Tujina

Biti ženska v državi, kjer je posilstvo nekaj 'normalnega'

New York, 06. 05. 2015 17.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Človekoljubne organizacije opozarjajo, da oblasti v Somaliji še vedno ne storijo dovolj, da bi zaščitile ženske in deklice pred spolnimi napadi. Kar tretjina žrtev je mlajša od 18 let, napadalci pa ostajajo nekaznovani.

Človekoljubna organizacija Save the Children je v svojem poročilu o položaju mater v svetu zapisala, da je najhuje oziroma najslabše biti mati v Somaliji. Pri pripravi lestvice držav, kje je najbolje biti mati, je organizacija upoštevala zdravje mater, smrtnost otrok, izobrazbo, dohodek in družbeni položaj žensk.

A tu ni konca trpljenju žensk in deklic v Somaliji. Tamkajšnja družba še naprej zakonsko preganja in iz družbe izključuje žrtve spolnega nasilja. Slednje naj bi po prepričanju večine v državi bile odgovorne za nasilje, ki jim je bilo storjeno.

Med žrtvami je tudi 14-letna Fatima. Na cesti je prodajala sladice, ko jo je ugrabil voznik rikše. Moški jo je posilil. Policisti so aretirali tako posiljevalca kot žrtev. Moškega so hitro izpustili, deklico pa so imeli še cel mesec v priporu. V tem času so jo posiljevali pazniki v zaporu. Končno je Fatimina teta uspela doseči njeno izpustitev, pri tem pa ji je pomagala ženska organizacija The Elman Centre.

Fatimina zgodba ni osamljen primer: Unicef je ocenil, da je približno ena tretjina vseh žrtev spolnega nasilja v Somaliji mlajših od 18 let.

Večina meni, da je to nekaj "normalnega"

Lani je tako organizacija Human Rights Watch objavila poročilo, v katerem so razkrili, da večina v Somaliji posilstvo dojema kot nekaj "normalnega", napadalci pa le redko stopijo pred sodnika. Država in vse pristojne institucije so prejele številne kritike, da ne storijo ničesar, da bi zaščitile žrtve, kaznovale posiljevalce in sprovedle spremembe, da bi spolne zlorabe in posilstva preprečile.

Somalijska vlada bi morala zagovarjati pravice žensk, prav tako pa bi morala policiste usposobiti za delo na kaznivih dejanjih zoper spolno nedotakljivost.

Žarek upanja

V Somaliji sicer deluje organizacija The Elman Peace and Human Rights Centre, ki skuša pomagati žrtvam spolnega nasilja. Leta 1991 sta jo ustanovila aktivista, sicer zakonca, Elman Ali Ahmed in Fartuun Adan.

Predstavljajte si 18-letnico, ki je v osmem mesecu nosečnosti in se skuša ubiti tako, da se zažge, saj je prisiljena v zakon z moškim, ki je nasilen in veliko, veliko starejši od nje, je novinarjem dejala Adanova.

Slednja je tujim novinarjem dejala, da se je v zadnjih letih odnos do spolnega nasilja v Somaliji izredno spremenil. "Bili so časi, ko o tem nihče ni mogel govoriti. Vsi so molčali," je poudarila in razložila, da zdaj lahko končno rečejo, da imajo težavo in da jo morajo rešiti.

