Tujina

Solar Impulse 2 v ZDA nadaljuje svoj let okoli sveta

Phoenix, 12. 05. 2016 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Letalo Solar Impulse 2, ki leti na pogon s sončno energijo in poskuša obkrožiti svet, je vzletelo iz Phoenixa v ameriški zvezni državi Arizona proti Oklahomi, kjer bo imelo naslednji postanek.

Solar Impulse 2
Solar Impulse 2 FOTO: AP

Letalo Solar Impulse 2 je vzletelo iz Phoenixa in nadaljuje svojo pot okoli sveta. Letalo na sončno energijo, ki ga pilotira švicarski pustolovec Bertrand Piccard, je vzletelo opoldne po srednjeevropskem času. Polet do mesta Tulsa v Oklahomi naj bi predvidoma trajal 17 ur in pol.

Solar Impulse 2 naj bi predvidoma v ZDA opravil še enega ali dva postanka, preden bo pristal v New Yorku. Potem ko bo preletelo ZDA, se bo letalo lotilo še zadnje zahtevnejše etape - preleta Atlantskega oceana. Nato bo morala ekipa letalo spraviti še do Dubaja, kjer je 9. marca 2015 Solar Impulse 2 začel svoj let okoli sveta.

švicarski pustolovec Bertrand Piccard
švicarski pustolovec Bertrand Piccard FOTO: AP

Napaja ga več kot 17.000 sončnih celic

Solar Impulse 2 je propelersko letalo na električni pogon, ki ga napaja več kot 17.000 sončnih celic na krilih, za shranjevanje energije pa skrbijo litij-ionske baterije. Premer kril ima večji od boeinga 747, tehta pa 2,3 tone, kar je nekaj več kot povprečen avtomobil.

Projekt so načrtovali več kot 12 let, njegov namen pa je predvsem spodbujanje razvoja zelenih tehnologij in opozarjanja na podnebne spremembe.

Solar Impulse 2
Solar Impulse 2 FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Entropy
12. 05. 2016 16.14
+0
Besedo Geoinžiniring ste zavili v celofan in nam jo prodajate pod Podnebne Spremembe skupaj z vašimi minionsi,lakaji,ritolizniki.......ki ne vidiji preko tančice dreka,ki ga objavljate v svet!!Naj preleti Zemljo od SEVERA proti JUGU pa da vidmo!!!
TechnoX
12. 05. 2016 16.23
-1
Še bolj kul bi bilo od SEVERA proti ZAHODU :)