Tujina

Poljska po sodbi glede begunskih kvot vztraja, da ne bo sprejela nobenega begunca

Bruselj, 06. 09. 2017 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Sodišče EU je zavrnilo tožbi Slovaške in Madžarske proti kvotam za razporejanje beguncev. Madžarska je ogorčena. "Politiki so posilili evropsko zakonodajo in evropske vrednote," opozarja madžarski zunanji minister. Slovaki sporočajo, da bodo sodbo sprejeli s stisnjenimi zobmi, Poljska pa vztraja, da ne bo sprejela nobenega begunca.

Sodišče EU je zavrnilo tožbi Slovaške in Madžarske proti kvotam za razporejanje beguncev po uniji. Sodišče je presodilo, da začasni mehanizem za obvezno premestitev prosilcev za azil dejansko in sorazmerno prispeva k obvladovanju posledic migracijske krize iz leta 2015 v Grčiji in Italiji.

Slovaška in Madžarska sta vložili tožbi proti Svetu EU, ker je septembra 2015 sprejel sklep, ki v pomoč Grčiji in Italiji pri obvladovanju migracijske krize določa premestitev 120.000 beguncev iz teh dveh držav v druge članice EU v dveh letih.

Odločitev se je sprejemala s kvalificirano večino, tako da sta bili Slovaška in Madžarska, ki sta poleg Češke in Romunije glasovali proti, preglasovani. Ker se s sklepom nista strinjali, sta sodišču v Luksemburgu predlagali razglasitev njegove ničnosti.

Madžarsko je leta 2015 prečkalo več kot 400.000 beguncev in migrantov, ko je zgradila ograjo, pa se je tok preusmeril čez Hrvaško in Slovenijo.
Madžarsko je leta 2015 prečkalo več kot 400.000 beguncev in migrantov, ko je zgradila ograjo, pa se je tok preusmeril čez Hrvaško in Slovenijo. FOTO: You Tube

Državi sta svojo zahtevo utemeljili z argumenti, da so bile pri sprejemanju zakonodaje storjene procesne napake, da je bil sklep sprejet na napačni pravni podlagi ter da ni ne primeren ne nujen za rešitev migracijske krize.

Sodišče je tožbi Madžarske in Slovaške zavrnilo v celoti. Presodilo je, da uporabljena pravna podlaga institucijam EU omogoča sprejetje "vseh začasnih ukrepov, potrebnih za učinkovit in hiter odziv na izredne razmere zaradi nenadnega prihoda razseljenih oseb".

Ob tem sodišče ugotavlja, da začasni mehanizem za premestitev beguncev ni ukrep, ki bi bil očitno neprimeren za prispevanje k uresničevanju cilja izpodbijanega sklepa - pomagati Grčiji in Italiji pri obvladovanju posledic migracijske krize iz leta 2015.

Med prvimi so se na sodbo odzvali v mednarodni humanitarni organizaciji Amnesty International (AI) s sporočilom, da sodba potrjuje, da se nobena država ne more skriti pred odgovornostjo do ljudi, ki bežijo pred nasiljem in preganjanjem.

Po tej odločitvi je pričakovati hitro nadaljevanje pravnega postopka proti Madžarski, Poljski in Češki zaradi nesolidarnosti v begunski krizi. Evropska komisija je to potrdila ob poročanju o izvajanju načrta za premeščanje beguncev po EU.

Če kršiteljice v prihodnjih tednih ne bodo spremenile pristopa, jih bo komisija tožila na Sodišču EU, je opozoril evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos, ki je sodbo pozdravil in znova pozval h okrepitvi prizadevanj v sklopu premeščanja beguncev.

Postopek proti Madžarski, Češki in Poljski zaradi nesodelovanja pri premeščanju beguncev v EU je trenutno v drugi fazi. Evropska komisija je trojici konec julija poslala drugi opomin in ji dala mesec dni časa za odgovor. Brez ustreznega odziva je naslednji korak tožba na Sodišču EU.

V ospredju je tudi vprašanje, kaj ta sodba pomeni za nadaljnje ukrepanje EU v begunski krizi. Začasni ukrep se izteče ta mesec, dogovora o stalnem mehanizmu solidarnosti, o katerem se članice pogajajo v sklopu azilne reforme, pa še ni na vidiku.

Komisar na to vprašanje v sredo ni dal jasnega odgovora. Dejal je le, da je sodba spodbudna, da nadaljujejo prizadevanja za zagotovitev bolj poštenega azilnega sistema in da bodo do konca leta dokončno dopolnili reformne predloge.

Avramopulos: Položaj danes in pred dvema letoma kot 'dan in noč'

Komisar Avramopulos je sicer v poročilu o izvajanju evropskih migracijskih načrtov položaj danes in pred dvema letoma opisal kot "dan in noč". EU po njegovih besedah vse bolj strukturirano upravlja migracije.

