Tujina

Dekan finske pravne fakultete: Primer Patria na Finskem še ni končan

Hämeenlinna, 30. 01. 2014 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Dekan finske pravne fakultete Kimmo Nuotio je glede oprostilne sodbe za predstavnike Patrie na Finskem dejal, da primer Patria na Finskem najverjetneje še ni končan, saj sodba ni pravnomočna. Ob tem meni, da je nekaj podkupnin dejansko bilo in da jih je nekdo dal.

Glavni tožilec Jukka Rappe je sicer za Wiitakorpija, Hulkkonena, Niittynena in Korpija zahteval dve leti zaporne kazni oz. eno leto pogojne zaporne kazni za Nurmija. Rappe je zahteval tudi pol milijona evrov kazni za Patrio. Tudi tu je znižal zahteve s prvotnih 600.000 evrov.

Finsko okrožno sodišče v kraju Hämeenlinna je predstavnike finske Patrie danes oprostilo vseh obtožb podkupovanja v primeru prodaje oklepnikov Sloveniji. Kot je odločilo, tožilstvu ni uspelo dokazati sumov obtožb o podkupovanju, državi pa naložilo plačilo sodnih stroškov v višini 1,2 milijona evrov, poroča finska tiskovna agencija STT.

Na zatožni klopi je bila peterica nekdanjih visokih uslužbencev Patrie, nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen, zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niitynen, direktor prodaje Tuomas Korpi ter glavni finančni direktor Kai Nurmi.

Patria je Sloveniji predala 30 osemkolesnikov.
Patria je Sloveniji predala 30 osemkolesnikov. FOTO: Reuters

Različne razlage poročanja o sodbi

Glavni tožilec Jukka Rappe je pojasnil, da je sodišče odločilo, da "tožilstvo ni dokazalo svoje tožbe onkraj razumnega dvoma, kar pomeni, da ni bilo dovolj dokazov za obsodbo". "In nič drugega." Finska televizija Yle je namreč poročala, da je sodišče odločilo, da ni zadostnih dokazov o podkupovanju ali obljubah podkupnin, ki so bremenile obdolžene, ob tem pa dodalo, da naj bi vendar ostal sum o krivdi.

Rappe je pojasnil, da je pri povzemanju sodbe očitno nastala pomota, češ da je sodišče dopustilo možnost dvoma, da so bile podkupnine izplačane. "Težko je razumeti, zakaj je Yle tako zapisala in s tem ustvarila nejasnost," je še dejal.

STA je pridobila originalno sporočilo za javnost sodišča in zagotovila prevod neposredno iz finščine v izogib različnim razlagam poročanja o sodbi. Sporočilo navaja, da je prvostopenjsko sodišče ugotovilo, da tožilstvo v kazenskem sodnem postopku ni uspelo dokazati, da bi se obtoženi s svojimi ravnanji, ki so bila ugotovljena v sodbi, skupaj ali vsak posebej udeleževali iz obtožnice izhajajočih dogovarjanj o obljubljanju in prejemanju podkupnin ali da bi bili obtoženi v ta dogovarjanja privolili tako, da bi bilo mogoče ugotoviti, da so v zadevi naklepno delovali na način, ki ga predpostavljajo znaki kaznivega dejanja, ki zadevajo dajanje podkupnine.

"Iz razlogov, ki so podrobneje razvidni iz sodbe, je prvostopenjsko sodišče pri celoviti presoji dokaznega gradiva ugotovilo, da glede v obtožnici opisanega kaznivega dejanja, ki so ga obtoženi Hulkkonen, Korpi, Niittynen, Nurmio in Wiitakorpi, ostaja upoštevanja vreden dvom," je še zapisano v sporočilu za javnost.

Rappe je s kolegom Timom Kokkomäkijem že napovedal, da razmišlja o pritožbi na višje sodišče v Turkuju in da bo odločitev o tem sprejel prihodnji teden.

V odzivu za Yle je Rappe še dodal, da je na razsodbo sodišča vplivala tudi odločitev, da se ponovno loči slovenski primer od podobnega primera prodaje oklepnikov Hrvaški, kjer je med osumljenimi, da je prejel podkupnino, tudi bivši hrvaški predsednik Stipe Mesić. Sodišče je namreč procesa najprej združilo, po nenadni smrti glavnega sodnika novembra lani pa ju je ponovno ločilo.

