Tujina

Spregovorila Čehinja, ki so jo po mesecu dni našli v zapuščeni koči na Novi Zelandiji

Auckland, 26. 08. 2016 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po mesecu dni so na Novi Zelandiji rešili mlado Čehinjo, ki je skupaj s partnerjem zašla med trekingom. 27-letnik se je smrtno ponesrečil že drugi dan, Čehinja pa se je zatekla v zapuščeno kočo, kjer je preživela skoraj mesec dni. Medijem je razkrila svojo pretresljivo zgodbo.

Več videovsebin
  • Čehinja mesec dni preživela v zapuščeni gorski koči
    00:32
    Čehinja mesec dni preživela v zapuščeni gorski koči
  • Iz 24UR: Izgubljena v divjini
    02:31
    Iz 24UR: Izgubljena v divjini

Čehinja Pavlina Pizova se je skupaj s 27-letnim partnerjem 26. julija odpravila na treking po Novi Zelandiji. Že prvi dan se je vreme zelo poslabšalo, tako da sta zašla, zaradi česar se je njen partner med zdrsom smrtno ponesrečil. Pizova je ostala ob njegovem truplu vso noč, saj je upala, da ju bo kdo našel. Ko je naslednji dan ugotovila, da pomoči ne bo, vreme pa je bilo še vedno zelo slabo, se je odločila, da se poskuša rešiti sama.

Pavlina Pizova je bila presrečna, ko so jo našli reševalci, saj so ji zaloge hrane že pojenjale, prav tako je imela hude bolečine v nogah.
Pavlina Pizova je bila presrečna, ko so jo našli reševalci, saj so ji zaloge hrane že pojenjale, prav tako je imela hude bolečine v nogah. FOTO: AP

Po napornem vzponu je dosegla zapuščeno gorsko kočo v bližini jezera Mackenzie, kjer je preživela skoraj mesec dni, saj so jo reševalci našli šele pred dvema dnevoma.

Reševalci češkega para namreč sploh niso iskali, saj pred podvigom o svojih načrtih nikogar nista obvestila. Na pogrešana Čeha so reševalce opozorili šele na češkem konzulatu, kjer so povsem po naključju opazili objavo na Facebooku, da svojci že dlje časa pogrešajo češka državljana, ki potujeta po Novi Zelandiji. Šele, ko so odkrili njuno parkirano vozilo, so ugotovili, v katero smer sta se najverjetneje odpravila. Stekla je iskalna akcija, v sredo dopoldan pa so reševalci Pizovo našli v zapuščeni koči.

Za tuje medije je pogrešana Čehinja spregovorila o svoji grozljivi izkušnji. "Odločila sva se, da se odpraviva po Routeburnovi poti. Kmalu naju je zajel snežni metež, zato sva morala prenočiti na prostem. Ko sva se podala naprej, se je zgodila tragedija. Partnerju je na strmem pobočju zdrsnilo, jaz pa mu nisem mogla več pomagati," je dejala Pizova, ki se je naslednji dan podala naprej, saj je vedela, da bo drugače tudi sama umrla.

Reševalci so v sredo našli tudi truplo umrlega 27-letnika, obdukcija pa bo pokazala natančen vzrok smrti.

Ko je prišla do koče, ki je bila od mesta nesreče oddaljena dva kilometra, je vanjo vdrla skozi okno. V koči je našla hrano, prav tako so bila v koči drva in ognjišče. Naslednje dni, ko se je vreme malce izboljšalo, je dvakrat poskušala zapustiti kočo in se vrniti v dolino, a se je vrnila, saj je ugotovila, da so njene noge zaradi ozeblin, ki jih je utrpela, prešibke za spust v visokem snegu. "Zadnji mesec je bil grozljiv," je dejala medijem pretresena Čehinja. Na snegu pred kočo je s pepelom večkrat napisala črko H, da bi jo opazili reševalci, če bi jo iskali. Češka konzulka je dejala, da je Pizova zelo pogumna ženska, ki je zdržala v zelo hudih razmerah.

