Tujina

'Trump je mentalno moten stari gizdalin, ki uničuje svetovni mir'

Jeruzalem, 09. 12. 2017 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Trumpova odločitev, da Jeruzalem prizna kot glavno mesto Izraela, je sprožila val nasilja na Bližnjem vzhodu. V nasilju sta bila ubita dva človeka. Medtem pričakujejo že nove proteste in nasilje na palestinskih ozemljih, Trumpovo dejanje je obsodil tudi uradni Pjongjang in predsednika označil za "mentalno motenega starega gizdalina".

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Trump odprl vrata pekla na Bližnjem vzhodu
    03:03
    Iz 24UR ZVEČER: Trump odprl vrata pekla na Bližnjem vzhodu
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s palestinsko aktivistko Abir Kopty
    03:37
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s palestinsko aktivistko Abir Kopty

Odločitev predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je Jeruzalem priznal kot prestolnico Izraela, je danes obsodila tudi Severna Koreja. Zunanje ministrstvo je Trumpa označilo za "starega gizdalina".

Večina svetovnih voditeljev je že obsodila sredino Trumpovo odločitev kot nespametno, sedaj pa se jim je pridružil še Pjongjang, ki je potezo označil za "neumno pokvarjeno dejanje".

"Odločitev nas niti ne preseneča, glede na to, da jo je sprejel mentalno moten stari gizdalin. Ta poteza dokazuje, kdo uničuje svetovni mir in varnost," je povedal predstavnik severnokorejskega zunanjega ministrstva.

Severna Koreja je med drugim izrazila tudi močno podporo Palestincem in Arabcem, da si pridobijo svoje zakonite pravice.

Trumpovo priznanje Jeruzalema kot prestolnice Izraela in odločitev o premestitvi veleposlaništva ZDA iz Tel Aviva, je na palestinskih območjih že sprožila val nasilja, ki je doslej zahtevalo štiri palestinska življenja, več kot 700 Palestincev pa je bilo ranjenih. Zaskrbljenost in nestrinjanje z odločitvijo so med drugim izrazile tudi zaveznice ZDA.

Odnosi med ZDA in Severno Korejo so sicer že izredno napeti zaradi severnokorejskih raketnih poskusov in jedrskega programa ter besedne vojne med severnokorejskim in ameriškim predsednikom, ki sta si v minulih mesecih že nemalokrat izmenjala osebne opazke in grožnje z vojno.

Pjongjang je Trumpa označil za mentalno motenega starega gizdalina.
Pjongjang je Trumpa označil za mentalno motenega starega gizdalina. FOTO: AP

Romunija pozdravila odločitev Trumpa o Jeruzalemu

Romunski zunanji minister Teodor Melescanu je v petek pozdravil odločitev o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela. Meni, da je s tem Trump poslal jasen signal, da bodo ZDA pritisnile za rešitev odnosov med Izraelom in Palestinci.

Ob tem je dodal, da Romunija še naprej podpira rešitev dveh držav, Izraela in Palestine. Kot dodaja, romunski politiki ne glede na strankarsko pripadnost gojijo dobre odnose z Washingtonom.

Redek izraz podpore Trumpovi odločitvi je v minulih dneh izrazil tudi češki predsednik Miloš Zeman. V četrtek je v televizijskem intervjuju pozdravil Trumpovo odločitev ter ocenil, da bi morali Češka in Evropska unija slediti primer ZDA ter premestiti svoja veleposlaništvo v Izraelu iz Tel Aviva v Jeruzalem. ZDA naj bi to sicer po odločitvi Trumpa storile v okoli dveh letih. Zeman se je sicer za preselitev češkega veleposlaništva v Jeruzalem zavzel že pred leti. Češko zunanje ministrstvo je medtem že sporočilo, da nimajo namena slediti primera ZDA ter seliti svojega veleposlaništva v Izraelu.

Novi češki premier Andrej Babiš je prav tako zavrnil predlog Zemana, poroča Al Jazera Balkans. "Ta ideja Trumpa ni dobra. To lahko vidite tudi po reakcijah," je dejal v petek za češki državni radio. Poudaril je, da bi velike države morale težiti k miru.

