Tujina

'Sramotna sodba Haaga'

Haag/Zagreb, 27. 09. 2007 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Haaško sodišče je izreklo sodbe za tako imenovano 'vukovarsko trojico'. Enega so oprostili. Na Hrvaškem nezadovoljstvo.

Mile Mrkšić, Miroslav Radić in Veselin Šljivančanin
Mile Mrkšić, Miroslav Radić in Veselin Šljivančanin FOTO: Reuters

Haaško sodišče je na prvi stopnji nekdanjega poveljnika JLA Mila Mrkšića obsodilo na 20 leta zapora, majorja Veselina Šljivančanina na pet let, kapetana Miroslava Radića pa je oprostilo vseh obtožb. Kot je znano, je obtožnica trojico bremenila množičnega poboja na Ovčari 20. novembra leta 1991, kmalu po padcu Vukovarja.

Mrkšića so spoznali za krivega pomoči pri ubojih, mučenjih in krutem ravnanju, zato so mu prisodili 20-letno zaporno kazen. Šljivančanina je haaško sodišče spoznalo krivega pomoči pri mučenju in krutega ravnanja z zaporniki na Ovčari, za kar so mu prisodili pet let zapora. Radića pa so oprostili vseh obtožb.

Haaško tožilstvo, ki je sicer za vse tri obtožence zahtevalo dosmrtni zapor, je že napovedalo, da se bo pritožilo na sodbo, vendar zaenkrat niso želeli dajati komentarjev na odločitev sodišča. Dejali so le, da je "nerazumljivo", da so Šljivančaninu prisodili zgolj pet let zapora.

Sanader: To je poraz ideje haaškega sodišča

Hrvaški premier je zelo nezadovoljen z razsodbo
Hrvaški premier je zelo nezadovoljen z razsodbo FOTO: Reuters

Hrvaški premier Ivo Sanader je ob vesti o odločitvi haaškega sodišča dejal, da je to poraz ideje, ki naj bi jo predstavljalo haaško sodišče. Ob tem je dodal, da je Hrvaška članica Združenih narodov, ki so ustanovili sodišče, zato je že napovedal vložitev protestne note varnostnemu svetu. Na hrvaškem zunanjem ministrstvu noto že pripravljajo.

Sanader je še dodal, da so izrečene kazni "sramotne", zato tudi ni želel dati daljšega komentarja. Dodal je le, da pričakuje, da bo pritožbo vložilo tudi tožilstvo, saj žrtve iz Vukovarja ne zaslužijo takšne sodbe.

Predstavniki Zveze združenj družin ujetih in pogrešanih hrvaških borcev, Hrvaškega društva taboriščnikov srbskih koncentracijskih taborišč in združenja vukovarskih borcev "Vukovar 91" menijo, da je odločitev sodišča sramotna in nepravična za vse, ki so tam izgubili svoje bližnje. Ocenjujejo, da so kazni prenizke, ostro pa nasprotujejo oprostili sodbi za Radića.

