Slovenija

Sprejem za Melanio minil brez bodoče prve dame

Washington, 18. 01. 2017 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Gala sprejem v čast bodoči prvi dami Melanii Trump je minil brez slavnostne gostje. Sprejem je organizirala Mednarodna organizacija pobratenih mest skupaj s slovenskim veleposlaništvom v ZDA. Na sprejem je bilo povabljenih več kot 400 oseb, med njimi tudi poslanca SDS Tomaž Lisec in Žan Mahnič.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Slovensko na sprejemu za Melanio Trump, a brez bodoče prve dame
    02:14
    Iz SVETA: Slovensko na sprejemu za Melanio Trump, a brez bodoče prve dame
  • Iz 24UR: Inavguracija v Sevnici
    02:30
    Iz 24UR: Inavguracija v Sevnici
  • Iz 24UR: Manjkala zvezda večera
    02:49
    Iz 24UR: Manjkala zvezda večera
  • Iz 24UR: Trumpova ekipa razburja
    02:26
    Iz 24UR: Trumpova ekipa razburja

Bodoča prva dama ZDA Melania Trump se v torek ni udeležila gala sprejema v njeno čast, ki ga je organizirala Mednarodna organizacija pobratenih mest (Sister Cities International) v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom, vendar je bila, kot je sporočila, za dogodek, ki se ga je udeležilo več kot 400 povabljenih, hvaležna.

"Zelo smo ponosni, da lahko kot največja in najstarejša slovenska organizacija v Ameriki podpremo ta dogodek v čast prve Slovenke v Beli hiši. Volitve včasih delijo ljudi, vendar Slovenci v Ameriki razumemo, da moramo stopiti skupaj, ker so naši predniki prišli iz težavnih razmer, da živijo v svobodi. Zelo smo ponosni," je zatrdil predsednik Kranjsko slovenske katoliške jednote (KSKJ) Rudolph Krasovec, ki je finančno podprla sprejem.

Melanie Trump povabljeni gostje niso dočakali, so se pa lahko posladkali s potico in kremnimi rezinami.
Melanie Trump povabljeni gostje niso dočakali, so se pa lahko posladkali s potico in kremnimi rezinami. FOTO: AP

Na vprašanje, ali je Slovenija zdaj postala druga najpomembnejša država sveta, je Krasovec z nasmehom odgovoril, da je Slovenija najpomembnejša država, ker so iz nje prišli njegovi stari starši. Resneje pa je dodal, da je bila Slovenija že doslej pomembna, v prihodnje pa bo v ZDA in svetu igrala močnejšo vlogo.

Melania Trump bo na inavguracijske slovesnosti v Washington iz New Yorka prišla šele v četrtek, nato se bo vrnila domov, saj namerava ostati v New Yorku do konca šolskega leta njenega sina Barrona.

"Nekateri mislimo, da je občudovanja vredno, ker postavlja družino na prvo mesto. Ona ni bila izvoljena, ampak je bil izvoljen njen mož. Slovenci vemo, kako pomembna je družina, in nanjo sem s tega vidika zelo ponosen," je menil Krasovec.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lisec: zaradi Melanie večji obisk Američanov v Sevnici

Poslanec SDS iz Sevnice Tomaž Lisec je prav tako izrazil ponos, da bodoča prva dama ZDA prihaja iz njegovega kraja in ji želi vse dobro, predvsem pa, da bi večkrat prišla v Sevnico in Slovenijo. Zaradi Trumpove zmage na volitvah se je povečal obisk tujcev, predvsem Američanov v Sevnici, kjer pripravljajo nova turistična gradiva v angleškem jeziku in tudi brošure za podjetja, je povedal.

"Včeraj je potekal večer, ko je več kot 300 Američanov sredi Washingtona govorilo o Sloveniji. Slišala se je Golica, jedla potica in pilo slovensko vino," je dejal poslanec SDS Žan Mahnič.

Gala sprejema se je udeležil tudi njegov strankarski kolega Žan Mahnič, ki se te dni v ZDA udeležuje parlamentarne skupščine zveze Nato. "Tak dogodek je priložnost, da se bolje povežemo," je dejal.

Trump je s svojimi izjavami okrog zveze Nato vzbudil precej skrbi po Evropi, vendar mu Mahnič večinoma daje prav. Opozoril je, da Slovenija že 12 let ni naredila tistega, kar govori. "Na vrhu Nata 2014 smo se zavezali, da bomo do leta 2020 dva odstotka BDP namenili za obrambo, znotraj te strukture pa 20 odstotkov za investicije. Danes imamo 0,94 odstotka BDP za obrambo, za investicije pa 0,7 odstotka," je dejal Mahnič.