Za STT je glede tega pojasnil, da bodo zdaj o primeru razsojali povsem novi sodniki, čeprav je tožilstvo načrtovalo proces, kot da bo šlo za enoten primer. Tako je na primer tožilstvo načrtovalo zaslišanje določenih prič, ki jih niso zaslišali med primerom za Slovenijo, med njimi tudi posrednika Patrie Hansa Wolfganga Riedla, je še povedal za STT.

Oklepnik Patria - 2
Oklepnik Patria - 2 FOTO: Miro Majcen

Dekan finske pravne fakultete: Primer Patria verjetno še ni končan

Dekan finske pravne fakultete Kimmo Nuotio je glede oprostilne sodbe za 24UR dejal, da primer Patria na Finskem najverjetneje še ni končan, saj sodba ni pravnomočna. Dodal je, da je glavni tožilec že nakazal, da bo vložil tožbo. Hkrati pa Nuotio pravi tudi to, da je ta primer zelo pomemben za finski pravosodni sistem, saj se bo morala Finska vprašati, ali je njihova zakonodaja na tem področju primerna in v koraku s časom.

Da bo morala spremeniti določila o korupciji, ki so preozka, jim je že predlagal tudi Svet Evrope. Trenutno na primer ne poznajo kaznivega dejanja zlorabe položaja, in takšnega sojenja, kot je bilo v tem primeru proti Janezu Janši, tam sploh ne bi moglo biti, zaradi pravnega sistema. Vendar pa tudi, če bi ga spremenili, to ne bi vplivalo na to konkretno razsodbo.

Kot je še pojasnil Nuotio, sodišče ni ugotovilo, da bi kdorkoli od petih obtoženih jasno poznal celotno verigo oz. potek dogodkov, recimo kako konkretno je podkupovanje potekalo. Profesor kazenskega prava obenem meni, da je vseeno jasno, da je nekaj podkupnin dejansko bilo in da jih je nekdo dal. Po njegovem je denar iz Patrie šel, a iz sodbe izhaja, da nihče od obtoženih ni točno vedel kam in h komu.

Glede spornega dodatka sodišča, da sum kljub temu ostaja, je Nuotio povedal, da kar nekaj stavkov ni popolnoma jasnih. Ob tem je poudaril, da on iz razsodbe razume, da tožilstvo sodišču ni dokazalo le tega, da bi pet vodilnih v Patrii vedelo, da bo šel denar dejansko za podkupnine.

Berglund meni, da odločitev sodišča ne vpliva na njegovo zgodbo.
Berglund meni, da odločitev sodišča ne vpliva na njegovo zgodbo. FOTO: POP TV

Berglund vztraja pri svoji zgodbi

Na današnjo oprostilno sodbo se je odzval tudi finski novinar Magnus Berglund, ki je leta 2008 z oddajo Resnica o Patrii razkril afero, v kateri naj bi finsko orožarsko podjetje podkupilo slovenske predstavnike pri prodaji osemkolesnih oklepnikov. "Sodišče očitno meni, da vodilni možje Patrie niso vedeli, kaj so počeli," je dejal. "Odločitev sodišča me je resnično presenetila. Sicer je še nisem povsem prebral, a sem resnično presenečen zaradi trdnih pisnih dokazov v primeru," je še dejal.

"Odločitev sodišča v kraju Hämeenlinna na noben način ne vpliva na mojo zgodbo iz leta 2008," je poudaril. "Sem novinar. Zgodbo sem naredil na podlagi temeljite preiskave in vestnega novinarskega dela. Našel sem dokaze za vse, kar sem predstavil v oddaji. Nikoli ne predstavim nečesa, kar ne temelji na dobro dokumentiranih dejstvih. V svojih programih nikoli ne špekuliram," je poudaril.

"Vendar pa se tu moj mandat konča. Nisem policist, ne tožilec, ne sodnik. Ti so očitno zdaj naredili svoje delo, še veliko dela pa pravnike čaka v naslednjih korakih," je Berglund še dejal.

