Tujina

Stavrula iz Aten: Ne moremo več dihati, naj že podpišejo. Bomo pa zdaj varčevali bolj, kot če bi podpisali pred referendumom

Atene, 10. 07. 2015 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
269

"Za večino je zdaj pomembno samo še to, da se zadeva zaključi. Prevladuje pa mnenje, da smo jo zdaj odnesli slabše kot če bi dogovor sklenili že pred meseci ali dvema tednoma. Varčevalni ukrepi so namreč zdaj postali še ostrejši," pravi Grkinja Stavrula potem, ko je vlada v Bruselj odposlala reformni program.

Javnim uslužbencem se obetajo nižje plače, manj napredovanj in manj bonusov.
Javnim uslužbencem se obetajo nižje plače, manj napredovanj in manj bonusov. FOTO: Thinkstock

Potem ko je vlada Aleksisa Ciprasa v Bruselj poslala reformni program, so tudi v Atenah nekoliko lažje zadihali. Tja smo znova poklicali Stavrulo, s katero smo govorili že o pričakovanjih pred referendumom. Kot pravi, je dolga negotovost terjala visok davek med ljudstvom, ki je naveličano preigravanj znotraj grške politike in na relaciji Atene – Bruselj.

Vlada je poslala reformni načrt, ki je precej podoben zahtevam posojilodajalcev pred referendumom. Kako so ga sprejeli Grki?
Za večino je zdaj pomembno samo še to, da se zadeva zaključi. Prevladuje pa mnenje, da smo jo zdaj odnesli slabše kot če bi dogovor sklenili že pred meseci, tudi če bi ga pred dvema tednoma. Varčevalni ukrepi so namreč zdaj postali še ostrejši.

Ljudje so na referendumu izglasovali "ne", zdaj zadnji predlog vsebuje marsikaj od zavrnjenega ...
Javnost je še vedno razdeljena, vendar pa je situacija vse slabša. Banke so še naprej zaprte in tudi, če bo dogovor sklenjen, bo tako ostalo še vsaj en teden. Predvsem pa je ljudi strah, kaj bo, ko se bodo odprle. Skrbi nas, da bi se ponovila zgodba s Cipra, ko so ljudem oklestili prihranke, poleg tega pa bi naj bilo pri nas še huje, govora je bilo o rezanju prihrankov na 8000 evrov.

Torej se vlada še vedno poigrava s to možnostjo?
Načeloma to menda ne bo potrebno, pravijo. A dejstvo je, da tega uradno in jasno ni nihče zanikal. Moji starši so delali 40 let, ta denar imajo v banki. Hudo in nepošteno bi bilo, če bi ga zdaj zasegli.

Nekateri predvideni ukrepi potrebujejo podporo grškega parlamenta. Kako vroče je trenutno pri vas politično ozračje?
Ljudje od politike pričakujejo, da dogajanju naredi konec. Ne moremo več dihati. Banke so zaprte in ne vemo, ali bo v ponedeljek plača. Manj kot vsebina sporazuma postaja pomembno, da je podpisan. Je pa res, da ima Cipras zdaj težave v lastni stranki, mnogi so že javno povedali, da so proti zapisanemu. Ima pa podporo drugih političnih strank, zato ni pričakovati, da bi prišlo do zavrnitev predlogov.

Predlogi grške vlade so bili objavljeni. Morda že veste, kako bodo konkretno vplivali na vas.
Nam v javnem sektorju bodo znižali plače in spremenili sistem napredovanja. Zvišali bodo DDV na večino artiklov, košarica tistih, za katere se ne bo spremenil, je zelo majhna. Tudi nekateri drugi davki bodo višji … V vsakem primeru bo naše vsakdanje življenje težje.

Vlada med drugim napoveduje, da se bo lotila tudi korupcije, ki je bila v zadnjih mesecih in tednih označena za velikega (so)krivca grške krize. Kako težka naloga jo čaka na tem področju?
Sama sicer menim, da Grki nismo bolj skorumpirani od kakšnega drugega naroda, je pa res, da doslej za boj proti korupciji ni bilo ne sredstev ne volje, tudi zato, ker ta obstaja na najvišjih nivojih in tudi politika je storila veliko za to, da ni bilo nobenega nadzora ali preiskav.

Se je pa zelo hitro začela preiskava nekaterih novinarjev, ki so v času referendumske kampanje pozivali k podpori mednarodnih pogojev …
Imamo novinarsko razsodišče, na katerem lahko novinarji opozorijo na kolege, ki po njihovem poročajo pristransko. Večina medijev je bila pred referendumom na strani pogojev posojilodajalcev in v Sirizi so imeli občutek, da preveč usmerjajo javno mnenje. Ni pa videti, da bi se iz tega dogajanja izcimilo kaj večjega.

