Tujina

Staroselci dosegli zmago v boju z naftnimi korporacijami, a 'vojna še ni končana'

Bismarck, 05. 12. 2016 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Protestniki, ki so več kot pol leta zasedali ozemlje v Severni Dakoti, kjer naj bi gradili še zadnje kilometre 3,5 milijarde evrov vrednega naftovoda, se veselijo zmage. Naftovod naj bi potekal drugje. Ker pa se investitorji lahko pritožijo, nameravajo kljub hudemu mrazu še naprej vztrajati na bregu reke Missouri.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nova trasa za naftovod
    02:07
    Iz 24UR: Nova trasa za naftovod
  • Iz SVETA: Ameriški staroselci združili moči v zaščito viru pitne vode
    02:07
    Iz SVETA: Ameriški staroselci združili moči v zaščito viru pitne vode
Odločitev o spremembi trase naftovoda so protestniki navdušeno pozdravili, čeprav številni med njimi svarijo, da zmaga še ni dokončna.
Odločitev o spremembi trase naftovoda so protestniki navdušeno pozdravili, čeprav številni med njimi svarijo, da zmaga še ni dokončna. FOTO: AP
Protesti v indijanskem rezervatu Standing Rock na bregu reke Missouri so se začeli aprila, na pozive Siouxov, naj se jim pridružijo, pa so se odzvali pripadniki več sto drugih plemen. Tako je to postalo največje zborovanje staroselskih plemen v več kot stoletju.
Pripadniki Siouxov in drugih indijanskih plemen ter naravovarstveniki, ki v Severni Dakoti že od aprila protestirajo proti gradnji še zadnjega odseka 1900 kilometrov dolgega naftovoda in vztrajajo kljub ostremu mrazu in občasno nasilnim poskusom policije in nacionalne garde, da bi jih odstranili, se veselijo pomembne zmage. Inženirski korpus ameriške vojske je v nedeljo napovedal, da bodo poiskali nadomestno traso, dovoljenje za načrtovano pa je zavrnil. Ta naj bi potekala pod jezerom Oahe v rezervoarju reke Missouri blizu indijanskega rezervata.

Indijanci že ves čas opozarjajo, da 3,7 milijarde dolarjev vreden naftovod ogroža njihova sveta zemljišča in pitno vodo. Investitorji to zavračajo, na svoji strani pa so ves čas imeli tudi oblasti v Severni Dakoti. Prav tako jih je pri dokončanju projekta podpiral novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump, ki ima v podjetjih, ki naftovod gradijo, nekaj kapitala, čeprav menda ne veliko.

Vojni veterani na poti v Standing Rock. Najstarejši med njimi ima 90 let.
Vojni veterani na poti v Standing Rock. Najstarejši med njimi ima 90 let. FOTO: AP
Kaj je tehtnico prevesilo na stran ameriških staroselcev, ni jasno. Morda kar 2000 vojnih veteranov, ki so prispeli v rezervat Standing Rock, da bi okoli protestnikov oblikovali živi zid. Najstarejši med njimi je star kar 90 let. Morda tudi javno mnenje, ki je postajalo vse bolj naklonjeno vztrajni množici zaradi številnih grobih posredovanj policije in nacionalne garde. Med drugim so na protestnike streljali z gumijastimi naboji in v ledenem hladu vanje usmerjali curke vodnih topov, neki 21-letnici pa celo grozi, da bo zaradi eksplozije med soočenjem s policijo ostala brez roke. Katera stran je odgovorna za eksplozijo, ni povsem jasno.

"Pleme Siouxov v Standing Rocku in vsa indijanska skupnost bodo administraciji predsednika Obame večno hvaležni za to zgodovinsko odločitev," je komentiral njihov poglavar Dave Archambault II. Zahvalil se je vsem, ki so se jim pridružili, ter milijonom po svetu, ki so jim izrekli podporo. Upa tudi, da Trump in njegovi sodelavci v vladi ne bodo poskušali odločitve spremeniti.

Pogled iz zraka na protestnike, utaborjene na ozemlju, preko katerega naj bi potekal naftovod.
Pogled iz zraka na protestnike, utaborjene na ozemlju, preko katerega naj bi potekal naftovod. FOTO: AP

Vojska je sicer protestnikom v nedeljo ukazala, da se do ponedeljka umaknejo z zemljišča, ki ga zasedajo, vendar pa tega ne nameravajo storiti. Investitorji se namreč še lahko pritožijo, in dokler odločitev ne bo dokončna, nameravajo vztrajati.

