Tujina

Sodišče: O sprožitvi postopka za brexit mora odločati britanski parlament

London, 03. 11. 2016 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Londonsko višje sodišče je odločilo, da mora o sprožitvi postopka za brexit odločati britanski parlament. Britanska vlada, ki je do sedaj vztrajala, da je sprožitev postopka za pogajanja o izstopu Velike Britanije iz EU v njeni pristojnosti, je že napovedala, da se bo na odločitev pritožila.

Višje sodišče v Londonu je odločilo, da mora o sprožitvi postopka za brexit oziroma o začetku pogajanj o izstopu Velike Britanije iz EU odločati britanski parlament. Vlada britanske premierke Therese May je namreč doslej vztrajala, da je sprožitev postopka za brexit v njeni pristojnosti, zdaj pa je sodišče odločilo, da mora predhodno dobiti soglasje parlamenta.

Izstop VB iz EU
Izstop VB iz EU FOTO: Thinkstock

Na višje sodišče, ki je pristojno za prvostopenjsko obravnavo pomembnih primerov na območju Anglije in Walesa, se je obrnila skupina državljanov različnih profilov, ki so vztrajali, da se procesa izstopa iz EU ne more sprožiti brez zakona, ki bi ga sprejel parlament. Njihovemu mnenju je zdaj pritrdilo sodišče.

"Sodišče ne sprejema argumentov vlade, temveč sprejema glavni argument pritožnikov," je sporočilo sodišče v Londonu v svoji odločitvi.

Vlada nima posebne kraljeve pravice oz. izvršnega privilegija, da se o brexitu z EU pogaja brez zavezujočega glasovanja parlamenta, je sporočilo sodišče.

Posebne kraljeve pravice so skupek pravic v rokah krone, ki segajo v srednji vek, danes pa so v rokah ministrov. Uporablja se jih za nekatera področja zunanje politike, ki jih je parlament prepustil vladi.

"Temeljno pravilo britanske ustave je, da je parlament suveren in lahko sprejme ali razveljavi kateri koli zakon, za katerega se odloči," je še poudarilo sodišče.

Britanska vlada je že sporočila, da se bo pritožila na odločitev višjega sodišča.

"Vlada je razočarana nad odločitvijo sodišča. Država je na referendumu, ki ga je potrdil parlament, glasovala za izstop iz EU in vlada je odločena izid referenduma spoštovati. Pritožili se bomo," so zapisali v sporočilu, ki so ga objavili na Downing Streetu.

Na referendumu o izstopu Velike Britanije iz EU je 23. junija za brexit glasovalo 52 odstotkov Britancev.

Zadeva bo v primeru pritožbe šla na vrhovno sodišče, kjer naj bi bila obravnava v začetku decembra.

Po oceni opazovalcev se bo zaradi današnje odločitve sodišča izstop Velike Britanije iz EU zavlekel. Premierka je sicer načrtovala, da bi London 50. člen lizbonske pogodbe, ki ureja izstop države iz EU, sprožil do konca marca prihodnjega leta. Pogajanja naj bi trajala dve leti.

Odvetnica pritožnikov Gina Miller je v odzivu na odločitev sodišča poudarila, da je bistvo tega primera v procesu in ne v politiki. Vlado je pozvala, naj se ne pritoži, temveč naj raje sproži razpravo v parlamentu.

Eden od pritožnikov Grahame Pigney pa je današnjo odločitev sodišča označil za zmago parlamentarne demokracije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AlternativeFacts
03. 11. 2016 17.35
+2
Ta Brexit je taka farsa, da večje ne more biti. Britance bi morali ven postavit TAKOJ po referendumu.....tako pa danes gledamo špekulacije o državljanstvih, recimo Nigel Farage, ki je tvorec tega brexita, hodi po veleposlaništvih. Najprej pri Nemcih, (vir: Is Nigel Farage applying for German citizenship.....')......tudi drugod po evropi so opazili trend britanskih prošenj za državljanstva EU članic, no razen v SLoveniji in Bulgariji. Če je verjeti podatkom, mi in Bulgari nismo prejeli nobene prošnje za državljanstvo....(vir:Britanci nakon Brexita traže i hrvatsku putovnicu )......
hle
03. 11. 2016 17.31
+4
Oni prav lepo mutijo in čakajo da EU dokončno sprejme TTIP in CETO z tem bi kot sopodpisniki gospodarsko elegantno ostali na EU trgu politično pa se bodo odcepili je pač treba širšo sliko pogledat
kameltrajbar
03. 11. 2016 17.06
+2
..nj že spokajo....)
puspan
03. 11. 2016 15.33
+3
Nekam kolcavi so postali ti Angleži.
fakinshit
03. 11. 2016 13.46
+2
ja in kdaj bo to ?? a sploh bo kdaj ? kero skropucalo so vsa ta pravila, o izstopu drzave iz EU
provokatorr
03. 11. 2016 12.51
+13
na koncu bodo angleži lepo pohlevno ostali v EU in se opravičili, da so sploh razmišljali o tem, da odidejo, saj se sami zavedajo, da bi jim brexit prinesel več škode kot koristi. edino korist od cele zadeve imajo samopolitiki, ki so si nabrali nekaj točk.
dostojevski II
03. 11. 2016 12.49
+11
Cameron je na srečanju s Cerarjem, junija 2015 na Brdu, poudaril da se bo Velika Britanija upirala korakom na poti do skupne evropske vojske, noče niti, da bi se EU kakorkoli vpletala v delovanje britanske policije. Prav tako izključuje možnost, da bi se njegova država pridružila državam z evrom.............Nočejo evropske valute, evropske vojske, evropske policije, evropske zunanje politike. Skratka ničesar. Morali bi jih, brez referenduma, zabrisati iz EU.
puspan
03. 11. 2016 15.36
+2
Če me vprašaš, bodo izvedli salto mortale in ostali lepo notri. Angleži so največji mojstri v vijuganju, a jih še ne poznaš?
Transformerji
03. 11. 2016 12.44
+3
Francozi komaj čakajo, kako se bodo odločili...
oblikovana realnost
03. 11. 2016 12.43
+2
Zakaj se je zgodil brexit? Kdo je kriv? To se pozablja.
puspan
03. 11. 2016 20.49
Preveč Orbanov imamo, katere je še pred kratkim Evropa pomagala shoditi.
vladaricaumov
03. 11. 2016 12.33
+6
Anglezev res ne morem prebavlat. Se Ameri so njihovi potrckoti.
lemur
03. 11. 2016 12.03
+2
Ne verjamem, da bodo sli ven. Brexit bo samo strateska napaka, ker bodo imeli manj besede glede na to, da so v odhajanju posledicno jih nihce ne bo jemal resno in ker ekonomisti ne marajo negotovosti. Brexit zna postati klofuta populistom.
Aijn Prenn
03. 11. 2016 12.11
+8
Klofuta populistom itak. Ampak ven pa bodo šli, ker se bodo z brezvezno EU administracijo izpogajali tako, da bodo obdržali večino privilegijev ob skoraj ničnih obveznostih... To jim je bil vedno cilj, ki so ga želeli doseči kot članica EU, pa se ni izšlo. Zdaj bodo to (skoraj v celoti) dosegli kot nečlanica.
Aijn Prenn
03. 11. 2016 11.48
+10
He he he he.... Sliši se kot, da bi radi še malo počakali, da vidijo če bo čebula še imela če... ;-))
Mr.Somebody
03. 11. 2016 11.47
+7
A te gingerji še vedno niso zapustil EU?
Aijn Prenn
03. 11. 2016 11.49
+5