Tujina

Sorodnica žrtve: Pistorius mora plačati za svoje dejanje

Pretoria, 16. 10. 2014 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Še vedno ni znana višina kazni, ki jo bo zaradi nenaklepnega uboja svojega tedanjega dekleta prestajal Oscar Pistorius. Sorodniki Reeve Steenkamp menijo, da je treba dejanje, ko nekdo usmrti neoboroženo osebo, obsoditi in strelca primerno kaznovati.

Sorodnica Reeve Steenkamp je na sodišču dejala, da mora Oscar Pistorius plačati za svoje dejanje. Pravi, da družina pokojne manekenke ne išče maščevanja, a da čutijo, da je treba dejanje, ko nekdo usmrti neoboroženo osebo, obsoditi in strelca kaznovati.

Oscar Pistorius danes na sodišču.
Oscar Pistorius danes na sodišču. FOTO: Reuters

27-letni paraolimpijec še naprej vztraja, da je svoje dekle zamenjal za vsiljivca in da dejanje obžaluje. Sodišče ga je že spoznalo za krivega nenaklepnega uboja svojega tedanjega dekleta, zdaj pa mora še odločiti, kakšna kazen je primerna. Poznavalci menijo, da bi ga lahko obsodili tudi na deset let zapora.

Pred izrekom kazni potekajo vnovična zaslišanja prič. Tako želita obramba in tožilstvo vplivati na izrek kazni.

Starša pokojne Reeve Steenkamp
Starša pokojne Reeve Steenkamp FOTO: Reuters

Južnoafriška sodnica Thokozile Masipa je Pistoriusa 12. septembra spoznala za krivega nenaklepnega uboja, ko je na lansko valentinovo ubil svoje 29-letno dekle. Kot je namreč ocenila, jo je ubil po pomoti. Steenkampova je bila skozi vrata stranišča ustreljena trikrat. Sodnica je ob izreku sodbe dejala, da tožilstvo ni dokazalo namena, da jo ubije. Pistorius je bil doslej na prostosti proti plačilu varščine.

Paraolimpijski zvezdnik se je ves čas zagovarjal, da ni šlo za umor, temveč naj bi streljal v samoobrambi. Domneval je, da se je v hišo pretihotapil vlomilec, in zato poprijel za strelno orožje. Štirikrat je ustrelil skozi vrata kopalnice, kjer pa je policijo po prihodu na prizorišče zločina pričakalo truplo njegovega dekleta in ne vlomilca.

Sojenje 27-letnemu južnoafriškemu paraolimpijcu, ki je zaslovel kot tekač s protezami na poletnih olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, se je začelo 3. marca letos. Na njem je nastopilo skoraj 40 prič. Ves čas je bilo deležno ogromne pozornosti javnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.