Tujina

Srbska opozicija: Država bo razpadla

Beograd/Novi Sad, 30. 11. 2009 19.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Srbski parlament je potrdil statut Vojvodine, s katerim je ta avtonomna pokrajina dobila široko avtonomijo, ki pa ne vključuje elementov državne suverenosti.

Novi Sad - pogled na Petrovaradinsko tvrdnjavo
Novi Sad - pogled na Petrovaradinsko tvrdnjavo FOTO: Reuters
Statut pokrajine in zakon o pristojnostih pokrajine je v 250-članskem parlamentu od 163 poslancev, ki so glasovali, podprlo 137 poslancev vladnih strank in opozicijske Liberalne demokratske stranke (LDP), proti pa jih je bilo 24.

Srbski parlament je danes potrdil statut Vojvodine, s katerim je ta srbska avtonomna pokrajina dobila široko avtonomijo, ki pa ne vključuje elementov državne suverenosti. Opozicija zakonu nasprotuje, saj meni, da bo vodil do nadaljnjega razpada države, poročajo tuji mediji. Kot navaja ameriška tiskovna agencija AP, je s tem Vojvodina dobila nazaj večino pristojnosti, ki jih ji je konec 80. let prejšnjega stoletja v nekdanji Jugoslaviji odvzel takratni, sedaj že pokojni, srbski predsednik Slobodan Milošević.

Kaj je avtonomna pokrajina?

Vladna koalicija je v razpravi poudarjala, da so pristojnosti pokrajine s tem uskladili z novo ustavo, pomeni pa tudi začetek decentralizacije in regionalizacije države. Ustava med drugim določa, da avtonomne pokrajine upravljajo s svojim premoženjem, imajo lastne prihodke in sprejemajo proračun.

V razpravi so predstavniki vladne večine s tem zavrnili trditve opozicije, da zakon in statut nista v skladu z ustavo in da vodita k oblikovanju države v državi, ki bo podlaga za odcepitev pokrajine in bo po lanski razglasitvi samostojnosti Kosova vodila do nadaljnjega razpada države.

Že napovedani protesti!

Novi Sad
Novi Sad FOTO: Reuters
Sprejem statuta Vojvodine je bilo eno najpomembnejših vprašanj vladne politike decentralizacije Srbije. V Vojvodini, ki je najsevernejša srbska pokrajina, ki meji s Hrvaško, Madžarsko in Romunijo, sicer živi dva milijona ljudi, ki so ob srbski večini pripadniki več kot 25 manjšin.

Po sprejemu zakona je danes podpredsednik Srbske radikalne stranke (SRS) Milorad Mirčić za 11. december že napovedal protestno zborovanje v Novem Sadu. Demokratska stranka Srbije (DSS) pa je ponovila stališče, da gre za vzpostavitev osnove za nadaljnjo dezintegracijo države.

'Država v državi'

Vojvodinski parlament je statut sprejel 14. oktobra lani, postopek v srbskem parlamentu pa se je začel v začetku letošnjega novembra. Srbski poslanci so nato z obravnavo zakona in statuta, h katerima je bilo predloženih 212 dopolnil, začeli 24. novembra, po petdnevni razpravi pa so ga danes sprejeli.

V statutu so bili najbolj sporni členi tisti, ki so Novi Sad določali kot glavno mesto Vojvodine in ki določajo možnost, da Vojvodina odpira predstavništva v Bruslju, sklepa medregionalne sporazume ter ustanovi svojo Akademijo znanosti in umetnosti ter razvojno banko, ki po oceni opozicije omogoča oblikovanje "države v državi".

Kakšna je končna odločitev?

Pred parlamentom je proti odločitvi poslancev protestiralo več deset ljudi. Po poročanju srbske tiskovne agencije Beta pa so med glasovanjem dobili anonimno sporočilo, da je v poslopju parlamenta podtaknjena bomba. Zasedanja niso prekinili, posebne enote pa so preiskale parlament z okolico.

Postopek v srbskem parlamentu se je začel po tem, ko je vojvodinski parlament že sprejel dopolnila socialistične stranke (SPS). Namesto definicije Vojvodine kot dela srednje Evrope je tako v skladu s sprejetim amandmajem SPS zapisano, da je Vojvodina avtonomna pokrajina državljanov in državljank, ki živijo v njej, in da je neločljiv del Republike Srbije. Z dopolnili je tudi določeno, da lahko Vojvodina ustanavlja svoja predstavništva v evropskih regijah in v Bruslju ob soglasju srbske vlade, Novi Sad pa ni več opredeljen kot glavno mesto, ampak kot glavno upravno središče pokrajine.

Zapisano je, da Vojvodina v okviru zunanje politike Srbije ob spoštovanju teritorialne enotnosti in pravne ureditve Srbije sodeluje z ustreznimi teritorialnimi enotami drugih držav. V okviru svojih pristojnosti sklepa medregionalne sporazume in je lahko članica evropskih in svetovnih združenj regij, lahko pa tudi ustanavlja predstavništva v evropskih regijah oziroma v Bruslju.