A odnos do posilstev, žrtev in posiljevalcev se spreminja izredno počasi. Somalija bo morala prehoditi še dolgo pot do sprejetja zakonodaje, ki bo napadalce pripeljala pred roko pravice, pri tem pa bo primerno poskrbela za žrtve oziroma bo poskrbela, da bo skušala v čim večjem številu preprečiti posilstva in spolne zlorabe.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
07. 05. 2015 12.33
Kolonizirat je potrebno svet in narediti EU-imperij !!!
Vabis
07. 05. 2015 08.51
+1
Evropejci pač nismo krivi, če tisti ljudje v Somaliji in ostalem Afriškem svetu živijo kot v praskupnosti in so praktično še "divjaki" kateri še "skačejo" okoli ognja. In taki se preseljujejo(migrirajo) v Evropo...!
ficfiric 1
07. 05. 2015 09.18
-3
Vabis.....baje....mel bi pa vse njihovo zastonj...zraven bi jim pa se orozje dostavljav....tistim parim procentom....da lahko delajo stalo naprej...seveda teb to koristi ker mas zastonj surovine potem....pejt mal v svet pa poglej na lastne oci...pa mal pogovor z ljudmi....ne strelat izjav ki jih v ostariji slisis..... Sej jst tud pravim kako ste lahko slovenci tolk zahojeni...pa ste sredi evrope...vse supermarkete na dosegu roke...zdravnikov tolk da doma lezijo ker jih nimate kam dat....folk pa jamra ker letos ne bodo mogl avta zamenjat....pravte nekateri da veste kaj je zivljenje...ja zna bit da veste kaksno je zivljenje v evropi z vsemi pravicami pa vsemi ugodnosti...dvigni tazadnjo pa poglej enkrat kako zivijo tam kjer ni...ti bi verjetno mel tud tekoco vodo v sahari kakor ste pametni...smesno vse skupi...potem se tud nism nic zmotu da ste slovenci se hujsi lenuhi od njih....vi ste obkrozeni z vsem pa se zmeri nimate nic...sam jokate pa cakate....tolk ubogi narod....ja res peklenske muke...heh
pkorosec
07. 05. 2015 09.31
ficfiric 1
07. 05. 2015 09.42
-3
Ahhh ne pkorosc...zdej sm se spomnu ka sm tvoj nick zagledal....kaksna afrika neki....slovenci trpijo...sam poglej jih...ga ni srednjega veka bolj krutega od zivljenja slovenca....nima za nutello pa to....sam noben ne pove da so lenuhi....noben ne dela pa vse majo okrog tazadnje....se vn ni treba lahko kr narocis po telefonu ali spletu....sam kaj ko ima hitrost interneta sam 10Mb in ne 15Mb....katastrofa in to epska....lahko da bo celo neploden zarad te katastrofe....sam delal pa se zmeri ne bo....bo raje socialo vleku...
pkorosec
07. 05. 2015 09.50
nocem bit nevljuden, ampak s tabo ne mislim polemizirat saj temu potem sledi obracanje besed, do tega pa mi ni, ker ce bi mi bilo, potem bi spremljal domace politike. Ti kar uzivaj s svojem fantazijskem svetu 20 ur na dan na 24 ur.
ficfiric 1
07. 05. 2015 10.09
-2
Sej nic ne obracam....sam kopiram...plagiat....zakaj bi obracal ce ni potrebe...nevem mi ni jasno zakaj je slo tolk podpovprecna...ce poslusam vas ste sami delavni, izobtazeni in razgledani ljudje....pa niste sposobni svoje drzave skup spravt...je lazje v tujino it....doma pa 0....seveda tisti zarukani, neizobrazeni, crni barbari so pa lenuhi ker se jim ne ljubi doma delat...al kako? Tako ste me poducil...
appollyon
07. 05. 2015 11.42
+1
ficfiric, nisem vedel da je sedaj že prodaja orožja,vojna v afganistanu, ter iraqu kriva da v somaliji posiljujejo otroke in jih nato še obtožijo! Kaj nisi nekaj časa nazaj vpil da je eveliko pedofilov duhovnikov, pa te nisem videl zagovarjat le teh, pa čeprav so pri nas tej dohovniki obtoženi pedofilije, za razliko od tvojih verskih bratov!
appollyon
07. 05. 2015 11.42
+1
ficfiric, je osel ki sse rodi v lipici tudi lipicanc?!? Zato prosim svojih bošnjaških bratov ne mešaj s slovenci!
ficfiric 1
07. 05. 2015 07.16
+0
Naj pogledajo raje kako trpijo slovenci....ne verjamem da lahko se kdo bolj trpi in se mu godi se vecja krivica kot slovencem..
tali?ni tom
06. 05. 2015 20.29
+6
pa še muslimani so! nekak , v imenu alaha! le kakšni bogovi so to ?
JoC13
07. 05. 2015 08.21
+2
Angela jih pa v EU vabi, pravi da so tu dobrodošli...
žlikrofi
06. 05. 2015 19.56
-6
take grozote je vatikan izvajal stoletja nič novga palček se ni opravičil
Dule Med
06. 05. 2015 22.14
-2
Itak to je Vatikanska šola - vse v imenu boga koje pošasti živijo na planetu - na bruhanje mi gre, da sem se odločil na ponovno vrnitev na zemljo ali so me pod pretvezo sparvili v ta pekel, ki si ga je zgradil sam človek !!!
scar_face
06. 05. 2015 19.44
+6
Država z BDP-jem istim kot občina Markovci bo težko karkoli naredila na kateremkoli področju...Da vojne, lakote in ostalega niti ne omenjam. Somalija sploh ni država, ampak je neko območje, ki ima državno ureditev bolj na papirju kot pa v resnici. Skratka, ta poročila so sama sebi namen.
tomi.passion@gmail.com
06. 05. 2015 19.16
+4
Absolutno je treba nekaj narediti, vendar sem sit tega, da je cel svet vedno zaskrbljen samo takrat, ko je treba zaščiti ženske in deklice. Koliko dečkov je nasilno odpeljanih na bojišča, še več v prisilno delo, pa o tem noben ne govori. Ko pa je govora o deklicah in ženskah, pa cel svet skoči pokonci. In še enkrat, za vse trapaste feministke s selektivno sposobnostjo razumevanja, NIČ NIMAM PROTI temu, da se ukrepa, sem pa proti diskriminaciji in dvojnim merilom.