EU in večina evropskih držav so odločitev Trumpa že obsodile. "EU vse akterje na kraju samem in v regiji poziva k miru in zadržanosti, da se prepreči zaostrovanje," je po Trumpovi odločitvi pozvala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in izrazila globoko zaskrbljenost. Poudarila je, da morajo biti izpolnjene zahteve obeh strani v bližnjevzhodnem konfliktu, rešitev glede statusa Jeruzalema pa dosežena v okviru pogajanj o dveh državah.

Trumpova svetovalka za Bližnji vzhod naznanila svoj odstop

Namestnica svetovalca za nacionalno varnost Dina Powell, ki je ključna akterka zunanje politike predsednika Trumpa na Bližnjem vzhodu, je naznanila odstop. Bela hiša sicer zanika, da bi bil njen odstop povezan s predsednikovim priznanjem Jeruzalema kot prestolnice Izraela.

Powellova, po rodu Egipčanka, je svoj odstop z januarjem 2018 naznanila le dva dni po tem, ko je predsednik Trump uradno priznal Jeruzalem kot prestolnico Izraela. V minulem letu si je v tesnem sodelovanju s predsednikovim zetom Jaredom Kushnerjem sicer prizadevala oživiti mir na Bližnjem vzhodu.

Sredina poteza Trumpa, ki je po svetu že sprožila val ogorčenja in nasilja, naj ne bi bila povod za odstop svetovalke. Kot je v petek pojasnila tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders, je Dina Powell že prej povedala, da želi predsedniku služiti le eno leto in se nato vrniti domov v New York.

V nemirih je bilo ranjenih že več kot 760 ljudi.
V nemirih je bilo ranjenih že več kot 760 ljudi. FOTO: AP

Nemiri zahtevali prve smrtne žrtve, ranjenih več kot 700 Palestincev

Izrael je v odgovor na izstrelitev treh raket z območja Gaze po lastnih navedbah obstreljeval več položajev palestinske islamistične skupine Hamas. Kot je sporočila izraelska vojska, so danes zadeli obrat za izdelavo orožja in trgovino s strelivom. Medtem danes pričakujejo nove proteste in nasilje na palestinskih ozemljih.

Oblasti v Gazi so sporočile, da sta bila v izraelskem obstreljevanju v oporišču Hamasa v Nuseraitu v osrednjem delu območja Gaze ubita dva Palestinca, katerih trupla so našli nekaj ur po izraelskem obstreljevanju. Ranjenih je bilo 14 ljudi, tudi otroci in ženske, je sporočil Hamas, ki nadzira območje Gaze.

Ena od palestinskih raket je sicer v petek zadela mesto Sderot na jugu Izraela, a ni zahtevala žrtev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za danes zvečer so zaradi Trumpove odločitve sklicali izredno zasedanje Arabske lige.

Potem ko so v petek spopadi med palestinskimi protestniki in izraelsko vojsko v Jeruzalemu, Gazi in Zahodnem bregu zahtevali dve palestinski življenji, 760 Palestincev pa je bilo ranjenih, se danes bojijo še hujšega nasilja, saj je danes 30. obletnica prve palestinske vstaje proti izraelski okupaciji. Takrat je med letoma 1987 in 1993 v nasilju bilo ubitih 2200 Palestincev in 200 Izraelcev.

Med 760 ranjenimi v petkovem nasilju po tradicionalnih muslimanskih molitvah jih je 261 dobilo strelne rane, večinoma z gumijastimi naboji, je sporočil Rdeči polmesec.

Enega od smrtnih žrtev je vojska ustrelila s pravim strelivom v Gazi, so sporočili z lokalnega ministrstva za zdravje. Tudi drugi Palestinec naj bi bil ustreljen v Gazi. Izraelska vojska je potrdila le nasilne proteste v Gazi in da so vojaki odgovorili z ustreznimi ukrepi.