Na sodbo finskega sodišča se je odzval tudi slovenski preiskovalni novinar Blaž Zgaga, ki je Berglundu pomagal pri odkrivanju zgodbe v Sloveniji. Tudi on pravi, da sodba v "nikakršni meri ne more vplivati na oceno resničnosti ugotovitev" iz oddaje Resnica o Patrii. Meni, da pridržek sodišča "pritrjuje novinarskim ugotovitvam, da je bilo pri nakupu oklepnikov Patria veliko nepravilnosti".

Novinarka STT komentirala razsodbo

Po besedah novinarke STT Merje Akerlind je sodba spisana na nekaj več kot 80 straneh. Sodišče v njej med drugim tudi opozarja, da v finski zakonodaji ni kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in da četudi je morda do te prišlo v Sloveniji, na Finskem tega ne morejo kazensko preganjati.

Prav tako je sodišče izpostavilo, da četudi so bile v Avstriji in Sloveniji izrečene obsodilne sodbe, to še ne pomeni, da so bili predstavniki Patrie tisti, ki so storili kaznivo dejanje. Jasno pa je, da sta imela Riedl in Cekuta s Patrio pogodbo o sodelovanju in po mnenju sodišča je normalno, da sta zastopniku Patrie za Slovenijo Niitynenu dala določene informacije, je še povzela Akerlindova.

Ni pa povsem jasno, ali so Črnkovič, Zagožen, Cekuta ali Krkovič dejansko delovali kot posredniki do Janše ali stranke SDS in ali so Janša, Krkovič in Zupan vedeli za kakšne podkupnine oz. obljube o podkupninah, po navedbah Akerlindove še meni finsko sodišče.

Sodišče je izpostavilo tudi, da je v Sloveniji odločitev o nakupu oklepnikov sprejemala posebna komisija, nobenih dokazov pa ni, da so imeli slovenski akterji vpliv na to komisijo. Krkovič bi sicer lahko imel vpliv na seznam tehničnih zahtev v razpisu, a dokazi za sodišče niso dovolj trdni, je še pojasnila finska novinarka.

Janez Janša je bil junija lani na ljubljanskem okrajnem sodišču zaradi afere Patria obsojen na dve leti zapora.
Janez Janša je bil junija lani na ljubljanskem okrajnem sodišču zaradi afere Patria obsojen na dve leti zapora. FOTO: Damjan Žibert

V Patrii zadovoljni z razsodbo

Z današnjo razsodbo so v Patrii zadovoljni. "Odločitev okrožnega sodišča je bila pričakovana," je ocenila vodja Patriine odvetniške ekipe Sirpa-Helena Sormunen in napovedala, da se na sodbo ne bodo pritožili. "Sodba je po našem mnenju upravičena, tako pravno kot tudi v luči dokazov. Patria nima razloga, da bi se na to sodbo pritožila. Bomo jo sicer še podrobno pregledali," je poudarila odvetnica, kot so sporočili iz Patrie.

Podobno zadovoljen z razsodbo je tudi nekdanji generalni direktor Patrie Wiitakorpi. Kot je dejal za finsko tiskovno agencijo STT, "je vseskozi zaupal v finski pravosodni sistem, da bo ugotovil prava dejstva". Izrazil je še pričakovanje, da se tožilstvo na sodbo ne bo pritožilo in da bo zanj zadeva končana.

Slovenski tožilec Andrej Ferlinc je nad razsodbo sodišča na Finskem presenečen. Za finsko televizijo Yle je dejal, da je pričakoval različne možnosti, a ga je oprostilna sodba vseeno presenetila. Prepričan je, da današnja razsodba ne bo vplivala na sodbo v Sloveniji oziroma na odločitev glede pritožbe. "Vsaka od institucij je avtonomno in neodvisno proučila vso dokazno gradivo, ki so ga pridobili tako na Finskem kot v Sloveniji," je za Yle dejal Ferlinc.