Države, ki so se soočale s podobno krizo, so pogosto skušale najti njene krivce. So bile tudi v Grčiji kakšne preiskave politikov ali bankirjev in njihove odgovornosti?
Uradne preiskave niti ne. V očeh ljudstva pa so krivi politiki in to vsi. V zadnjem desetletju smo imeli leve vlade, desne in zdaj skrajno levico, vzorci pa se nadaljujejo. Ljudje so naveličani politikov, zato je večina strank skušala stare obraze, ki se jih povezuje s krizo, zamenjati in v politiko privabiti mlade.

Kaj pa od sporazuma pričakujete dolgoročno?
Za začetek osebno predvsem upam, da bo podpisan. Sicer pa nas čakajo težka leta. Še posebej hudo bo za tiste, ki so brez dela. Mislim, da ga zdaj ne bodo dobili nič prej. Pravijo sicer, da bomo v treh letih iz najhujšega varčevanja. Upam, da bo res tako! Ampak ne glede na to, kako težko bo, bo vseeno bolje kot odhod iz evroobmočja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (269)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?rnogled
11. 07. 2015 12.51
+1
Samo zadnjih 6 komentarjev je napisanih po delovnem času(do 15,00).Al res nimate kaj delat na šihtu?Al ste vsi sami brezposličarji,pametni,da jim že škodi?
marsikajve
10. 07. 2015 18.32
+1
Zanimiv bi bil komentar L.Meseca in njegove ZL glede sprejetja pogojev varčevanja, ki jih je Cipras oddal. Za las so baje podobni EU pogojem.
+2
Kje se je Mamas&Papas izgubil? Bo kaj proslavil poraz ali je še naprej prepričan da je Grčija zmagovalka?
marsikajve
10. 07. 2015 18.08
+5
Evrope se ne da tako okrog prenest kot Slovenije pa to..
pmx
10. 07. 2015 16.16
+1
V glavnem sile teme iz Eu in drugje so kot kaže zmagale.
dostojevski II
10. 07. 2015 16.49
+2
Zlo je nepremagljivo. Lahko dobiš bitko, vojne nikoli.
pmx
10. 07. 2015 19.14
+1
Ampak se moraš boriti, da te vsaj zlo povsem ne zaduši, da vsaj glava ostaja nad gladino. :-) Žalostno in resnično. Če se vse to res izkaže, bo to prava izdaja nacionalnih interesov in načrtno uničevanje levice. Mislim, dobit mandat večine naroda za NE, potem pa narediti še slabše, kot, če bi bil DA. Ne glede na vse.
ooResnicA
10. 07. 2015 14.52
+7
vprečna grška pokojnina je 833 evrov. Leta 2009 je bila povprečna (!) pokojnina 1.350 evrov. Povrh vsega je država več let pokojnine izplačevala na račune pokojnikov. Za primerjavo, povprečna slovenska pokojnina je dobrih 600 evrov. V drugih post-socialističnih državah so pokojnine sicer pol mnjša!! Grčija ima precej bogatašev. Če bi se 20 najbogatejših Grkov preselilo v Slovenijo, bi napolnili vrh lestvice najbogatejših Slovencev. Iza in Samo Login bi bila na 21. mestu. Tri najbogatejše grške družine (Niarchos, Latsis, Vardinogiannis) imajo skupaj blizu 30 milijard evrov premoženja. A »povprečni« Grki so druga zgodba, brezposelnost med mladimi je skoraj 50-odstotna, med vsem prebivalstvom pa 25-odstotna. Grške elite, pogosto zlizane s politiko, živijo dobro, za povprečnega Grka pa ne moremo reči, da živijo na veliki nogi.
Našvasan_zob
10. 07. 2015 14.54
+6
To je vse res... ampak a ste pozabl une Švicarske CDje kjer so razkril kok Nemških poštenjakov skriva dnar v Davčni oazi Švici?...
Našvasan_zob
10. 07. 2015 15.05
+8
Luxemburg tut ful pošten... Skriva dnar multinacionalk... Junkers pa to..
Shisui
10. 07. 2015 14.35
+7
Ja bravo še enkrat Grki! Zelo se vam je izplačalo dreti, da vas hočejo teroristi zasužnjiti, res pametna poteza! Dovolj dolgo ste srali po sosednjih narodih, prišel je račun, čeprav tega niste vajeni.
pmx
10. 07. 2015 16.27
-2
Kaj bi ti naredil ti, če bi bil Grk, ki so ga oropali vsega, nimaš za jest ne za drugo, ... in bi ti še malo radi zadrgnili zanko okrog vratu? Vsekakor pa je ta razplet zelo negativno presenečenje, če se bo vse to potrdilo.
ONniON
10. 07. 2015 13.30
+12
v sosednji Avstriji bo pa z naslednjim letom začela veljati davčna reforma ki bo občutno znižala davke zaposlenim in vzpodbudila zaposlovanje in potrošnji , katero je tudi zdaj aktivno, drugo leto bo pa še bolj, DDV se ne bo dvignil in bo ostal nespremenjen 20 %, manjši brutto prinese večji netto
Bojan-F
10. 07. 2015 14.02
-5
Torej, približali se bodo našemu fiskalnemu sistemu.
ni_mi_vse_eno
10. 07. 2015 13.25
+10
Zgodba je tako enostavna, da bolj ne bi mogla biti. Samo jaz lahko natisnem 10 EUR in ti jih POSODIM. Čez eno leto pa zahtevam, da mi vrneš 11 EUR. Mi boš prodal njivo? avto? Vse to in tebe kupim za evro. :) Še vedno si mi dolžan 9 EUR. Kaj narediš? Lepo me prosiš, da ti posodim še 20 EUR. 9 za življenje skozi leto, 11 za pokritje starega dolga. In ti posodim, saj mi tiskalnik še dela Če pristaneš na moj vedno večji dolg, potem ti posodim moj natiskan denar za dolg in obresti na obresti. :)
Netajkun
10. 07. 2015 13.32
+3
Dnar je treba tiskat že zaradi inflacije . . . torej ga je v obtoku vedno več . Lahko ga tudi namensko . . . spet zaradi inflacije ( da se jo povzroči ) in tudi obresti so sestavljene iz inflacije + nagrade za posojanje . Ni pa tako enostavno . . kot si napisal ti
Netajkun
10. 07. 2015 13.36
+5
Ker če bi se delalo tako , kot si napisal ( in kot se je v zadnjih letih bivše države ) . . . bi bil denar malovreden , ob ogromni inflaciji ( mislim , da je bila v bivši državi tudi čez 2000 % . . . si moreš misliti . . . plačo pozabiš v žepu npr. 1000 € . . . po enem letu si pa z njo kupiš gajbo pira . . če sploh )
Bojan-F
10. 07. 2015 14.05
+3
Pravico "tiskati" denar brez neposrednih posledic ima samo ena drzava. Vse vam bo jasno, ko boste odgovorili na vprasanje: od kje jim ta pravica?
Bojan-F
10. 07. 2015 14.09
+3
Sicer pa je FED "natisnil" od leta 2008 do danes za 5-krat vec "denarja", kot ga je imel.
Shisui
10. 07. 2015 14.38
+3
Ves denar je naprintan, a ste mislili, da je tisti denar izpred leta 2008 pa kaj drugačen? Denar je vreden toliko, kot država, katera stoji za njim. Evro in dolar sta še vedno, in še dolgo bosta, daleč najbolj varna fiat valuta na tem planetu. Če temu ne bi bilo tako, bi Kitajci že davno tega uporabljali druge valute za svoj 10 trilijonov vreden stock exchange, pa se jim enostavno ne izplača. In še preden se začnete dreti o zlatu, zlato ni prav nič drugačno. Realna vrednost zlata ni nič drugačna od skorajda katerekoli druge splošno dostopne kovine. Mi mu pripisujemo vrednost, ravno tako, kot dolarju oz. evru.
TrixTrax
10. 07. 2015 14.58
-3
marsikajve
10. 07. 2015 18.06
+0
Za zadnjo zadolžitev Slovenije vlade A.B. Amerika baje ni folgala tiskati denarja .Zato je dolgo trajalo pa to.....
Netajkun
10. 07. 2015 13.22
+8
Če neka država ( recimo , da je to Grčija ) . . . med leti 2002 ( BDP 157 milijard € in dolg 102 % oz. 160 milijard € ) in 2009 ( BDP 230 milijard € in dolg 127 % oz. 290 milijard € ) . . . poveča svojo zadolženost za 130 milijard € , samo v zadnjem letu s PRIMANJKLJAJEM 36 milijard € ( več kot smo mi dolžni skupno ) . . . je več kot jasno , da se ne bo končalo dobro . Ko se je vse to razkrilo mednarodni javnosti in vlagateljem . . . so se jim zaprli dostopi do denarja . . . 23 .aprila 2010 so zaprosili za mednarodno pomoč . . . in jo dobili ( ob tem je bilo jasno , da Grčije ne bo mogoče rešiti na " kulturen način " , v prvi vrsti se je želelo preprečiti " širitev okužbe " v ostale dele EU . . . in to jim je uspelo kar zadovoljivo . Če država poveča JAVNE IZDATKE iz 72 milijard € ( v 2002 ) na 154 milijard € ( v 2009 ) . . . torej jih v 7 letih PODVOJI . . . je z njo nekaj HUDO NAROBE in z Grčijo je dejansko tudi bilo . Zdaj hočejo nekateri večino krivde zvaliti na " neposrečeno reševanje " . Mogoče res ni bilo učinkovito za Grčijo , je bilo pa učinkovito za ostale dele EU ( tudi Slovenijo ) . . . vendar . . Grčija je bila tako hud bolnik , da je lahko srečna . . . ker je sploh še " živa " . Zdaj očitno prihaja čas okrevanja ( in se ponovno nauči govoriti , hoditi , itd . . . ) . Upam , da jim uspe . . . ker bo tako za vse bolje .