Reševalci, ki so našli pogrešano, so dejali, da je ta pot sicer med manj zahtevnimi in jo lahko prehodiš v nekaj dneh, da pa so bile zadnje čase razmere na tem območju zelo slabe, zato so se tja odpravili le redki pohodniki.

Policija je vse skupaj označila za zelo neobičajno zadevo. Kot je dejal predstavnik lokalne policije, je zelo neobičajno, da je nekdo pogrešan v divjini kar mesec dni, pa njegovega izginotja nihče ne prijavi. "Zadevo bomo podrobno preučili in šele, ko bomo sestavili celotno zgodbo, bomo lahko podali zaključne ugotovitve," je dejal vodja preiskave.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Important notice
28. 08. 2016 11.17
-1
Ampak na posnetku ni videti kakšnih hudih snežnih zametov. Nekaj zaplat, to je vse. In orientacija v naravi je osnovnošolska snov in znanje splošne razgledanosti. In na posnetku tudi ni nikjer videti napisane črke H. Aja - tisti del je že skopnel!
morbid_source
28. 08. 2016 14.09
eno je to kar ti govorijo v osnovni šoli, drugo je pa praksa (mimogrede nekatere stvari, ki so nas naučili v osnovni šoli med orientacijo, so tako napačne, da je kar groza)
enakostzavse
02. 09. 2016 09.31
Ne glede na to , kdo ima prav , o učenju v OŠ, še vedno je vzhod, sever, zahod in jug na straneh neba, kjer je že milione let. In če greš nekam v divjo nepoznano okolje in nikomur ne poveš kje boš , je tole dejanje teh čehov, milorečeno neumno. Mogoče pa se bo sčasoma pokazalo pravo ozadje tega "IZLETA". Me ne bi čudilo, po njenih nasprotnih izjavah in lažeh, da je za smrt partnerja krivo čisto nekaj drugega.
LepistaNuda
27. 08. 2016 12.57
+1
Tehnikalije: Koča je okoli 10 km zračne razdalje od ceste, na kateri ni civilizacije (road 94). Tako kot od Predela do Mangrtskega sedla brez planšarij. Prva civilizacija je vsaj 20 km hoda od koče na drugo, zahodno stran. Čez snežni greben. Tako da je malo verjetno, da mobitel vleče.
ssbobo
27. 08. 2016 21.52
+0
Lahko je biti pameten za tipkovnivo........ KAJNEDA
LepistaNuda
27. 08. 2016 12.22
+0
Mogoče žlehtnobe še enkrat preberete: pot spada med manj zahtevne in jo je mogoče prehoditi v NEKAJ DNEH (na primer od Murske Sobote do Kobarida). Za odločnega hodca je enodnevna razdalja npr. Ljubljana-Bohinj ali Jezersko-Črna na Koroškem. Slednja ni nikjer prav zelo zahtevna, a pozimi ni šale. Recimo na Okrešlju.
FolkloraS
27. 08. 2016 12.19
+4
A je morda pri nas kaj boljše s takšnimi turisti!
ferencz 1
27. 08. 2016 11.37
-4
Mislim, da bo moral Orban eno Maginotovo linijo zgradit, pa noter dat dosti haubic. Pripravlja se tisto kaj je Nostredamus napovedal. Bradači iz Kuvajta, Katarja, Saudije so že zasedli Bosno in se tam hladijo!
BURGA
27. 08. 2016 18.53
+1
Vse je res, kar je napisal Nostradamus. Sicer bi moral svet po njegovem že propasti, ampak to ne šteje.
Janez_53
27. 08. 2016 19.27
+4
Kaj pa imata Nova Zelandija in ta ženska skupnega z Orbanom in "bradači"??? Si se izgubil?
Aijn Prenn
27. 08. 2016 09.58
+7