Med praznovanjem so zato številni opozarjali, da zmaga ni dokončna. Skrbijo jih prihajajoči predsednik Trump in njegove vezi z industrijo. "To je trik. To je laž. Dokler ne bodo vrtanja ustavili, ne bo konec. Moramo ostati tu. Ves čas so nam lagali in nas zavajali. Zakaj bi tokrat bilo drugače?" je razmišljal član plemena Sioux Frank Archambault. Avgusta se je s celotno družino začasno preselil na ozemlje, ki so ga protestniki zasedli. "Vemo, da se investitorji lahko pritožijo. Bitka je dobljena, a vojne še ni konec," pa je njihove skrbi ponazoril drug član plemena Danny Grassrope.

Vseeno je zmaga pomembna, zanje pa dela tudi čas. Investitorji naj bi projekt dokončali do novega leta. Če jim ne uspe, lahko podjetja, ki naj bi naftovod uporabljala in za to plačevala po cenah, ki so jih postavili leta 2014, od pogodbe odstopijo ali zahtevajo boljše cenovne pogoje. To bi porušilo finančno konstrukcijo projekta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
05. 12. 2016 21.45
-3
Namesto naftovodov pa vso nafto na železnice. Po Kanadi vlečejo vlake dolge deset kilometrov, pa polno nafte gor. Pa je to bolj varno???
Superlan
05. 12. 2016 21.30
+6
O ubogi POP, šele zdaj poročate, Indijanci tam protestirajo že od leta 2014!! Pa do danes nobenih člankov, medijska blokada. Kakorkoli, podpiramo Standing Rock, vendar z amer. vlado je treba biti izredno pazljiv, saj se zna zgoditi, da jih spet, po domače rečeno, ne "nategnejo". Kill the black snake!
nikhrast
05. 12. 2016 21.43
-4
Saj jih bo Trump nategnil. Pa saj stalno protestirajo, v Kanadi tudi. Premier je odobril dva naftovoda prejšni teden, pol folka za, pol pa proti, ne moreš vse zadovoljiti.
Alan Bokši?
05. 12. 2016 18.33
+6
Oni se borijo za svoje ozemlje! BEGUNCI PA NE
Franci Luzar
05. 12. 2016 20.01
+5
tocno tako temu se rece fomorodec, raje v smrt kot v beg.
rossi66
05. 12. 2016 18.18
-4
Ma dajte no, kakšna farsa...
rossi66
05. 12. 2016 18.21
-1
Večina teh protestnikov se pripelje z gas guzzling SUV-ji, potem pa zlivajo žolč na umazano naftno industrijo... Tako kot model Di Caprio, benti nad toplogrednimi plini, prileti pa z zasebnim letalom... to je vse skupaj en velik joke...
nikhrast
05. 12. 2016 17.49
-1
Saj niso proti samo indigenous people, tudi farmarji rančarji..., samo prazna zmaga, Trump bo tako dobolil gradnje teh naftovodov, pravi da bo najrej podpisal Keystone XL. No, Slovenci pa polno podpore Trumpu.
ni_mi_vse_eno
05. 12. 2016 12.07
+5
Posojam celemu svetu potiskane papirčke za dolg in obresti, da si lahko kupite črno zlato za moje papirčke. Če kdo hoče prodajati v drugi valuti jih odstranim. Sadam Husein, naš veliki zaveznik je hotel nafto prodajat v evrih, zato smo ga odstranili. Problem ni bilo njegova uporaba kemijskega in biološkega orožja v vojni z Iranom, saj smo mu to orožje mi prodali. Problem je, da je pričel prodajat nafto v evrih, kar bi ogrozilo našo valuto. --- Gadafi je hotel prodajat nafto v zlatu, zato smo ga odstranili.
rossi66
05. 12. 2016 17.49
-9
Neverjetno, kako tebi divja domišljija... zelo impresivno!
Raspunin777
05. 12. 2016 12.04
+17
OD 30 -100 miljonov Indijancov je bilo ubitih oz. so umrli zaradi bolezni belcev od odkritja Amerike. pokradli smo jim vse zlato, nafto ,zemljo.....,. Naselili oz. so jim določili ozemlja v nerodovitnih predelih , sedaj pa AMERIČANI NE SPOŠTUJEJO NITI ZAKONA KI SO GA SAMI NAPISALI. ZAKONI O REZERVATIH JE SPISAL RUSVELT . BANDA DVOLIČNA!!!
Raspunin777
05. 12. 2016 12.13
