Tujina

Spet ukrivljene banane! Bodo cenejše?

Bruselj, 12. 11. 2008 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finančna kriza se seli na prehrambeno področje. Popolni fižol, kumare, bučke, brstični ohrovt, česen, čebula, zelje, banane, marelice in melone na policah trgovin so stvar preteklosti.

V EU bo po novem – tudi zaradi finančne krize – dovoljena prodaja ukrivljenega ali drugače nepravilno oblikovanega sadja in zelenjave. Evropska komisija je namreč razveljavila posebne tržne standarde za 26 vrst sadja in zelenjave. Nepravilno oblikovana sadje in zelenjava bosta na policah od 1. julija prihodnje leto. "Pravila, ki urejajo velikost in obliko sadja in zelenjave, bodo po današnjem glasovanju držav članic EU o predlogih komisije za razveljavitev posebnih tržnih standardov za 26 vrst sadja in zelenjave postala stvar preteklosti," je sporočila komisija.

V Evropski uniji bodo spet dovoljene nepopolne banane.
V Evropski uniji bodo spet dovoljene nepopolne banane. FOTO: Reuters
To napoveduje nove čase za ukrivljene kumare in grčavo korenje. Evropska komisarka za kmetijstvo in razvoj podeželja Mariann Fischer Boel

Stari tržni standardi bodo prenehali veljati za naslednjih 26 proizvodov: marelice, artičoke, beluše, jajčevce, avokado, fižol, brstični ohrovt, korenje, cvetačo, češnje, bučke, kumare, gojene gobe, česen, neoluščene lešnike, glavnato zelje, por, melone, čebulo, grah, slive, gomoljno zeleno, špinačo, neoluščene orehe, lubenice in belgijski radič. Ostajajo pa posebni tržni standardi za deset proizvodov, ki ustrezajo 75 odstotkom vrednosti trgovine EU: jabolka, agrume, kivi, zeleno solato, breskve in nektarine, hruške, jagode, sladko papriko, namizno grozdje in paradižnik.

Vendar bi lahko, poudarjajo v Bruslju, države članice tudi teh deset vrst izvzele iz standardov, če bi se v trgovinah prodajale z ustrezno oznako. Konkretno to pomeni, da bi se jabolko, ki ne ustreza standardu, lahko prodajalo v trgovini, če bi bilo označeno kot "proizvod, namenjen za predelavo" ali z enakovrednim besedilom. Drugače povedano: tovrstne prehrambene izdelke bi morali z ustreznim označevanjem razlikovati od sadja razreda ekstra, I in II.