Jaz se iz zgodbe te ženske ne bi upal norčevati, ker če je vse res, je punca pretrpela neizmerne muke. Če pa ni res, pa naj raziščejo za to pristojni, pa se bomo takrat izživljali na njen račun..
Mr.
26. 08. 2016 22.15
+12
Če samo pomislim kako Čehi opremljeni v sandalčkih rinejo pri nas v gore.... se samo čudim, da je preživela!!! Je pa res, da je cena takih dejanj včasih tragična!!! Ampak imela je srečo in upam, da se je kaj naučila iz tega....
azzurro9111
26. 08. 2016 21.32
-10
Poznam to bejbo, lih učeri je bla pr men. Vse kar pravi je res in nikjer niso omenil tega, da je tri dni za tem, ko je ona pršla v kočo pršla še Maddie, ki so jo nazadnje videli v Španiji.
Samo.Jst
26. 08. 2016 21.16
+7
Kaj pa mobilni telefon (kateri danes dejansko nima GPS-a)? Pa saj se nista sprehajala po antarktiki...
ManOwaR
26. 08. 2016 21.33
-1
Če nimaš zemljevida al pa kakšne pametne aplikacije z offline zemljevidi ti sam GPS nič ne pomaga.
valjhunsinkajtimara
26. 08. 2016 20.58
+10
Ce se je to zgodilo že prvi dan, to pomeni, da je bila od avta oddaljena le nekaj ur hoda .... čudno.
macro
27. 08. 2016 10.12
+3
Vse te zgodbe so cudne. Par ur hodis, se zgubis, planirana pot, dobro da je nasla zapusceno hisico s hrane za mesec dni, zapuscena, koliko hrane sta te s seboj imela? Kako pride lastnik do hise, ni cb postaje,telefona ki ima gps ce ze ne signala, kompasa, z visine ne pogledas kak dol prit..
BURGA
26. 08. 2016 20.37
+10
Nikdar ne bom razumel takih, ki sami lezejo v nesrečo, zlasti ne alpinistov. Le zakaj je treba plezat v tiste skale? Brez veze. Nikdar ne bom šel na Triglav, ker se mi zdi popolnoma brez veze, da ne govorim o MontEverestu, ki je postal že prava sprehajalna pot. Le zakaj? Potem pa norce rešujejo s helikopterji, pa še druge spravljajo v nevarnost. Po mojem moraš biti nor, da se greš smučat iz Everesta, zagotovo pa nekaj s tabo ne štima, da se moraš takole potrjevat in dokazovat. Le kaj jima je bilo treba lesti v Novo Zelandijo.
Soulless
26. 08. 2016 20.57
+13
Saj največji problem je, ker marsikdo marsičesa ne razume in potem samo kritizira.....
JbmTiMt
26. 08. 2016 22.29
+7
nekateri zivijo zivljenjena polno in zivijo vsak dan kot da je zadnji. nekateri pacpolezavajo pred monitorji in seukvarjajo s tujimi problemi, da lahko svoje pozabjo
BURGA
26. 08. 2016 22.52
+7
Vidva pametnjakoviča bi lahko vedela, da lahko živiš polno življenje tudi tako, da ne spravljaš v nevarnost sebe in drugih. Sploh ni treba ležati na kavču, temveč se lahko ukvarjaš s športom, umetnostjo, dobrodelnostjo in še z marsičem. Res ne vem zakaj bi vsak dan živel tako, kot da je zadnji. Rajši vsak dan živim polno življenje v naravi in mi ni treba lesti po neprehodnih gozdovih, plezati po skalah, skakati iz mostov, stolpnic, z motorjem preko gorečih avtomobilov in se smučati tam, kjer je smučanje smrtno nevarno. Za mene so to moteni ljudje, ki morajo sebi in okolici dokazovati da zmorejo več kot drugi. Res ne vem, zakaj bi moral dokazovati, da zmorem več kot vidva.
Aijn Prenn
27. 08. 2016 08.07
+1
Zato bi moral dokazovati, ker če ne zmoreš več kot ta dva, potem pa res ne zmoreš prav dosti...