+3
Ameriško vlado in še katero bom tožu ker mi dvigujejo pritisk in skrajšujejo življenje
helter skelter
05. 12. 2016 12.34
-4
... milijoni sibirskih, kamačatskih, mongolskih ...narodov kot so Jakuti, Čukči, Ujguri je bilo pobitih. Uničili so jim kulturo, pokradli zemljo, nafto, zlato ... Rusija je bila do 18 stoletja tam nekje do Urala, pa poglej danes, kakšna je. V bistvu je Rusija najbolj imperijalistična država ...
helter skelter
05. 12. 2016 12.36
+0
Tudi naša ozemlja so pripadala keltskim narodom, Tavriskitom, Karnijem, Norikom ...., in ne slovanom, ki so prišli iza Karpatov in okupirali, ukradli ta zemljo....
vladaricaumov
05. 12. 2016 13.25
-2
Kelti so nasi potomci, Rusi se pa ucijo, da so prsli iz nasga obmocja. Naj ti bo to za zacetek.
ni_mi_vse_eno
05. 12. 2016 12.03
+3
Policije nimajo zato, da bi delala red, ampak, da "občasno nasilnim poskusom policije in nacionalne garde, da bi jih odstranili"
ri?et
05. 12. 2016 11.49
+10
žal samo kapljica v morje,pa vendar uspeh
rossi66
05. 12. 2016 18.21
-4
lepinbogat
05. 12. 2016 11.48
-5
sej bodo zdej posnel film tako da bodo zaslužl tako alidrugače
Skunk Works
05. 12. 2016 11.47
-2
Se strinjam z njimi in jih razumem...samo...lepo je kritzirati izza računalnika, ki brez nafte ne bi bil nikoli narejen, iz tople sobe v hiši, obojega skoraj ne bi bilo brez nafte, lepo sit....hrane ne bi bilo brez nafte (oz. v količinah proizvedenih v srednjem veku sedaj nas je pa 8 milijard), cel naš poznani svet in način življenja poganja nafta....ja vse to bi šlo, ko nas bi bilo morda 500 milijonov na planetu....tako pa ne gre, ane?
Skunk Works
05. 12. 2016 11.50
+1
Poglejte samo ravnice v Prekmurju, ali pa ravnice v Vojvodini - neskončne kot morje....kako bio to "preštihali" na roke?...pa če tudi bi nas miljone lopatalo tam v nepreglednih ravninag.....nafta = hrana plus skoraj vse ostalo....žal...
bondjanez
05. 12. 2016 12.03
+3
Njim je slo kar dobro. Naravi so vzeli toliko kot so rabili zase. Premikali so se s konji,prebivali v naravi in z naravnimi materiali. Ja res se mi smilijo. Problem se je zacel, ko je nekdo zacel s tem ustvarjat profit. Dokler je vsak skrbel zase je blo vse cool. Ce je bojevnik umrl je zeno in otroke prevzel drug bojevnik. Solidarnost pa to. Danes pa bum na socialno pa po paketke na RK.
Ferdo Crni
05. 12. 2016 13.54
-2
Romantična predstava o staroselcih seveda nima veze z realnostjo. Res so živeli od zemlje in tudi z drugačnim pojmovanjem lastnine (tudi žena je bila lastnina). Pač čisto drugačna civilizacija. Poleg tega so bili staroselci še pred prihodom belca drug drugemu precej v laseh in tudi smrtni sovražniki. Seveda pa so tule naleteli na sila
titovpionir
05. 12. 2016 11.44
+8
Enkrat bo treba se placati racun za genocid nad indijanci
helter skelter
05. 12. 2016 12.04
+0
... enkrat bo treba plačati tudi genocid nad Kelti. Naša ozemlja pripadajo keltskim narodom, Tavriskitom, Karnijem, Norikom ...., in ne slovanom, ki so prišli iza Karpatov in okupirali, ukradli ta ozemlja ....
vladaricaumov
05. 12. 2016 11.31
+2
Oni so Lakote oz. Dakote, Siuxi jim pa belci recemo.
Skunk Works
05. 12. 2016 11.43
+2
Si mislila, da si našla sorodne duše...pa ne bo držalo..njih ne preživlja prisilno delovni narod, kot pri nas skozi davke in zadolževanja......se morajo kar sami....
bondjanez
05. 12. 2016 11.56
+5