Na vprašanje, ali se s kolegi iz držav članic zveze Nato kaj pogovarja o tem, da bo prva dama Slovenka, je Mahnič odgovoril pritrdilno. "Ko smo se s kolegi nazadnje srečali, sem napovedal, da bo ob naslednjem srečanju prva dama ZDA Slovenka. Takrat so se mi smejali in zdaj komaj čakam, da jih vidim."

Med udeleženci dogodka je bila tudi lanska miss Washingtona oziroma okrožja Kolumbija Cierra Jackson, ki sicer ni vedela, da bodoča prva dama prihaja iz Slovenije. Za Melanio Trump je dejala, da ima stil in se zelo lepo oblači, njene odločitve, da se ne preseli v prestolnico skupaj z možem, pa ne obsoja. "Izvoljeni so politiki, ne njihove družine," je dejala.

Slovenski veleposlanik Božo Cerar je zagotovil, da je Trumpova zmaga na volitvah dvignila prepoznavnost Slovenije. "Nikoli v zgodovini ni bila Slovenija tako znana, kot je v tem trenutku, in na nas je, da to izkoristimo. Mislim, da je nocojšnja prireditev dostojna gesta veleposlaništva do prihodnje prve dame. Na žalost ni prišla, vendar je sporočila, da je zelo ganjena," je dejal.

Izrazil je prepričanje, da lahko Trumpova zmaga pomeni začetek poglobljenega sodelovanja med državama, vendar bi se morali v Sloveniji vseeno zavedati, da je Melania Trump predvsem prva dama ZDA. "Smo ponosni in bomo potrpežljivo čakali na vsako priložnost, da poglobimo sodelovanje med državama," je dejal Cerar.

Pozdravi zbranim tudi prek videosporočila

Sprejem je potekal na sedežu Organizacije ameriških držav (OAS) blizu Bele hiše. Prisotne je z video sporočilom pozdravil župan Sevnice Srečko Ocvirk, veleposlanik Cerar je govoril o Sloveniji, brata Frank in Darryl Valencic iz okolice Pittsburgha, ki že od mladih nog igrata po številnih prireditvah v ZDA, lani novembra pa sta prejela nagrado na vsakoletni prireditvi Dvorane slavnih Polke v Clevelandu, pa sta poskrbela za gibanje v ritmu harmonike.

Igral je tudi predsedniški orkester marincev in skupina Mood Swings. Med govorniki je bil predsednik Sister Cities International Stephen T. Tim Quigley mlajši, ki je prisotne pozval, naj obiščejo Sevnico, če ne zaradi drugega pa vsaj zaradi imenitnega festivala salam. Na prireditvi je bilo več veleposlanikov, predstavnikov washingtonskih družabnih krogov, županov iz različnih mest ZDA ter sveta.