Trump je sicer v petek pozval k miru in zmernosti, je sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše Raj Shah. Na novinarsko vprašanje, ali so Trumpa opozorili na nevarnost nasilja po njegovi odločitvi glede Jeruzalema, je dodal, da se je predsednik v celoti zavedal morebitnih posledic ter da je zavezan temu, da se doseže trajen mirovni sporazum med Palestinci in Izraelom.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (452)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
13. 12. 2017 11.29
+1
TRUMP JE MENTALNO MOTEN STARI GIZDALIN - OJEJ, OJEJ to so pa hude obtožbe& vsak človek je svojega spoštovanja vreden & ker brez dvoma z represijami in obtoževanji se nikdar in nikoli NI noobbenaaa zadeva rešila z soglasjem (leve in desne strani) zato naj vsakdo pri sebi razmisli, da je potrebno spoštovati pri vsakomur osebno dostojanstvo !
ARMEL
10. 12. 2017 19.05
Pa tem spodaj samo da veter krivo piha bi bil halo a Tram le nekaj besed in je ogen v strehi če Tramp kihne je Evropa prehlajena in zato se Hrvati tako slinijo Ameriki a so naivni ti sosedi a Hrvati sodelujejo z vsemi izven evrope kod da se požvižgajo na evropo in ne davno so imeli problem z denarjem namreč za potni nalog avta a in še sedaj ni jasno da pred odhodu zapis kilometrov in tako vse do povratka nazaj,res bi bili bolši pastirji ovac a saj im je tako rečeno PAHOR PODARIL DA SO SEDAJ V evropi a takrat smo bili Slovenci izdani a lahko bi bilo že vse rešeno a sedaj nastopa ERJAVEC tožili bomo Hrvacko,nadaljevanje drugič sledi..
Frane Šajn
10. 12. 2017 10.55
+5
Samo poglejte tisti nagravžni ksit te Ameriške krote , kdor ga je naslikal ga je zadel v nulo. Tista ženska, ki ga drži na sebi mora biti gluha in slepa ali pa je Melania Tramp!.
deratizacija
10. 12. 2017 08.36
+2
Naše ritke so se pa potuhnile!?
korintos23
10. 12. 2017 09.09
+1
rjk05
10. 12. 2017 08.23
+4
Tokrat ima Pjongjang prav, javno so povedali čisto resnico, katere drugi ne upajo povedat !!
Mogočnež
09. 12. 2017 22.58
+4
Bravo Tramp, ven iz Izraela z tebi muslimansko arabskimi teroristi, tudi ven iz EU, ker drugega neznajo samo ubijat v imenu alaha in izvajat terorizem!
Manu Cocker
10. 12. 2017 08.27
+5
Daj - maolo se izobrazi in ne klati bedarij...
Frane Šajn
10. 12. 2017 10.57
+3
Schnitzel
09. 12. 2017 21.47
+5
A je noriško kraljestvo že pozdravilo Trumpovo odločitev?
Brakedirt
09. 12. 2017 22.18
+0
kaj so se razpasli danes, med vrsticami pa samo zicanje za glasove
Apostol1
09. 12. 2017 21.22
+5
Sicer Melanija ni prav nič kriva , vseeno je pa sramotno za Slovenijo da je ravno uspešna Slovenka poročena z tako rekoč novodobnim Hitlerjem
Apostol1
09. 12. 2017 21.24
+4
Da je pa ta človek mentalno nestabilen nas je pa že več kot preveč prepričljivo prepričal.
maneno48
09. 12. 2017 21.46
-2
apostol, kaj pa cmerar s svojo tolpo, a ta je pa v redu a?
rasturator
09. 12. 2017 21.51
+4
Apostol1
09. 12. 2017 21.18
+8
Pravijo da se kolo zgodovine vrti vedno le naprej in enkrat so eni zgoraj drugič pa drugi in upam samo da se ne ponovi na ta način da bo stanje na svetu takšno kot je bilo med leti 1941 in 1945
Madeni
09. 12. 2017 20.59
-7
Odnos do TRUMPA ( LEVIČARSKI ) bi še morda lohka razumeli nenehno kritiko, osiranje, lastne krvi Slovenke Melanije, ki blesti pa ni razumljivo, je pa vse zelo razumljivo če povemo kako so Slovensko Nežo domačo skoraj pustili umret ničo palamentu o njej..., da za Slovenske otroke ni denarja, noč v parlamentu o tem.. da bi fantiču kar nogo odrezali ker je Slovenec, ko ga šiša.. v parlamentu pa na gobec za ničvrednega SIRCA in vladno letalo ter sprememba zakonodaje za Slovence nepomembno pujso iz Afrike..Tudi Crvena zvezda je bila 2 dni na naslovnici za Slovenka dekleta rokometašiče pa na naslovnici no prostora..In če še kaj ni razumljivo je FAŠISTIČNO sovraštvo LEVICE do lastnega naroda..
Brakedirt
09. 12. 2017 21.05
+4
maneno48
09. 12. 2017 20.53
+3
dejte no dejte, palestinci so 30 let zgago delal in komaj čakal da so jim kakšenga ubil in so z njim letal po cestah, to so navadni zdraharji !!! sej vidmo kolk jim je za domovino nč, vsi, kdor je mogel je prišel v Evropo za domovino jih pa boli . . .
Finfer
09. 12. 2017 20.19
-3
Pravilno Trump ,tam itak ne bo nikoli miru pa naj se še naprej koljejo med seboj saj drugega ne znajo delati !!
Frane Šajn
10. 12. 2017 10.58
+3
Dkler se bo beli imperjalizem vmešaval sigurno ne!
LLLEPI
09. 12. 2017 20.16
+11
Nic novega vecina politikov je mentalno motenih in tudi narod ki jih voli
LLLEPI
09. 12. 2017 21.10
+5
Draža
09. 12. 2017 20.11
+4
Omg,saj je skregan s celim svetom,ga bo ze Kimi bajsek porihtal,upajmo.
jebalvisvoju
09. 12. 2017 20.00
+17
Trump je samo orodje njemu podobnih.. mentalno motenih zidov ki si zelijo 1 svetovno vlado in nadzor na vsemi... Trumpek je samo lutkica mentalno bolanih mozev iz ozadja ki delajo za zlo
fljfo
09. 12. 2017 20.03
+5
Svojim gospodarjem pač ne more kar tako obrniti hrbta....Sankcije bi bile prehude...
mijavci
09. 12. 2017 19.56
-3
Tko kot spodaj omenja ROSEANN takšne priložnosti za naše gospodarstvo ki bi jo lahko iskoristili na račun prve dame ZDA so res sanjske lahko bi zaposlil vse ki so na zavodu pa še polovico JU bi šlo v realno gospodarstvo si predstavljate kakšen BDP na prebivalca bi bil vsa podjetja bi lahko delila božičnice po 3000€ res bi nam zavidala marsikatera država, res pa je da na vladi ne bi smelo biti nobenega ki je trenutno v parlamentu, enostavno bi dobili deset uspešnih menedžerjev ki so se že izkazali v preteklosti pa bi oni sestavili ekipo recimo tridesetih ljudi ki bi vodili državo sej za dva milijona ljudi bi bilo to čisto dovolj.
srebrnibreg
09. 12. 2017 19.58
+3
Drugi te ne pohvalijo pa se moraš sam pod drugim nickom? Samo tako naprej.
Skunk Works
09. 12. 2017 20.00
-5
Skunk Works
09. 12. 2017 20.02
-5
Točno tako mijavci, samo če bi narod enkrat prišel na ta "okus", potem bi bila jugolevica pri nas zgodovina za naslednjih 10.000 let, Zato bodo naredili vse, da do česa takpšnega ne pride, pa magari zbankrotirajo in uničijo celo državo, kot so tudi jugo že enkrat........
mijavci
09. 12. 2017 20.07
-2
Srebrni vidim da še vedno nisi zlati kaj je Murglski parkelj založil prošnjo.
Brakedirt
09. 12. 2017 20.18
+1
narod je prisel na okus ko vas je nabrcal iz oblasti
fljfo
09. 12. 2017 19.55
-1
Palestinci, mi smo z vami...
srebrnibreg
09. 12. 2017 19.57