Čeprav se je EU pred dvema letoma zavezala k premestitvi 160.000 beguncev, nato pa je to ciljno številko zmanjšala na okoli 100.000, komisar izpostavlja, da se bo uspeh ukrepa merilo po tem, koliko oseb, upravičenih do premestitve, bodo članice dejansko premestile.

Na vprašanje, koliko oseb je še upravičenih do premestitve, komisar ni dal jasnega odgovora. V Grčiji je takšnih oseb trenutno 2800, še 2000 jih pričakujejo. V Italijo je v tem letu prišlo 7200 takšnih oseb, od katerih so jih le 4000 registrirali, je dejal.

Po najnovejšem, v sredo objavljenem poročilu komisije so članice doslej premestile 27.695 oseb, od tega 19.244 iz Grčije in 8451 iz Italije. Slovenija je po podatkih komisije sprejela 217 od predvidenih 567 oseb.

Avramopulos je znova poudaril, da se sam ukrep sicer izteče ta mesec, ne pa tudi obveznosti, ki izhajajo iz njega. To je kot neplačan račun, je v preteklosti večkrat opozoril komisar.

Juncker je Orbana opozoril, da se Madžarska ni vedno držala svojega dela dogovora.
Juncker je Orbana opozoril, da se Madžarska ni vedno držala svojega dela dogovora. FOTO: AP

Odziv Madžarske: Politiki so posilili evropsko zakonodajo in vrednote

Slovaška je sporočila, da bo s stisnjenimi zobmi sprejela sodbo. Kot je v Bratislavi dejal premier Robert Fico, se želi Slovaška uvrščati v jedro Evropske unije in biti solidarna, je dejal. Ob tem je Fico ponovil kritiko na račun odločitve Evropske unije glede kvot za sprejem beguncev, ki jo je označil za krivično. Begunci sploh ne želijo priti na Slovaško, je dejal. "Naj zgradimo zidove, da bodo ostali pri nas?" se je vprašal.

Madžarska meni, da je odločitev sodišča neodgovorna in da ogroža varnost vse Evrope. Madžarska bo prav tako uporabila vsa pravna sredstva proti tej absolutno nesprejemljivi sodbi, ki je po njegovem mnenju rezultat politične in ne pravne ali strokovne odločitve. "Politiki so posilili evropsko zakonodajo in evropske vrednote. Ta odločitev praktično in odprto uzakonja moč EU nad državami članicami," je dejal zunanji minister Peter Szijjarto.

"Če bo Evropska komisija še naprej vsiljevala institut obveznih kvot za preselitev, se bomo še naprej borili proti temu," je dodal madžarski zunanji minister. "Resničen boj se začenja zdaj. Uporabili bomo vsa pravna sredstva za zagotovitev, da ne bo sprejeta nobena odločitev o tem, kdo lahko vstopi na Madžarsko," je še dejal.

Poljska vztraja, da ne bo sprejela nobenega begunca

Poljska pa tudi po razsodbi Sodišča EU ne bo sprejela nobenega begunca v okviru obveznih kvot za razporejanje beguncev po uniji. "Pričakovala sem takšno odločitev, a to ne spremeni stališča poljske vlade glede migracijske politike," je v odzivu dejala poljska premierka Beata Szydlo.

Poljska vlada je doslej zavračala sprejem beguncem iz drugih držav EU zaradi varnostnih razlogov. Prejšnja poljska vlada je sicer podprla uvedbo obveznih kvot za razporejanje beguncev.

Zeman bi se raje odrekel sredstvom EU, kot sprejel migrante

Češki predsednik Miloš Zeman pa bi se raje odrekel subvencijam Evropske unije, kot da bi v državo sprejel begunce, je dejal v odziv na odločitev sodišča EU glede obvezne premestitve prosilcev za azil iz Italije in Grčije. Češka je namreč nasprotovala evropskemu načrtu za premestitev, vendar za razliko od Madžarske in Slovaške, ni vložila tožbe.

EU bo skušala prisiliti Češko, da sprejeme "več tisoč muslimanskih migrantov", tako da ji bo zagrozila z ukinitvijo subvencij, je dejal češki predsednik. "V najslabšem primeru je vedno bolje, da se odreče evropskim subvencijam, kot da sprejme migrante," je dodal.

Juncker: Solidarnost je dvosmerna cesta

Vlada v Budimpešti je leta 2015 v odgovor na val beguncev in migrantov na meji s Srbijo postavila bodečo žico. Nato je postavila ograjo še na meji s Hrvaško in utrdila mejo z drugo ograjo. Madžarsko je leta 2015 prečkalo več kot 400.000 beguncev in migrantov, ko je zgradila ograjo, pa se je tok preusmeril čez Hrvaško in Slovenijo.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je odgovoril na zahtevo madžarskega premierja Viktorja Orbana po povračilu stroškov za ograjo na južni madžarski meji, s katero je Madžarska zajezila migrantski tok čez svoje ozemlje. Kot je zapisal v pismu, je solidarnost dvosmerna cesta.

