Španska princesa oproščena utaje davkov, njen mož mora v zapor

Sodišče na španskem otoku Majorka je oprostilo špansko princeso Cristino, ki ji je sodilo zaradi domnevne sokrivde pri poneverbi denarja, povezane s posli soproga Inakija Urdungarina. Je pa sodišče njenega moža zaradi utaje davkov obsodilo, in sicer na šest let in tri mesece zapora.

51-letni princesi Cristini, ki je bila prva članica španske kraljeve družine, ki se je morala zagovarjati na sodišču, so sodili zaradi domnevne sokrivde pri poneverbi denarja, povezane s posli soproga Inakija Urdungarina. Princeso je sodišče oprostilo, njenega moža pa obsodilo na šest let in tri mesece zapora. Oba morata plačati tudi denarno kazen, in sicer Cristina 265.000 evrov, njen mož pa dobra pol milijona evrov. Ali se bosta pritožila na sodbo, še ni znano.

Tožilstvo je za njenega soproga sicer zahtevalo 19 let in pol zaporne kazni ter denarno kazen v višini 3,5 milijona evrov, v obtožnici pa mu je tožilstvo očitalo, da si je skupaj z nekdanjimi poslovnimi partnerji nezakonito pridobil za približno šest milijonov evrov javnega denarja. 

Princesa Cristina in njen mož

Sodišče je odločilo, da mora mož španske princese Cristine v zapor za šest let in tri mesece. Princeso je sodišče oprostilo, mora pa poravnati denarno kazen. Na današnjo razsodbo ju ni bilo. (Foto: AP)

Princesa Cristina, ki je zavračala krivdo, da naj bi sodelovala pri utaji davkov, je na zaslišanju trdila, da se za posle svojega moža ni zanimala in mu je slepo zaupala. 

Sojenje se je začelo leta 2010 in je kmalu postalo simbol boja proti korupciji znotraj španskih elit. Sodišče je sodilo še 16 drugim osebam, med njimi pa je bil tudi poslovni partner Urdangarina Diego Torres, ki je bil obsojen na osem let in pol zapora.

Kraljeva družina ju je izključila

Zaradi obtožb sta princesa Cristina, sestra kralja Felipeja in šesta v vrsti za španski prestol, ter njen mož od leta 2011 izključena iz dejavnosti kraljeve družine. Leta 2015 jima je španski kralj odvzel njuna naziva, vojvodinja in vojvoda Palme de Mallorca.

Urdangarin je bil predsednik neprofitne ustanove Noos. Skupaj s Cristino sta tudi vodila ločeno podjetje, ki naj bi dejansko služilo za namene odtekanja denarja iz Noosa. Par naj bi poneverjena sredstva med drugim koristil za prenovo domovanja v Barceloni, tečaj salse in druge aktivnosti.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 13
 
srbija777 18.02.2017 09:46:09
Oni so nula za lessija in druscino
Več komentarjev