Tujina

Soočenje z zvezdniškim pridihom

Los Angeles, 01. 02. 2008 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Prvo soočenje na štiri oči Baracka Obame in Hillary Clinton je minilo v presenetljivo mirnem vzdušju.

Obama in Clintonova sta se med soočenjem večkrat prijateljsko trepljala, na koncu pa sta se tudi objela.
Obama in Clintonova sta se med soočenjem večkrat prijateljsko trepljala, na koncu pa sta se tudi objela. FOTO: Reuters

Demokratska predsedniška kandidata Barack Obama in Hillary Clinton sta se prvič iz oči v oči soočila na televiziji.

Kljub vročim očitkom v preteklosti je soočenje v gledališču Kodak v Los Angelesu minilo presenetljivo mirno, ob prijetnem kramljanju in poudarjanju dejstva, da se lahko zapišeta v zgodovino kot prvi temnopolti predsednik oziroma kot prva ženska na čelu ZDA. “Imava priložnost, da se zapiševa v zgodovino, saj sem prepričan, da bo na koncu eden od naju prišel v Belo hišo,” je v soočenju dejal Obama.

Po vročekrvnem spopadu v Južni Karolini sta se kandidata odpovedala neposrednemu napadu drug na drugega, svojo pozornost pa usmerila v republikanskega kandidata Johna McCaina, predvsem na njegove besede, da bi lahko ameriški vojaki v Iraku ostali še 100 let.

Soočenje v gledališču Kodak si je ogledalo več hollywoodskih zvezd, med njimi tudi zvezdnik filma Titanik Leonardo DiCaprio.
Soočenje v gledališču Kodak si je ogledalo več hollywoodskih zvezd, med njimi tudi zvezdnik filma Titanik Leonardo DiCaprio. FOTO: Reuters

Prav zaradi vojne v Iraku pa sta se Clintonova in Obama sporekla; vsak je bil prepričan, da ima boljši načrt glede umika ameriških vojakov iz Iraka. “S Hilary sva bila prijatelja še preden sva vstopila v predsedniško tekmo in prijatelja bova ostala tudi po njej,” pa je bil kljub nestrinjanju že skoraj pretirano prijazen Obama do nekdanje ameriške prve dame. Slednja se je spravila tudi na družino Bush in dejala, da je po mandatu Georgea Busha starejšega njen mož Bill Clinton 'popravljal škodo', po Bushu mlajšemu pa bi bil po njenem mnenju čas, da morda še en Clinton prevzame vodenje države.

Kandidata sta mirno spregovorila tudi o razlikah v njunih stališčih glede predloga zdravstvene reforme, imigracije in ekonomije. Sicer sta oba s šaljivimi dovtipi o nasprotnikih uspela nasmejati občinstvo, ki je ploskalo enemu in drugemu.

Schwarzenegger pričakovano podprl McCaina

Scwarzenegger je uradno podprl Johna McCaina.
Scwarzenegger je uradno podprl Johna McCaina. FOTO: Reuters

Potem ko je v sredo iz predsedniške tekme izstopil nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani in podprl Johna McCaina, je to v četrtek storil tudi guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger. “Je velik ameriški junak in izjemen voditelj. Zato ga podpiram v boju za novega ameriškega predsednika,” je ob javno izraženi podpori dejal kalifornijski guverner. Schwarzeneggerjeva podpora se lahko izkaže za odločilno, saj mu bo verjetno zagotovila zadostno število glasov strankarskih kolegov, da postane uradni predsedniški kandidat republikancev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.