Tujina

Sodišče EU: Letalske družbe lahko dodatno zaračunajo prtljago

Luxembourg, 18. 09. 2014 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dodatno zaračunavanje za oddano prtljago, s katerim služijo predvsem nizkocenovni letalski prevozniki, ni nezakonito, je odločilo sodišče EU. A sodba ima tudi pozitivno plat za potrošnike, sodišče je v njej namreč poudarilo tudi, da je ročna prtljaga "nujen kos" in zato mora biti pbrezplačna.

Kovček
Kovček FOTO: Thinkstock

Početje letalskih družb, ki dodatno zaračunajo za oddano prtljago potnikov, je v skladu z zakonodajo EU, je danes odločilo sodišče EU v Luksemburgu. Španija je namreč hotela tovrstno početje prepovedati.

Zadevo je v odločanje Sodišču EU predložil španski nizkocenovni letalski prevoznik Vueling. Na evropski ravni je družba izpodbijala špansko zakonodajo, ki prepoveduje letalskim družbam zaračunavanje stroškov za prtljago, ki jo oddajo pred letom.

V konkretnem primeru pred španskim sodiščem je šlo za potnico, ki je za povratno vozovnico med La Coruno in Amsterdamom leta 2010 plačala 241,48 evra, Vueling pa ji je nato, ko je prek spleta urejala oddajo dveh kovčkov, zaračunal še 40 evrov.

Španski varuh potrošnikov je Vuelingu naložil 3000 evrov kazni, špansko sodišče pa je primer preusmerilo na Sodišče EU.

Sodišče EU je v razsodbi poudarilo, da evropska zakonodaja letalskim prevoznikom omogoča prosto oblikovanje cen in pogojev prevoza. Kot je dodalo, oddana prtljaga ni "neizogiben in predvidljiv del storitve letalskega prevoza", saj lahko potnik potuje tudi brez nje. Tako letalski prevozniki oddano prtljago lahko uvrstijo pod dodatne storitve in jo tako tudi dodatno zaračunajo, potnik pa ima priložnost znižati ceno letalske karte.

Drugače pa po mnenju sodišča velja za ročno prtljago, ki je "nujen kos" in zato – v vnaprej predpisanih dimenzijah – ne sme biti dodatno zaračunana. Ob tem pa morajo biti kakršni koli dodatni stroški prikazani na jasen, pregleden in nedvoumen način ob začetku procesa rezervacije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24uric
18. 09. 2014 15.34
+3
uvodni odstavek je dvoumen
Cofar
18. 09. 2014 15.33
+2
če človek hoče letet, naj pač plača vse kar mu kasirajo. Zastonj ni nič več ;)
luckyss..
18. 09. 2014 19.45
+3
Se strinjam s tabo - naj kasirajo skupno kilažo ( z neko normalno "štartnino") - to je logično in bo slej kot prej tudi v veljavi...
Se strinjam. Zakaj bi moral jaz plačati polno karto s prtljago, če recimo potujem samo z ročno prtljago. Naj se zakasira vsakemu tisto kar nese na letalo. Po kilogramih. Mene bolj moti to, da kasirajo recimo do 20 kg, do 25 kg ...... Maj računajo do kile natančno pa bo mir.