Tujina

Spregovorila žrtev množičnega posilstva v Braziliji: Imeli so pištole, klepetali so in se krohotali

Rio de Janeiro, 31. 05. 2016 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

16-letna žrtev množičnega posilstva v Riu de Janeiru je spregovorila o travmi, ki jo je doživela, o javnem ponižanju, ki ga dnevno doživlja, o nezaupanju v sodni sistem in kulturi posilstva, ki vlada v Braziliji. "Slišala sem fante, kako so se smejali in se pogovarjali. Imeli so pištole in se krohotali," pravi žrtev grozljivega posilstva, ki je pretreslo državo.

16-letna žrtev množičnega posilstva v Riu de Janeiru je stopila pred medije, da bi spregovorila o bolečinah, ponižanju in trpljenju, ki so ji ga zadali posiljevalci. Kot poroča CNN, je dekle, katere obraz so sicer mediji zakrili, spregovorilo o tem, kako se boji, da njeni posiljevalci nikoli ne bodo stopili pred sodnika, da si brazilske oblasti ne prizadevajo dovolj, da bi zaščitile ženske pred posiljevalci in da v Braziliji ne vlada zgolj kultura posilstva, pač pa tudi opravičevanje nasilnežev in prelaganje krivde na ženske.

Eden od osumljencev, ki so ga pridržali, a kmalu za tem izpustili.
Eden od osumljencev, ki so ga pridržali, a kmalu za tem izpustili. FOTO: AP

"Če bom morala čakati na sodni epilog, potem je že iz poteka dosedanje policijske preiskave jasno, da ga ne bom dočakala," je za CNN dejala 16-letnica v prisotnosti svojega odvetnika. "Edino sodbo jim bo spisal Bog. Ta bo morda res prišla pozno, a bo vsaj prišla."

16-letnico naj bi posililo najmanj 30 moških.
16-letnico naj bi posililo najmanj 30 moških. FOTO: Thinkstock

Dekle, ki so ji v televizijskem pogovoru zakrili obraz, je opisalo dogodke, ki se jih spomni. "Ko sem se zbudila, sem bila v drugem, neznanem prostoru. Pod mano je bil en moški, nad mano drugi. Dva sta me držala za roki in me tiščala dol. Slabo mi je bilo in omotična sem bila. Slišala sem fante, kako so se smejali in se pogovarjali. Imeli so pištole in se krohotali," pripoveduje 16-letnica.

Grozljivo posilstvo se je zgodilo pred desetimi dnevi, ko je 16-letnica odšla k svojem fantu na obisk, tam pa naj bi jo nato omamili in posilili. Storilcev naj bi bilo okoli 30, to je namreč številka, s katero se napadalci hvalijo v 38 sekund trajajočem posnetku posilstva, ki so ga dan po napadu objavili na Twitterju.

Policijska preiskava sicer poteka, a še nikogar niso pridržali. Nekaj so jih sicer pripeljali na zaslišanje, a so jih nato izpustili. Zaradi očitkov o pristranskosti in zaradi izjav, ki jih je dejal medijem, so že zamenjali vodjo preiskave.

Po posilstvu, ki je pretreslo Brazilijo, po državi potekajo številna zborovanja in množični protesti. Aktivisti opozarjajo, da vlada ni poskrbela za zaščito žrtev posilstva in da dovoljuje, da se je v Braziliji razvila kultura posilstev. Počasni sodni postopki, pomanjkljive policijske preiskave in izjave voditeljev, ki krivdo za posilstva prelagajo na ženske, so znak, da država ne želi kaznovati storilcev in da po tihem odobrava nasilje nad ženskami, opozarjajo aktivisti.

Množični protesti v Riu de Janeiru.
Množični protesti v Riu de Janeiru. FOTO: AP

V Riu de Janeiru so minuli konec tedna potekali množični protesti, protestniki pa so z okrvavljenimi oblekami, ki so jih razprostrli po znameniti plaži Copacabana, opozarjali, da z žrtvijo krvavi celotna država. V prestolnici Brasiliji so se protestniki skušali prebiti do sodne palače, a jim je policija to preprečila in jih razgnala s solzivcem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3