Tujina

Mladić pri zdravniku na preiskavah

Haag, 02. 06. 2011 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
85

Odvetnik Ratka Mladića je sporočil, da so haaškega obtoženca premestili v zaporniško bolnišnico. "Več let ni bil pri zdravniku in njegovo zdravstveno stanje ni dobro," je povedal in potrdil, da Mladić zaradi kapi ne more uporabljati ene roke.

Mladić po aretaciji
Mladić po aretaciji FOTO: Reuters

Ratka Mladića so iz zaporniške celice zaradi slabega zdravja premestili v bolnišnico. "Že več let ni imel ustrezne zdravstvene oskrbe in njegovo stanje ni dobro," je sporočil njegov odvetnik Aleksandar Aleksić. Potrdil je, da je Mladića pred letom zadela kap, zaradi česar ne more uporabljati ene roke. Vendar pa je po odvetnikovih besedah haaški obtoženec psihično zdrav in priseben.

Glede tega je tiskovna predstavnica haaškega sodišča Nerma Jelačić pojasnila, da so Mladića res že v torek zvečer odpeljali v zdravstveni center pripora in da ga zdravniki pregledujejo, kar pa je običajen postopek ob prihodu v pripor. "Dejstvo, da je Mladić v zdravstvenih prostorih, kjer se izvajajo te preiskave, ni nič neobičajnega," je povedala za ameriško tiskovno agencijo AP in dodala, da zaenkrat ni prav nobenega znaka, da Mladića v petek ne bo na sodišče.

V petek Mladić prvič pred sodnike

Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je sicer imenovalo srbskega odvetnika Aleksića za začasnega pravnega zastopnika Mladića, ko se bo ta jutri prvič pojavil pred sodiščem. Takrat naj bi se Mladić tudi izrekel o svoji krivdi glede točk obtožnice, je danes sporočilo sodišče.

Mladića so srbske varnostne sile aretirale 26. maja po 16 letih na begu, po zavrnitvi pritožbe na izročitev pa ga je Beograd v torek izročil Haagu, kjer čaka na sojenje v priporu v Scheveningnu.

Aleksić bo Mladića zastopal tudi v drugih primerih, dokler ne bo imenovan njegov stalni odvetnik. Haaško sodišče je Mladiću odredilo začasnega odvetnika, ker se nekdanji general še ni izrekel, kdo ga bo zastopal pred sodiščem oziroma kako namerava pripraviti svojo obrambo. V preteklosti so se nekateri haaški obtoženci, med njimi tudi nekdanji srbski predsednik Slobodan Milošević, sami zagovarjali pred sodiščem.

Mladić sicer lahko ob prvem nastopu zavrne izrekanje o krivdi in v tem primeru bo moral odgovor podati v roku enega meseca.

Nekdanjega poveljnika vojske bosanskih Srbov obtožnica v 11 točkah bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v BiH in genocida v Srebrenici, kjer je bilo leta 1995 ubitih več kot 8000 Bošnjakov.

Mladić ima limfom?

Mladićev odvetnik v Srbiji Miloš Šaljić medtem trdi, da ima Mladić limfom in verjetno ne bo mogel prestati sojenja pred haaškim sodiščem. Šaljić je v beograjskem časniku Press danes objavil zdravniško diagnozo iz leta 2009, iz katere je razvidno, da je bil nekdanji srbski poveljnik med 20. aprilom in 18. julijem operiran in da je prejemal kemoterapijo.

Namestnik srbskega tožilca za vojne zločine Bruno Vekarić je sicer za isti časnik to zavrnil in zatrdil, da je objavljena diagnoza ponaredek in da je domnevna bolezen le del Mladićeve obrambne strategije.

Preberite tudi: Sead Bekrić je bil star 14 let, ko je leta 1993 ob šolskem igrišču v Srebrenici eksplodirala bomba. Zdravniki so ga operirali brez anestezije, ostal je brez oči, njegov obraz je bil izmaličen.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

