Tujina

Sprejeta skupna izhodišča o kmetijstvu

Luxembourg, 17. 06. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zunanjim ministrom Evropske unije je na zasedanju v Luxembourgu uspelo sprejeti skupna izhodišča petnajsterice za pristopna pogajanja o kmetijstvu, v katerih pa ni dogovora o upravičenosti držav kandidatk do neposrednih plačil.

Komisar za širitev Verheugen je pozdravil sprejem skupnega izhodišča
Komisar za širitev Verheugen je pozdravil sprejem skupnega izhodišča FOTO: Reuters

To vprašanje so ministri s kompromisnim besedilom odložili v drugo polovico letošnjega leta - v njem unija poudarja, da finančni okvirji za širitev iz Agende 2000 neposrednih plačil za nove članice niso zajeli, ker pa jih določa zakonodaja, so del pravnega reda unije. Ker mora acquis veljati za vse članice, z določenimi prehodnimi obdobji, mora unija odločitev o vprašanju vendarle sprejeti - to bo storila "pravočasno", v roku s časovnim načrtom za širitev in natančnejšim urnikom pogajanj, ki ga bo določil vrh unije v Sevilli konec tedna, in brez poseganja v razprave o notranjih reformah unije.

Sprejem skupnega izhodišča kljub odlogu vprašanja neposrednih plačil sta danes pozdravila tako španski zunanji minister Josep Pique kot komisar za širitev Günter Verheugen. "Zadovoljen moram biti, saj se zdaj pogajanja o kmetijstvu lahko začnejo," je dejal komisar. "Še pomembneje pa je, da smo državam kandidatkam za članstvo poslali jasen politični signal, da širitev poteka po zastavljenih načrtih in da so vse dane zaveze veljavne. Če odločitve danes ne bi sprejeli, bi to lahko resno ogrozilo zastavljene načrte in kredibilnost unije. Zdaj pa je moč trditi, da se bodo pristopna pogajanja končala konec leta v Koebenhavnu - to možnost ima še vedno vseh deset kandidatk, ki bi lahko tako kot nove članice sodelovale na volitvah v Evropski parlament leta 2004," je dejal Verheugen.

Ob današnjem ministrskem dogovoru je Evropska komisija objavila tudi posebno izjavo, s katero se je zavezala, da bo svoj predlog za postopno uvedbo neposrednih plačil v kandidatkah že od dneva vstopa v unijo dalje v procesu ponovno obnovila in da od njega ne odstopa.

Z današnjim sprejemom pogajalskega izhodišča unije za kmetijstvo se je verjetnost, da bo še v času španskega predsedovanja uniji, torej do konca junija, sklican dodaten krog pristopnih pogajanj, precej povečala. Ob nekaterih še odprtih poglavjih bi EU to poglavje namreč lahko uvrstila na dnevni red. Kot možna datuma za pogajanja se omenjata 27. in 28. junij.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja