Tujina

Sojenje 92-letnemu nekdanjemu nacistu

Berlin, 02. 09. 2013 18.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanjemu pripadniku nacističnega SS 92-letnemu Siertu Bruinsu sodijo zaradi umora nizozemskega uporniškega borca pred skoraj 70 leti. Alderta Klaasa Dijkemo naj bi štirikrat ustrelil v hrbet, a Bruins krivdo zanika.

Na Nizozemskem so ga zaradi zločinov v odsotnosti že obsodili na dosmrtni zapor, a je pobegnil v Nemčijo. Zdaj mu za isti zločin sodijo še v Nemčiji.
Na Nizozemskem so ga zaradi zločinov v odsotnosti že obsodili na dosmrtni zapor, a je pobegnil v Nemčijo. Zdaj mu za isti zločin sodijo še v Nemčiji. FOTO: Reuters

V Nemčiji se je danes začelo sojenje 92-letnemu nekdanjemu pripadniku nacističnega SS zaradi umora nizozemskega uporniškega borca pred skoraj 70 leti. Siert Bruins, ki se je rodil na Nizozemskem, a je nemški državljan, je po mnenju zdravnikov dovolj zdrav za sojenje v mestu Hagen.

Na prvem dnevu sojenja Bruins ni spregovoril, z drugim pripadnikom SS, ki je že umrl, pa je obtožen umora nizozemskega uporniškega borca Alderta Klaasa Dijkemo septembra 1944. Tožilstvo Bruinsu očita, da je Dijkemo štirikrat ustrelil v hrbet, potem ko so ga ujeli na Nizozemskem. Bruins je lani za nemško televizijo povedal, da je bil prisoten, ko je bil Dijkema ustreljen, a da je streljal njegov sokrivec.

V primeru obsodbe Siertu Bruinsu grozi dosmrtni zapor.

92-letnik, ki živi v kraju Breckerfeld na zahodu Nemčije, je bil eden od 30.000 nizozemskih državljanov, ki so med okupacijo Nizozemske sodelovali z nacisti. Maja 1943 je dobil nemško državljanstvo, aprila 1949 pa so ga na Nizozemskem v odsotnosti obsodili na smrt zaradi sodelovanja pri treh ustrelitvah, med drugim tudi Dijkema. Smrtno kazen so naknadno znižali na dosmrtni zapor. A Bruins je pobegnil v Nemčijo, kjer se je leta 1978 izognil izročitvi Nizozemski, saj Nemčija svojih državljanov ne izroča, vendar so ga nemške oblasti pridržale in obsodile zaradi drugih zločinov. Februarja 1980 je bil obsojen na sedem let zapora zaradi sokrivde pri umoru judovskih bratov na Nizozemskem leta 1945.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

general_war
03. 09. 2013 00.11
+5
morda pa je bil Dijkemo komunist. kar seveda opraviči zločin. pri nas bi mu še kako priznanje dali, nacistku. pardon, borcu za svobodo evrope pred komunizmom.
asgard
02. 09. 2013 18.38
+8
Kdaj bodo pa amerom sodil zarad vseh zločinov ?