Tujina

Solar Impulse preletel Atlantik in pristal v Sevilli

Sevilla, 23. 06. 2016 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Švicarski pilot je z letalom na sončno energijo Solar Impulse preletel Atlantik in pristal v Sevilli. Po prvotnih načrtih bi sicer moral pristati v Parizu, a so zaradi napovedanih neviht pot preusmerili čez Španijo.

Solar Impulse je v ponedeljek vzletel z newyorškega letališča.
Solar Impulse je v ponedeljek vzletel z newyorškega letališča. FOTO: AP

Letalo na sončno energijo Solar Impulse 2 je pristalo v Sevilli na jugu Španije in s tem zaključilo svojo zgodovinsko pot čez Atlantski ocean. Z letališča JFK v New Yorku je letalo poletelo v ponedeljek. Pilot, švicarski pustolovec Bertrand Piccard, je med tridnevnim poletom le nekajkrat za kratek čas zadremal. Cilj projekta je prvič obleteti svet izključno s pomočjo sončne energije.

Ob pristanku letala v Sevilli na jugu Španije je izbruhnil aplavz ekipe, ki je čakala pilota. "Ne morem dojeti vsega, tako fantastično je," je sporočil Piccard. "Sanje se uresničujejo," pa je ekipa Solar Impulse 2 zapisala na Twitterju po pristanku. Piccard je sicer vso pot preko Atlantika sledilcem na Twitterju opisoval, kaj vse vidi – od ledenih gora do kitov, pa tudi o turbulencah na tridnevnem poletu.

Polet čez Atlantik je bila 15. etapa potovanja okoli sveta, ki se je začelo 9. marca 2015 v Abu Dhabiju v Združenih arabskih emiratih. Inovativno letalo je že preletelo Azijo in Tihi ocean ter ZDA. Zaradi poškodb na baterijah so letalo pri poletu čez Tihi ocean za kar 10 mesecev prizemljili.

Pilot bo zdaj s sodelavci pripravil načrt za pot do Abu Dhabija in tako zaključil potovanje okoli sveta.

Prvotno so snovalci ekspedicije načrtovali, da bi se prelet Atlantika zaključil v Parizu. S tem bi se spomnili na prvi polet prek Atlantskega oceana, ki ga je leta 1927 izvedel Charles Lindbergh. Toda, načrt so morali spremeniti zaradi slabe vremenske napovedi, saj so v Parizu napovedali nevihte.

Enosedežno letalo Solar Impulse 2 se po razponu kril lahko primerja z boeingom 747, energijo pa mu zagotavlja 17.000 solarnih celic. Na nočnih poletih ga poganja energija, shranjena v baterijah. Piccard je sicer leta 1999 prvi preletel svet z balonom brez postanka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nightyfly
23. 06. 2016 09.56
+3
Allez Suisse.Fantasticen podvig .