Nova pravila bodo nacionalnim organom omogočila, da dovolijo prodajo vsega sadja in zelenjave ne glede na njegovo velikost in obliko, poudarjajo v Bruslju. Evropska komisarka za kmetijstvo in razvoj podeželja Mariann Fischer Boel je dejala, da gre za "konkreten primer prizadevanj za zmanjšanje nepotrebnih upravnih formalnosti". "Tovrstnih zadev nam preprosto ni treba urejati na ravni EU. Veliko bolje jih je prepustiti upravljavcem trga. V časih visokih cen hrane in splošnih gospodarskih težav bi morali imeti potrošniki možnost izbirati med najširšo možno ponudbo proizvodov. Nesmiselno je metati stran proizvode, s katerimi ni nič narobe, samo zato, ker so 'napačne' oblike," je jasna komisarka.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HERMIOD
13. 11. 2008 11.35
Taksnih neumnosti bo vse vec ali je kdo tukaj sploh seznanjen z svinjarijo ki se imenuje Codex Alimentarius
tovarišinajuriš
13. 11. 2008 11.01
Če rečejo EU birokratuzli,da se kumare in banane ne smejo zvijat,se pač ne smejo.Predpis je predpis,ki se mu mora tudi mati narava podrejat.Še psi bodo mukali,če se tako predpiše !Idioti na kvadrat !
Barbara Rink
13. 11. 2008 10.37
Občutna je razlika med našimi domačimi jabolki in kupljenimi. Naša izgledajo na prvi pogled res grda, ampak so pa njami. jih ne škropimo že dolgo in fino, da nobeden od sesedov nima zraven nobenih sadnih dreves.
ph34r
13. 11. 2008 10.34
ZDAJ BODO UKRIVLJENI TIČI SPET IN!!... ...whatever ukrivljene banane...a že niso vse?
izbruh@gmail.com
13. 11. 2008 09.25
Sadje na plastični operaciji. Važna je oblika, ne vsebina! Vsako govno je dobro, samo če je zapakirano v bleščeč celofan. Saj ni finančna kriza nič drugega kot posledica tega, da se je 10 ali 15 let gnile vsebine zavijalo v nove in nove celofane in se jih še dražje prodajalo naprej. Tudi če drek zaviješ v 1000 celofanov, ne boš iz njega naredil kruha! V resnici je postalo sadje in zelenjava (še posebej je to očitno pri bananah) z evropskimi standardi totalno brez okusa. Banane so bile ali zelene z okusom, kot da ješ repo ali pa gnile. Upam, da bomo zdaj lahko kupili kakšen izdelek, ki bo imel spet kaj okusa po samem sebi. Sicer pa: najlaže obliko uravnavaš z gensko predelavo rastlin...
jurjur
13. 11. 2008 08.58
V zdravem jabolku zdrav črv. Kjub temu ne maram črvivega sadja... Če kupujete pri kmetu, ki sadja ne škropi, to ne zagotavlja zdrave hrane. Sadje je lahko zraslo poleg kmetovega soseda, ki na veliko škropi, in je škropivo zaneslo na \"zdravo\" drevo.
SAMASTALA
13. 11. 2008 08.50
PA KAJ POL....so pač ukrivljene....
perlhelp
13. 11. 2008 08.31
Osebno bi idealista za tem do smrti izstradal...
5lamca
13. 11. 2008 08.15
heheh bnam 2707. Oprosti, ampak a si ti blondinka???
gospakatja
13. 11. 2008 08.13
jejte le sadje, ki rodi v vaši bližini in v tistem letnem času. dogovorite se s sosedi in sorodniki , da boste po sadje hodili h kmetu, s katerim ste se dogovorili, da drevo ali dveh ne bo tako divje škropil!! dobili boste cenejše in bolj naravno sadje. pa pozabite na banane, marakuje, liči, mango ali ananas ( no, ananas ni tako nevaren ). ravno tako pustite na policah sadje, ki ne dozori v tistem letnem času, saj je logično, da je bilo od nekje pripeljano ali shranjeno v kontrolirani atmosferi- sploh pa ne poznamo zakonov in standardov v deželi, iz katere prihaja!!
arhigirl
13. 11. 2008 08.11
joj kake begadije......tak kakršen je lepotni ideal za ljudi velja tut za prehrano???č ni popolna je za u kanto??fajn fajn....
