Tujina

FOTO in VIDEO: Obama ponosen na Clintonovo, Trumpu želi uspeh, saj so v isti ekipi

Ljubljana, 09. 11. 2016 00.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 19 min
Avtor
Urša Zupan/M.M./STA/Saša Senica/V.L.
Komentarji
2409

Ameriška predsedniška tekma je končana. Donald Trump je zbral več kot potrebnih 270 glasov in je novi ameriški predsednik. Clintonova je izide volitev priznala. Trumpu je čestital tudi Obama. Trumpu želimo uspeh, vsi smo v isti ekipi, je še sporočil.

Več videovsebin
  • AMERIKA ODLOČA: Prvi odzivi z ameriškega veleposlaništva
    02:26
    AMERIKA ODLOČA: Prvi odzivi z ameriškega veleposlaništva
  • AMERIKA ODLOČA: Umazana kampanja je končana
    02:32
    AMERIKA ODLOČA: Umazana kampanja je končana
  • AMERIKA ODLOČA: Živahno dogajanje na družbenih omrežjih
    02:24
    AMERIKA ODLOČA: Živahno dogajanje na družbenih omrežjih
  • AMERIKA ODLOČA: Kateri volivci so ju podprli?
    01:18
    AMERIKA ODLOČA: Kateri volivci so ju podprli?
  • AMERIKA ODLOČA: Kdo je Donald Trump?
    02:03
    AMERIKA ODLOČA: Kdo je Donald Trump?
  • Iz SVETA: Američani so izbrali Trumpa
    02:35
    Iz SVETA: Američani so izbrali Trumpa
  • Iz SVETA: Kaj lahko pričakujemo od Trumpa?
    02:15
    Iz SVETA: Kaj lahko pričakujemo od Trumpa?
  • Iz SVETA: Pogovor s Slovenko v ZDA
    01:38
    Iz SVETA: Pogovor s Slovenko v ZDA
  • Iz 24UR: Stanje šoka po porazu Clintonove
    03:04
    Iz 24UR: Stanje šoka po porazu Clintonove
  • Iz 24UR: Stanje v ZDA po volitvah
    00:53
    Iz 24UR: Stanje v ZDA po volitvah
  • Iz 24UR: Republikanci osvojili večino v kongresu in senatu
    01:25
    Iz 24UR: Republikanci osvojili večino v kongresu in senatu
  • Iz 24UR: Kaj Obama zapušča Trumpu?
    01:18
    Iz 24UR: Kaj Obama zapušča Trumpu?
  • Iz 24UR ZVEČER: Kakšen je odziv Slovencev v ZDA na prvo damo?
    05:35
    Iz 24UR ZVEČER: Kakšen je odziv Slovencev v ZDA na prvo damo?
  • Iz 24UR ZVEČER: Zmaga Trumpa poraz političnih analitikov
    04:47
    Iz 24UR ZVEČER: Zmaga Trumpa poraz političnih analitikov

Po zadnjih podatkih je Clintonova prejela več glasov ljudstva (59.429.038 glasov oz. 47,7 odstotka), a prejela je le 218 elektorskih glasov.

Donald Trump je prejel manj glasov ljudstva (59.240.076 oz. 47,5 odstotka), a prejel je več elektorskih glasov, in sicer 289.

Republikanec Donald Trump je premagal demokratko Hillary Clinton in postal naslednik Baracka Obame oziroma 45. ameriški predsednik. 

Po napetem preštevanju glasov, saj so bili izidi v nekaterih ključnih zveznih državah zelo tesni, je postalo jasno, da se je Amerika odločila za republikanskega kandidata.

Osvojil je nekatere države, ki so jih ankete pripisovale demokratki Hillary Clinton, med njimi Florido in Ohio. Ta se je znova izkazal za državo, ki pravilno napove novega predsednika države. V zadnjih 54 letih volivci v tej zvezni državi namreč še niso podprli poraženca.

Sprva je kazalo, da se Clintonova ne bo predala tako hitro, a nato je po razglasitvi zmage Trump v govoru sporočil, da sta se slišala in da je priznala izide volitev. V govoru je Trump močno umiril retoriko in svoje protikandidatke ni napadel, ampak ji je celo izrekel zahvalo za storjeno delo. Poudaril je, da bo predsednik vseh Američanov. Clintonova se v volilni noči javnosti ni pokazala.

Medtem ko je del sveta zgrožen in ne more dojeti, kaj se je pravzaprav zgodilo - zelo negativno so reagirali na finančnih trgih, pa nekateri svetovni voditelji sporočajo čestitke 45. predsedniku ZDA.

O dogajanju in preštevanju glasov smo pisali vso noč, podrobno pa smo spremljali tudi vse odzive čez dan. Vse si lahko preberete v nadaljevanju članka, v katerem lahko najdete tudi povezave na razširjene vsebine. 

Zmagovalec z družino.
Zmagovalec z družino. FOTO: AP
Republikanci so sicer na današnjih volitvah ohranili tudi večino v obeh domovih ameriškega kongresa. V predstavniškem domu bodo odslej zasedali 238 od 435 sedežev, v senatu pa 51 od 100, poročajo ameriški mediji.

18.55: Vodja republikancev v ameriškem kongresu Paul Ryan je zmago Trumpa označil za najbolj neverjeten politični uspeh, kar jih je doživel. Predsednik predstavniškega doma je obljubil, da bo enotna republikanska vlada sodelovala z novim predsednikom. "Imeli smo odlične pogovore o sodelovanju pri tranziciji," je dejal Ryan. "Mislim, da je po tej težki kampanji, ko so se ljudje tako oddaljili, čas, da zacelimo rane in se združimo," je še povedal Ryan, ki se je v kampanji distanciral od republikanskega kandidata.

18.21: Pred Belo hišo je spregovoril Barack Obama. Povedal je, da je Trumpu že čestital ter da mu celotne ZDA želijo uspeh. Američani smo najprej domoljubi, "vsi smo v isti ekipi", pravi. Spomnil je, da je Trumpa v četrtek povabil v Belo hišo in dodal, da si želi gladek prenos oblasti kljub "velikim razlikam" med njima.

Poudaril je, da ni skrivnost, da s Trumpom imata različna stališča. Toda tako je bilo tudi pred osmimi leti, ko je on prevzemal posle od predhodnika Busha. Zavzema se za mirno predajo poslov in gladko tranzicijo.

Dejal je, da je ponosen na Clintonovo, njeno kandidaturo pa označil za zgodovinsko.

Dodal je, da je opogumljen po prvih Trumpovih izjavah po zmagi. "Nismo najprej demokrati ali republikanci. Najprej smo Američani. Najprej smo domoljubi. Vsi želimo najboljše za našo državo," je dejal Obama. "To sem slišal tudi v Trumpovih izjavah. To sem slišal, ko sem govoril z njim. In to me je opogumilo," je dodal.

Mlade je pozval, naj ne postanejo ciniki, naj ne izgubijo volje. Pozval jih je, naj se še naprej borijo. Vse podpornike Clintonove je pozval, naj ne izgubijo poguma in da izgubljene volitve ne pomenijo konca ter da gre stranka naprej.