+2
Ne Palestinci, ne Izraelci in ne Američani niso vredni, da sonce sije na njih.
fljfo
09. 12. 2017 20.03
-1
srebrnibreg
09. 12. 2017 20.13
+3
Lenuhi kateri samo fehtajo denar za svoje preživetje ne, da bi delali.
ONniON
09. 12. 2017 19.50
-3
bravo trump !!! !!! !!!
Brakedirt
09. 12. 2017 20.01
-3
Skunk Works
09. 12. 2017 19.34
-8
Prva Dama amerike je Slovenka, tukaj pa takšno protiameriško vzdušje, da vas ni sram,......Ni čudno, da nas niti ne omeni, pa čeprav bi bila to laho neverjetna promocija za nas in naše gospodarstvo. Da bi ona samo omenila recimo Lisco iz Sevnice, da ima kakšen njihov kos, pa bi takoj morali zgraditi par obratov, da bi zadostili svetovnemu povpraševanju po artiklih in to najvišjega svetovnega cenovnega razreda, in še in še bi lahko bilo tega. Velika večina držav, poudarjam NORMALNIH držav na svetu bi bila ponosna, da ima svojo rojakinjo v Beli Hiši. Namesto tega pa balkanski konjušari pljuvate po njej z mediji vred, da se mora tukaj bosti z advokati in zahtevati odškodnine zaradi obrekovanj.....Sram me je da sem slovenec v med takšnimi, tako vam povem, pravih normalnih Slovencev nas je manjšina, zato pa je tako kot je.......
Brakedirt
09. 12. 2017 19.36
+8
saj ste jo sami zmerjali s hcero komunista,kaj se sedaj delas finega?
Brakedirt
09. 12. 2017 19.37
+2
fljfo
09. 12. 2017 19.37
+3
Kaj ima veze Melanija sedaj? Govora je o tem, kako Trump s svojimi maloumnimi potezami ogroža svtovni mir...
Skunk Works
09. 12. 2017 19.40
-10
Hvala za minuse,...od balkanskih konjušarjev so mi samo v čast......
srebrnibreg
09. 12. 2017 19.53
+11
Stonickni minuse dobiš zaradi svojih manipulacij in laži. Na to, da je Melanija Slovenka bi mislili takrat, ko ste o njej in njenem očetu na veliko kokodakali, da je hčerka komunista in pljuvali po obeh. Takrat seveda še niste vedeli, da bo prva dama Amerike. Koliko vas ima v čislih vam je pa pokazala vašima sektaškema pogrebnikoma v Ameriki, ko sta jo zaman čakala, da bi prišla na sprejem. Hvala ji za to potezo in Trumpu tudi, da jo ni prisilil v prihod.
Skunk Works
09. 12. 2017 19.55
-3
srebrnibreg
09. 12. 2017 19.56
+3
trumpet2018
09. 12. 2017 19.57
+1
Melanija bi lahko uničila in bankrotirala časopisno hišo Delo, če bi hotela, vendar na koncu se je poravnala z njimi in zahtevala samo opravičilo fake newsa Delo. In kaj počne Delo za zahvalo, ker se jih je usmilila? Še naprej na debelo lažejo o Trumpu vsak dan in ga blatijo na najbolj primitivne načine. Tudi tale naslovnica zgoraj je zrela za tožbo, skupaj z vsebino, čeprav je v navednicah, naslovnica je namreč iztrgana iz konteksta in zavajujoča, sploh za tiste ljudi, ki na 24 urah preberejo samo naslovnice in se jim ne da brati članka v celoti, takšni so pa v večini. preprosto povedano, gre za navadno manipulacijo, ki je značilna za fake medije, podobne umazane prijeme uporablja tudi CNN, ki ga pro plus pridno kopira.
Brakedirt
09. 12. 2017 20.00
+3
zakaj ne kokodakate vec da je hcerka komunista?
Kraševka
09. 12. 2017 19.26
-1
A naš Gargamel še ni pristavil lončka? Zeman je bil hiter....
srebrnibreg
09. 12. 2017 19.28
+4
Gargamel je v Zagrebu tolažil Plenkoja kjer sta se oba jokala za vojnim zločincem.