Roseann ?????? Prezivlja jih belska vecina, ki jim je pobrala vse. Edino kar so ponekod dobili so koncesije za igralnice. Ja od belcev- koncesije namrec. V glavnem so pa zapiti looserji, ki jih je ustvarila belska vecina. Pa sem veliki fen native americans. Indijanci so namrec nekje drugje.
helter skelter
05. 12. 2016 11.31
+1
bravo za indijance.... isto bi morali narediti sibirski, kamačatski, mongolski ...narodi kot so Jakuti, Čukči, Ujguri .... katerim so Rusi pokradli in okupirali njihovo zemljo. Vednar mislim, da če bi ti preveč dvignili glavo, bi jih Putin iztrebil do konca .....
vladaricaumov
05. 12. 2016 11.31
-3
helter skelter
05. 12. 2016 11.34
+2
Ja v čem pa je razlika zasedbe ozemelj v Ameriki indijanskim narodom, in v Vzhodni Rusiji (Sibirija, Kamačatka ...) tistim avtohtonim narodom. Edina razlika je, da so Evropejci Ameriko zasedli pred 500 leti, Rusi pa Vzhodno Azijo pred 200 leti ...
Salamandros
05. 12. 2016 11.48
+3
Edina razlika je, da so jih Angleži potolkli okoli 20 milijonov, Rusi pa manj kot milijon. Pač nekateri narodi so bolj agresivni kot drugi.... S tem imajo Američani oz. potomci Angležev velik problem, saj so jih tudi v Avstraliji nekaj milijonov pomorili in nasilno oplojevali, da bi izginili njihovi geni. So veliko slabši kot nacisti teli angleži in v prihodnosti bomo imeli še veliko vojn in težav z njimi saj so po srcu imerialisti in morilci.
helter skelter
05. 12. 2016 12.09
+1
7 milijonov je bilo samo Ukrajincev pobitih v času Stalina ....
Skunk Works
05. 12. 2016 11.21
+1
Bravo, sedaj pa vsi bicikle na plano, štedilnike na drva v kuhinje in sveče na lustre......a to pa nebi, ane....
vladaricaumov
05. 12. 2016 11.31
+2
Mauzahecmauzares
05. 12. 2016 11.47
no zakaj razmisljas nazadnjasko, ce bi lahko napredno
rossi66
05. 12. 2016 18.28
-1
Roseann+++++ Kako lepo je udrihati nad energijo, ki seveda ni brez napak, ampak dejansko poganja svet in napredek, kakršen koli že pač je... jaz pravim: naj kritiki priskrbijo ekvivalentno alternativo, ali pa utihnejo... lahko se pa zaradi mene prevažajo z avtomobili in letali na veter ali sonce...be my guest.
NiVzdevka76
05. 12. 2016 11.10
+8
Vztrajnost in kanček sreče.... bravo!
orcus
05. 12. 2016 10.55
+17
bravo 24ur za članek.... imate kredite, pa niste smeli poročat??? militarizirana policija se je umaknila, ker so se protesnikom pridružili vojni veterani.....
jzkzfzmz
05. 12. 2016 10.49
+7
24 ur te Naftne korporacije vodijo hibridne vojne sam v vednost. Takoj za Bančniki!
Ferdo Crni
05. 12. 2016 11.15
-1
A na FDV so izumili nov maenstream izraz "hibridna vojna"?
rossi66
05. 12. 2016 18.29
-1
@jzkzmzfz... koliko se pa ti spoznaš na naftne korporacije?
jzkzfzmz
05. 12. 2016 21.46
jzkzfzmz
05. 12. 2016 21.48
Kaj pa misliš kdo vodi vojne v Tujioh državah? Kdo kontrolira vse? Obama? Ne Bankirji in naftarji. Maloi si posurfajtze pa boste ugotovili kaj sem s tem mislil. Pa pol pišite neumnost ;)
rossi66
05. 12. 2016 22.16
Ouch... ob tako argumentirani razlagi ostanem brez besed. Kljub temu, da delam za največjo naftno družbo na svetu, je še toliko tega česar očitno o tem biznisu ne vem... Grem takoj iskat "oddelek za vojne" v naši firmi...
rossi66
05. 12. 2016 22.19
Se nekaj... Ne razumem kakšno povezavo naj bi imel moj nick z GP... Googlaj "Rossi 66"... al' si mi ti odprte glave...:-)
TheGrayMask
05. 12. 2016 10.43
+24
Bravo, nekateri še niso ovce !
jzkzfzmz
05. 12. 2016 10.49
+11
Res ja. Bravo njim! +++++++++++++++++++++++++
rossi66
05. 12. 2016 18.30
-5
A sta vidva zgoraj popolnoma energijsko samozadostna, in neodvisna od nafte in bencina...? Neee? Kako to?