Barack Obama, Joe Biden
Barack Obama, Joe Biden FOTO: AP

18.10: Po govoru Clintonove se bo kmalu oglasil tudi Barack Obama.

17.35: S čestitko Trumpu se je na družbenem omrežju Twitter oglasil tudi nekdanji ameriški predsednik George Bush starejši: "Z Barbaro čestitava Donaldu Trumpu, kot novemu predsedniku mu želiva vse dobro med vodenjem Amerike. Molimo za njegovo družino." Bush starejši s sinom Georgeom W. Bushem, prav tako nekdanjim predsednikom, sicer nista javno podprla Trumpa, po poročanju medijev pa sploh ni volil republikanskega kandidata. Trump je med volitvami znotraj stranke premagal njegova drugega sina Jeba.

17.34: Kdo je volil za Trumpa in kdo za Clintonovo? Nekaj zanimive statistike ...

17.33: Hillary Clinton je prvič po Trumpovi razglasitvi zmage stopila pred javnost. Več o tem, kaj je povedala, si lahko preberete TUKAJ.

17.00: V nekaterih ameriških mestih so se ljudje odpravili na ulice in protestirali proti izvolitvi Trumpa za predsednika ZDA. Več o dogajanju.

14.10: Iz štaba Hillary Clinton so sporočili, da bo le-ta kmalu nagovorila svoje privržence. Sprva so sicer sporočili, da se bo Clintonovo odzvala šele jutri.

13.08: Barack Obama je po poročanju novinarke NBC Katy Tur poklical Trumpa in mu čestital ter ga povabil na pogovor v Belo hišo v četrtek. Obama je poklical tudi Clintonovo in ji prav tako čestital.

12.43: Trump se je po izidu volitev prvič oglasil na Twitterju. Zapisal je: "Kako lep in pomemben večer. Pozabljen moški in pozabljena ženska ne bosta nikoli več pozabljena. Združili se bomo kot še nikoli doslej."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

10.37: Po podatkih večine ameriških medijev še vedno ni rezultatov iz Minnesote, Michigana in New Hampshirea. Tako je po do zdaj preštetih elektorskih glasovih Trump prejel 289 glasov (za zmago zadostuje 270 glasov), Clintonova 218.

10.26: Slovenka Melania Trump bo nova prva dama ZDA. 

10.26: Preberite spravljiv govor Donalda Trumpa. 

9.57: Svet se odziva na Trumpovo zmago. Čestital mu je že tudi ruski predsednik Vladimir Putin. 

Privržence nagovoril novi predsednik 

9.00: V govoru se je zahvalil ženi Melanii in sinovom in hčerkama Donu, Ericu, Barronu, Ivanki in Tiffany. Zahvalil se je tudi svoji ekipi.

8.57: Svojim nasprotnikom je Trump v govoru podal roko, naj mu pomagajo, da bodo lahko delovali skupaj in združili državo. Poudaril je, da bo vlada služila ljudem. ''Spoznal sem svojo državo zelo dobro. Imamo ogromen potencial, vsak Američan ima možnost, da izrazi svoj potencial,'' je dejal in dodal, da bo poskrbel za nova delovna mesta in da bo poskrbel za veterane. Trump je napovedal, da bodo ZDA pod njegovim vodstvom sodelovale z vsemi državami, ki bodo želele sodelovati, in da noben izziv ne bo prevelik.

8.50: Za govornico je stopil Donald Trump. Spregovoril je tudi o svoji nasprotnici, za katero je dejal, da jim je že čestitala. Poudaril je, da bo predsednik vseh Američanov, ne glede na raso in veroizpoved. V govoru je očitno, da je zelo umiril svojo retoriko. 

8.49: Trumpove privržence je nagovoril Mike Pence, podpredsednik ZDA, ki je dejal, da je bila to zgodovinska noč. Napovedal je novega predsednika ZDA Donalda Trumpa, množica je vzklikala ZDA, ZDA.

8.43: Clinotonova naj bi že poklicala Trumpa in priznala izide volitev. V taboru Trumpa slavijo. 

Konec tekme: Trump zmagal

8.33: AP je sporočil, da je Trump osvojil tudi Wisconsin in dobil 10 glasov. Skupno jih ima torej 276 glasov in je tako postal novi ameriški predsednik. 

8.28: Clintonova poraza (še) ne priznava. 

8.24: AP še navaja, da je dobil še dodaten glas iz Nebraske. Zaenkrat razen CNN noben medij v ZDA ne poroča o treh glasovih iz Aljaske, ki bo, kot kaže, glasovala zanj, tako večina medijev poroča, da je Trump pri 266 glasovih, Clintonova pa pri 218. 

8.13: Znani so tudi rezultati iz Maina, ki ima poleg Nebraske drugačen volilni sistem, Clintonova je tam osvojila tri elektorske glasove, saj je zmagala v kongresionalnem okrožju, v enem okrožju je zmagal Trump in tako dobil en glas, poroča AP, ki pa še ni razglasil rezultatov na Aljaski, zato poroča, da Trumpu manjkajo še štirje glasovi do zmage. 

8.07: Odprte ostajajo še bitke v Michiganu, New Hampshiru in Arizoni, ki prav tako veljajo za nepredvidljive države.

8.03: Odzval se je vodja kampanje Hillary Clinton John Podesta, ki je dejal, da so glasovi v nekaterih državah preveč izenačeni, zato ne bodo danes izrekli nobene besede več. Podpornike je poslal domov, naj se dobro naspijo. Clintonova tako ne bo nagovorila svojih podpornikov.

8.00: Na rezultate že prihajajo odzivi politikov po svetu. V Franciji se je prva odzvala vodja skrajne desnice Marine Le Pen, ki se bo drugo leto podala v predsedniško bitko. Z izidi je zadovoljna in je čestitala ''svobodnim'' Američanom.

7.43: CNN pa poroča, da je Trump zmagal tudi na Aljaski, kjer je dobil tri elektorske glasove. To pomeni, da je le še tri glasove oddaljen od zmage. 

7.38: AP poroča, da je Trump osvojil tudi Pennsylvanio in s tem 20 elektorskih glasov. 

7.00: Družbena omrežja so preplavile šale na račun vse bolj verjetnega zmagovalca.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

6.30: Odprte ostajajo še bitke v Pensilvaniji, Michiganu, New Hampshiru in Arizoni, ki skupaj prinesejo 51 glasov.

6.26: Clintonova je dobila Nevado in njenih šest glasov.

6.20: John McCain je v svojem govoru dejal: "Sporočilo je jasno in glasno: Američani si želijo napredka."

6.00 Trump je osvojil tudi Utah in njegovih šest glasov.

5.55: Medtem ko je pri Clintonovi vse tiho, iz fotografij pa so razvidne celo solze, se po Trumpovem štabu razlegajo vzkliki: "Lock her up!" (Zaprite jo!), ki so namenjeni Clintonovi.