Evropska komisija je minuli teden sporočila, da je pripravljena preučiti zahtevo po povrnitvi polovice od 800 milijonov evrov, kolikor naj bi Madžarska porabila za postavitev ograje.

Juncker je v pismu Orbanu zapisal, da je Unija Madžarski že odobrila znatna sredstva za soočenje z migracijami, tudi za zaščito južnih madžarskih meja, ki so hkrati tudi zunanje meje EU.

Ob tem je opozoril, da se Madžarska ni vedno držala svojega dela dogovora. "Solidarnost je dvosmerna cesta. So časi, ko država članica lahko pričakuje pomoč, in časi, ko mora biti v zameno pripravljena dati svoj prispevek," je poudaril Juncker.

"In solidarnost ni jed po izbiri, ki jo je možno izbrati za upravljanje meja in zavrniti, ko gre za izpolnjevanje odločitev o premestitvi, ki smo jih sprejeli skupaj," je še dodal šef komisije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (406)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dule Med
07. 09. 2017 13.47
+5
Nič dobro se ne piše v prihodnje vsaj do 2020 leta ne, za vsem tem ne stoji Nemčija, Anglija ali Amerika oni samo izponjujejo navodila iz Vatikana.
Ate_ist
07. 09. 2017 10.43
+2
kaj pa šakalska zahteva polske do nemčije po triljonu dolarjev reparacije za drugo svetovno vojno?
nikhrast
07. 09. 2017 09.37
+9
Toliko proti migrantom, samo Slovenija je že zdavnaj multi-kulti, pred prvo vojno polno Nemcev, Avstrijcev, Italijanov, Čehov, Madžarov..., v Jugi pa še polno Balkancev, polovico Slovenije ima priimek na -vić, pa burek vsepovsod po Ljubljani, pa balkanska muzika...
HorstWiesel
07. 09. 2017 09.46
+2
hja, jodlarija, avstrijske plastične vuršle pa jerharce se nekako ne primejo...
Ate_ist
07. 09. 2017 10.42
+2
ni_mi_vse_eno
06. 09. 2017 22.42
+10
Izrael je napadel ZDA - USS Liberty. Zakaj lahko ena država napade svetovno vojaško velesilo in ostane nekaznovana, druga država je pa preventivno napadena, čeprav nima orožja množičnega uničenja? Skrivnost je v tem, da je ZDA zadolžena pri privatnikih, ki posojajo potiskane papirčke svetu za dolg in obresti na obresti in ti gospodarji odločajo o vsem. Odločili so, da mora postati Evropa multiculti, da bodo judje prevzeli vodilno vlogo.
jzkzfzmz
07. 09. 2017 08.25
+2
nikhrast
07. 09. 2017 09.33
-3
Spet eden ki zavida Judom, pa saj že vemo kako sposobni so.
mkug5g
06. 09. 2017 22.40
+17
bravo poljska,..samo hlapci sledijo ukazom perverzne EU
ni_mi_vse_eno
06. 09. 2017 22.33
+28
Pravkar sem videl Putinov govor, ko razlaga, kako je migrant posilil mladoletnega dečka. Sodstvo je migranta spoznalo za nedolžnega na podlagi dveh dejstev- 1) migrant ni govoril domačega jezika in 2) ni razumel dečka, da noče biti posiljen. Država, ki ne zna zaščititi svojih otrok nima prihodnosti.
ni_mi_vse_eno
06. 09. 2017 22.25
+18
Na svoji zemlji si sam gospodar in noben jud ti ne sme govoriti česa smeš in česa ne smeš in tako je prav. Tisti, ki mislijo drugače, lahko mirno sprejmejo v svojo hišo kogar želijo, v tujo hišo pa nihče ne sme nikogar vsiljevati. Živela svobodna volja.
srebrnibreg
06. 09. 2017 21.06
+33
Nemčiji ostale evropske države ne jemljejo pravico jemanja beguncev, če jih Merklova hoče, Merklova pa naj ostalim evropskim državam ne vsiljuje beguncev, če jih nočejo imeti.
Ate_ist
06. 09. 2017 21.58
+8
Nemčija ni suverena ampak okupirana država, se pravi, da njeno politiko pišejo v beli hiši, Merklova pa jo potem na glas prebere.
ni_mi_vse_eno
06. 09. 2017 22.39
+5
