Tujina

Sodnik države Maine odpravil karanteno za zdravo medicinsko sestro

Augusta, 31. 10. 2014 20.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodnik ameriške zvezne države Maine je odpravil karanteno za medicinsko sestro Kaci Hickox in tudi vse druge poskuse, da se ji omeji gibanje, saj ne kaže nobenih znakov okužbe z ebolo. Naročil ji je, da mora vsak dan spremljati, ali se bodo morda le razvili simptomi virusa.

Sodnik ameriške zvezne države Maine Charles LaVerdiere je danes odpravil karanteno za medicinsko sestro Kaci Hickox in tudi vse druge poskuse, da se ji omeji gibanje, saj ne kaže nobenih znakov okužbe z ebolo.

Naročil ji je, da mora vsak dan spremljati, ali se bodo morda le razvili simpotimi ebole. Poleg tega mora svoje potovalne načrte uskladiti z državnimi uradniki, ki pa ji gibanja ne morejo prepovedati, saj ne predstavlja nevarnosti za javno zdravje.

Sodnik se je ob izreku sodbe 33-letni medicinski sestri še iz srca zahvalil za njeno pogumno delo z obolelimi v Sierri Leone in menil, da ljudje pač včasih delajo, kar delajo, zaradi strahu, strah pa ni racionalen.

Guverner države Maine Paul LePage je sodno odločitev že označil za nesrečno, vendar pa je obljubil, da bo spoštoval zakon, ki mu ga je sodnik sedaj jasno razložil.

Država Maine je hotela Hickoxovo zadržati v karanteni 21 dni od njene vrnitve v ZDA. Tri tedne po okužbi je namreč inkubacijska doba, v kateri lahko izbruhnejo simptomi ebole.

Hickoxova se je s podobnim odnosom uradnikov soočila že v New Jerseyju, kjer je tamkajšnji guverner Chris Christie celo lagal, da je kazala simptome bolezni, da bi s tem upravičil prisilno karanteno.

V Maineu je sicer niso zaprli v neogrevan šotor brez stranišča, ampak so ji dovolili, da ostane v hiši svojega zaročenca. A Hickoxova je kljub temu hodila na izlete, se rokovala z novinarji in kljubovala državi ter se celo obrnila na sodišče. To ji je najprej z začasno odredbo prepovedalo zapustiti hišo, nekaj ur kasneje pa je LaVerdiere odločil, da se posamezniku svobode ne sme odvzeti brez utemeljenega razloga.

Kaci Hickox je s kolesarjenjem požela številne kritike, da je sebična.
Kaci Hickox je s kolesarjenjem požela številne kritike, da je sebična. FOTO: APTN Video

Politike obveznih karanten za zdravstvene delavce, ki so bili v zahodni Afriki v stiku z bolniki z ebolo, so v nekaterih ameriških zveznih državah sprejeli prejšnji petek, potem ko je v New Yorku zbolel zdravnik, ki se je vrnil iz Gvineje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asgml
01. 11. 2014 17.04
imeti b morala 3 tedne karantene.kaj pa je to takega?!?! pomislite, da zdajle zboli ali pa čez par dni.kaj bo pa potem???? prepozno za karanteno
velesperun
01. 11. 2014 12.26
+1
V ZDA te tud zastrupjo če preveč gobcaš o gnilih kapialistih!
Bruhalnica24
01. 11. 2014 08.42
+1
Kakšen sistem je v deželi svobode ?????. Tiranija ali diktatura ??.
Ramzess
01. 11. 2014 11.23
Ramzess
31. 10. 2014 21.53
+1
Oblasti ne rabijo utemeljenega suma, sum je že dovolj.
Ramzess
01. 11. 2014 11.23
+1
Še neposredni dokazi niso več potrebni, posredni so dovolj, ...
dzons
31. 10. 2014 20.36
+0
prestrašene ovčice, ki verjamejo vsemu - ptičja gripa, prašičja gripa, kozja gripa (ki je na hitro potihnila), nore krave, parkljevka - glej ga zlomka, vsi so pozabili na Ukrajino, Sirijo, Irak, Egipt, o Libiji itak nihče več ne ve sploh da divja državljanska vojna, zdaj ko jim je tako lepo v demokraciji....čudežno se je pozabil tudi GSO, "padli" malezijski letali...
Explainator
31. 10. 2014 20.33
-3
kdo verjame da ji ne sledijo?