5.35: Predsedniška tekma je v zadnjih izdihljajih. Trump je dobil še nepredvidljivi zvezni državi Iowa in Georgia, nepričakovano pa je zmagal tudi v Wisconsinu, ki je bil v zadnjih desetletjih naklonjen demokratskim predsedniškim kandidatom. Pot do Bele hiše je tako zanj široko odprta. Ima že 222 glasov.

Oba kandidata v zadnjih trenutkih zadržujeta dih

5.30: Tekma je še naprej neodločena v Wisconsinu, Michiganu in New Hampshiru – državah, ki bi morale biti glede na predvolilne ankete zanesljivo v taboru Clintonove.

Razpoloženje v newyorškem razstaviščnem centru Javits Center, ki ga je Clintonova rezervirala za proslavo zmage, je trenutno zelo nervozno. "Grizemo nohte," je za STA izjavila ena od podpornic Clintonove v Javitsovem centru, ko se je pričakovano hitro zmagoslavje naenkrat spremenilo v pričakovanje poraza.
CNN poroča, da je bila sprememba razpoloženja v centru dramatična, sodelavci kandidatke pa so dobili temne obraze. Clintonova je podpornikom poslala zgovorno sporočilo po Twitterju: "Ta ekipa je lahko zelo ponosna. Hvala vam za vse, ne glede na to, kaj se bo nocoj zgodilo."

V Trumpovem taboru, ki se je zbral v newyorškem hotelu Hilton, še ne odpirajo šampanjcev, čeprav jim kaže veliko bolje od vseh predvolilnih napovedi.

5.15: Clintonova je dobila Oregon (7), Trump pa Nebrasko (5).

5.05: Trump je osvojil tudi Severno Karolino in s tem 15 elektorskih glasov.

Clintonova in Trump
Clintonova in Trump FOTO: AP

Trump naposled le osvojil Florido

4.55: Trump je osvojil nihajočo državo Florido in s tem 29 elektorskih glasov. Clintonova pa je pričakovano zmagala v Kaliforniji in na Havajih. Trump je zmagal tudi v Idahu in ima zaenkrat 187 elektorskih glasov, Clintonova pa 190.

4.40: Clintonova je dobila tudi Kolorado, eno ključnih nepredvidljivih zveznih držav na zahodu ZDA.

4.35: Clintonova je osvojila Virginijo, ki ima 13 elektorskih glasov.

4.25: Trump je dobil Ohio z 18 elektorskimi glasovi in jih ima zdaj skupno 168. Zanimivo je, da volivci v Ohiu v zadnjih 54 letih še niso podprli poraženca.

4.20: Izidov v Severni Karolini, Floridi, Koloradu, New Hampshiru, Michiganu, Minnesoti, Virginiji in nekaj drugih državah še ni mogoče razglasiti in finančni trgi so se prestrašili možnosti zmage nepredvidljivega Trumpa. Vrednost indeksa terminskih pogodb za delnice Dow Jones je zato padla za kar 450 točk.

4.10: Trump je osvojil Missouri (10), Clintonova pa New Mexico (5).

4.00: Tudi Montana je pripadla Trumpu, s tem je prejel tri elektorske glasove.

Na Floridi strah pred ponovnim štetjem

3.55: Po družbenih omrežjih se širi strah pred ponovnim štetjem glasov na Floridi in prošnje, naj se ne ponovi leto 2000.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

3.50: Republikanska stranka bo, kot kaže, obdržala večino v predstavniškem domu kongresa.

3.40: Trump je osvojil še Louisiano in ima zdaj 137 elektorskih glasov.

3.30: Trump v svojem štabu ob vodji kampanje sporoča, da je pripravljen na zmago.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

3.20: Clintonovi je pripadel še Connecticut s sedmimi elektorskimi glasovi, poroča ABC News. Zdaj jih ima 104.

3.10. Clintonova je 20 elektorskih glasov prejela še v Illinoisu, kar je bilo pričakovano.

3.05: Clintonova je osvojila še zvezno državo New York, Trump pa Kansas, Nebrasko, Wyoming, Severno, Južno Dakoto, Arkansas in Teksas, poroča CNN. Zdaj je rezultat 97 (Clinton) proti 129 (Trump) elektorskih glasov.

3.03: Volišča so se zaprla tudi v zveznih državah New York, Wisconsin, Louisiana, Minnesota, Nebraska, Wyoming, Kolorado, New Mexico in Arizona.

3.00: Severna Karolina s 15 glasovi in Ohio z 18 glasovi se za zdaj obračata v korist Clintonove, a je še prezgodaj za bolj konkretne projekcije. Prezgodaj za ocene je v prav tako ključnih Pensilvaniji, Virginiji in Georgiji.

Florida se za zdaj nagiba k Trumpu

2.55: Ključna trofeja Florida z 29 elektorskimi glasovi se za zdaj obrača v korist Trumpu, ki pred Clintonovo vodi za dober odstotek. Če bodo rezultati zelo izenačeni, se lahko ponovi scenarij iz leta 2000, ko je bil rezultat med kandidatoma Alom Gorom in Georgeom Bushem tako izenačen, da je bilo potrebno ponovno štetje.

2.50: Republikanci so ohranili večino v predstavniškem domu ameriškega kongresa.

2.40: Tiskovna predstavnica gasilcev v Los Angelesu Vanessa Lozano je povedala, da so v bolnišnico prepeljali tri osebe s strelnimi ranimi in enega mrtvega človeka. Podrobnosti o streljanju, ki se je zgodilo v stanovanjski soseski v mestu Azusa, za zdaj niso znane. Prav tako ni znano, ali je dogodek povezan z današnjimi volitvami.

streljanje v Azusi
streljanje v Azusi FOTO: AP

2.30: Trump je osvojil še Alabamo in Južno Karolino. Zdaj ima 66 elektorskih glasov, Clintonova pa 68.

2.15: Američani izide volitev lahko spremljajo celo na CNN-ovi projekciji na Empire state buildingu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

2.05: Clintonova je po projekcijah CNN osvojila še Delaware, Illinois, Maryland, Massachusetts, New Jersey, Rhode Island in prestolnico Washington DC, Trump pa Oklahomo, Mississippi in Tennessee.

1.50: Trump je po projekcijah ameriških medijev osvojil tudi Južno Karolino in tako prejel še devet elektorskih glasov.

1.45: Trump je v odgovor Bushu, ki ni glasoval zanj, dejal, da se mu to zdi "žalostno".

1.32: Na Floridi je vodstvo spet prevzel Trump.

Trump pričakovano osvojil Kentucky, Indiano in Zahodno Virginijo

1.31: Trump je osvojil tudi Zahodno Virginijo in s tem dobil še pet elektorskih glasov.

1.25: Florida, ki je z 29 elektorskimi glasovi cilj, ki ga – razumljivo – želita osvojiti oba kandidata, je po 30 odstotkih preštetih glasov bolj naklonjena Clintonovi (49,5 %). Trump pa ima 47,7 % glasov.