osamosvojitelj
03. 06. 2011 11.07
nekoga so zaradi "krivde", za veliko manj mrtvih,umorili in vrgli v morje!!!!!!!!
GOLECAR_
03. 06. 2011 10.10
bita3
03. 06. 2011 08.06
kako dobro posredujete informacije in objavljate prispevke z naserjem orićem zakaj ga niste vprašali koliko srbskih otrok je poklal to pa je res profesionalizem 24 ur res ste se izkazali.
Seljako1899
03. 06. 2011 07.28
BiznisMan03.06.2011, 02:122 xray21 sm že pogledal ta dokumentarec, ker me zanima vojna iz vseh vidikov in lahko rečem, da so taki dokumentarci samo propaganda, ne glede na to ali prikazujejo muslimane kot žrtve ali srbe. Danes lahko vsak zmontira nekaj posnetkov skupaj in ustvari svojo "resnico". dejstva in dokazi so edini ki lahko pripeljejo do resnice. če se bi taki dokumentarci smatrali kot dejstva potem bi orić še zmeraj gnil v haagu mladić, karadžić, šešelj in pred tem še milošević pa bi vsi bili obsojeni že po enem tednu od prihoda v haag. kwa pa je šešelj naredu da je kriv boga ti
hladni_tus
03. 06. 2011 05.53
Da nekateri tega mon.struma imenujejo 'heroj' je višek viškov primitivizma! Že zdavnaj bi moral biti obsojen. Ta cirkus s to "aretacijo", potem ko ga je Srbija 16 let skrivala, je v bistvu posmehovanje vsem njegovim žrtvam
BiznisMan
03. 06. 2011 02.12
xray21 sm že pogledal ta dokumentarec, ker me zanima vojna iz vseh vidikov in lahko rečem, da so taki dokumentarci samo propaganda, ne glede na to ali prikazujejo muslimane kot žrtve ali srbe. Danes lahko vsak zmontira nekaj posnetkov skupaj in ustvari svojo "resnico". dejstva in dokazi so edini ki lahko pripeljejo do resnice. če se bi taki dokumentarci smatrali kot dejstva potem bi orić še zmeraj gnil v haagu mladić, karadžić, šešelj in pred tem še milošević pa bi vsi bili obsojeni že po enem tednu od prihoda v haag.
xray21
03. 06. 2011 02.00
ej biznismen mladicu ne bojo mogl poj nc dokazat ker jih on lastnorocno ni pobijal temvec so drugi pa namest da drugm pamet solis leta 1992 je oric zacel z poboji, tukej mas pa link pa poglej useh 9 delou da bos mal na siroko pogledou oz ga ne bos tok branu pa upam da ti bo znan "tisti" general iz posnetka
malena155
03. 06. 2011 01.55
BiznisMan lepo, karadzicu in seselju se tega niso dokazal, pa jih imajo ze leta zaprte. po mnjenju slovenskih medijev bi jih mogli ze zdavnaj obsoditi glede na to kakšne masakre so zganjali po bosni in hercegovini, pa jih se vedno niso. ne vem kaj je narobe. nekaj ocitno je. oric je dobil 2 leti zaporne kazni kar je sramota. take zlocince ce jih ze obsojajo bi jih mogli res obsoditi, ne pa se igrice igrati.
malena155
03. 06. 2011 01.53
simevlado bravo! svaka ti cast za komentar.
simevlado
03. 06. 2011 01.49
Kaj to še zmeraj propagandni medij pumpa slovence da so srbi najhujši in da se je vsem drugim godila krivica oni so pa neki super ljudje, ki niso nikoli žrtve in so zmeraj agresor... e zato sem za đamijo v sloveniji in to sred ljubljane da se pokaže kako slovenci ljubijo in žalujejo za njihovim žrtvam še prej pa naj napišejo da je Bil Clinton rekel aliji naj pusti pobit te muslimane da bodo imeli ameri izgovor da napadejo na srbe jadni nizozemci so se znašel na tem ozemlju po UN in so nasankal po domace povedano ker so jih ameri za hrbtom okol prnesel in tud v nizozemski je 2x padla vlada zarad tega... skratka če pogledamo koliko se tukaj premleva o preteklosti in potem primerjaš balkan in Nemčijo pa dobiš jasno sliko zakaj je balkan balkan in zakaj je Nemčija tako uspešna in gospodarsko razvita ter proizvajajo končne izdelke...
malena155
03. 06. 2011 01.38
BiznisMan haha ta je bla pa dobra. ni preorecil uboja 6 srbov haha. a je blo samo 6 srbov pobitih? Oh ja. nikamor ne bomo prisli.
A.L.O.
03. 06. 2011 01.16
čist jasno je,zaradi zdravstvenih težav je bil po vsej verjetnosti v dogovoruz srbskimi oblastmi izročen haggu,neopaženo ga nebi mogli zdravit
Zagreb..Rocks
03. 06. 2011 01.01
hahahaha, malena al ti ljubomorni srbi nalupaše minusa jer si rekla da navijaš za Dinamo hahahaha, E PA MALENA NAVIJA ZA DINAMO I MOŽETE BIT LJUBOMORNI KOLKO OĆETE. :))
malena155
03. 06. 2011 00.55
BiznisMan ok, uredu. razumem zakaj si mi napisal to, hotla sem ti samo povedati da je tudi v jasenovcu nastradalo ogromno srbov pa ni noben odgovarjal za to. Kar se pa tice vojne 90, pa normalno da niso umirali samo muslimani. Tudi srbi in hrvati so umirali. In ne more nekdo rect,ja mladic je kriv za vse,mladic ovo mladic ono. mladic je nas branil,pred kom? Kje je naser oric?
BL333
03. 06. 2011 00.52
Ja sam srecan covek. Mislim da je jedino zena na zemlji sveta. Ja imam majku, sestru, suprugu i kcer. I sto je podjednako vazno, imam otadzbinu. Ulozio sam sve sto sam imao i sve o cemu sam sanjao u moju rodnu zemlju. Nema te sile na svetu koja moze da unisti Republiku Srpsku... General Ratko Mladić,oktobar 1993. godine.
BiznisMan
03. 06. 2011 00.42
Zdj pa preberi kjer sem te citiral in poglej katero besedo sem napisal z velikimi črkami.
BiznisMan
03. 06. 2011 00.41
a vidš kolk si ti.. jaz sem komentiral, da jesenovac nima veze s srebrenico na kar si ti odgovrila, da ima ker oba predstavljata vojno, v svojem prejšnjem komentarju si pa komentirala samo vojno v 90 in v istem stavku omenjala jesenovac in kdo je pobijal srbe.
Zagreb..Rocks
03. 06. 2011 00.35
malena navija za Dinamo Zagreb.
malena155
03. 06. 2011 00.32
BiznisMan ja in kaj ti hoces zdaj povedati s tem?
BiznisMan
03. 06. 2011 00.31
Pročitaj još jednom svoj komentar. "Znači u TOM ratu su ginuli samo muslimani jeli?" Tvoje riječi, ne moje.