Janša: Doseg Murgel prekratek za finska sodišča

Na svojem Twitter profilu je prvak SDS Janez Janša oprostilno sodbo komentiral z besedami, "da je doseg Murgel prekratek za finska sodišča, laži iz Dela tam očitno ne veljajo kot dokaz."

Janšev zagovornik Franci Matoz je ocenil, da je finsko sodišče odločilo neodvisno in ugotovilo, da niti podkupnina niti obljuba nikoli nista bili dani. Ob tem je poudaril, da so bili v postopku v Sloveniji uporabljeni prav dokazi s Finske. Po besedah Matoza je tožilec Andrej Ferlinc za medije večkrat ponovil, da če je bila na eni strani podkupnina dana, jo je na drugi strani nekdo moral tudi sprejeti ali pa vsaj sprejeti obljubo. Tako zdaj Janševega odvetnika zanima, kako bo tožilec zdaj komentiral oprostilno sodbo finskega sodišča.

Direktor Rotisa Ivan Črnkovič je prepričan, da mora po oprostilni sodbi na Finskem sodba v Sloveniji pasti.
Direktor Rotisa Ivan Črnkovič je prepričan, da mora po oprostilni sodbi na Finskem sodba v Sloveniji pasti. FOTO: Damjan Žibert

Črnkovič: Zdaj je jasno, da zadeva mora pasti

Izločitev dokazov iz Finske v zadevi Patria je potrjena, saj obsojenih v Sloveniji ti dokazi ne obremenjujejo več, je oprostilno sodbo na Finskem komentiral direktor Rotisa Ivan Črnkovič. Zdaj je po njegovih besedah jasno, da zadeva mora pasti. Bo pa danes marsikdo hodil "z glavo po tleh", zlasti pa sodnica, ki ga je obsodila.

Sodnica Barbara Klajnšek je po njegovih besedah z obsodilno sodbo naredila "največjo krivico v sodnih časih". "Upam, da jo je danes sram in še veliko bom povedal na njen račun, ko se bodo stvari tudi tukaj končale pošteno," je dejal Črnkovič.

Na Vrhovnem državnem tožilstvu oprostilne sodbe ne komentirajo. Poudarjajo pa, da so sodišča v vsaki izmed treh držav, ki so se ukvarjale z zadevo Patria, "delala in odločala samostojno na podlagi podatkov, dokazov in prava, ki velja v teh državah".

Zdaj je po njegovih besedah jasno, da zadeva mora pasti. Izločitev dokazov iz Finske, ki je sodnica ni hotela upoštevati, je namreč danes potrjena, saj obsojenih v Sloveniji zaradi oprostitve ti dokazi ne obremenjujejo več, je dejal.

Hribernik: Zadeva je čisti konstrukt

Odvetnik brigadirja Toneta Krkoviča Jože Hribernik je dejal, da ga razsodba utrjuje v prepričanju, da bi morala biti izrečena oprostilna sodba tudi v primeru, ki poteka v Sloveniji. Hribernik sicer meni, da bi morala biti obsodilna sodba v Sloveniji spremenjena v oprostilno tudi, če oprostilne sodbe na Finskem sploh ne bi bilo. "Ker v celotni zadevi ni nič in je zadeva čisti konstrukt," meni odvetnik. Dodaja še, da nobena druga sodba kot oprostilna sodba v slovenskem primeru ne more biti poštena.

Odvetnik Walterja Wolfa oprostilno sodbo pričakoval

Odvetnik Walterja Wolfa Andrej Kac meni, da bo današnja oprostilna sodba zoper predstavnike Patrie na Finskem imela "neko resonanco" na višjem sodišču v Sloveniji, ki odloča o pritožbi obsojenih v zadevi Patria. Oprostilno sodbo na Finskem je sicer pričakoval. Kac je opozoril še, da če bi bilo kaj na podkupovanju, česar so obtoženi nekateri posamezniki na Finskem, v Avstriji in v Sloveniji, "bi bila Finska kot ena najmanj koruptivnih držav na svetu prva, ki bi sprožila postopke". "Pa jih ni," je dejal. Ko je postopek sprožila prva država, pa je po njegovih besedah za seboj potegnila tudi Finsko.