1.20: Predsedniška tekma v Georgiji, Virginiji in Južni Karolini še ni odločena. Tudi na Floridi preštevajo glasove, rezultat je tesen, za zdaj je Trump rahlo v vodstvu.

1.10: Tudi Severna Karolina bo zaradi tehničnih težav v osmih okrožjih podaljšala čas glasovanja za od 25 do 45 minut.

1.00: Prve projekcije po zaprtju volišč v prvih šestih zveznih državah kažejo, da je Trump osvojil Indiano in Kentucky, Clintonova pa Vermont. Trump je s tem osvojil skupno 19 elektorskih glasov v tradicionalno republikanskih zveznih državah na srednjem zahodu, Clintonova pa tri elektorske glasove tradicionalno demokratskega Vermonta.

00.50: Čez nekaj minut se bodo zaprla tudi volišča v Georgii, Južni Karolini, Vermontu in Virginiji.

V streljanju v bližini Los Angelesa umrla ena oseba

00.40: The Telegraph poroča, da je v streljanju v bližini volišča v Kaliforniji umrla ena oseba, najmanj tri so ranjene. Strelec je na begu in je oborožen. Policija je prebivalce pozvala, naj ostanejo doma.

00.35: V New Yorku je varnost močno poostrena, Trump Tower varujejo celo tovornjaki s peskom. Ti bi zmanjšali moč eksplozije, če bi prišlo do nje.

Tovornjaki s peskom pred Trumpovo stolpnico.
Tovornjaki s peskom pred Trumpovo stolpnico. FOTO: AP

00.25: Volišče v Azusi v Kaliforniji (48 km oddaljeni od Los Angelesa) je zaprto, saj so v bližini odjeknili streli. Najmanj dve osebi sta ranjeni, poroča CNN.

00.15: Nekdanji ameriški predsednik George Bush in njegova žena Laura na glasovnicah za predsedniške volitve nista obkrožila nobenega kandidata, poroča televizijska mreža CBS, ki se sklicuje na tiskovnega predstavnika bivšega predsednika.

00.00: Volišča so se najprej zaprla v Indiani in Kentuckyju, kjer zdaj preštevajo glasove. Indiana ima 11 elektorskih glasov, Kentucky pa 8. Sledili bosta Georgia in Virginija.

23.55: Številni zvezdniki na družbenih omrežjih objavljajo fotografije v dokaz, da so volili, in k temu spodbujajo tudi druge. Med njimi je tudi Tyra Banks.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

23.50: Tudi na voliščih v Coloradu so imeli tehnične težave. Registracijski sistem se je sesul za 29 minut, a so težave že odpravili.

Volivci so bili večinoma odločeni že septembra

23.40: Uvodni rezultati vzporednih anket, ki jih je za tiskovno agencijo AP in ameriške televizije naredila organizacija Edison Research, pravijo, da so ameriški volivci brez posebnega navdušenja oddali svoj glas predsedniškim kandidatom. Več kot polovica volivcev je imela zadržke do svojega kandidata ali pa so ga volili, ker ne marajo nasprotnega. Le okrog 40 odstotkov je izrazilo trdno podporo svojemu kandidatu.

Zanimivo je, da 54 odstotkov udeležencev volitev odobrava delo Baracka Obame, le 40 odstotkov pa jih meni, da bosta Trump ali Clintonova tako dobra kot prvi temnopolti predsednik ZDA.

Za zdaj še nepopolna ocena brez številnih držav na zahodu ZDA pravi, da se je volitev udeležilo 70 odstotkov belcev, kar je dve odstotni točki manj kot leta 2012. Število volivcev latinskoameriškega izvora je naraslo le za odstotek na 11 odstotkov, število temnopoltih je nazadovalo za odstotno točko na 12 odstotkov, število volivcev azijskega izvora pa naraslo za odstotno točko na štiri odstotke. Več kot polovica udeležencev volitev ne jemlje resno Trumpovih napovedi o gradnji zidu na meji z Mehiko, kar 70 odstotkov pa jih meni, da naj nezakoniti priseljenci, ki so v ZDA, tam tudi ostanejo in dobijo možnost legalizacije statusa. Za izgon se je zavzela le četrtina udeležencev volitev.

V poštenost volilnega sistema zaupa 70 odstotkov volivcev demokratke in le 30 odstotkov volivcev republikanca, kar pomeni, da bodo v primeru njegovega poraza lahko težave.

Kar 88 odstotkov volivcev se je za enega ali drugega kandidata ali pa kakšnega tretjega odločila do oktobra. Le 12 odstotkov jih je dokončno sklenilo, koga bo volilo, v zadnjem tednu ali dveh. To pomeni, da direktor FBI James Comey s svojimi sporočili okrog preiskav elektronske pošte Clintonove in tudi nerodni videoposnetek, v katerem se Trump hvali z napadi na ženske, nista imela veliko vpliva na volilno telo.

Trump preveril, kako je glasovala Melania

23.30: Družbena omrežja so eksplodirala s šalami na račun Trumpa, ki je po izpolnitvi glasovnice poškilil na levo in preveril, kako je volila soproga Melania.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

23.20: Oblasti v Teksasu so sporočile, da bodo na volišču zunaj Dallasa podaljšale čas glasovanja, in sicer zaradi smrti enega od elektorjev. Posledično se je namreč volišče odprlo dve uri pozneje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

VoteCastr namiguje na gladko zmago Clintonove

23.15: Ameriški mediji so se do zdaj držali samocenzure in niso objavljali ocen volilnih izidov oz. poteka volitev, dokler se po določenih zveznih državah ne zaprejo volišča. Letos so ameriške volitve drugačne tudi zaradi tega, saj organizacija VoteCastr objavlja ocene o trenutnem stanju od jutra. Ocene objavljata medija Slate in Vice. Gre za ocene, ki so jih do zdaj lahko videli le v kampanjah posameznih kandidatov in so izdelane na podlagi notranjih anket tik pred volitvami v kombinaciji s podatki o volilni udeležbi v posameznih volilnih okrožjih. VoteCastr dela analize za sedem ključnih držav, ki bodo odločile volitve in do desete ure zvečer po srednjeevropskem času je veliko bolje v vseh sedmih državah kazalo Clintonovi. 

23.00: Clintonova je že zapustila Chappaquo, kjer je oddala svoj glas, in se odpravila na Manhattan, kjer bo le nekaj kilometrov stran od svojega nasprotnika počakala na razglasitev izidov.

22.55: Volivci na Floridi, ki je z 29 elektorskimi glasovi ključna "swing state", so pristojnim prijavili številna ustrahovanja – pred volišči naj bi neznanci agresivno pristopali do njih in jim sugerirali, koga naj volijo. Zaradi tega so se nekateri obrnili in niso oddali svojega glasu, saj so se počutili ogrožene, poroča Washington Post.

22.50: V Severni Karolini razmišljajo, da bi zaradi zapletov oz. tehnične napake v elektronski bazi volivcev v Durhamu za 90 minut podaljšali uro glasovanja.

