Tujina

VIDEO: Snežno neurje v Nepalu: le približno vedo, koliko je pogrešanih

Katmandu, 16. 10. 2014 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.D./M.R./STA
Komentarji
5

Še vedno ni jasno, koliko planincev je umrlo v snežnem neurju v Nepalu. Tudi podatek glede pogrešanih je le okviren, saj se pristojni lahko sklicujejo le na seznam registracije. Na MZZ pravijo, da za zdaj nimajo podatkov, da so med smrtnimi žrtvami tudi Slovenci.

Po snežnem neurju, ki je v torek v Nepalu presenetil večjo skupino pohodnikov, še vedno pogrešajo več ljudi. Gre za pohodnike, ki so premagovali pot Annapurna v nepalski Himalaji, ko jih je na prelazu Thorang, ki je s 5416 metri najvišja točka pohodniške poti, zajela snežna nevihta.

Podatki o smrtnih žrtvah se razlikujejo. Nepalska policija pravi, da je umrlo najmanj 32 ljudi, nepalska planinska zveza pa je sporočilo, da je umrlo najmanj 24 ljudi. Po do zdaj znanih podatkih so med smrtnimi žrtvami državljani Nepala, Izraela, Poljske, Vietnama, Kanade in Indije.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so za 24ur.com dejali, da nimajo podatkov, da bi bili med smrtnimi žrtvami Slovenci, to pa je potrdilo tudi slovensko veleposlaništvo, ki dodaja, da je to potrdilo tudi nemško veleposlaništvo. Bodo pa še naprej spremljali zadevo in preverjali stanje. S slovenskega veleposlaništva v Indiji so sporočili, da je zaradi slabih vremenskih pogojev iskanje trenutno ustavljeno. Sicer pa Trekking Agencies Association of Nepal (TAAN), ki skupaj z nepalskim notranjim ministrstvom koordinira reševalno akcijo, še ne poseduje informacije o ponesrečenih tokom današnjega dne. Lahko pa tisti, ki jih to zanima, spremaljajo na njihovi spletni strani.

Himalaja
Himalaja FOTO: Reuters

Iz himalajskih gorskih poti so oblasti rešile okoli 140 alpinistov, natančno število pogrešanih pa za zdaj ni znano. Glavni vladni predstavnik na tem območju Baburam Bhandari je povedal, da si pri številu pogrešanih pomagajo s seznamom registracije in da s 85 planinci niso še vzpostavili stika. A to ne pomeni nujno, da jih je zajelo neurje in da imajo težave.

Krožna pot Annapurna, za katero pohodniki potrebujejo od dva do tri tedne, je zelo priljubljena in se na njo predvsem na začetku leta in jeseni poda veliko število alpinistov. Snežne nevihte so za ta čas na tem območju precej neobičajne, po mnenju vremenoslovcev pa je poslabšanje vremena povezano s ciklonom Hudhud, ki je pred dnevi zajel Indijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volek
16. 10. 2014 22.31
-4
Delavci gradbenega podjetja Vegrad smo tud hoteli it na sindikalni izlet tja, pa je blo prepocen tko da se jih je samo ene par prjavlo. Na take izlete hodjo sami revži k še za jest nimajo pol pa dol sneg pa kakšne korennice jedo.
Cmrlj3
16. 10. 2014 10.48
+19
pa o kakšnih alpinistih vi sanjate, lepo vas prosim.. če hodiš po ravnem, kljub temu, da so okoli tebe gore, še nisi alpinist..
pingvinislo5
16. 10. 2014 13.23
+12
povprečni novinar pop tv pozna hrvaško obalo in krvavec. tako da malo jim moraš skozi prste pogledat.
Ramzess
16. 10. 2014 10.47
-5
Kateri Slovenci pa bi v tem času naj bili tam? To se menda ve.
Cmrlj3
16. 10. 2014 10.48
+1
no, kateri? me res zanima, za kakšnega bi okarakteriziral tistega, ki gre na ta pohod.