Tujina

FOTO: G7 na Siciliji: Stališča udeležencev o podnebnih spremembah in trgovini še nikoli tako različna

Taormina, 26. 05. 2017 06.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Taormini na Siciliji poteka dvodnevni vrh skupine sedmih najrazvitejših držav sveta G7 - ZDA, Kanade, Francije, Velike Britanije, Nemčije, Italija in Japonske. Na vrhu je tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Največ pozornosti je usmerjene v nepredvidljivega Trumpa, ki že ves čas v svet pošilja mešane signale glede najbolj perečih globalnih vprašanj.

V Taormini na Siciliji so se sestali voditelji skupine sedmih najrazvitejših držav sveta G7 - ZDA, Kanade, Francije, Velike Britanije, Nemčije, Italija in Japonske. Vsi žarometi so usmerjeni v nepredvidljivega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je doslej pošiljal mešane signale glede ključnih globalnih vprašanj, kot so odnosi z Rusijo in Iranom, Severna Koreja, Sirija, podnebne spremembe in trgovina.

Na vrhu je tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Kot je dejal pred začetkom vrha, so pred tokratnim vrhom največji izzivi v zadnjih letih.

"Brez dvoma bo to vrh z največ izzivi, saj imajo nekateri udeleženci zelo različna stališča o temah, kot so podnebne spremembe in trgovina," je dejal Tusk. Ob tem je pozval k enotnosti glede ohranitve temeljnih pravil mednarodnega reda. "Če naša skupina ne bo odločna in dovolj enotna, lahko razmere v svetu dejansko uidejo izpod nadzora," je še dejal predsednik Evropskega sveta.

Ob robu vrha sta se srečala francoski predsednik Emmanuel Macron in britanska ministrska predsednica Theresa May. Macron je ob tem izrazil popolno podporo britanskemu boju proti terorizmu. Mayeva se je zahvalila za solidarnost in ponovno izpostavila, da je bil nedavni teroristični napad v Manchestru "eden najhujših terorističnih napadov, ki smo jih doživeli". Tudi sama se je zavzela za skupen boj proti terorizmu.

Ameriški predsednik Donald Trump se je pred začetkom vrha sestal z japonskim premierjem Shinzom Abejem. Kot je dejal pred pogovori za zaprtimi vrati, se bo "težava vedno bolj vojaško razpoložene Severne Koreje rešila". "Gre za veliko težavo, svetovno težavo, a bo rešena," je še dejal pred začetkom pogovorov in pri tem ni omenil drugih podrobnosti.

Srečanje voditeljev G7 na Siciliji.
Srečanje voditeljev G7 na Siciliji. FOTO: AP

G7 poziva internetne ponudnike k ukrepanju proti ekstremizmu

Voditelji G7 so pozvali internetne ponudnike in upravljavce družbenih omrežij, naj ukrepajo proti ekstremistični vsebini na svetovnem spletu. Obljubili so tudi okrepljen boj proti terorizmu po nedavnem terorističnem napadu v Manchestru.

"G7 poziva ponudnike komunikacijskih storitev in upravljavce družbenih omrežij, naj znatno okrepijo prizadevanja glede obravnave terorističnih vsebin," so zapisali voditelji v skupni izjavi. "Spodbujamo industrijo, naj nujno začne razvijati in deliti novo tehnologijo in orodja za izboljšanje samodejnega zaznavanja vsebine, ki spodbuja nasilje," so dodali voditelji.

"Naj ne bo dvoma: boj se premika z bojišča na internet," je kolegom sporočila britanska premierka Theresa May.

Skupina najbogatejših držav se je zavzela tudi za skupna prizadevanja pri sledenju in pregonu tujih borcev, ki so se porazgubili iz oboroženih konfliktov, na primer iz Sirije.

Glede podnebnih sprememb še vedno na nasprotnih bregovih

Voditeljem ni uspelo zbližati stališč glede podnebnih sprememb, saj ameriški predsednik Trump še razmišlja o stališču ZDA, je dejal italijanski premier Paolo Gentiloni. Zastoj na področju podnebnih sprememb pa se odraža tudi na področjih trgovine in migracij. S tem ko Trump še razmišlja o ameriškem stališču, "vprašanje pariškega podnebnega dogovora ostaja v zraku", je na tiskovni konferenci povedal Gentiloni, ki v Taormini na Siciliji gosti voditelje sedmih gospodarsko najrazvitejših držav.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je italijanski premier sicer pred začetkom vrha G7 priznaval globoke delitve na področju podnebnih sprememb, vendar pa je na vrh prišel z upanjem, da bodo dosegli neko strinjanje. Od drugih se razlikuje predvsem stališče ameriškega predsednika, ki je v kampanji pred predsedniškimi volitvami obljubljal, da bo odstopil od pariškega podnebnega sporazuma, katerega cilj je omejiti globalno segrevanje. Trump se o odstopu še odloča, saj je obljubil, da bo najprej prisluhnil ameriškim partnerjem.

