Tujina

28 mrtvih in več kot 300 ranjenih v eksploziji, ki je odjeknila sredi Kabula

Kabul, 19. 04. 2016 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V afganistanski prestolnici Kabul je odjeknila silovita eksplozija, v kateri naj bi po zadnjih podatkih umrlo 28 oseb, več kot 300 oseb pa je ranjenih. Med ranjenimi prevladujejo civilisti, številni pa so v kritičnem stanju. Odgovornost za napad so prevzeli Talibani.

V afganistanski prestolnici Kabul je davi odjeknila silovita eksplozija. V samomorilskem napadu na urad afganistanske obveščevalne službe NDS, za katerega so odgovornost prevzeli talibani, je po zadnjih podatkih umrlo 28 oseb, 327 jih je ranjenih, poroča agencija AP.

Kot je še sporočil tiskovni predstavnik zdravstvenega ministrstva Mohamed Ismail Kavusi, med ranjenimi prevladujejo civilisti, številni so v kritičnem stanju.

Eksplozija v Kabulu
Eksplozija v Kabulu FOTO: AP

Eksplozija je bila tako močna, da so popokala stekla na oknih stavb v radiju enega kilometra od središča eksplozije. Eden od policistov, ki je bil v bližini, pa je dejal, da zaradi eksplozije ni videl in slišal kar 20 minut po eksploziji.

Središče Kabula je pretresla silovita eksplozija.
Središče Kabula je pretresla silovita eksplozija. FOTO: AP

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je napad najostreje obsodil ter sporočil, da je bilo ubitih in ranjenih veliko ljudi. Števila žrtev ob tem ni navedel. "Tovrstni strahopetni teroristični napadi ne bodo zmanjšali odločenosti afganistanskih varnostnih sil v boju proti terorizmu," je še sporočil.

Kot poročajo tuje agencije, je v živahni četrti Kabula eksplodiral avtomobil bomba. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Sedik Sediki, se je razstrelil samomorilski napadalec v avtomobilu, "napadalec ali dva pa se še upirata".

Odgovornost za napad so v sporočilu na družbenem omrežju Twitter prevzeli talibani. Tiskovni predstavnik talibanov Zabihula Mudžahid je sporočil, da so talibani vdrli v prostore NDS. Afganistanske oblasti tega niso potrdile, je bilo pa po poročanju agencij v bližini poslopja obveščevalne službe slišati streljanje.

Po navedbah očividcev se je po eksploziji v bližini več zgradb afganistanske vlade in ameriškega veleposlaništva vil gost črn dim. Na območju, kjer je tudi sedež misije zveze Nato v Afganistanu, so se oglasile sirene. Ameriško veleposlaništvo in misija Nata sta že sporočila, da njihova poslopja v napadu niso bila poškodovana. Po eksploziji so se na območju slišali tudi streli.

Gre za prvi bombni napad v afganistanski prestolnici, odkar so talibani pred tednom dni napovedali pomladno ofenzivo. Tedaj so posvarili, da bodo v ofenzivi "izvajali obsežne napade na položaje nasprotnikov po vsej državi". Ofenzivo so poimenovali Operacija Omari v čast umrlemu Muli Omarju, ki velja za enega od očetov talibanov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1306167
19. 04. 2016 12.43
+5
Moras res biti trotl da sam sebe razstrelis,kaksna je res moc tisti ljudi kateri im mozgane ispirajo
bohinj je zakon
19. 04. 2016 12.27
+1
Pa smo že mislili da smo zmagali? Tamo so namreč tudi slovenci............
s6t6n6s
19. 04. 2016 11.10
+4
evo,spet isto,tm k so na makedonski meji "migrati" napadl policijski kombi,ne morš komentirat,k se pa kšn razstreli pa lahko,v čem vm je smisu kt..ni od 24 ur,mogoče to d spodbujate take vrsste dejanja in zaničujete svobodo govora
kat-at
19. 04. 2016 10.41
+10
Enako se bo začelo dogajat v Evropi. To je jasna slika, zato sem proti vsem morilcem, ki nas silijo v to agonijo.