Tujina

Srbija zahteva izročitev Mire Marković

Beograd/Moskva, 28. 02. 2008 21.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
5

Srbija je od Rusije zahtevala izročitev Miloševićeve vdove in sina. Iz Moskve so že odgovorili, da s tem ne bo nič.

Interpolova tiralica za Miro Marković
Interpolova tiralica za Miro Marković FOTO:

Srbski pravosodni minister Dušan Petrović je od Rusije zahteval, naj Srbiji izroči Miro Marković, ženo nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića, in njunega sina Marka Miloševića. Posebno sodišče za boj proti organiziranemu kriminalu v Beogradu je že pred tem izdalo tiralico za Markovićevo in Miloševićem, poleg tega pa je za nekdanjo prvo damo Jugoslavije tiralico še prej izdalo tudi okrožno sodišče v Beogradu.

Miloševićeva soproga in njun sin sta osumljena, da sta sredi 90. let prejšnjega stoletja vodila organizirano skupino, ki je tihotapila cigarete. Poleg tega zoper Miloševića vodijo postopek tudi v Požarevcu zaradi nasilja nad pripadniki gibanja "Otpor" leta 2000, zoper Markovićevo pa zaradi zlorabe položaja. Prav tako Markovićevo povezujejo z umorom nekdanjega srbskega predsednika Ivana Stambolića leta 2000 in z umorom novinarja Slavka Ćuruvije leta 1999.

Slobodan Milošević in Mira Marković
Slobodan Milošević in Mira Marković FOTO: Reuters
Marko Milošević je Srbijo zapustil leta 2000, potem ko so odstavili njegovega očeta Slobodana Miloševića. Mira Marković pa mu je sledila leta 2003. Prestrašil naj bi jo val aretacij po atentatu na takratnega premierja Zorana Đinđića.

Slobodan Milošević je umrl marca 2006 v Haagu, kjer so mu sodili za genocid in njegovo vlogo v balkanskih vojnah v 90. letih. Mira Marković in Marko Milošević se zaradi bojazni, da ju bodo aretirali, nista udeležila niti Miloševićevega pogreba v Srbiji, ruske oblasti pa so šele pred nekaj tedni potrdile, da so obema odobrile politični azil. Na srbski poziv pa so se že odzvale, migracijski urad je sporočil, da nima vzroka za njuno izročitev. "Ne bomo ju izročili. V Rusiji imata status beguncev," je dejal predstavnik urada Konstantin Poltoranin.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.psiho
01. 03. 2008 13.54
ta fašist ko dvigne roko je še hitlerju v sramoto. roke ima kot skuhane makarone-izrodek. ta kokla pa še lahko služi na cesti verjetno je dobro potegnila kakemu rusu
budda
29. 02. 2008 19.04
takrat, ko je to slikano je slobo mahal, če si že tok pametn lolek
izbruh@gmail.com
29. 02. 2008 10.02
dejan84, a tebi res ni jasno, da je tudi Srbski politik lahko podoben HItlerju?
HiddenThief2
29. 02. 2008 01.54
a ti res se zdaj ni jasno, da izberejo tocno take slike, da dajo tebi in tebi podobnim to idejo v glavo. tudi take propagandne metode poznamo, a pa so zdej 24ur nacisti. hahaha
ServerAUTOMATIC
28. 02. 2008 22.24
Miloševičev pozdrav z desno nam je znan iz zgodovine.