Tujina

Srbska skupščina razrešila obrambnega ministra, ki je žalil novinarko

Beograd, 05. 02. 2016 21.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za razrešitev Gašića se je premier odločil, potem ko je v začetku januarja izrekel seksistično opazko novinarki televizije B92. Med obiskom v kraju Trstenik je novinarka Zlatija Labović pokleknila, da ne bi bila v kadru snemalcev, Gašić pa je, ko je to videl, dejal: "Kako rad imam te novinarke, ki tako zlahka pokleknejo".

Bratislav Gašić
Bratislav Gašić FOTO: Reuters

Srbska skupščina je danes zvečer soglasno izglasovala razrešitev obrambnega ministra Bratislava Gašića. Razrešili so ga na predlog premierja Aleksandra Vučića zaradi seksističnega komentarja novinarki. Po več kot sedemurni razpravi je za razrešitev glasovalo vseh 195 navzočih poslancev.

Za razrešitev Gašića se je premier odločil, potem ko je v začetku januarja izrekel seksistično opazko novinarki televizije B92. Med obiskom v kraju Trstenik je novinarka Zlatija Labović pokleknila, da ne bi bila v kadru snemalcev, Gašić pa je, ko je to videl, dejal: "Kako rad imam te novinarke, ki tako zlahka pokleknejo".

Vučić je že takrat napovedal ministrovo odstavitev in se novinarki v imenu vlade opravičil, opravičil se ji je tudi Gašić.

Gašićeva izjava je naletela na ogorčen odziv javnosti in novinarskih združenj, ki so z zahtevo po odstavitvi ministra po državi pripravila več protestov.

Vučić je s predlogom za njegovo razrešitev hkrati pooblastil ministra za finance Dušana Vujovića za opravljanje nalog obrambnega ministra do imenovanja novega. Po zakonu o vladi mora novega ministra predlagati v 15 dneh, potrdi pa ga parlament z večino glasov.

Gašić je bil obrambni minister od maja 2014. Pod udarom javnosti se je znašel že po tragičnem strmoglavljenju vojaškega helikopterja 13. marca lani, ko je med reševanjem dojenčka v osrednjem delu Srbije umrlo sedem ljudi, ob dojenčku tudi zdravstveno osebje in člani posadke.

Javnost ga je obtožila, da je kriv za nesrečo, ker je pristanek helikopterja na beograjskem letališču odredil kljub gosti megli in slabemu vremenu. Kljub temu, da gre še vedno za sporno nesrečo, se mu je Vučić takrat postavil v bran, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Gašić je sicer podpredsednik Vučićeve Srbske napredne stranke (SNS).

Hina še dodaja, da njegova zamenjava ne bo imela pomembnejših političnih posledic glede na to, da je pričakovati predčasne parlamentarna volitve konec aprila ali v začetku maja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nemojte
06. 02. 2016 18.13
+2
bravo vučić
tomi.passion@gmail.com
06. 02. 2016 15.09
-3
SKRATKA, ŽENSKE SO POSTALE PRIVILIGIRANA IN NEDOTAKLJIVA KASTA, MOŠKI PA POSTAJAMO DOBESEDNO POTROŠNI MATERIAL. PA NI TOLIKO TEŽAVA V FEMINISTKAH, KI SOVRAŽIJO MOŠKE IN SE GREDO VOJNO PROTI MOŠKIM IN DEČKOM, TEŽAVA JE V MOŠKIH FEMINISTKAH, MOŠKIH, KI SO POPOLNI CUCKI ŽENSKAM IN BODO NAREDILI VSE, DA JIM UGODIJO.
Morana7
06. 02. 2016 16.10
Uh ja in zato recimo v Nemčiji dajejo obvestila, naj se deklice primerno oblačijo, da jih ne bi slučajno kak migrant posilil...To je pa res protekcija brez primere. Sicer pa oprosti kdo si želi v vladi osebo, ki očitno namesto zgornjih uporablja spodnje možgane in to še javno prizna? Politik je javna oseba...in me veseli, da vsaj v Srbiji kdo odleti zaradi takšnih izjav...pri nas je kaj takega neprdstavljivega.
intel1
06. 02. 2016 14.01
-1
BREZ VEZE TO NI TKO, A MODERATOR A JE TUD TO PREVEČ ZATE
Vabis
06. 02. 2016 12.50
+4
V Soveniji politiki pa kradejo in lažejo kot srake pa "nikome ništa". Svojih stolčkov se držijo kot pijanci plota.
jebivoje
06. 02. 2016 10.17
+7
vsloveniji so pa politiki in elite popolnoma nedotakljivi
Antropozofija
06. 02. 2016 09.22
+18
Že dolgo govorim da so nas v etiki prehitele že vse države bivše YU.
staridida
06. 02. 2016 09.04
+7
Mramor in Korle žalita vso Slovenijo, pa niti na misu ne pride Cerarju,da bi ju odpustu....
DonDonDan
06. 02. 2016 11.48
-2