Mednarodna skupnost je bila do lani bolj kot ne enotna glede boja proti podnebnim spremembam in protekcionizma v mednarodni trgovini, s prihodom Donalda Trumpa v Belo hišo pa se je vse obrnilo na glavo. Ameriški predsednik namreč glede trgovine zagovarja politiko Najprej Amerika, podnebne spremembe pa so po njegovem mnenju potegavščina, ki so si jo izmislili Kitajci.

Zastoj na področju podnebnih sprememb pa se odraža tudi na drugih področjih, kot sta trgovina in migracije. O končni vsebini izjave o trgovini se sicer še pogovarjajo. "Vendar pa se zdi, da so današnje neposredne razprave osvetlile skupne poglede, na osnovi katerih lahko delamo," je dejal Gentiloni. V javnosti pa se je pojavil tudi že osnutek sklepne izjave glede migracij, v katerem piše, da imajo vlade "suvereno pravico" zapreti svoje meje in omejiti migracije. To je sicer v skladu s Trumpovo migracijsko politiko.

Vrh skupine G7 se bo zaključil v soboto, ko naj bi sprejeli tudi sklepno izjavo. Ta naj bi bila po navedbah italijanskih uradnikov dolga zgolj petino prvotno predvidene dolžine. Vendar pa ostaja še vprašanje, ali bodo voditelji soglasje o izjavi sploh dosegli. Diplomati bodo tako verjetno stališče usklajevali tudi ponoči.

Nemčija, članica G7 z največjim trgovinskim presežkom, in Francija, največja zagovornica boja proti podnebnim spremembam, bosta verjetno najglasneje nasprotovali ameriškim stališčem. Gostitelji Italijani bodo po pričakovanjih poskušali zgladiti razlike.

Italija je na dnevni red vrha uvrstila tudi migracije, terorizem in razmere v Libiji. Migrantski tok v smeri Evrope je najmočnejši ravno v Italiji, kamor je lani prispelo več kot 180.000 migrantov, letos pa jih pričakujejo še več. Oblasti v Rimu želijo zajeziti tok s stabilizacijo Libije, od koder izpluje večina čolnov z migranti.

Theresa May in Donald Trump
Theresa May in Donald Trump FOTO: AP

Nekoč je bilo v skupini osem držav. Katera je izpadla?

G7 je bil nekoč G8, dokler iz skupine niso izključili Rusije zaradi priključitve ukrajinskega polotoka Krim leta 2014. Za zdaj nič ne kaže, da jo bodo sprejeli nazaj, bo pa sodelovanje z Moskvo kljub temu visoko na dnevnem redu vrha.

Rusija je eden glavnih igralcev pri vrsti aktualnih vprašanj, med drugim pri Severni Koreji, Siriji in Libiji. Zunanji ministri G7 so aprila zavrnili britanski predlog za uvedbo dodatnih sankcij proti Moskvi zaradi podpore sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu.