22.40: Demokrat Bernie Sanders je na Twitterju objavil fotografijo ob oddaji glasu na volišču in ob tem zapisal: "Upam, da danes premagamo Donalda Trumpa. Da ga močno premagamo."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenci izvolili Clintonovo

22.30: Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji (AmCham) nocoj v Ljubljani v pričakovanju izidov organizira posebno zabavo, ki se jo je udeležila množica povabljenih. Nagovoril jih je tudi ameriški veleposlanik v Ljubljani Brent Hartley. Na zabavi so izvedli tudi "vzporedne volitve", ki so pokazale, da bi Slovenci v Beli hiši raje videli Clintonovo. Dobila je namreč 63 odstotkov glasov, Trump pa 37 odstotkov.

Predsednika ne izbere ljudstvo, temveč 538 pomembnežev

Ameriški volilni sistem je zapleten in nič kaj demokratičen, čeprav naj bi bil tako vzpostavljen prav zato. Američani svojega predsednika namreč ne volijo neposredno, temveč v njihovem imenu odločajo elektorji. Kandidat za zmago potrebuje glasove najmanj 270 od skupno 538 članov kolegija elektorjev. Ni obvezujoče, da elektorji pri izbiri kandidata podprejo tistega, ki je v njihovi državi osvojil največ glasov, toda še vsakič do zdaj so to storili, saj so tudi elektorji načelno že člani ene izmed strank.

Ameriške zvezne države imajo različno število elektorjev. Vsaka zvezna država ima pravico do toliko elektorjev, do kolikor predstavnikov je upravičena v zveznem kongresu, vendar ne manj kot treh. Dva glasova vsaka država dobi na račun dveh senatorjev, k temu pa se prišteje število njenih članov predstavniškega doma, ki je odvisno od števila prebivalcev države.

So države, ki so tradicionalno naklonjene demokratom: Kalifornija, Oregon, Massachusetts, New York, in so države, kjer lahko na zmago računajo republikanci: Teksas, Misisipi, Alabama. Na koncu pa volitve običajno odločijo tiste zvezne države, kjer enkrat volijo demokrate, drugič republikance, tako imenovane swing states. Takšne države so tradicionalno Florida, Ohio, Georgia, Severna Karolina in Arizona.

Poseben primer je prestolnica Washington oz. Okrožje Kolumbija, ki ima v zveznem predstavniškem domu le enega člana brez pravice do glasovanja, na predsedniških volitvah pa ima tri elektorske glasove. Toliko jih imajo še Aljaska, Delaware, Montana, Severna in Južna Dakota, Vermont in Wyoming. Največ elektorjev ima Kalifornija – 55, sledijo Teksas z 38, ki je glede na leto 2008 pridobil štiri elektorske glasove, New York in Florida s po 29 ter Illinois in Pensilvanija s po 20 elektorji.

Volilni sistem je večinski. To pomeni, da kandidat, ki zmaga v posamezni zvezni državi, pobere vse njene elektorske glasove. Med 50 zveznimi državami sta izjemi le Nebraska in Maine, ki elektorske glasove podeljujeta glede na izide po kongresnih okrožjih in ne kot država v celoti.

Kaj, če kandidata dobita enako število glasov?

Če vsak kandidat dobi po 269 elektorskih glasov, zmagovalca odloči zvezni kongres. Predsednika ZDA bi med kandidatoma izbral predstavniški dom, pri čemer bi imela vsaka državna delegacija le po en glas, za izvolitev pa bi bila potrebna navadna večina, torej 26 od 50 glasov. Podpredsednika ZDA bi izbral senat, kjer bi bila potrebna dvotretjinska večina.

Trump in Melania ob oddaji glasu.
Trump in Melania ob oddaji glasu. FOTO: AP

Več glasov ne zagotavlja zmage

Zadnja anketa je pokazala, da le skromnih 43 odstotkov ameriških volivcev verjame v poštenost volilnega in političnega sistema, kar 57 odstotkov pa jih meni, da njihov glas ne bo štel.

V sistemu so tudi pomanjkljivosti, kot je na primer ta, da lahko zmaga kandidat, ki prejme manj ljudskih glasov. To se je do zdaj zgodilo štirikrat, nazadnje leta 2000, ko je republikanec George Bush premagal demokrata Ala Gora po številu elektorskih glasov, čeprav je zanj glasovalo okoli pol milijona manj volivcev. Takratne predsedniške volitve so se končale šele po mesecu dni vnovičnega preštevanja glasov in sodnih bojev, ki jih je prekinilo vrhovno sodišče ZDA s podelitvijo zmage Bushu.

Predsednik ZDA je ena najmočnejših oseb na svetu

Predsednik ZDA velja za eno najmočnejših oseb na svetu. Je vrhovni poveljnik ameriške vojske, ki vodi najmočnejšo vojaško silo na planetu, ima dostop do največjega arzenala jedrskega orožja, hkrati pa usmerja tudi največje gospodarstvo med državami sveta.

Ob tem, ko so politični svetovalci Trumpu v zadnjih dneh predsedniške kampanje odvzeli dostop do njegovega Twitterjevega računa, da ne bi tvitnil kakšne neumnosti, je Barack Obama, ki je velik podpornik Clintonove, dejal: "Nekomu, ki ne zna ravnati s Twitterjem, naj zaupamo nuklearno stikalo?"

Clintonova ob oddaji glasu.
Clintonova ob oddaji glasu. FOTO: AP

Zakaj je Bela hiša bela?

