Tujina

Španska medicinska sestra prebolela ebolo, za Afričane pripravljajo serum

Madrid/Ženeva, 21. 10. 2014 18.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Španska medicinska sestra je glede na zadnje teste prebolela ebolo. Okužba Romerove z ebolo je sprožila skrbi, da bi se lahko virus razširil po Evropi. Za obolele v afriški Liberiji pa bi bil lahko v nekaj tednih na voljo serum iz krvi oseb, ki so prebolele ebolo.

Ebola
Ebola FOTO: Reuters

Španska medicinska sestra, ki se je kot prva oseba izven Afrike okužila s smrtonosno ebolo, je glede na zadnje teste prebolela to bolezen, so danes sporočili španski zdravniki. Pri Teresi Romero so na začetku meseca ugotovili okužbo z ebolo, potem ko je skrbela za dva obolela španska misijonarja v madridski bolnišnici, ki sta kasneje umrla.

Glede na smernice Svetovne zdravstvene organizacije pa bo treba počakati še 42 dni oziroma mora preteči dvakratna inkubacijska doba, potrebna za pojav simptomov ebole, od ozdravitve zadnjega pacienta, da lahko razglasijo, da v Španiji ni več ebole.

Jose Ramon Arribas, vodja infekcijskega oddelka madridske bolnišnice, v kateri se Romerova zdravi, je pojasnil, da je četrta in zadnja serija testov pokazala, da je Romerova premagala virus. A sestra bo sedaj potrebovala še več dni, da so popolnoma prebolela posledice simptomov.

Okužba Romerove z ebolo je sprožila skrbi, da bi se lahko virus razširil po Evropi. Njen soprog in še 14 drugih oseb, ki so imele pred ugotovitvijo okužbe stik z Romerovo, so še vedno na opazovanju v bolnišnici, a doslej še pri nobenem niso zabeležili simptomov okužbe.

Za bolnike v Afriki kmalu na voljo serum iz krvi

Ebola
Ebola FOTO: Reuters

Iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so medtem sporočili, da bi bil lahko za obolele v afriški Liberiji v nekaj tednih na voljo serum, narejen iz krvi oseb, ki so ebolo prebolele.

Če je človek uspešno prebolel infekcijo, to pomeni, da se je njegovo telo naučilo, kako se spopadati z virusom. V krvi so nastala protitelesa, ki lahko napadejo viruse ebole. Zdravniki lahko iz vzorca krvi naredijo serum, in sicer tako, da iz krvi odstranijo rdeče krvničke, v preostanku pa ostanejo protitelesa.

Zdravnica pri WHO Marie Paule Kieny je tudi dejala, da pospešeno delajo na zdravilih in cepivu, kar naj bi bilo pripravljeno do januarja 2015.

Ebola je sicer do zdaj ubila več kot 4500 oseb.

''S partnerji bomo v prihodnjih tednih postavili centre za darovalce krvi, ki jo bodo nato procesirali in uporabljali,'' je dejala. Še vedno ni jasno, koliko seruma bo na voljo in ali ga bo dovolj za zadostitev potreb.

Po poročanju BBC je tudi omenjena španska sestra prejela serum s protitelesi ljudi, ki so premagali ebolo.

Kienyjeva sicer opozarja, da zdravljenje ni brez tveganja, saj so lahko v krvi prisotni tudi drugi virusi, kot sta denimo hepatitis ali HIV.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asdasdasd123123
22. 10. 2014 14.20
-1
haha 4500 oseb ma kje dobivate te podatke mesece in mesece nezaj xD
Maltežan
22. 10. 2014 14.12
a je to šnops?
Ramzess
22. 10. 2014 10.35
-1
"Kienyjeva sicer opozarja, da zdravljenje ni brez tveganja, saj so lahko v krvi prisotni tudi drugi virusi, kot sta denimo hepatitis ali HIV." Pote ziher bodo.
llalalala
21. 10. 2014 20.17
+6
Seveda američani za afričane kaj naredijo, razen prijazno intervencijo v njihove rudnike in na naftne vrelce, nehite lagat...
CucurbitaPepo
21. 10. 2014 19.52
+1
A se zavedate da američani izdelujejo zdravilo iz gensko spremenjenega tobaka ??
Cmrlj3
21. 10. 2014 20.43
+6
seveda ga. ampak to zdravilo nima nobene veze z nikotinom in podobnimi bedarijami :D pač v tobak vcepijo gene za protitelesa proti eboli, ki jih potem rastlina izdeluje, namesto, da bi jih izdelovali umetno, kar bi bilo neprimerno dražje in počasnejše. :D
DoubleVision
21. 10. 2014 19.45
-1
in so jo psa ubili za brez veze...
binmister
21. 10. 2014 19.27
+0
Ta Ebola je prišla iz Ameriških vojaških laboratorijev tako kot Aids