Tujina

Španska medicinska sestra nima več virusa ebole

Madrid, 20. 10. 2014 06.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prvi krvni test pri španski medicinski sestri, okuženi z ebolo je pokazal, da virus ni več prisoten v njenem telesu, a za dokončno potrditev tega je potreben še en negativen test. O ozdravitvi še ene okužene z ebolo poročajo tudi z Norveške.

Ebola
Ebola FOTO: Reuters

Kot kaže je španska medicinska sestra, ki je bila okužena z virusom ebole, to bolezen prebolela. Zadnji krvni test je namreč pokazal, da nima več omenjenega virusa. Za dokončno potrditev tega pa je potreben še en negativen test, ki ga bodo izvedli v torek. Tudi v primeru ozdravitve bo morala še dolgo ostati v bolnišnici, saj je bolezen močno prizadela njena pljuča in druge organe.

44-letna Teresa Romero se je z ebolo okužila, ko je skrbela za dva okužena bolnika v madridski bolnišnici, ki so ju tja pripeljali iz Zahodne Afrike. Oba sta kasneje umrla.

Romerova je dejala, da se je verjetno okužila, ko je slačila zaščitno obleko, madridski zdravnik pa je menil, da se je verjetno okužila, ko se je z rokavico, ki jo je imela na roki, ko je skrbela za okužena pacienta, dotaknila svojega obraza.

Pozdravili naj bi jo s protitelesi tistih, ki so ebolo preživeli. Poleg tega naj bi dobila različna poskusna zdravila, vključno s kombinacijo več protiteles ter na Japonskem razvito zdravilo, ki se načeloma uporablja pri gripi.

V karanteni še 15 ljudi

Še vedno pa je v Španiji v karanteni še 15 ljudi, ki bi lahko prišli v stik z ebolo. Med njimi je tudi mož okužene Romerove, vendar pa za zdaj še ni kazal simptomov okužbe. Inkubacijska doba pri eboli traja od dva dni, pa do tri tedne.

Je pa mož okužene Romerove napovedal, da tožil španske oblasti. "Pred sodiščem bom dokazal, da je bilo reševanje krize z ebolo šušmarstvo," je napovedal v video posnetku, ki ga je medijem predala tiskovna predstavnica družine. "Zadnjo kapljo krvi bom dal, da ubranim njeno čast in dostojanstvo," je še dejal.

Nekateri politiki so po potrditvi okužbe Romerovi posredno pripisovali sokrivdo za to. Pri odstranjevanju zaščitne obleke naj namreč ne bi bila dovolj previdna.

Evropske države so sicer za pomoč najbolj ogroženim državam kot so Liberija, Sierra Leone in Gvineja za boj z ebolo že namenile milijone evrov, a zdaj ugotavljajo, da je treba na ogrožena območja poslati dodatne zdravstvene ekipe, vojsko in premične bolnišnice ter laboratorije.

O ozdravitvi še ene okužene z ebolo sicer danes poročajo z Norveške. Tam so zdravili norveško sodelavko organizacije Zdravniki brez meja, ki se je okužila med delom v Sierri Leone. Kot so sporočili iz organizacije, so jo že odpustili z oddelka za intenzivno nego univerzitetne bolnišnice v Oslu.

Mož Terese Romero
Mož Terese Romero FOTO: Reuters

Nigerija država brez ebole

Sicer pa v Nigeriji že šest tednov niso zaznali novih primerov okužb, zato je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) danes dejala, da gre za državo brez ebole. Julija je liberijski diplomat ebolo prinesel v Lagos. Skupno so nato v Nigeriji zabeležili 20 primerov okužb, od tega je osem okuženih umrlo, zdaj pa že 42 dni niso zaznali novega primera okužbe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