Uradna rezidenca predsednika ZDA je Bela hiša. V njej je do zdaj živel še vsak ameriški predsednik, razen George Washington. Stoji v Washingtonu, D.C., na naslovu 1600 Pennsylvania Avenue. Ime je dobila leta 1901, ko so fasado pobarvali belo. Ima 132 sob, 35 spalnic, 34 kopalnic, 412 vrat, 147 oken, osem stopnišč, tri dvigala, plavalni bazen, teniško igrišče, kegljišče za bovling in lastno kinodvorano. Ena najpomembnejših sob je pisarna ameriškega predsednika, imenovana ovalna pisarna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2409)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resort
10. 11. 2016 10.56
Moderator kaj delaš ? tako trapastih komentarjev pa že dolgo ne. Bravo !
vatikan
09. 11. 2016 22.50
-20
Dejstvo je, da je gospa Clinton moralna zmagovalka predsedniških volitev. Podobno kot v Sloveniji, kjer je naš Janez Janša že 12let moralni zmagovalec vseh merodajnih in demokratičnih volitev... a nasproti rdečim konjušem pač nimaš možnosti... ! Komunizem je še vedno trdno zasidran v puhle glave poštenega naroda.
piljan
09. 11. 2016 22.59
+8
jackgaton
09. 11. 2016 22.48
+6
kako se bodo le vaki šele požrli ko bo edini politik ki bo povabljen v belo hišo le Janša kot vodja opozicije kot edini, ki je bil podpornik Trumpa ves čas in tudi na republikanski konvenciji
blablaaaafefef
09. 11. 2016 22.46
+3
ja najraj mam pa 15 clankov na 24ur o trumpu in njegovi zmagi ter volitvah sej to ni res...
macro
09. 11. 2016 22.55
+4
jaz čakam gelin preklic wilkomen že 3 dni ne vem kaj čakajo tu.
CrushLow
09. 11. 2016 22.39
+4
alternativni mediji si bodo pridobili vec gledanosti ... glede na to da ste se vsi ostali (ze veckrat) izkazali za placance ...
DAEMONIUM
09. 11. 2016 22.31
+9
upajmo, da bodo podobno reagirali tudi slovenski volilci, ker je 20 let vladavine levih elit prineslo le pokradeno drzavo, tajkune vseh politicnih barv seveda najvec pa leve, standard naroda ki je 3x manjsi od avstrijskega, cakalne vrste v zdravstvu ki sluzijo za prikrito likvidacijo neuporabnih drzavljanov, bedne penzije ki jih je zacrtala levica ze pred 12 leti s tedanjim predsernikom vlade Ropom na celu, izkoriscanje delavcev tako domacih kot tujih ki ga lahko se vidimo le v Bosni, Kosovu...Po drugi strani pa mora tudi desnica malo sprementi svoj politicni kurs in mora na svojo stran dobiti srednji slojl "delavski razred" saj vendar social demokratska stranka to pomeni in ne pomeni nenehno pogrevanje dogodkov iz 1945 in spreminjanje zgodovine. V kolikor to mislijo naprej poceti pa naj spremenijo ime ker to kar danes zganjajo ni nobena social demokracija podobna avstrijski. Je pa res da je treba narediti red v solstvu, zdeavstvu, javni upravi ki mora steti najvec 100.000 zaposlenih, zmanjsati stevilo obcin na polovico. Ze samo to ce se naredi bo lahko minimalna placa 800 eur in penzija 600 eur, kar pa je ze normalno za tako razvito druzbo! Ce nihce tega ne bo znal uresniciti pa veste kje me lahko najdete...haha!
piljan
09. 11. 2016 22.39
-1
Hmm,bo precej težje,ker ne bo koga na desni voliti.Imaš kakšno idejo?
AlternativeFacts
09. 11. 2016 22.42
+3
Slovenski volivci so že nasedli na to finto....Virantova lista ste že pozabili? Verjamem da narod ni......
macro
09. 11. 2016 22.44
+1
Ja treba bo enga čisto mimo volit.. outsiderja s zdravo kmečko logiko in delovnimi navadami.
piljan
09. 11. 2016 22.59
+3
Uh,bo takega težko najti v naši politiki.
CHANEL MADEMOISELLE
09. 11. 2016 22.02
+7
Ok za danes mi je bilo dovolj kokic, čipsa in cocacole. Čestitke Trump!
Frane Šajn
09. 11. 2016 21.49
+9
Rešitev za Slovenijo je izstop iz NATA in EU.
srebrnibreg
09. 11. 2016 21.52
+3
Pod pogojem, da nas Putin vzame za svojo republiko.
Frane Šajn
09. 11. 2016 22.03
+0
V Cerkljah bodo kmalu vzletali in pristajali Suhoji!
srebrnibreg
09. 11. 2016 21.49
-1
Torej je svetovni cirkus odprt. S tem, da je Trump specialist za bankrote saj naj bi že 4 krat bankrotiral in spreten utajevalcev davkov se Ameriki obetajo odlični časi.
macro
09. 11. 2016 22.04
+8
in tudi se je 4 krat uspešno pobral.. Slovenija samo tone v dolgovih
Jožajoža
09. 11. 2016 21.39
+9
no, končno . kjerkoli po svetu so me spraševali, od kod sem, pa sem ji odgovoril da od tam, kjer je vladal tito in že so me objemali, od danes dalje bom pa rekel ,da od tam, od koder je MELANIJA. SEM PA PROBAL Z DEJANOM ZAVCEM, , PA GA ŽE V CELJU NIHČE NE POZNA, TAKO DA SEM NJEGA izbrisal iz seznama.
BildiTheEmperor
09. 11. 2016 21.41
+3
Poizkusi s Stalinom. Bodo vsi takoj vedeli od kod si
?asjeza
09. 11. 2016 21.43
+4
janeza janšo pa pozna cel svet preverjeno.........
pravica5
09. 11. 2016 21.44
+4
Jožajoža od smeha mi je počla koža, tito ja pa ja de hahahaha
pravica5
09. 11. 2016 21.45
+2
Brez JJ pa ne gre hahaha eee ste eni pacienti
Frane Šajn
09. 11. 2016 21.37
+1
No te izjave ob Trumpovi zmagi so pa višek sprenevedanja na tem svetu vse v stilu ameriške demokracije.
?asjeza
09. 11. 2016 21.33
+4
me prav zanima ko bojo v rusji volitve če bote tudi cel dan pisal o njih ker to je že preveč.........kirga pa birga kdo je zmagal na drugi strani luže.........a amerika spremlja ko so pri nas volitve?
BildiTheEmperor
09. 11. 2016 21.37
+2
Mi na Ameriko ne vplivamo, SLO je pa od Amerike usodno odvisna.
Frane Šajn
09. 11. 2016 21.40
+2
To pa sigurno ne boš doživel od kar smo Slovenci postali anglosasi in germani ter deloma latini, ma kaj ti pa je ljubi moj "čas je za"! Ma kjepa rusi in slovani so untermensch!
Frane Šajn
09. 11. 2016 21.45
+2
Zakaj je pa SLO odvisna od amerike, ampak da se razumemo vse prej kot usodno. Samo toliko je odvisna od strička Sama kot seže človeško hlapčevstvo in izdaja takih BilderBildi-jev in njemu podobnih. Očitno računajo na čin vodje barake kot nekdaj v Nemških lagerjih, će nas zasedejo ameriji!
Frane Šajn
09. 11. 2016 21.47
+2
Bilder nismo vsi otroci tistih , ki so prisegli na starem stadionu!
Nightyfly
