Tujina

Sodišče za izročitev

Dunaj, 25. 07. 2007 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče na Dunaju je odločilo, da bodo upokojenega generala, obtoženega kraje draguljev, izročili Hrvaški.

Vladimir Zagorec
Vladimir Zagorec FOTO: Reuters

Dunajsko sodišče je odločilo, da bodo ustregli zahtevi Hrvaške in hrvaškim pravosodnim organom izročili upokojenega hrvaškega generala Vladimirja Zagorca. Njegovi odvetniki so že napovedali pritožbo, končno odločitev pa bo sprejelo avstrijsko pravosodno ministrstvo. Hrvaški mediji ocenjujejo, da bo postopek izročitve trajal še nekaj mesecev.

Upokojenega 44-letnega generala Zagorca na Hrvaškem sumijo zlorabe položaja. Ko je leta 2000 zapustil položaj namestnika obrambnega ministra, naj bi namreč iz trezorja ministrstva vzel dve torbi z dragulji, vrednih najmanj pet milijonov dolarjev.

Zagrebško tožilstvo navaja, da so dragulji bili jamstvo za prevzem plačila za raketni sistem S-300, ki ga je nemški trgovec z orožjem Josef Rothaichner prodal hrvaškem obrambnem ministrstvu leta 1993. Sicer je Rothaichner 27. junija pričal za zaprtimi vrati na dunajskem sodišču v postopku glede hrvaške zahteve po izročitvi Zagorca. Takrat je po poročanju hrvaških medijev povedal, da Zagorcu ni izročil nobenih draguljev.

Zagorec je bil od 1993 do 2000 pomočnik obrambnega ministra. Kot direktor podjetja Alan je kupoval orožje za Hrvaško tudi v času embarga Združenih narodov.

Hrvaška javnost je prvič slišala za dva kovčka z dragimi kamni na lanskem sojenju podjetniku Hrvoju Petraču, ki je bil obsojen na šest let zapora zaradi ugrabitve mladoletnega sina generala Zagorca. Petračeve navedbe je na sodišču potrdila tudi nekdanja tajnica generala Zagorca, ki je še dodala, da je njen bivši šef na finančnem ministrstvu sprejemal neomejene vsote denarja brez dokumentov.

Se pa hrvaški mediji bolj kot z izročitvijo ukvarjajo z vsebino dveh DVD, na katerih je posneto srečanje svetovalca hrvaškega predsednika Stipeta Mesića za nacionalno varnost in Zagorca. Kot je pojasnil Mesić, so Zagorčevi odvetniki zahtevali, da se v primer vključita tudi predsednikov svetovalec Saša Perković ter državno tožilstvo, saj naj bi jima Zagorec nameraval "izročiti nekatere dokumente". Dunajsko sodišče je povedalo, da vsebina omenjena DVD ne more biti dokazni material na avstrijskem sodišču, saj je bil posnet nelegalno.

Hrvaška je od Avstrije zahtevala izročitev Zagorca, ki že nekaj časa živi na Dunaju in na prostosti čaka na začetek sojenja. Na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je razpisalo hrvaško pravosodno ministrstvo, so Zagorca na Dunaju aretirali v začetku marca, nato pa so ga proti plačilu milijona evrov varščine izpustili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.