Ameriška politika do Rusije sredi preiskave o domnevnem ruskem vmešavanju v ameriške predsedniške volitve ostaja nejasna, iz Washingtona enkrat prihajajo ostri toni, drugič spet spravljivi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sirius.2
27. 05. 2017 13.10
Kje je naša zastava.
trumpet2018
27. 05. 2017 10.13
+2
veleizdajalka nemškega naroda in največja uvoznica teroristov - tretja z leve. sokriva za zadnji teroristični pokol v angliji oz. kriva je njena samouničevalna levaška politika, čeprav se deklarira za desno, kar seveda niti slučajno ni
BUONcaffee
27. 05. 2017 09.13
+2
Važno, da se je Cmerko rokoval z Trumpom. Bistvo vsega.
DonDonDan
27. 05. 2017 08.25
+1
Trump je najbolj nekredibilen predsednik ZDA v vsej njeni zgodovini !!!!!
Sirius.2
27. 05. 2017 13.12
+2
Tir1
27. 05. 2017 08.07
+5
To srečanje G7 je mal hecno. Kaj ti bo, če ni Kitajske in Rusije. Še bolj neumno izpade to, da je na dnevnem redu tesno sodelovanje z Rusijo, kljub temu, da so jo leta 2014 izključili zaradi Krima. Kot da Rusija kaj da na ta "elitna" srečanja.
nevski
26. 05. 2017 19.52
+12
Skupina najbolj zadolženih držav je še zgolj debatni krožek brez vrednosti. K sreči se proti Islamski Državi učinkovito borijo sirska vojska z rusko pomočjo v Siriji in iraška vojska v Iraku, ki dejansko uničujejo islamsko državo in osvobajajo obsežna ozemlja svojih držav. Brez ruske intervencije v Siriji in ruske vojaške pomoči Iraku se ta preobrat v vojni proti islamskemu terorizmu ne bi nikoli zgodil. Sedaj pa dejansko lahko rečemo, da je samo še vprašanje časa, ko se bosta Sirija in Irak dokončno osvobodila teroristov in se bo tako končala dolgotrajna vojna v teh dveh državah, kar pa seveda pomeni tudi veliko geostrateško zmago Rusije na Bližnjem Vzhodu.
ni_mi_vse_eno
26. 05. 2017 19.20
-4
sunspot cycle 23, 24. Le zakaj upada aktivnost Sonca?
Racio
26. 05. 2017 21.18
-1
In zakaj upada? In če že upada zakaj je planet zmeraj bolj vroč?
frako
26. 05. 2017 22.35
+2
zato k se use mesec prehitro zbudi k je pretoplo, sam še vedno zima tko da so bolj možne pozebe.
ni_mi_vse_eno
26. 05. 2017 19.17
+2
Podnebne spremembe se dogajajo in se bodo še dogajale, vendar žal ne proti višjim temperaturam, ampak proti nižjim. Učite se o 11 letnem sončevem ciklu in o pomanjkanju sončevih peg, aktivnosti sonca, dr. John Casey.
ni_mi_vse_eno
26. 05. 2017 19.12
+12
Rusijo je hotel že Napoleon in Hitler odrezat, pa je Rusija odrezala njiju. Če bi se učili iz zgodovine, potem ne bi ponavljali starih napak, ampak bi spoznali, da nam le sodelovanje omogoča večji napredek.
JApajaDAja
26. 05. 2017 18.03
+3
ko ti politiki umažejo tako mesto kot je taormino, se sproži alarm za green pice!
BUONcaffee
26. 05. 2017 16.54
+0
Počakajmo, da Trump konča mandat in potem bo vse kot mora bit.
bigbooss
26. 05. 2017 14.14
+3
Katere so te države G7.. Če ni Rusija potem
nevski
26. 05. 2017 19.54
+4
G7 so najbolj zadolžene države na svetu, zato med njimi ni Rusije in Kitajske.
indiana2222
26. 05. 2017 13.15
+6
..škoda da S.Koreja nima raket daljšega dosega. Cilje je več kot primeren.
tron3
26. 05. 2017 08.51
+9
Ja kaj se bodo pogovarjali, kako bodo dnar tiskal brez kritja.
BUONcaffee
26. 05. 2017 08.54
-7
To ti je znano iz časov komunizma. Si ljubosumen?
tron3
26. 05. 2017 08.58
+5
cafe, demokratični svet, ki ga tako obožuješ, je v zadnjem desetletju z veliko radostjo prevzel balkanske manire.
BUONcaffee
26. 05. 2017 16.55
+0
CastrumFF
26. 05. 2017 08.50
-1
G7 so najmocnejse drzave na svetu! A je tam tudi Slovenija?
nemogocejemogoce
26. 05. 2017 09.51
+3
nevski
26. 05. 2017 19.55
+3
HellWolf
26. 05. 2017 08.43
+11
mafija vseh mafij se zbira...
hotchilipoper
26. 05. 2017 08.47
+4
BUONcaffee
26. 05. 2017 08.33
+1
Pomeni, da Cmerko ni povabljen, ker smo preveč nerazviti.
tron3
26. 05. 2017 08.50
+2
Kaj pa bi Cmerko tam delu, poglejte kako ste v ku... na 10 avtomobilov, ki ste jih kupili, ste plačali samo 0,5 avtomobila, pa tako smo razviti in bogati, se vseskozi hvali Pamper plenička.
BUONcaffee
26. 05. 2017 08.31
+1
Važno, da se bodo dobro najedli. Zmenili se ne bodo nič.
sejvam
26. 05. 2017 08.25
+11
G7 ...sedem najbolj zadolženih držav sveta
hotchilipoper
26. 05. 2017 08.19
+8
Botri se bodo zbrali