Vse države na svetu so zadolžene in zato nobena ni suverena. Učite se o "Bolivian water war". Učite se o napadu Izraela na
jzkzfzmz
07. 09. 2017 08.27
+1
ni-mi točno tako. Samo na 24 kur tega ne pišejo. žal....
HorstWiesel
07. 09. 2017 10.10
+1
In kdo ima toliko preveč, da lahko vsem državam posoja?
periot22
06. 09. 2017 20.56
+2
PRAVILNO!!!!!!!!!
Ate_ist
06. 09. 2017 20.51
+1
poljska? a to je tista država, o kateri je imel Churchill toliko lepega povedat?
Nightyfly
06. 09. 2017 20.20
+3
krmar62 06.09.2017 19:28:41 2 3 1 Slovenija pa je ponosna, da lahko sprejema in še vabi migrante, da se lahko hvali Evropi. Za svoje državljane pa jo boli ku..c. Cerarja in Šefica likvidirati, klečeplazneža**************************moderator ,,,,l, ste to mogoce spregledal ?
levicanamkrade
06. 09. 2017 21.45
-3
Moderator večkrat spregleda vaš sovražni govor. Takrat niste tako glasni.
kaoslovenac
06. 09. 2017 20.06
-1
Ker "levake" še napre ovcej volite, pa boste kmalu doživeli pogreb Slovenije...
Nightyfly
06. 09. 2017 20.22
+9
levaki , torej tisti ,ki so bili do leta 91 v partiji in se potem pozabili izbisati , vmes so se pa vpisali v nove desne stranke ...tiste levake mislite ? Ja ,potem se pa kot Levicar kar strinjam z vami .
levicanamkrade
06. 09. 2017 21.46
-6
Takšne sluge levice, kot je Nightyfly, star udbaš, ki se skriva v tujini.
dannyer
06. 09. 2017 20.04
+20
kar 70% evropejcev podpira zakon o prepovedi . to ti pove kako je elita povsem izgubila stik z realnostjo . to pomeni razpad euja kar je pravilno saj eu ogroža suverenost evropskih držav in vrednote.
Nightyfly
06. 09. 2017 20.23
-2
lahko prevedete to v kaksen evropski jezik ?
Nightyfly
06. 09. 2017 20.24
-1
tudi slovenscina bo dobra ,ce jo obvladate pa mislim , da ne bo nic .
levicanamkrade
06. 09. 2017 21.46
-2
V slovenščini poznamo veliko začetnico.
Morana7
07. 09. 2017 11.35
+3
Elita dela štalo skupaj s politiko račun pa je izstavljen vsem Evropejcem, zakaj bi temu kdorkoli ploskal? Dannyer ima povsem prav elita je izgubila stik z realnostjo in s konstantnim ponavljanjem besede SOLIDARNOST iz strani enega eu politika, ki je preplačan in živi v visoko varovani vili se ta prepad zgolj povečuje. Nekdo na minimalcu pač ni v istem čolnu z Junkerjem in njemu podobnim.
mijavci
06. 09. 2017 19.58
+7
Slovenija rabi Trumpa ne pa cmeračev, je pa problem ker naša država crkne v dveh mesecev če ne dobi kreditov od zunaj, zato bo še naprej klečeplazila za EU.
NiVzdevka76
06. 09. 2017 19.53
-6
Kako so grdi ti madžari..... :))))
tomi.passion@gmail.com
06. 09. 2017 19.40
+28
Bravo, edino prav! Praktično vse države, ki so sprejele t.i. begunce, so se znašle v primežu nasilja, teorirstičnih napadov, krize. Poljska jih ni sprejela in koliko terorističnih napadov so imeli? Nič. Naj tako tudi ostane.
FrancRode
06. 09. 2017 19.35
+3
Edino pravilno!
marker1
06. 09. 2017 19.32
+12
Tisti, ki tako navijate za sprejem migrantov, se najprej vprašajte, zakaj nočejo inženirjev, zdravnikov in pilotov njihovi rojaki po veri iz bogatega dela arabskega polotoka.
nightangel
06. 09. 2017 19.24
+13
Bravo Poljaki,ne pustite se izsiljevat tem izdajalskim politikom tako kot naši ritolizci.
LOPOVIGOTOVISTE
06. 09. 2017 19.15
+19
NAJ JIH IMAJO TISTI KATERI SO GOVORILI WILKOOMEN.. IN GOVORILI DA RABIJO DELOVNO SILO... NEVEM ZAKAJ ZDAJ POSILJUIJEJO DEIGE DRŽAVE??
LOPOVIGOTOVISTE
06. 09. 2017 19.17
+12
VISOKO IZOBRAZEN KADER.. KAO.. HAHA VSI SO BILI INŽENIRJI MEDIJI STE PA TE LAŽI NA VELIKO RAZPIHOVALI..