taneja
13. 11. 2008 07.19
pa sej ni noben rekel da bojo KRIVIL banane, samo da bojo spremenili standarde..pač dopuščali &039;nepopolno&039; sadje in zelenjavo...
Roxy79
13. 11. 2008 05.56
hmm....a ma to je bilo sploh prepovedano?Sam ... res me čudilo kako to da so bananae tolk ravne...učas vem... smo jo imel še za pištolo.... dans pa za pendrek. Sam res kaj se vse ne spomnijo v Bruslju..... nepopolne sadeže vrzite v smeti.ZA KOZLAT. Namesto da bi dal vse na police..pa nej ljudje izbirajo kaj bodo kupili....al plastična jabuka al pa grda .
Aleksander Sašo Ko?evar
13. 11. 2008 01.11
U svojih cajtih je bla fora ,da u luki dobr plačajo krivljenje banan!
bnam 2707
12. 11. 2008 23.27
A zdej jih bodo pa krivil .Isto kumare.Sploh ne razumem kaj se gredo evro birikrati.Sadje naj bo tako kakršno zrase,ne pa,da je gensko spremenjeno.Najboljši sadeži so naravni in ni nobene potrebe po lepotičenju in glancanju.
izidorleber
12. 11. 2008 23.22
ko milijoni umirajo zaradi lakote ,evropski zavaljeni birokrati izvajajo bolne ideje .samo še več krize na ta svet.edino zdravilo za pravo razmišljanje!prihaja očiščenje,prihaja vaš čas apartčiki,le še malo!
okhasan1
12. 11. 2008 23.02
KONČNO DEBILJČKI V BRUSLJU TO POGRUNTALI. MADONA, AMPAK RESNIČNO JE BIL ZELO ZELO GLUP IN BOGATAŠKI ZAKON O TEH STANDARTIH. DELAM S SADJEM IN VEM KOLIKO OSEBNO SEM TUDI PREJ PRODALA BLAGO DRUGAČNIH OBLIK IN NE TAKO HUDO LEPO , KO SO ZAHTEVALI. KLINC JIH GLEDA IN NJIHOV ZAKON, JAZ PAČ NISEM MORALA METATI V KOŠ SADJE KI JE BILO SAJ ZA KOMPOT UPORABNO, KER VEDNO SEM SI REKLA - SPOMINJALI SE BOMO TEH ZLATIH ČASOV KO SMO LAHKO SI TO PRIUŠTILI PA NAJ BO SADJE 3 KVALITETE.
feliks-07
12. 11. 2008 22.43
Ljudje jejte tista majhna in črviva jabolka ,ki padejo z drevesa in jih nihče ne škropi z raznimi pesticidi .So bolj grda za videt sigurno pa bolj zdrava kot tista polakirana v trgovinah.V Bruslju je oćitno veliko preveč birokratov zato si izmišljajo take neumnosti,da opravičijo svoj obstoj
404195
12. 11. 2008 21.58
Sramota, da plačujemo ljudi, ki nimajo drugega dela, kot to, da si zmišljujejo, kakšne oblike morajo biti banane! Na koncu bodo iznašli, da bo moralo biti vsako jabolko oglato, ker drugače ne bo ustrezalo zahtevam EU. Res sramota. Po mojih \"standardih\" je banana zavita, ravno tako kumare,... Pred leti, ko smo jedli banane, si še vedel, kaj ješ, naši otroci pa več ne bodo vedli, kakšen je pristen bananin okus, ker je vse nenormalno škropljeno! Mimogrede po novih standardih se jabolka škropijo vsak drug dan (in to velja približno 2 leti). Zdaj si pa zamislite, če je to zdravo. Res je, da je jabolko potem lepo, svetleče, ampak je brez okusa,... No.. to nanese okrog 45 škropljenj, ali še kaj več. Odvisno ood posameznika. Le kaj bomo jedli v prihodnosti? Vse kar kupiš smrdi po pesticidih in podobnih stvareh! Potem se pa sprašujemo zakaj rak? Prejšnjič sem kupil limone, ki so bile res lepe (ampak drugih ni bilo), ko sem jo pa prerezal ni priteklo iz nje nič! Zasmrdelo je pa z nje, da mi je šlo vse na bruhanje. Roke mi pa smrdijo po škropivu še danes! Sramota, da moramo to jesti!
dkocby
12. 11. 2008 21.46
@ hannasabrina če bi ti vedela koliko truda in dela je vloženega v vzgojo rastlin in pridelavo hrane, potem pa ti pač trgovec reče, da stvar ne izgleda lepo (zaradi naravnih ujm, vročine, toče itd..) in se mora odvreči za brezveze. na tvojem mestu bi se malo zamislil nad tvojim komentajem.... ali?