Tujina

Sodnik odločil: 5-letnik, ki se bori za življenje, lahko gre na zdravljenje v Prago

London, 05. 09. 2014 20.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po vseh zapletih so starši hudo bolnega britanskega 5-letnika le dosegli svoje. Sodnik je pritrdil njihovi izbiri zdravljenja za otroka in dovolil, da ga družina odpelje v Prago na protonsko terapijo.

Ashya in Brett King
Ashya in Brett King FOTO: YouTube

Potem ko je lahko končno spet objel svoja starša, ki sta, ker sta mu želela omogočiti manj znano zdravljenje, končala celo v priporu, je za 5-letnega hudo bolnega britanskega dečka Ashyo Kinga danes sledilo še več dobrih novic.

Višje sodišče je pritrdilo želji staršev in dovolilo, da dečka odpeljejo v Prago na protonsko terapijo, čemur so britanski zdravniki, ki dečku po obsežni operaciji tumorja sicer napovedujejo, da bo najbrž živel le še nekaj mesecev, dolgo oporekali.

Starša sta zato otroka na lastno pest odpeljala iz države, se odpravila v Španijo, kjer bi prodala počitniško hišo in tako zbrala denar za zdravljenje, katerega cena se giblje od 30.000 do 100.000 evrov, od tam pa sta načrtovala pot v Prago, a so ju oblasti ujele in poslale v pripor. Sodišče je zdaj stopilo na stran staršev, popuščajo pa tudi v britanski bolnišnici, ki je sprožila gonjo zoper družino – stopili so namreč v stik s češkimi zdravniki, ki bodo skrbeli za dečka.

Protonska terapija je zdravljenje, ki se ga v tujini poslužujejo tudi slovenski bolniki z rakom. Da je zdravljenje s protonskimi žarki učinkovitejše od kemoterapije ali obsevanja z rentgenskimi žarki, sicer ni dokazano, je pa po mnenju strokovnjakov boljša izbira pri nekaterih oblikah raka, med drugim pri bolnikih s pljučnim rakom, pri bolnikih, pri katerih je operacija prenevarna in pri primeru, ko so pacienti otroci, saj naj bi povzročala bistveno manj stranskih učinkov.

Če lahko klasično sevanje povzroči mutacije v zdravem tkivu in nastanek raka nekaj let kasneje, naj pri protonski terapiji te nevarnosti ne bi bilo. Postopek uporablja protonske žarke jedrske energije na nizki ravni. Ko ti prehajajo skozi kožo, se energija povsem sprosti v tumorju in za razliko od klasičnega obsevanja minimalno prizadene zdravo okoliško tkivo.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kleopatra-1
06. 09. 2014 16.31
+1
Kam smo prišli - v domnevno demokratični EU sodišča odločajo, kje se lahko zdravim?!
tr00per
06. 09. 2014 08.42
+2
žal je tako, da moderna medicina daje prednost metodam zdravljenja, ki povzročajo stranske učinke, vsaka druga terapija pa je alternativna medicina, ki bolniku škoduje. ampak, če smo natančni, s čim se je prej zdravilo, koprivo ali penicilinom...? "alternativa" je pogosto boljša izbira..
luckyss..
06. 09. 2014 06.40
+8
Tokrat so zdravstveni lobiji zaradi medijske izpostavljenosti popustili. Nam pa ta zgodba pove kako se ravna v vseh ostalih podobnih primerih...
Roxy79
05. 09. 2014 21.04
+39
Pr nam bi se odločali kakšnega pol leta.............
3lan
05. 09. 2014 20.36
+72
Vsak starš bi za zdravje svojega otroka šel na konec sveta. Držim pesti!
Aven
05. 09. 2014 20.51
+19