09. 11. 2016 21.50
+7
cas ..... verjemite mi , da vedo vse o vsakem na tem svetu .Tudi kdaj gre sveti oce na ....... ! Kdor je zelo dobro informiran gospodari s situacijo in ima prednost . Ste se kdaj vprasal , zaka so se po 9/11 , ali pa 11/9 namnozila t.i. socialna omrezja .facebook,,, twittwr ...etc etc ? To je najlazji in najkrajsi nacin , da dobis o vseh ljudeh cisto vse podatke , slike in navade , pa pisma , goloto , izsiljevanje , cisto vse .Tudi nacrte za bodocnost . In to oblast dobi servirano na srebrnem pladnju . Lepo vas prosim .Dajte pomisliti malo . In potem razni Zuckerbergi in podobni , ki naj bi bili mozgani vsega zatrjujejo , da je vse varno , da ne more nihce vdreti ? Aja ? Saj ni treba vdreti - dobi ze plasirano . Normalno , da mi ni nikoli v zivljenju padlo na pamet , da bi postal tak norec in odprl racun bilokje . Spim ko dojencek .
Nightyfly
09. 11. 2016 21.55
+0
bilder ,,,,,,,,,, vsak glas na tem svetu vpliva tudi na Ameriko .Pa posredno .Vi imate obzorje preozko .Dajte ga malo raztegniti v x-osi. Pa brez zamere .Amerika je melting pot in vsak tam ima vsaj se enga nekje po svetu .Ta dva ali trije ali stirje se lahko pogovarjajo .Et voila .To je indirekten glas .Ste razumel ?
Frane Šajn
09. 11. 2016 22.00
+2
Dragi moj nočni metulj kaj se pa bojiš!? naj vedo kako jih čislamo!
Nightyfly
09. 11. 2016 22.04
+1
Nightyfly
09. 11. 2016 22.09
+1
Bilder , saj bi vam napisal bolj grdo , pa ne smem .Glejte , preberite pocasi . Meni je nacifasizem , s pomocjo vaskih farjev ,ki so izdali moje prednike okupatorju , vzel ljubljeno osebo , moje krvi , mojega rodu , pa ceprav sem bil rojen po vojni . In vi mi v imenu ,,,,niti ne vem cesa pravite , da je ta smrad clovestva izbiral slovenske otroke ...ali kaj ? cista rasa . in podobno . Ne vem ali ste na kaksni drogi , ali ste konstantno tak v glavi .
BildiTheEmperor
09. 11. 2016 22.24
+1
sploh nisem bral samo minus sem jima stisnil
BildiTheEmperor
09. 11. 2016 21.32
+2
Republikanci imajo v rokah predsedniško mesto, kongres in senat. Kar pomeni da je za 8 let najmanj konec s komunizmom v SLOveniji. Zato tak šok med paraziti. Istočasno je v razrasti trend poštenih politikov v svetu in v EU. Kar bo sesulo levico do temeljev. Trump je za totalno debirokratizacijo kar pa je najbolj zabolelo naše saj si predstavljajo grozote ki sledijo zanje, ko se to razširi tudi po SLO.
piljan
09. 11. 2016 22.08
-2
Bide,dokler bo rovaril komunist ivanček in njegovi v sdeesku,ne upaj,da bo konec komunizma.
Nightyfly
09. 11. 2016 21.30
+3
Se nekaj tehtnega manjka ....... njene avtokritike .V njenem govoru ni niti trohice mea culpa za vse ,kar je slabega naredila . Zalostno . Bila je 16 let na vrhu , pri nasvetih in odlocitvah . Ali se bo jutri ozrla in kot navaden clovek (upas ) vprasala - ali je ta svet lepsi in mirnejsi , pa bogatejsi ( v revnih predelih ) kot je bil preden sta s Clintonom zacela svoj pohod . ? Ne bi rekel .
sagesse
09. 11. 2016 21.32
+2
Bila je glavni zagovornik napada na libijo in sirijo in to je dejstvo,in ne razumem slovenskih levičarjev,da so podpirali tako osebo.Po eni strani podpirajo putina in clintonovo,diametralno nasprotje..popolnoma nerazumljivo...
Nightyfly
09. 11. 2016 21.38
+3
sagesee , seveda , da je bila .To pisejo tudi uradni viri in vsi najboljsi novinarji opinionisti . Likvidacija je bila skrbno nacrtovana . Berlusconi je bil takrat zelo proti . In imel je zelo prav ,ker je poznal situacijo ,Italija je imela interese kot vsi drugi , toda Amerika je hotela pokoriti Gadafija .Ker ni slo zlepa , je slo z likvidacijo .Najvecja napaka . Gnusno . To vedno pocenjajo vec ali manj povsod .
Nightyfly
09. 11. 2016 21.39
+1
Spomnimo se Allendeja v Cilu . Pa tudi vojaska hunta v Argentini ,Salvador ,Nicaragua , ....... tega je za cel svet .
Nightyfly
09. 11. 2016 21.41
+2
Zal je pol Amerike ,ki glasuje za take scenarije , sem pa preprican , da je pol Amerike proti taki hegemoniji , kot jo uporablja vladajoci establishment . In trpi . Pravijo , da je taka demokracija . Tisti ,ki pobijajo .
AlternativeFacts
09. 11. 2016 21.50
+1
Ja in, Trump je 2011 podpiral napad na Libijo, v Sirijo bi pa poslal 30 000 vojakov.....
sagesse
09. 11. 2016 21.53
+2
Nightyfly// jaz poznam kar nekaj američanov in lahko mi verjamete eno malenkost.99,9 % američanov nima pojma,kje je libija ali sirija,nima pojma,da da je nek sadat.bin ladna so poznali zaradi dvojčkov,katere je zrušila cia,za razlog vrste vojn na bližnjem vzhodu.Največji minus pri američanih je bilo dejstvo,da so bili njeni podporniki tisti 1 % elite,(wall street,banke,hedge skladi)in milijoni američanov se je spomnilo leta 2009,ko je udarila kriza in je zaradi pohlepnosti bank na milijone američanov izgubilo domove.Kako so obama-demokrati na milijarde dolarjev zmetali v banke in s tem denarjem si je direktor banke izplačal 2 milijarde $ plače.Američane zanima samo eno-denar,, tako so sprogramirani,tak je njihov šolski sistem..... in evropejci težko razumemo to logiko....
Nightyfly
09. 11. 2016 22.15
+1
sagesee , o ja , vem ,poznam , ker sem spoznal kar nekaj Amerov zarai dela , pa tudi na zdruzenjih , sejmih , medijskih dogodkih in podobno .Res je , njih ne zanima svet .O njemu zacnejo razmisljati samo takrat ,ko je kaj povezano z njihovim delom , pocitnicami , ali vojskovanjem in podobno . Drugace je tema .
?asjeza
09. 11. 2016 21.27
+2
me zanima ko bojo v rusji volitve me zanima če bote tudi cel dan pisali o njih
Nightyfly
09. 11. 2016 21.22
+0
Nobelovec ponosen na kaj ????
AlternativeFacts
09. 11. 2016 21.29
-3
Ti ne bi bil ponosen, če se ni nič spremenilo. ga.Obama bo 2020 prva predsednica, ker bodo z njo mirili razkurjen narod? Še dobro da ni prišel okajen pred kamere.....
macro
09. 11. 2016 21.33
+1
AlternativeFacts
09. 11. 2016 21.38
-1