Erjavec upa, da so sodbe korektne

Prvak DeSUS Karl Erjavec pravi, da težko komentira oprostilno sodbo finskega sodišča v zadevi Patria, saj da je ne pozna in niti ne ve, če je pravnomočna. Upa pa, da je finsko sodstvo neodvisno in da so sodbe korektne, je dejal v izjavi pred sejo vlade. Sicer pa je Erjavec zadovoljen, da je v zadevi Patria na sodišču dokazal svojo nedolžnost.

Erjavec je bil v času nakupa oklepnikov 8x8 obrambni minister. Zaradi suma nevestnega dela pri nakupu oklepnikov so mu skupaj z nekdanjim načelnikom Generalštaba Slovenske vojske Albinom Gutmanom leta 2011 sodili na ljubljanskem okrajnem sodišču, a sta bila oba oproščena.

Jerovšek: Za naše tožilstvo je sodba velik fiasko

Nekdanja ustavna sodnika Tone Jerovšek in Lojze Ude menita, da gre oprostilna sodba v prid nepravnomočno obsojenim v Sloveniji. Oba sicer poudarjata, da slovensko sodišče ni vezano na odločitve tujih sodišč.

Sodba bi lahko šla v korist obsojenih v slovenskem procesu zato, ker se pri njem uporabljajo tudi dokazi s Finske, pravi Ude.

Po besedah Udeta bi šla lahko sodba v korist obsojenih v slovenskem procesu zato, ker se pri njem uporabljajo tudi dokazi s Finske. Zaradi oprostilne sodbe na Finskem tamkajšnjih dokazov sicer ni treba izločiti, kar predlagajo nekateri obsojeni oziroma obtoženi, je pa treba pri njihovem vrednotenju upoštevati, kako so omenjene dokaze ocenjevali na Finskem, pravi Ude.

Jerovšek je prepričan, da lahko sodba na Finskem pomembno vpliva na proces v Sloveniji, saj se slovensko tožilstvo v obtožbah nenehno sklicuje na finske dokaze. "Za naše tožilstvo je zato sodba, če lahko uporabim ta izraz, velik fiasko," pravi in dodaja, da je na drugi strani sodba pomembna novica za obsojene v Sloveniji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2918)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