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

budda
29. 09. 2007 13.40
vajin molk je povedal več kot dovolj
Mighty
28. 09. 2007 20.57
Lastovka kaj označuje 82 v tvojem nicku?? Tvoj IQ?
budda
28. 09. 2007 20.43
pygmalion a zakaj sem izpustil rusijo? zato, ker za ruse nimam informacije, da bi se zavzemali za mir oz. za prodajo orožja in za razliko od ostalih jest ne govorim o stvareh, ki jih nisem nikoli zasledil. sm pa odprt do novih spoznanj in zato bi bil veseu, če b mi kdo pripopal kakšn pametn link o vpletenosti rusije in pa seveda še kakšne velesile. lastovka3 zakaj sm po tvojem mnenju srb? a mogoče slavim to razsodbo? sem mogoče slabši zato, ker sm tako izrazil svoje mnenje? sem komunist, ker sem omenil vpletenost vatikana? ha jok brate odpade. pa še neki, oba s pygmalionom, ki dvomita v mojo objektivnost...a sem mogoče kje napisal, da je pravilna sodba? nisem. vedno sem zato, da kriminalce obsodijo, ampak vse kriminalce, brez dvoličnosti ter dvojnih meril. vsi vemo pa, da to ni mogoče. lastovka3 sploh ne vem kaj si mi hotu sporočit glede t.i. "izdajalcev"? če tako pogledaš, zakaj pa bili oni ali pa kdorkoli, ki je šel po svetu zato, da bi imel lepši lajf, izdajalci? mislm, ne vem zakaj prodajaš neumnosti, ko pa jest nisem omenil nič od tega kar si ti napisal. pygmalion: praviš, da mi je objektivnost zameglilo sovraštvo do zda in vatikana; povej mi, kje sem se zmotil? ali nisem obsodil vse zločince? ampak včasih je treba gledati z drugačnih zornih kotov, da vidiš globlje...
zgembo12@gmail.com
28. 09. 2007 20.40
jah lutkica, tako se odzovejo "intelektualci", katere soocis z argumenti. ker jih ne morejo postaviti na laž, se pac enostavno vrnejo na nivo žaljivk. žal. po jeziku bi rekel da si z balkana. me nic ne moti, ampak sem vedno mislil da skusate vsaj priseljenci s tega obmocja malo popraviti negativen stereotip. zgleda sem se motil
lutka82@email.si
28. 09. 2007 17.57
Zgembo12 bas si pravi ZGEMBO!!! SKOTE
Pygmalion
28. 09. 2007 15.00
budda: Ni dvoma, da so velike sile pri vsem skupaj imele svoje prste. Samo ni jasno, zakaj si izpustil Rusijo? Na zalost tebe bolj muci sovrastvo do ZDA in Vatikana, kot objektivna ocena situacije.
Pygmalion
28. 09. 2007 14.55
Prvoborec: Utegnilo bi te zanimati, da je hrvaski znak, t.i. "sahovnica" bistveno starejsa od ustasev, uradno pa se je uporabljala ze v casu Avstroogrske. Pa tudi tista dva milijona, ki jih omenjas, je malce smesno. Seveda niti zlocini ustasev, niti partizanov, niti domobrancev, niti cetnikov ne opravicujejo kakrsnekoli protizlocine.
slivov knedl
28. 09. 2007 14.22
budda:A si Srb,al pa maš korenine od tam.O.K. - me ne mot.Samo nisi objektiven.Kaj pa Srpska "diaspora"?Največ jih je v "zajebani Nemčiji in USA",več kot 1milion,to je vsak DESETI Srb.A so oni potemtakem izdajalci lastnega naroda? Po tvoje bi morali bit.So se "prodal",ker so šli k "neprijatelju" Srpskega naroda.LOL
srpko
28. 09. 2007 14.19
Jej, jej. Kdo sta se zglasila: sanader in mesić. To sta ta, ki sta l.90 z prepevanjem ustaških pesmi in groznjami (kar je vse spominjalo na čase ustaštva) spodbujala srbe k uporu.
budda
28. 09. 2007 13.56
postazaspam pomoje vemo kero krajino mislim. za moje pojme so glavni krivci za vojno na balkanu: 1. VATIKAN 2. NEMČIJA (zravn štejem še vse ostale avstrijce in druge pizdontarje) 3. AMERIKA zdj pa zakaj tko mislim. 1. vatikanu gre že od nekdaj v nos, ker so na balkanu muslimani in pravoslavci poleg katolikov in s tem so tudi med 2. sv. vojno podpiral okupatorje ter njihove sodelavce beri ustaše, da bi čim več pobili ciganov, srbov, judov, muslimanov... 2. nemčija- pa kva ne vidte, da nas nemčija hoče vse podjarmiti še dan danes. nemčija kar ni naredila z obema vojnama je pa naredila prej s svojo deutsche mark-o, danes pa diktira z evrom. pr ns itak ne mormo prdnt brez nemcev. ker pa je balkan trde glave in noče met gospodarja, se pa upirajo. poleg tega pa je nemčiji koristil razpad juge in tako lahko vladajo. dobiček tudi pride zravn. čista ameriška politika... 3. amerika- zakaj podpira neodvisnost kosova. simpl odgovor zato, ker voha zopet neki spor med narodi na balkanu. in tako je tudi bilo v vojni na balkanu. pač zalagaš z orožjem tistega, ki dela zdraho oz. ni zadovoljen situacijo v kateri je ter si lepo maneš roke, medtem ko se drugi koljejo. sam k je folk tok slep. ta post ima dobre možnosti, da bo zbrisan... lep pozdrav
Mladen Šolji?
28. 09. 2007 13.44
Groza. Velikonja je kasiral 13 let za čapca(reketarja) Šljivančanin pa za stotine žrtev 5 let. Evropa? Jeb.. tako Evropo.
postazaspam@gmail.com
28. 09. 2007 12.43
budda: SAO krajino mogoce?
zgembo12@gmail.com
28. 09. 2007 11.17