Niso manjkale niti kranjska klobasa, kremna rezina in potica 

Melanie Trump ni bilo, bilo pa je nekaj konservativnih komentatorjev in članov Trumpove tranzicijske ekipe. Predvsem pa je prišlo veliko novinarjev, ki so upali, da bodo lahko uzrli bodočo prvo damo. Namesto tega so lahko pokusili kremne rezine, potico in kranjsko klobaso.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (862)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enakostzavse
20. 01. 2017 13.25
+1
Ko ne delajo sramote sebi, jo delajo NAŠI domovini. Kdo jih je sploh pooblastil, da v mojem imenu, tam nastopata kot ne umne pogrebnika ?
Dule Med
19. 01. 2017 21.30
Čudovito, da svetloba zavlada, vse je od visno od nas samih, kako energijo jima bomo fokosirali, dobro ali slabo, tako de se dogajalo, odvijalo na tem svetu, vse je odvisno od nas.
enakostzavse
20. 01. 2017 13.23
"Vokosirana svetloba bo zavladala, tako de se dogajalo?", hahahhaahah,
komarec
19. 01. 2017 18.09
+3
Dal so jima kravate, da se je vedelo kdo je iz njene domovine.
komarec
19. 01. 2017 17.50
+7
Pravijo, da je dobila slovenska vlada klofuto, ker ni dobila vabila. Ta dva kekca sta potem dobila krose, njihova stranka direkt in Slovenija aperkat. Pa kdo jih je dol spustu? Vsi v metuljčkih ta dva rožleta pa v črnih kravatah. Pa a sta prišla n pogreb?
IdolinHeroj
19. 01. 2017 17.13
+6
Ka so dejansko hrmonko prvlekel na gla prireditev hahahahahahahahahahahahahah tadva dress code strokovnjaka sta bla pa res pomembn obisk da ju je melania kr osebo sprejela ahahahahhahahahahahahahahahahahahahaahh
grozjak
19. 01. 2017 15.25
+6
po zaslugi gospe M in naših politikov, bo v bodoče slovenija v svetu prepoznavna po lahkih dekletih, ki iščejo bogate snubce....tako kot ukrajina, rusija, romunija in tako naprej.......prepoznavnost, kot se šika, ane.....musarjeva bo pa skrbela, da ne bo še kateremu otroku ali drevesu v Slo ime Melanija....ups , se opravičujem za nepooblaščeno rabo imena...............
grozjak
19. 01. 2017 15.09
+11
in zakaj sprejem za nekoga, ki se ga ne udeleži? je sedaj sponzorična končno dala jasno vedeti, da se s siromaki ne ukvarja? a res visokošolane glave, ki vodijo delček naše politike, tega ne vejo?
nicor
20. 01. 2017 11.46
jg57
19. 01. 2017 14.35
-9
zakaj pa Korla ni bilo tam, saj je sprejem verjetno tudi plačal. Pa tudi najlepšega Boruta in etičnega Mirota ni bilo med povabljenimi. A komunistov v Ameriki ne marajo? Samo vprašam.
srebrnibreg
19. 01. 2017 14.38
+12
Niso komunisti prirejali ta sprejem ampak spreobrnjeni komunisti se pravi sds sekta.
komarec
19. 01. 2017 17.53
+6
jg57, če se ne motim, ste ji prav desni očitali, da hči komunista. Za kaj sta šla potem strašit s črnimi kravatami po Ameriki?
štrekeljc
20. 01. 2017 22.18
+1
Organizator te "gala večerje" je bil veleposlanik Božo Cerar, ki je bil državni sekretar v času Janševe vlade 2004-2008. Še kakšno vprašanje? Z Mirom C. nima Božo C. nobene zveze.
ivan.z Doba
19. 01. 2017 14.28
+15
Še pogrebci na Žalah so bolje oblečeni od teh dveh zastopnikov sekte. Malo ju je zahebal "dress code " in "black tie "! Sta padla na frajtonarico in kranjsko?! Upam, da ne bosta šla na balet Labodje jezero v kopalkah.
komarec
19. 01. 2017 17.55
+5
Po mojem se jima bo "dress code" prikazoval še celo življenje. Mogoče sta imela pa kravato Trump? Vedi ga bog.
Mich Diam
19. 01. 2017 14.20
+2
čuki so igrali tam, v LIVE!
komarec
19. 01. 2017 17.57
+2
...a na frajtonarco? Pa to ni za v Ameriko, to je samo za gasilsko veselico. Mogoče je pa bila Milanka gasilka ko je bila še otrok?
Venividivici1
19. 01. 2017 13.47
-8
Pa še enkrat. Res sem žalosten, ko vidim tako pisanje ubogih osebkov. Ne morem drugače povedati, ker to je najbližji približek.
srebrnibreg
19. 01. 2017 14.30
+10
Tebi je tudi žal, da svečkarji niso doživeli vrhunca v Ameriki? Kdo jim je pa kriv, če ne sami. Pa tako na veliko so se hvalili z Trumpom in Melanijo. Reve uboge zafrustrirane.
jg57
19. 01. 2017 14.38
+0
fantje, neke hude bolečine vas dajejo, bo treba kaj potegent !
