Tujina

Solarno letalo je znova pripravljeno na vzlet in nadaljevanje poleta okoli sveta

Washington, 14. 04. 2016 19.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je letalu Solar Impulse 2 uspel veliki met - polet od japonske Nagoje do Havajev - so se mu pokvarile baterije. Treba jih je bilo zamenjati, nato obdobje za letenje ni bilo ugodno in letalo je osem mesecev počivalo. Zdaj je znova pripravljeno, da nadaljuje svoj 'čisti' polet okoli sveta.

Solarno letalo
Solarno letalo FOTO: Reuters

Letalo Solar Impulse 2, ki je bilo po izjemnem podvigu zaradi okvare primorano počivati osem mesecev, je zdaj znova pripravljeno na nadaljevanje poti okoli sveta, je sporočila ekipa. 

Propelersko letalo na električni pogon, ki ga napaja več kot 17.000 sončnih celic na krilih, se je pod vodstvom pilotov Bertranda Piccarda in Andreja Borschberga lani podalo na pot okoli sveta.

Štartalo je iz Abu Dabija marca lani, julija lani pa je poželo slavo, saj mu je uspel izjemen podvig - polet prek Tihega oceana iz japonske Nagoje do Havajev. Na 117 ur in 52 minut dolgem letu je podrlo več rekordov, a se je tudi zalomilo. Močno so se namreč pregrele baterije letala in so jih morali zamenjati. Napačno so namreč predvidevali segrevanje baterij v tropskem podnebju.

Zadnja dva meseca so, kot so zapisali na blogu, potekale intenzivne priprave tako letala, ki ima zdaj nov hladilni sistem, kot pilotov, ki sta zdaj pripravljena, da poletita iz Havajev na celinske ZDA, natančneje v Phoenix.

Kdaj bosta poletela, je seveda odvisno od vremena, saj mora biti to ugodno, da se baterije lahko dovolj napolnijo in da tako lahko letalo leti tudi ponoči. Vreme se lahko nad oceanom spremeni v vsakem trenutku, zato njihovi vremenski strokovnjaki iščejo najbolj ugodno obdobje med 15. aprilom in 15. majem, da jim bo uspel 4707 kilometrov dolg polet. Letalo bo tokrat upravljal Piccard. To bo deveta etapa od 13.

Letalo ima premer kril večji od jumbo jeta, tehta pa 2,3 tone, kar je nekoliko več kot povprečen avtomobil. Namen projekta je predvsem vzpodbujanje razvoja zelenih tehnologij in opozarjanja na podnebne spremembe.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.