prvoborec, ce si starejsi nad 40 let nisi vseved. tebe so se bolj vodili za nos raznorazni pod komunizmom izobrazeni profesorji. mislis da ti ves kaj se je pletlo v glavah milosevica, tudjmana in izetbegovica in kaksni so bili zunanji vplivi? ne bodi smesen. nimas ti pojma... malo bos moral spremenit odnos. se pa strinjam da je ta balkanska vojna bila ena velika kupcija taksna ali drugacna, kjer so srbi narekovali pogoje, sklepam pac po JNA, tudjmanu pac ni preostalo drugega kot da iztrzi kar se le da. mnogi ga obtozujejo da je prodal vukovar. verjetno ga je res. toda vukovarja itak ni bilo mozno obraniti, je pa pritegnil pozornost svetovne javnosti in koristil hrvatom. toda ta isti tudjman je na koncu koncev tudi obdrzal vukovar. lutka82...ce si prebrala to knjigo, pol vidis s kaksnim namenom je spisana. srb pisal o zgodovini hrvaske. kaj si pa pricakovala? tezko je objektivna. primer :"pred Hrvatima se pojavila nova srpska lešina, na koju će pasti jato jezuitskih gavranova." to mi ne deluje objektivnoć najraje vidim ko taka navadna raja pametnici o tem kako je in kako bi moralo biti. ne si domisljat da so vam kljucni podatki znani.
lutka82@email.si
28. 09. 2007 09.29
Preberite si knjigo HRVATI izdaja jo zalozba ucili,tukaj se vidi kdo so srbi in kdo so hrvati-da nebodo za vsako pizdarijo vedno srbi krivi. Zalostno pa je bilo med vojno v bosi da je zaradi politikov umrlo toliko ljudi; hrvatov,srbov in muslimanov. Srcno pa upam da se bo Seselj sam ubil ne pa da mu sodijo operni delavci
Prvo Bore
28. 09. 2007 08.35
Ne ve,. če se spomnite, ker ste mladi in naivni, ampak ali se spomnite pogovora z žensko-srbkinja-, ki je izjavila, da ljudje , ki živijo v Sarjevu in Bosni, da niso slabi ljudej, ampak da vse zganjajo prišleki. Saj veste, kakšen izgovor je imel Hitler, da je napadel Polsko. Tako je bilo tudi v Bosni. Poglejte si film Lepe vasi, lepo gorijo. Kar se pa tiče Vukovarja in Osijeka sta pa bila samo nekakšna izgovora, da so drugod začeli- Pakrac, Knin. Tudman in Miloševič sta se dogovorila, kako bosta razkosala Bosno in to je to. Vse povsod so bili nekakšni izgovori, mali narod , pa je najebal. Na napad na Vukovar je bilo toliko zapisanih ljudi, da bi MORALI osvojiti Vuukovar, ampak ga niso, ker so ljudje dezertirali, ko so videli, kaj se dogaja. Napad na VVukovar je imel samo 15 procentov moči, kot je bilo zapisano in kot želijo prikazati. Ljudje so bežali, ker so jim nekateri ljudje to rekli. Kam bežite ljudje ? Pa koljejo in ubijajo ? Pa kdo ubija ? Pa vojska !! Ali ste jih videli ? Ne, tako pravijo ! Pa kdo ? Pa ljudje !! Temu se reče : Dobljena vojna preko medijev.
theykilledKenny
28. 09. 2007 08.24
NDH-jevci pizdijo, karavana gre dalje. Thanx god ;)
theway
28. 09. 2007 06.01
Uroš S.
28. 09. 2007 02.10
Sem si "sposodil" od nekoga iz spletneg portala cas. hise **** , kot lahko branje za lahko noc--------Jah, hard landing za tiste ki so se napajal z zgodbicam o krvoločnih srbočetničkih hordah zla na Atilovih konjih. Sojen jim je in to na sodišču, ki ni prav nič naklonjeno Srbom. Večina jetnikov je Srbov, klavce ala Naser Orić in tele šipce spuščajo ven po tekočem traku. Zanimivo se mi zdi ko sem z leti spremljal en hrvaški portal. Najprej so bli vsi junaki in so si za ikono (sliko) limal slikce Tuđmana, Gotovine, Zagorca in podobnih herojev... in potem sledi Latinica 1, Latanicia 2, v javnost pridejo zapisi kako Tuđman skomandira prodajo Vukovarja Srbom, in hop pol hrvaškega foruma odstrani slkce Tuđmana od svojih imen....par mesecev kasneje zgodba Gotovina, kako igra šah s Srbi...in hop drug del hrvaških forumašev odstrani še slikce junaka Gotovine...spet par mesecev kasneje...primer Zagorac - najbolj odlikovani junak hrvaške vojske, ki je fronto videl samo na vojaških kartah in v filmih...in spet HOP reakcija forumašev...in danes, ko so se vsa ta nabijanjačasopisov in medijev med vojno kristalizirala so ugotovil da ni več nobene slikce heroja da ga nalimajo nad svoje ime.
Uroš S.
28. 09. 2007 02.03
dolejo, ti si na glavo padel. Naredi si uslugo in si za zacetek poglej karto Bosne pred vojno in danes. Republika Srbska(z veliko ker je ime ne pridevnik) obsega tretjino manj ozemlja kot ga je pravoslavna populacija pred vojno.
dolejo
27. 09. 2007 23.51
+1
V primeru Vukovarja je popolnoma jasno, da so bili Srbi agresorji in zločinci. Zato bi jih bilo treba močno kaznovati, ker se v Srbiji kar tretjina ljudi še vedno oklepa ideje Velike Srbije in sovraštva do ostalih narodov. Evropa bo naredila veliko napako, če jim te zločine odpusti. Kmalu se bo spet našel nekdo, ki bo sprožil novo vojno, pobil miljone ljudi in jo potem odnesel samo s par leti udobnega zapora v Haagu ali še celo na domači zemlji... Treba je vedeti, da Srbi še vedno mislijo, da so v Bosni bili nagrajeni z ozemljem današnje Republike Srpske in da se vojna splača