BURGA
27. 08. 2016 18.50
+1
Nikomur nič ne dokazujem, temveč le živim svoje lepo življenje, brez da bi se zavedno izpostavljal smrtni nevarnosti. Sem pa z avtom vred zgrmel kakšnih 8 metrov po nasipu v Savinjo in se rešil, avto pa so par ur vlekli ven potapljači in gasilci. Nenamerno seveda. Torej vidiš, da narava sama poskrbi za nevarnosti in jo ni potrebno še izzivati.
Klimova
26. 08. 2016 18.27
-11
Po moje vam ne gre v sistem, da je ženska preživela, dec pa ne. Ker moški pravijo, da smo ženske štoraste pa butaste, ane? Kako neki je ženska preživela v nemogočih razmerah? In v teh nemogočih razmerah se je znašla sama. Brez deca. Ni ga blo več, pa to..
Multipratik
26. 08. 2016 19.24
+21
Si pomislila na to, da je moški malo več tvegal, da bi partnerico rešil iz nastale situacije, pa mu ni uspelo? Običajno ga nasrka tisti, ki hoče druge zaščititi in zato sebe bolj izpostavlja...
Klimova
26. 08. 2016 19.33
-11
Japajade. A je povedala zakaj mu je zdrsnilo?
Mr.
26. 08. 2016 22.15
+5
Ja mal si posprav podstreho... bo šlo al rabiš moškega da ti jo pospravi?
Bibosan
27. 08. 2016 12.15
-4
Klimova, bo res, kar si napisala. zato pa imaš toliko minusov
Apostol1
26. 08. 2016 17.19
+11
V glavnem sami cinični komentarji vsak se naj postavi v njeno kožo pa naj potem komentira če se je res iskreno zamislil kako bi se obnašal v njeni situaciji , sicer pa bitki so vsi generali.
macro
26. 08. 2016 16.57
+4
Drugi dan se zgubit glede nato da planiras tako pot mesece in cudezno prezivet kot Hajdi v neki koci iz cokoladnih keksov. 2 km stran od znane uhojene poti s full razgledom.
NiVseRes
26. 08. 2016 16.28
+3
Dobro da ni najdla davno pozabljeno piramido..v njej pa svasta zivo....buaaaaa
Verbena
26. 08. 2016 16.08
+11
Vedno se lohka pri čem zalomi pa naj imamo občutek, da smo še tako pripravljeni !!!...zato me tale pripoved čisto nč ne preseneča....koliko alpinistov, ki so bili v izvrstni kondiciji, imeli občutek, da so pripravljeni na vsemogoče razmere, a pride trenutek, ki je večji od njihove moči, sposobnosti...divjina je pa sploh poglavje zase, sploh če se nekdo spusti vanjo prvič...tudi pomožne naprave, ki naj bi ti dajale občutek sigurnosti, lohka zatajijo in potem je odvisno vse samo od posameznika....lepo je slišati za takšno zgodbo preživetja,čeprav jo spremlja senca žalosti, kajti, če človek zdrsne , dobi poškodbe, ki bi rabile takojšnjo medicinsko pomoč, zanj ni rešitve....ljudje imamo pa navsezadnje v sebi, da iščemo vedno nove izzive, eni v naravi, eni na morju...
nikagaja
26. 08. 2016 21.03
+3
Ramzess
26. 08. 2016 16.05
+0
Sigurno imajo tudi v Novi Zelandiji zemljevide, čeprav jih domačini ne potrebujejo.
dzek.the.ripper
26. 08. 2016 15.51
+6
Tipične češke finte
NiVseRes
26. 08. 2016 16.20
+4
NiVseRes
26. 08. 2016 16.20
+5
Ceske finte..pa s kje si tega potegnu...ceske finte haaaha
tornadotex
26. 08. 2016 15.29
+2
Dr.Gruber za vse najde rešitev,tudi tukaj jo bo....
NiVseRes
26. 08. 2016 16.22
-1
joca00
26. 08. 2016 14.37
+3
Jutri bodo objavili, da ga je porinila..