grozjak
19. 01. 2017 15.17
+1
@veni, vsak, ki kaj da nase, ne more povedati nič lepega o poroki med mlado lepotico in zelo starim, nesramno bogatim moškim. Pa naj govori kar hoče, jaz sem prepričan da sirotica bruha, ko opravi in se zbaše z nje......meni je slabo, že ko ju vidim, saj ga v javnosti poljublja, kot starega strica, ali dedija.........
trumpet2018
19. 01. 2017 15.48
+4
si ti naiven , vsi bogataši imajo mlade in lepe ljubice
grozjak
19. 01. 2017 15.55
+1
ja....in te ženske so spoštovane, ane???
trumpet2018
19. 01. 2017 17.00
-1
a mogoče Celine Dion ni spoštovana, pa je imela 30 let starejšega, a mogoče Urska ni spostovana, pa ima 20 let starejsega JJ-a itd, seveda so pa določene izjeme oz. koristolovke.Melanijo imajo Američani radi, razen zmešanih levakov, oni še sebe ne marajo
komarec
19. 01. 2017 18.00
+1
trumpet bojim se, da bomo imel tu kmalu same Američane.
Venividivici1
19. 01. 2017 13.36
-5
No, ko takole pogledaš poste spodaj se ne moreš načuditi koliko komentarjev jugoslovenceljev in državljanov doživlja svojo katarzo. Sama foušija, žlehtnoba, sovražni govori in izmišljotine. Kdo neki se je te ljudi izmislil? Pravi Slovenec je ponosen na Melanijo. Le kdo so ti, ki pišejo te ostudne komentarje?
grozjak
19. 01. 2017 15.06
+0
pravi slovenec , praviš.....meni grejo ženske, ki se poročajo s starimi bogatuni na bruhanje....in sem pravi slovenec........
komarec
19. 01. 2017 18.01
+0
Venividivici pa napiši ti tvoj komentar o teh dveh povabljencih.
delta61
19. 01. 2017 11.18
+4
Venividivici1
19. 01. 2017 13.38
-1
Ne sežeš jim tudi ne do prsta na nogi, bruh......
pridnaofca
19. 01. 2017 10.19
+9
One lepe fotke pa ni,kjer je razvidno,da njuni predniki niso iskali neveste dlje kot 500 m od doma
sinhron
19. 01. 2017 10.07
+19
Je bila to zgrešena samopromocija SDS !
heello
19. 01. 2017 11.02
+11
Kollerik
19. 01. 2017 11.30
+9
M_teorija
19. 01. 2017 12.45
+6
Venividivici1
19. 01. 2017 13.40
-2
Ubogi na duši in umu, kar tekmujejo med sebo.j kdo bo bolj bebast
ivan.z Doba
19. 01. 2017 14.21
+4
Venividivici1
19. 01. 2017 18.16
+1
krmeki
18. 01. 2017 22.02
+26
Ne vem zakaj ju ni naš veleposlanik poslal domov, ko ju je videl tako oblečena. Bi bilo bolje, da ne delata sramote Sloveniji.
JApajaDAja
18. 01. 2017 22.09
+27
če pa ne vesta kaj pomeni "dress code"! oblekla sta se za svečan pogreb!
Brakedirt
18. 01. 2017 22.19
+22
na vhodu sta iskala kje se vpise ta koda....
krmeki
18. 01. 2017 22.20
+23
Saj če bi imela kaj samospoštovanja oz. tudi spoštovanja do države, bi se sama obrnila in odšla v hotel ali prvi butik kupit smoking.
krmeki
18. 01. 2017 22.20
+14
Brakedirt
18. 01. 2017 22.25
+20
hahahahaha, so se bolj nesposobni kot sem mislil. posljejo 2 natakarja
wolfterier
19. 01. 2017 10.01
-11
Boli,boli,peče peče...slovenska fovšija,nje !
Kollerik
19. 01. 2017 11.31
+7
Karantanija
19. 01. 2017 13.40
+3
komarec
18. 01. 2017 21.59
+3
Zdaj smo pa rešeni.
lepiOn
18. 01. 2017 21.48
+20
Mama prihajam domooooov in jočem od (ne)sreeeče, Melanije ni blo, Trampa tud neee ne vem zakaaaj sraaam me jeee.
krmeki
18. 01. 2017 21.47
+22
Če bi bila to malo bolj resna večerja, ju tako oblečena niti notri ne bi spustili.
krmeki
18. 01. 2017 22.01
+20
Sem pa preveril kje sta našla črne kravate. Na google translate, se black tie prevede kot črna kravata. LOL, kakšna neizobraženca in sramota za Slovenijo
Brakedirt
18. 01. 2017 22.01
+15
wolfterier
19. 01. 2017 10.04
-6
Tista dva Amerikanca,ki sta igrala harmonike,tudi nista bila primerno oblečena,pa Slakove in Avsenikove sta igrala,sramota,a ne Braderit !!!
Kollerik
19. 01. 2017 11.33
+2
......pravim domoljubom se ni treba metat ven s svojim domoljubjem.
heello
18. 01. 2017 21.44
+7
Njun šef jima že pripravlja prisrčen sprejem, s prižiganjem svečk....., kaj bo pa sledilo bosta vedela pa samo onadva !
Brakedirt
18. 01. 2017 21.54
+6
zapustila bosta lahko stranko s polovicko, 3000€ ...
heello
18. 01. 2017 21.59
+3
JApajaDAja
18. 01. 2017 22.11
+3
ijj malega čata rabi-on je njegova topovski futer.