arthur1982
01. 02. 2014 00.32
-4
Pa kaj ta bluzi. Pri nas nekateri že slavijo, čeprav so na finskem ugotovili, da vodilni ne vedo za podkupovanje, kar pa seveda ne pomeni, da ga ni bilo.
kure bedne
31. 01. 2014 18.47
-2
Vsi so krivi. Vsak bi moral dobito 10 let aresta. Ker pa je sodstvo, takšno kot je pa bog pomagaj. Smo pač balkanci.
novak.novak
02. 02. 2014 15.08
+3
krivi vsi so bili po vojni, pa so jih dal v čuzo, pa odvzem državljanskih pravic itd.....tako sodstvo je bilo super, ne...in takega si želiš...sicer pa Bog se piše z veliko
piu
31. 01. 2014 16.05
+3
Na denarju ni pisalo ali je levi ali desni......Polna sta bila oba žepa....
piu
31. 01. 2014 16.42
+3
Zapor je mala malica....Najhuje bi bilo šivanje žepov......
hondica
31. 01. 2014 15.18
+4
Levaki računajo, da če zelo dolgo ponavljaš laž, da nujno postane resnica Naj jih razočaram, to ne deluje vedno :)
joza gulikoza 1
31. 01. 2014 15.26
+2
nimaš prav. Med levaki deluje vedno, ker je to družbeni rAZRED NA REPU DRUŽBE, TOREJ NEKAKO "PRIMITVNI" LJUDJE.
hondica
31. 01. 2014 15.15
+2
Prepričan sem, da če bi povprašali Štrajna, bi imel podobno mnenje, kot dekan, pa Zemljarič ali Isajlović tudi.
helter skelter
31. 01. 2014 15.03
+8
Pri nas pa so Janšo obsodili (neznanega dne, na neznanem...), Zdaj ko je na Finskem zadeva padla, izgleda tako, kot če bi nekoga obsodili zaradi kraje avtomobila, lastnik tega avtomobila pa bi dejal, da mu avta ni nihče ukradel. Res imamo vrhunsko sodstvo. Boljši so še samo v Severni Koreji.
Bullschevik
31. 01. 2014 17.27
+0
korintos1
31. 01. 2014 14.27
-4
In Riedel je bil obsojen ravno zaradi utaje davka za prejete milijone za slovenske Patrije, zato on sedi!
Aven
31. 01. 2014 18.27
+2
Če je imel pogodbo in je po pogodbi dobil denar - kaj potem. To ni korupcija. On sedi zato ker naj bi izdajal podatke konkurečni firmi in s tem škodil avstriski državi.
novak.novak
02. 02. 2014 15.11
+2
sam korinčan tega ne razume. vsi ti tako imenovani levi drsajo, da so bili obsojeni zarad podkupnine, v resnic pa so bili obsojen zarad utaje davkov. za razliko od nas, ko damjana naprošajo ( durs) da bi jim pa vseen plačal....beee bee beee
+9
Zdej je en dekan ... več vreden kot finski pravosodni sistem ... ker pač to odgovarja levim ovcam in komunyaram na vladi, pa to ...
Kekec 007
31. 01. 2014 14.02
+0
ježo, to je mnenje. ne se tko sekirat. vi janšeljubci se penite že cel dan. mi vas samo mirimo, da ni še nič izgubljeno in je velika verjetnost da bo šel šef lahko na zaslužen počitek na Dob.
korintos1
31. 01. 2014 14.27
+0
Toti dekan je predaval tem sodnikom in tožilcem! Hihihihi
kokta1900
31. 01. 2014 14.50
+1
VAZN JE DA BO JJ NA DOBO SDS BO MOGLA VRNIT 800 TIS € HOHOOOHOHO
kvaternik
31. 01. 2014 16.14
-3
novak.novak
02. 02. 2014 15.12
+3
itak da ga je, pa s šmarnco zalil...žal ni imel občutka kdaj je šmarnce dovolj....
odpisan2x
31. 01. 2014 13.47
+1
pri vsakem poslu obstoja provizija-sam če pa finci ne vedo komu so dal denar je pa tole politični konstrukt
Kekec 007
31. 01. 2014 13.40
+3
hehehehe SDS-ovčki se še kar penite. Podkupnine so šle s Patrije samo teli tipi kakor , da niso vedli. Torej jih je nekdo prevzel. Čistilka sigurno ne. Bolj logično da jih je priznani švercer z orožjem.
novak.novak
02. 02. 2014 15.13
+1
aja, ti je to zgaga povedal...pa preiskovalni novinar?! heheheheheehehehe
blokirani
31. 01. 2014 13.34
-1
Kaj pa ima nek dekan pri tej sodbi? Za mnenje lahko povprašate tudi Gusteljna....
kokta1900
31. 01. 2014 14.35
+0
ZE PANIKA JANSEVCI HOHOOOH TREBA BO NA DOB IZ 2 NA 4 LETI NAGRADA
novak.novak
02. 02. 2014 15.15
+3