macro@ Hillary definitivno....Michelle Obama pa si kar nekam zapiši, da bo naskednji mandat 2020 njen....V Franciji bo prihajajoče volitve dobil Nikolas Sarkozy, da ne bo slučajno kdo mislil da bo Le Penova....
macro
09. 11. 2016 21.49
Nunca mas. Se vsak predsednik je bil vsaj 2 mandata.
Nightyfly
09. 11. 2016 22.03
-2
liebe ..... lahko napisete srz vasega razmisljanja ? Ali pa vsaj definirajte vsako postavko . .........ponosen , spremenilo , 2020 bo predsednica , mirili , okajen ????? heksn ....
AlternativeFacts
09. 11. 2016 22.07
-1
Ja, samo pozabljaš, da je vse to že zdavnaj napisano..Enim še vedno ne potegne kako so šli žejni čez vodo? Kitajci so 2010 objavili da je zelo velika verjetnost da je Wikileaks projetk ki ga vodi cia, mossad in soros. 2016 wikileaks odigra pomembno vlogo pri volitvah v katerih se poraja možnost da zmaga oseba, ki pred tem ni izpolnjevala zahtevanih kriterijev in so namesto nje izvolili Obamo...naklučje da se vse tako dobro prekriva?
AlternativeFacts
09. 11. 2016 22.09
-2
nočnamuhca@ Vtipkaj Michell Obama 2020 pa boš videl, kako vsa zadeva že teče.....Ve se pa od leta 2014, ko je zavrnila ponudbo za ta mandat....
sagesse
09. 11. 2016 21.16
+4
Omerza in požar sta videla priložnost za hiter zaslužek.Upam,da ju bo melanija tožila in če ne zaradi drugega,da se naredi red na novinarskem področju,da ne more vsak novinar obrekovat,kakor mu paše.To ni svoboda govora,ampak lažnivo klevetanje.To je v sloveniji uveljavljena praksa,in tudi 6000 eu kolikor jih mora plačati janša je popolnoma prenizek znesek za besede,katere je izrekel novinarkama.Če greš v besedni dvoboj,delaš to na kulturnem nivoju in ne na gostilniškem.Ko so novinarji skupaj z vladajočo kliko obtožili poslanca SD magajno da je pehovil.. bi v vsaki normalni državi letela na cesto cela uredništva,pri nas pa nič,,vse je dovoljeno-divji zahod........
trumpet2018
09. 11. 2016 21.22
+3
res je, v prihodnje bodo dvakrat premislili, kje bodo izdali knjigo in kakšna bo vsebina, omerza in pozar mislita da sta še vedno na balkanu, ampak sta se uštela
srebrnibreg
09. 11. 2016 21.25
+0
Samo mimogrede. Požar je sektaško trobilo.
sagesse
09. 11. 2016 21.29
+0
srebrnibreg// dejstvo je,da ima vrhunske žvižgače,in ko se menja vodstvo slabe banke ali sdh,ima to informacijo najmanj 2 tedna pred ostalimi mediji........
zek
09. 11. 2016 21.29
+1
No tukaj pa sta malo zašla! -- Sta prebrala knjigo??? Verjetno nista v tej knjigi ni ničesar spornega morda le navedba,da nekateri mediji navajajo,da naj bi bila Melanija .......... tega v knjigi ne TRDITA ! -- No in tožbe zoper Požarja in Omerze NI to ste si izmislili! -- Tožbo pa je vložena proti reviji OBRAZI kjer je zapisana TRDITEV da je bila Melanija spremljevalka za denar ......
Brakedirt
09. 11. 2016 21.30
+0
Nightyfly
09. 11. 2016 21.32
+3
srebrni ,,,,, a oni ,ki so Melanijo obtozevali spremstva in podobno ze tiskajo nove izdaje teh casopisov ,torej ponarejene , da se izognejo sramu , posmehu in nazadnje obtozbam in kaznim ??? hehehe .
Nightyfly
09. 11. 2016 21.34
sagesee ,,,,se vi hecate - 6000 € --hahaha , s tem niti Cayenna zjutraj ne vzgete . Recimo od 6 Mio € naprej ali pa se vec bi bila razumna vsota - exemplaricna .Tako ne bi nikomur vec padlo na misel , da se gre ´´novinarja ´´ .
sagesse
09. 11. 2016 21.35
+1
zek// tudi jaz nisem trdil,da jih melanija toži.sem samo namignil,da namesto,da bi slovenci poskušali iz dane situacije potegniti najbolje kar se da,privleči več ameriških turistov v slovenijo,odpreti kakšna vrata v zda za slovenske podjetnike,toda ne,,zliva se gnojnica.iz nekih meni nerazumnih razlogov....
zek
09. 11. 2016 21.37
+1
sagesse
09. 11. 2016 21.38
+0
Nightyfly/// 6000 eu mora plačati janša,ker je novinarki označil za prosti.......... in sem rekel da je to absolutno premalo za tako žalitev..... in ko bo sodišče naložilo kazen 100.000,se bodo tako novinarji kot politiki naučili bontona.....zgrda,ker zlepa očitno ne gre....
Nightyfly
09. 11. 2016 21.43
+1
trumpet2018
09. 11. 2016 21.49
+2
Zek, Melanija je sama izjavila , da je knjiga polna laži, a ti to ni dovolj.
zek
09. 11. 2016 21.13
+0
Najprej naj jasno povem,da me noben kandidat ni navdušil še manj pa prepričal. Se pa moram pridružiti tistim,ki kritizirate neverjetno NE OBJEKTIVNO in navijaško poročanje naših medijev in novinarjev. Mislim,da je tokrat še najbolj objektivno poročala Nova 24 tv ---------- OBJEKTIVNOST RES NI ODLIKA NAŠIH MEDIJEV NE V ZUNANJI POLITIKI ŠE MANJ PA V NOTRANJI POLITIKI!
srebrnibreg
09. 11. 2016 21.26
+0
A kaj, ko sektaška jajca nihče od normalnih ne bere. Poročajo pa itak verjetno tako kot je za njih najlepše.
Uporabnik543728
09. 11. 2016 21.06
+13
Dragi uredniki portala 24.ur.com, moram reči, da je vaše subjektivno mnenje jasno razvidno že od samega začetka predvolilne kampanje. Za neodgovorno in "otročje" blatenje novega predsednika ZDA so odgovorni vsi upravljalci te strani, ker bi morali pregledati vsak članek preden je le ta objavljen in ga ob neprimerni oziroma zavajajoči vsebini tudi odstraniti (pri tem mislim predvsem na članek o Hillary, ki je bil napisan že vnaprej in sploh ni bil popravljen, tako da je v njem moč zaslediti, da je Hillary postala nova predsednica ZDA in članek o padcu na borzah, ki so si že opomogle in imajo trenutno enega najboljših dni v letošnjem letu. Če se imate za javni medij komentirajte dogajanje objektivno- al smo mogoče v Severni Koreji, kjer velja samo tisto kar reče veliki vodja oziroma v našem primeru denar velikih zahodnih medijskih korporacij?
srebrnibreg
09. 11. 2016 21.11
+5
Denar je sveta vladar in tudi tega portala.
macro
09. 11. 2016 21.13
+3
takje
09. 11. 2016 20.59
+2
Koliko vojn še načrtujete, svetovni policaji?
sagesse
09. 11. 2016 21.17
+4
Trump je obljubil,da se bo to nehalo,koliko ima dejanske moči predsednik zda, bomo pa še videli..... orožarski lobi,kateri je bil 100 % na strani klintonove je izredno močan,tako,da ,težka bo....