Tujina

Srečanja z vesoljci na spletu

Pariz, 24. 03. 2007 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francija je objavila arhiv o videnjih neznanih letečih predmetov. Med njimi je tudi srhljiva dogodivščina kmeta.

Sedem svetlih predmetov, ki jih je 25. marca 2004 opazil pilot mehiške vojske. Fotografijo je obelodanilo ministrstvo za obrambo, ki je sporočilo, da so opazili skupno 11 neznanih letečih predmetov.
Sedem svetlih predmetov, ki jih je 25. marca 2004 opazil pilot mehiške vojske. Fotografijo je obelodanilo ministrstvo za obrambo, ki je sporočilo, da so opazili skupno 11 neznanih letečih predmetov. FOTO: Reuters
Nenavadni predmeti na nebu med ljudmi od nekdaj zbujajo veliko pozornosti. Zaradi videnj "plovil malih zelenih možicev" so se razvile številne teorije zarote, saj so skeptiki trdili, da želijo svetovne vlade zatajiti resnico, ki naj bi bila znana in dostopna le izbrancem.

Francija je prva država, ki je navadnim smrtnikom dovolila vpogled v dokumente o neznanih letečih predmetih (NLP). Poročila so dostopna na spletni strani www.cnes.fr.

V zadnjih 50 letih je Francoska narodna agencija za vesolje zbrala okoli 1.600 zapisov o bližnjih srečanjih z nezemljani. Med njimi jih 25 odstotkov nosi oznako "D", kar pomeni, da so znanstveniki, navkljub zelo pristnim podatkom in verodostojnim očividcem, naleteli na nerešljiv primer.

Spletni arhiv, ki ga bodo sproti dopolnjevali, vsebuje informacije o vesoljcih, na katere so naleteli strokovnjaki francoske vesoljske agencije; od najbolj enostavnih, pa vse do primerov, ki so utrudili celo znanstvenike.

"To je prvi tovrstni arhiv na svetu," je dejal vodja oddelka za proučevanje NLP, Jacques Patenet. "Primera, ko je starejša gospa prijavila objekt, ki je spominjal na letečo rolo toaletnega papirja, pač nismo preiskovali. Za nas so zanimivi dogodki, o katerih so poročali z več koncev, ko so NLP videli številni ljudje. Znanstveniki se razveselimo tudi, če prejmemo kak fizični dokaz, kot na primer žitno polje s simboli. Včasih nenavaden leteči objekt zaznajo tudi radarji," je pojasnil Patenet.

Polet po žvižgu

Leta 1981 je kmet delal na polju na jugu Francije. Policistom je povedal, da je slišal čuden žvižg in videl objekt, velik 2,5 metra, ki je bil od polja oddaljen okoli 50 metrov. Domnevno vesoljsko plovilo je odletelo, vendar je za seboj pustilo sledi. Preiskovalci so kraj dogodka fotografirali, zbrali vzorce in analizirali vse, kar so odkrili, vendar še dandanes ne vedo, kaj se je v resnici zgodilo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hecate
25. 03. 2007 22.08
men se stran sploh ne odpre...vse kar dobim je "problem loading the page"
Ramzess
25. 03. 2007 14.47
Stran se mi danes normalno odpira, a še zmeraj ne najdem tega. Stran sicer ni ravno pregledna. Avtorju tega članka je očitno pretežko navesti natančno oz, direktno povezavo do podstrani na tej strani, človek si s povezavo na osnovno stran skoraj nima česa početi. Če kdo pozna bolj natančno ali direktno povezavo, bi bilo lepo, če jo deli tudi znami. Hvala.
K_K
25. 03. 2007 13.19
gledam, iščem, brskam - a srečanja našega janeza d. z marsovci ne najdem ! !
doc6si
24. 03. 2007 17.00
Ali je že komu uspelo odpreti to stran?
jonson
24. 03. 2007 14.55
Čas bi že bil, da NLP-je raziščemo. Resno in iskreno.
Ramzess
24. 03. 2007 14.22
Zanimivo, čeprav se cenzuri najbrž niso mogli izzogniti. Vprašanje je, katera država bo naslednja, v ZDA skozi 'Project Disclosure', Razkritje, skupina ljudi poskuša doseči nekaj podobnega. Za tak arhiv bi, po moje, lahko naredili povsem lastno stran, ne pa da so jo pritaknili drugi spletni strani. Tale je žal prav obupna glede hitrosti odpiranja, le kaj so mislili. Lahko bi se bolj potrudili, glede na to, da je tema za marsikoga zanimiva.