Tujina

Solarno letalo zaradi slabih vremenskih razmer prizemljeno na Kitajskem

Čongking, 17. 04. 2015 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Solarno letalo, s katerim nameravajo preleteti svet, je že dobra dva tedna prizemljeno na Kitajskem. Težave jim povzročajo slabe vremenske razmere, saj so močni bočni vetrovi prenevarni za letenje. Kljub daljšemu postanku, pa ekipa pravi, da se še vedno držijo načrta potovanja.

Letalo bi moralo dan po pristanku v Čongkingu že nadaljevati pot.
Letalo bi moralo dan po pristanku v Čongkingu že nadaljevati pot. FOTO: Reuters

Solar Impulse 2, eksperimentalno letalo, ki naj bi preletelo svet brez kapljice goriva, je obtičalo na Kitajskem. Še vedno je namreč v kitajskem mestu Čongking, kjer je pristalo pred dobrima dvema tednoma. Letalo bi sicer moralo že naslednji dan po pristanku nadaljevati pot, a jim je vreme prekrižalo načrte.

"Lahko verjameš, da ima tvoja volja vpliv na vreme, potem pa si res razočaran, ko ugotoviš, da nima. Ali pa se enostavno sprijazniš, da je to avantura," je dejal eden od pilotov Bertrand Piccard. S švicarskim inženirjem Andrejem Borschbergom se izmenjujeta za krmilom letala, v katerem je prostora le za eno osebo. Namen misije, ki jo spremlja ekipa 60 ljudi - nanjo so se pripravljali kar 12 let – je osveščanje in promoviranje zelene energije in inovacij.

Letalo je sicer na četrtini poti, ki bo dolga okoli 35 tisoč kilometrov in ki jo nameravajo opraviti v petih mesecih. Na pot se je Solar Impulse 2 odpravil iz Abu Dabija in od 9. marca je uspešno preletel Oman, Indijo in Mjanmar. A zdaj je letalo zaradi slabih vremenskih razmer prizemljeno že več kot dva tedna. Nazadnje so polet odpovedali, saj naj bi bili bočni vetrovi v Nanjingu, kamor nameravajo prileteti, premočni, da bi letalo lahko varno pristalo.

Zaradi svoje majhne teže – letalo tehta le 2,3 tone – potrebuje plovilo idealne vremenske razmere, z bočnimi vetrovi, ki pihajo le okoli 7 km na uro. "Naš šef je Sonce," je dejala Claudia Durgnat.

Ekipa je sicer pripravljena na to, da bo morala veliko časa čakati na idealne vremenske razmere, a si želijo na pot. Vreme naj bi se nekoliko izboljšalo šele v torek, zato upajo, da bodo lahko takrat vzleteli. Kljub daljšemu postanku, pa se letalo še vedno drži načrta potovanja, saj bi tako ali tako morali do konca meseca počakati, da se bodo na severni polobli dnevi še nekoliko podaljšali, kar jim bo omogočilo polet čez Tihi ocean do Havajev.

Solar Impulse 2 ima več kot 17 tisoč sončnih celic na krilih in trupu. Sončno energijo ez dan skladišči, tako da lahko motorji nadaljujejo pot tudi ponoči. Letalo sicer ne presega hitrosti, ki jih dosegajo avtomobili na avtocesti.

Svoj prvi polet je Solar Impulse 2 opravila junija lani. Njegov predhodnik, Solar Impulse, je pred tem postavil vrsto svetovnih rekordov - med drugim je opravil najdaljši polet solarnega letala s pilotom, ki je trajal 26 ur, prvi medcelinski polet in najdaljšo razdaljo s pilotom.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.