Špansko ustavno sodišče razveljavilo tudi katalonski zakon o odcepitvi

Špansko ustavno sodišče je razveljavilo zakon, ki ga je katalonski parlament sprejel v petek v pripravah na referendum o neodvisnosti 1. oktobra. Zakon bi začel veljati, če bi referendum uspel in naj bi popeljal Katalonijo v neodvisnost.

Demonstracije za neodvisnost Katalonije

V Barceloni se je v ponedeljek zbralo blizu milijon ljudi, ki so demonstrirali v prid katalonske neodvisnosti. (Foto: AP)

Špansko ustavno sodišče je danes razveljavilo zakon, ki bi začel veljati, če bi referendum o neodvisnosti 1. oktobra uspel.

Ustavno sodišče je sicer že prejšnji četrtek začasno razveljavilo zakon, ki odpira pot izvedbi referenduma o katalonski neodvisnosti. Razveljavitev velja pet mesecev. Zakon je katalonski parlament sprejel dan pred tem.

Zatem je katalonski parlament v petek sprejel tudi t.i. zakon o odcepitvi, ki opredeljuje pogoje za prehod v katalonsko republiko, neodvisno od kraljevine Španije. Med drugim predvideva izdelavo katalonske ustave in sklic parlamentarnih volitev v naslednjem letu, pa tudi prisvojitev lastnine španske države. Ta zakon bi začel veljati, če bodo na referendumu 1. oktobra Katalonci potrdili neodvisnost regije.

Razveljavitev obeh zakonov na ustavnem sodišču v Madridu je zahtevala španska vlada Mariana Rajoya. Španski premier katalonski regionalni vladi v Barceloni tudi očita, da se "obnaša kot avtokratski režim".

Španska vlada je tudi napovedala, da bo storila vse za preprečitev referenduma. Med drugim je tožilstvo danes naročilo policiji, da zaseže volilne skrinjice in ostali volilni material, ki naj bi ga uporabili pri izvedbi referenduma.

Prav tako je tožilstvo kazensko ovadilo člane katalonske vlade pod vodstvom Carlesa Puigdemonta zaradi državljanske nepokorščine in zlorabe pooblastil in javnih sredstev. Za to je zagroženih do osem let zapora.

A glede na odzive v Barceloni je katalonski vladi očitno povsem vseeno za stališča Madrida. Referendum nameravajo izpeljati ne glede na odločitve ustavnega sodišča. To je danes ponovno potrdil tudi Puigdemont,.

Poleg tega je referendum v ponedeljek dobil močno podporo na množičnih demonstracijah v Barceloni, na katerih se je po ocenah policije zbralo milijon ljudi. V Madridu so že izrazili zaskrbljenost, da bi to lahko okrepilo napetosti v pokrajini.

"Nekateri ljudje si želijo ustvarjati ozračje vojne in podpihujejo konflikt in agresijo," je ocenil španski pravosodni minister Rafael Catala. Ni izključil možnosti, da bi prišlo tudi do kakih izgredov in spopadov na ulicah Katalonije, tako pred kot na dan referenduma.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 6
ni_mi_vse_eno 12.09.2017 21:34:57
Sedaj bo posredovala ZDA in napadla španijo, zaščitila katalonce pri svoji izbiri. ☺
Več komentarjev