Statut bo stopil v veljavo, ko bo vojvodinska skupščina sprejela odločitev o njegovi razglasitvi in ko bo objavljen v vojvodinskem uradnem listu. Iz Novega Sada so medtem že sporočili, da bo parlament omenjeno storil 14. decembra.

Z zakonom so na Vojvodino prenesene pristojnosti na okoli 20 področjih – prostorskega planiranja, regionalnega razvoja, izgradnje objektov, kmetijstva, vodnega gospodarstva, gozdarstva, lova in ribolova, turizma, zaščite okolja, industrije, prometa, izobraževanja, športa, kulture in zdravstva. Določeno je tudi, da se ozemlje Vojvodine ne more spreminjati brez soglasja njenih državljanov, izraženega na referendumu. Odločitev na referendumu pa je sprejeta, če je za njo glasovala večina.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vzhod
08. 12. 2009 01.27
slovenci kaj te pisete tu nekaj proti srbom,srbi ze imajo 200 let drzavo vi pa ste vedno bli hlapci nekomu,,,srbi so na slabem glasu ker so se zoperstavli ameriki natu vsem so se upali kaj pa vi slovenci?? mala slovenija ko avlija
tovarišinajuriš
01. 12. 2009 20.32
...kot sem napovedal ob napadu na Slovenijo : skrčili se bodo na beogradski pašaluk,hehehehehehehehehehe ( što su tražili,to su dobili ! )
Buena Vita
01. 12. 2009 20.24
BALKAN SPET BODO BALKANSKE VOJNE
Buena Vita
01. 12. 2009 20.24
SEVEDA VOJVODINA GRE NA SVOJE
Srbenda
01. 12. 2009 10.23
Srbija je oddavno razpadla. ali ko se zadnji smije najsladje se smije!!!
dolejo
01. 12. 2009 10.08
Kako pa naj bo drugače: Srbi so nacionalno homogeni in povezani z neko kvazi plemensko orientalsko mistiko, mi smo pa liberalni individualisti, preklani na pol in skregani med seboj. Lahek plen za pretkane Srbe.
dolejo
01. 12. 2009 10.05
Ne se slepiti. Srbska politika in slovenska levica so še MOČNO povezani. To delajo tudi z gospodarstvom, kulturo, migracijami; vendar na žalost tako, da smo Slovenci vedno v podrejenem položaju.
WikiX
01. 12. 2009 01.31
dolejo 30.11.2009, 22:19 Si kdaj pomislil, da tudi Srbi niso vsi isti, podobno kot pri nas rdeči in belčki. Sicer pa so leta 1991 jasno povedali, zbogom i hvala za sve dobre ribe, nikoli več nič s Slovenijo. Od takrat nas pustijo čisto pri miru. Mislim na one Srbe v Srbiji.
bokyto
01. 12. 2009 01.17
To bi bilo pa fino če bi bila Vojvodina država za sebe vsaj trpeli nebi toliko ko sedaj. Ker novi sad je čarobno mesto naspram Beograda v katerem se še dihat normalno ne da o umazaniji nebom komentiral.
nintendo64@email.si
01. 12. 2009 00.17
Celi svet se združuje, ti pa še kar rinejo narazen.
Sweet_Cocaine
30. 11. 2009 22.23
Nekaj jim ne gre po planu, zadnjih 20 let.
dolejo
30. 11. 2009 22.23
Novinarji 24ur bi najraje kar po srbsko pisali: - "pogled na Petrovaradinsko tvrdnjavo". Ali nismo (ko smo bili še Slovenci) pisali "trdnjava". Zelo se jim mudi s srbizacijo Slovenije! Taki lapsusi povedo več kot nasprotne trditve.
dolejo
30. 11. 2009 22.19
Zdi se mi, da je Srbija privolila v izgubo nekaterih ozemelj v zameno za - SLOVENIJO. Imajo župana glavnega slovenskega mesta, imajo kontrolo nad slovenskimi mediji, imajo ljudi na vseh položajih, slovenska levica zastopa interese Srbije v Evropi, slovenska umetnost je podrejena srbski, mladina se krmi s srbsko estrado, in še marsikaj je v prid Srbije.
WikiX
30. 11. 2009 21.04
Verjetno jim bo šlo zdaj tako dobro, kot Črnogorcem, le da bodo namesto belih baretk, problem ogri. Jankovič in ostali naši vojvođanski politiki direktorji in bančniki, bodo sedaj zadovoljni ali pa bodo krenili po poti OVK. Mogoče bo nekoč Zoki vodil novo Akademijo znanosti in umetnosti, ki bo ugotavljala, da so Srbi pravzaprav Vojvodinci.
Tonček Balonček
30. 11. 2009 19.42
Vs eopozicije govorijo podobno, pa anj bos rbska, italjanska, ameriška ali v končni fazi slovenska. Ali kdo popzna opozicijo, ki ne bi trdila, da je vlada totalno nesposobna in da bi sami delali veliko boljše!? Običajno imajo tudi vizijo!
NENORMALEN
30. 11. 2009 19.39
Kaj pa je z idejo Velike Srbije???? Zakaj ne bi priredili srbi še en "Miting Resnice" pred ljubljanskim parlamentom, država je ravno prav na kolenih, da bi nas Pahor prodal srbom... Niste mudri!!!!