galiot
20. 10. 2014 22.44
-1
Samo nakladanje fermacevske industrije ...
mario64
20. 10. 2014 20.47
+1
spet en virus farmaceutske industrije
Zakojk
20. 10. 2014 14.21
-1
Resno vprašanje: če tega hudirja preživiš oziroma se pozdraviš, a si pol imun al kva?
Mb128
20. 10. 2014 14.54
+1
Glej, glede imunosti ne vem, vsaj zdravniki niso rekli nič na to temo. So pa rekli nekaj drugega. Ker se zna virus navkljub ozdravitvi zadrževati v vseh tekočinah so zdravniki odsvetovali različne dejavnost oz., apelirajo na previdnost če že to počnemo. Felatio, kunilungis, kuoitis, poljubljanje, še posebej na francoski način, dajanje ali jemanje drugih telesnih tekočin na kakeršen koli način že. Ja, če gledamo na ta način je ebola zelo, zelo podobna virusu HIV oz. AIDS-u.
william23
20. 10. 2014 11.58
-1
Pred leti je na podeželju delal veterinar,hodil je od hiše do hiše in rekel ljudem,da morajo dati cepit kokoši-večina jih je dala in plačala-a cepivo je bila voda-kure so ostale zdrave saj jim že prej ni nič manjkalo,gos.veterinar pa je bil malo bogatejši! Ljudje smo preveč naivni in tolerantni............
BioKokos
20. 10. 2014 10.56
+2
Super :) , ni pa super da že 4 tedne berem ene in iste članke oziroma o isti temi zelo zelo dolgočasno isis ebola politika pa letala jeeej to je izgleda vse kar se trenutno dogaja po svetu ali kaj skrivate ? seveda odgovor je JA vam ni treba pisati bomo mi poskrbeli da bojo ljudje izvedeli jes
Entropy
20. 10. 2014 09.15
+6
Pravijo,da Ebola spremeni notranje organe v kašo ali žgance(Mush) zaradi katerih potem krvaviš iz skoraj vseh odprtin v telesu-vključno z usti,dlesni,nos in genitalij. Če ste prejeli kakšne nedavna cepiva pred ali po bolezni,boste krvaveli tudi tam na mestu vboda igle. Krvavite so tudi pod kožo,na kar to povzroča velike,modricam podobne madeže, ki se širijo po površini. Okoli 40 do 50 odstotkov primerov,krvavijo tudi iz telesnih sluznic! Se pravi,da po vseh teh simptomih,obstaja čudežno zdravilo,katero obnavlja notranje organe uničene od Ebole??? Preberite si izjavo,ki jo je napisala Nana Kwame:Ljudje v ZahodnemSvetu morajo vedeti,kaj se dogaja tukaj v Zahodni Afriki.ONI LAŽEJO!!! "Ebola" kot virus NE OBSTAJA in se NE "Širi".Rdeči Križ je prinesel to belezen na 4 specifična območja zaradi 4 specifičnih razlogov in bolezen se širi med tiste ljudi,ki so dobili zdravljenje in cepiva od Rdečega Križa.Zato Liberijci in Nigerijci podijo Rdeči Križ iz njihovih držav..................
Cmrlj3
20. 10. 2014 10.57
+0
se pravi. zdravi ljudje so šli po cepivo? tisti, ki živijo nekje sredi ničesar? in tisti so po tvoje prek cepiva dobili ebolo? :) in v vednost.. ebola čisto nič ne spremeni notranjih organov v kašo ali žgance. nehajte verjet, da so filmi posneti po resničnih dogodkih.
BioKokos
20. 10. 2014 10.58
+0
baje je ebola od divjih živalih ehhehe kdor vrjame je butalc
Cmrlj3
20. 10. 2014 11.20
+2
mhm. naj bi bli eni netopirji naravni prenašalec. jaz pa pravim, da kdor ne verjame, je butalec.
me987
20. 10. 2014 08.46
-1
ne gre čisto po načrtih tale scenarij.. mora vse najprej še malo potihnit, ko bo bolj primeren čas in ne bo nič udarnega, takrat bo ponoven začetek..
Maltežan
20. 10. 2014 08.10
+1
a je ruknla enga ta kratkega???
Yjsgramor Skyerim
20. 10. 2014 08.07
+3
je sej, zdej ko so jenkiji vojsko spravli u liberijo, ebole ne rabjo več! Sam še putina spravjo u red, pa tut tistih fotomontaž z odrezanimi galavi nebo več. Mogoče še kašnga agenta bručana, da nakupi 20 ton rumsfeldofih kapljic tamiflu... no ja, odvisno od tečaja dolarja :)
Prvi krvni test? A res prvi krvni test ste napisali? A do zdej ji pa nobenega niso naredili? A diagnozo so postavili kr tako? Na lepe oči?
BioKokos
20. 10. 2014 10.57
+4
sej veš kaj pravijo laž ima kratke noge oz prišel je čas ko nam nebojo mogli več lagati kot včasih
Začni Živeti
20. 10. 2014 07.25
+19
Nima več virusa hvala bogu, sam tut psa nima več...!
enjoj
20. 10. 2014 10.08
-4
medvedka555
20. 10. 2014 07.10
-2