 12.09
+1
Ja, baje, da ravno to povzroča mini ledene dobi.... vprašaj znanstvenike.
TellingTheTruth
10. 01. 2017 12.10
+2
Cisto tako informativno. Katero stopnjo izobrazbe imas?
Ramzess
10. 01. 2017 12.33
+1
Znanstveniki, vsaj uradni, tega ne bodo zlahka priznali, kot še marsikaj ne, ... preveč jih že zaradi nenadzora na lastnim jezikom umrlo v sumljivih okoliščinah.
Ramzess
10. 01. 2017 12.35
+0
Osnovni princip je, kaj narediš ko imaš vročino, ko si vroč, ohladiš se kaj ne, ... in ta princip velja tudi za planet, torej ...
mrbig
10. 01. 2017 14.35
+1
Samos75 po tvoji teoriji smo torej imeli globalno segrevanje pred 30-imi leti, ko so bile prave zime. Se pravi smo v tem obdobju ko nas bombardirajo z globalnimi ogrevanjem ljudje dejansko bili pridni in skrbeli za naš planet pa so nas lagali, da so zime tople in ni snega prav zaradi globalnega segrevanja. Al kako?!?
Uporabnik543728
10. 01. 2017 16.00
+2
glavna vzrka za 'dobre' zime v 70-ih letih sta bila šibek sončev 11-letni cikel in močno negativen AMO. V naslednjih letih naj bi se AMO spet obrnil iz pozitivne faze v negativno in tudi zdajšnji sončev cikel (24) je šibek, zato bi lahko v naslednjih letih ponovno imeli podobne zime. Vreme je ciklično, namesto CO2-ja pa bi se morali bolj posvetiti odstranjevanju ostalih nanodelcev in težkih kovin iz zraka, ki so za zdravje človeka mnogo bolj nevarne.
Ramzess
10. 01. 2017 11.49
-1
Kakšna katastrova, pouk so morali odpovedati.
Joža Gabroža
10. 01. 2017 11.17
+47
leto 80 in do 90 je blo pri nas normalno -20 vsako zimo in zima se je zaćela novembra ne pa januarja zadaj je pa to neki extrem dajte nooooo
Praškovarit
10. 01. 2017 10.56
+2
to, to mi deli !! všeč mi je današnja Delova naslovnica
blue3dragon
10. 01. 2017 10.42
+1
Na Dohi je 24 stopinj...
blue3dragon
10. 01. 2017 10.44
+18
blue3dragon
10. 01. 2017 10.44
+13
Jure Anonimen
10. 01. 2017 12.42
+3
tisti ko je enim tok dolgcajt v življenju da drugim po portalu popravljajo napake! get a life!!!
PUTINOVI?
10. 01. 2017 14.42
+1
ja ne na portalu grejo popravljat thahaha nebi reku da je to neka uradna stran kjer je potrebno književno pisat
štrekeljc
10. 01. 2017 15.25
+3
Tole je slovenski portal. Njegovi uporabniki naj bi imeli slovenske nadimke in pisali pravilno slovensko - no, vsaj tisti, ki se imajo za zavedne Slovence. Rusom se lahko kaj oprosti, tako kot bi lahko tudi modremu zmajčku, ki je popravil lastno napako. Kajne, Jurček?