kaj je rekel ude, tega pa ne štekajo...hahahahahahahaha, pa tako njihov je..aja, ga je jj poklical na informativni, pa je začel drugač pet....hehehehehe. panika,a, še stanovnik pr maš, pa poklon žrtvam partizanov....beee beee beee
obiskovalecsmetisca
31. 01. 2014 13.32
+5
....na finskem so zaradi pomanjkanja dokazov oproščeni ..in torej NEDOLŽNI....kene....pri nas je tudi tako....ko tistih,ki jim prisluškujejo ne morejo obsoditi na podlagi prisluhov in dokumentov,ki so bili v yugi merodajni za obsodbo,pri nas pa ne in torej dokazov nimajo dovolj so ... NEDOLŽNI in KONEC!!!
obiskovalecsmetisca
31. 01. 2014 13.38
+2
.....podkrepljene informacije...a veš.....od udeta pa niti besede
piu
31. 01. 2014 12.35
+3
Kradli so....bomo vidli, če bojo za to pravnomočno obsojeni...Povezava s tujimi postopki ni ključna...Pa ne zdaj spraševat kako vem...
obiskovalecsmetisca
31. 01. 2014 13.29
+7
...v mladini prebral?...v delu?...dnevniku??
piu
31. 01. 2014 13.50
+2
Bullschevik
31. 01. 2014 14.39
+0
helvecijaner
31. 01. 2014 12.12
+5
Vladno pristranski mediji mislijo in upajo, da bodo FINCI in njihovo pravosodje zaradi murgelčanov spremenilo zakonodajo.Levaki gdo laže tudi krade, včerajšnja odaja TARČA pove vse kakšen žurnalizmus in kakšni ministri levega kova nas zavajajo in spravljajo v sramoto in finančni kolaps. Na Facebook je obrazložitev zaradi česa in koga ni bilo JJa in Širclja. In za takšen žurnalizmus državljani SLO plačujemo prispevke ?
Skamerrrr
31. 01. 2014 13.14
+1
... $ Ob tem sodišče (finsko) meni, da je nekaj podkupnin dejansko bilo in da jih je nekdo dal $ ..;))
X51Y
31. 01. 2014 13.29
-3
helvecijaner vzemi tvoja dva pa pojdite živet na finsko, pa ne bo treba plačevat prispevkov. O kakšna mizerija !
blokirani
31. 01. 2014 13.35
+0
saki, to kar pišeš je objavila finska TV, ne pa sodišče.
Skamerrrr
31. 01. 2014 13.39
+2
kokta1900
31. 01. 2014 13.44
+0
jansevci bojo jokice kmali nesli ga bomo na DOB
brezreklam
31. 01. 2014 11.40
-1
Ko mi bo kdorkoli povedal kakšno obljubo o nagradi je prejel JJ, bom na volitvah podpr komuniste, in jim pustil da do konca zavozijo našo državo, do takrat pa me na volitvah ne bodo videli.
batom@pinkponk.com
31. 01. 2014 12.03
+0
kokta1900
31. 01. 2014 13.43
-1
kaj pa je a. sodisce optozilo tudi nedozneg lopova hohohoh hohohoohoh
kvaternik
31. 01. 2014 11.36
+9
Kako lepo je občutiti poraz vodilnih medijev na Slovenskem. Kako še prav jim pride vsak robček za brisanje. Dobrodošel jim je Berglund, prav jim pride kakršna koli dekana na Finskem, čakajo na izjavo "Zgage"ali Šurca, računajo na 571set, kakšen twit moreče tišine iz Murgel. Začelo se je. Kaj šele bo ko se internacionalizira Dejanje "slinastega" ki je sporno lansiral Klemenčiča in Praprotnika, za diskreditacijo Janše.
kokta1900
31. 01. 2014 13.29
-1
hahhahah spet branite lopova janso hohohohohoho
blokirani
31. 01. 2014 11.35
+8
Po ta novica kmalu padla iz portala?
batom@pinkponk.com
31. 01. 2014 12.04
-4
blokirani
31. 01. 2014 13.37
+2
kokta1900
31. 01. 2014 13.45
+1
DA BO NA DOBO BO SAJ MIR V DRZAVI HOHOOHOH
PRAZNOSLAMOMLATEC
31. 01. 2014 11.30
+4
MFA SLOVENIA @MZZRS Ministrstvo za zunanje zadeve je predlagalo projekt OZNA za nagrado UN Population Award 2014.
PRAZNOSLAMOMLATEC
31. 01. 2014 11.32
+2
PRAZNOSLAMOMLATEC
31. 01. 2014 11.19
+6
---kakšna laž,na finskem je sodišče tako odločilo,ker pač ni dokazov....in se nihče več ne ukvarja s tem............ Iz SVETA: Sodba je tudi na Finskem dvignila veliko prahu
kokta1900
31. 01. 2014 14.48
-1
VAZN JE DA BO JJ NA DOBO SDS BO MOGLA VRNIT 800 TIS € HOHOOOHOHO
PRAZNOSLAMOMLATEC
31. 01. 2014 11.09
+8
se selim v tujino,sosedi sem nekaj obljubil,pa se ne spomnim kdaj in kje,če me dobi ferlinc sem ga naj...........l