Belgija bo zaradi afere z okuženimi jajci in z njo povezano finančno škodo zahtevala odškodnine

Belgijska vlada bo sprožila pravni postopek za pridobitev odškodnine za podjetja, ki so zaradi afere z okuženimi jajci utrpela finančno škodo. Samo v Belgiji so namreč uničili na milijone jajc in zaprli več perutninskih farm. Jajca in jajčne izdelke, ki naj bi vsebovali škodljivi insekticid fipronil, so medtem odkrili tudi na Madžarskem.

Madžarska se je v torek pridružila skupini 16 evropskih držav, v katerih so našli jajca oziroma izdelke z jajci, ki vsebujejo človeku potencialno škodljivo količino insekticida fipronil. Madžarska uprava za varno hrano je odredila odpoklic iz Nemčije uvožene zamrznjene azijske hrane, poleg tega pa tudi obvestila vse uvoznikove odjemalce.

Umik spornih jajc v Romuniji

Že 17 evropskih držav je odkrilo sporna jajca oziroma izdelke iz spornih jajc na svojih trgovskih policah. (Foto: AP)

Ukrep je sledil obvestilu Nemčije, ki je države EU prek evropskega sistema hitrega obveščanja opozorila na prisotnost fipronila v izdelkih enega od nemških izvoznikov.

Iz Nemčije medtem prihajajo informacije, da naj bi v to državo prispelo precej več okuženih jajc, kot so pristojni predvidevali sprva. Razširil jih je časnik Neue Osnabrücker Zeitung, ki je danes poročal, da je samo v zvezno deželo Spodnja Saška prispelo 28,1 milijona okuženih jajc. Nemško kmetijsko ministrstvo je sicer v preteklih dneh govorilo o skupni številki 10,7 milijona.

Testiranje jajca

Sporni insekticid se uporablja za odstranjevanje zajedavca rdeča pršica, a se ne sme uporabljati na živalih, ki so namenjene za človeško prehrano. (Foto: AP)

Belgija bo zaradi afere z jajci zahtevala odškodnino

Belgijska vlada je sporočila, da bo za podjetja, ki so zaradi afere z okuženimi jajci utrpela finančno škodo, sprožila pravni postopek za pridobitev odškodnine. Gre za del napovedanih ukrepov za pomoč prizadetim. Samo v Belgiji so namreč uničili na milijone jajc in zaprli več perutninskih farm.

"V primeru goljufij s strani posameznikov je treba na podlagi njihove civilne odgovornosti poskrbeti za povračilo škode, povzročene s kriminalnimi dejanji," so zapisali v kabinetu premierja Charlesa Michela. Konkretnih imen pa niso navedli.

Spomnimo

Afera z oporečnimi jajci je izbruhnila 1. avgusta. Sledili so umiki milijonov jajc in na tone jajčnih proizvodov s trgovskih polic, več perutninskih farm so zaprli, države pa so začele medsebojno obtoževati in iskati glavnega krivca.

Jajca z vsebnostjo fipronila so do zdaj našli v 17 evropskih državah vključno z Madžarsko in celo v Hongkongu.

Evropska komisija je v petek napovedala sklic izrednega sestanka na ravni ministrov, ki bo predvidoma potekal 26. septembra. Cilj srečanja bo ustaviti medsebojna obtoževanja, predvsem pa iz dogajanja izluščiti lekcije, ki bodo omogočile izboljšanje sistema in preprečitev kriminalnih aktivnosti.

Do zdaj zbrani podatki kažejo, da je škandal zakuhalo nizozemsko podjetje Chickfriend, ki so ga kmetje najeli za zdravljenje kokoši, ki jih je napadel zajedavec rdeča pršica. Fipronil je pogosto uporabljen v proizvodnji veterinarskih produktov za zatiranje bolh, uši in klopov. Vendar pa ne sme biti uporabljen za zdravljenje živali, ki so namenjene za človeško prehrano, kot so piščanci. V večjih količinah lahko ta insekticid škoduje jetrom, ščitnici in ledvicam.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 27
 
Cesar Oton I 17.08.2017 09:20:31
Pri nas pa vse štima ker so inšpektorji naoolnili svoje žepe
Več komentarjev