Našvasan_zob
10. 07. 2015 15.03
+2
A bo Goldman Sachs tut vrnu une miljarde k jih je zaslužu z nezakonitim skrivanje Grškega pufa? .. Wall Street pa to..
marsikajve
10. 07. 2015 18.41
+0
Če je Grčija prišla v EVROPO z lažnimi podatki je lažnivec in tat.Torej naj čim prej Evrope neha krasti (Predvsem Slovenijo) in spoka iz Evrope.Lopovov imamo ŽE TAKO dovolj.
korintos23
10. 07. 2015 13.18
-1
Duhica se je javljala iz Đurmanca?
CyberWorm99
10. 07. 2015 13.21
-4
jež je zatajil dans si ga je že na sliko od janšota wrgu : ))) mugoče ji pomaga edin to da si da škrnicl na glawo pa gor nalima sliko od janšota : )))))
CyberWorm99
10. 07. 2015 13.26
-3
mal mi je sumljiwo to wseskup : ))) jst sm spet pijan pa wulgaren pa me še niso brisali : ))))
Netajkun
10. 07. 2015 13.42
dons je admin dobre volje . . . petek je in še počitnice se mu začnejo .
dule100
10. 07. 2015 13.11
+5
Dodatek za redno prihajanje v službo odpade ! Okoli dvanajstih bodo začeli !
Bojan-F
10. 07. 2015 13.08
+7
Stavrula iz Aten ... kot Vida iz e-uprave.
Verbena
10. 07. 2015 12.58
+6
Drgač pa..mi še svojih zadev doma ne znamo rešit, pol se pa mešamo v nekaj, ko sploh nimamo pojma, kok stvari stojijo !!!..mislim na politike vseh barv in na komentatorje, ko so eni tolk pametni !!!.....
korintos23
10. 07. 2015 13.17
+0
CyberWorm99
10. 07. 2015 13.18
+1
tko nekak : ))) eni sam widjo lewake w grčiji drugi pa desnjake pol pa pametujejo nek napamet na podlagi tega : ))))
dule100
10. 07. 2015 12.58
-1
Levake je treba dobro stisniti ! Naj jih spoznajo še zavedeni Grki !
LevaKolaboracija
10. 07. 2015 12.46
+18
Po volitvah ... "Cipras napovedal, da je konec strogega varčevanja in da zmaga pomeni odhod evropske trojke iz države." ... Pred referendumom ... Cipras: "Glasujte 'ne', ker bodo popustili z varčevanjem." ... da ne napišem kwa so levaki oblublal pred volitvam ... a še kej ni jasn - čisti levi nateg, pa to ...
ooResnicA
10. 07. 2015 13.10
+2
....direkt v....brez predigre......hihihihihi
ooResnicA
10. 07. 2015 13.11
+2
Našvasan_zob
10. 07. 2015 12.36
+4
"F***ck the EU" - Victoria Nuland... Če je kdo že pozabu slučajn...
LevaKolaboracija
10. 07. 2015 12.35
+3
JJ je pa verjetn na zasluženem dopustu s familijo ... se mu sladko smeji ... men bi se tud, če bi mi ovce plačale dopust, pa to ... levaki častijo ... privat let v Grčijo ne bi bla slaba ideja ...
Našvasan_zob
10. 07. 2015 12.37
+1
A ni od na dopustu že odkar je pršu z Doba? Na delovnem mestu ga pol več ni blo... Mal čudn za "desnakarja" k kao ful pridn , delovn .. pa take fore..
Ciganskavlada8
10. 07. 2015 12.47
+2
Rajca vas lewake z odsotnostjo iz dvorane kršenja ustave
CyberWorm99
10. 07. 2015 12.50
+0
za njega so itaq wolitwe pa parlament nelegitimen : ))) wažno da je plača legitimna : ))))
CyberWorm99
10. 07. 2015 12.52
-3
sam še bawčarja rešjo iz čorke pa so zmagali : ))))
dule100
10. 07. 2015 13.01
+2
Ste zmagali !!! Bavčar je vaša pogruntavščina !Levaki ste vedno znal izbrat !
Ciganskavlada8
10. 07. 2015 13.02
+1
Verbena
10. 07. 2015 13.02
+0
..lohka njemu, ko si lohk privošči !!!.....kaj pa ostal, a ??
Verbena
10. 07. 2015 13.03
+0
Bavčar pa Janša sta kot rit in srajca...res sta vmes imela mal enga tajga navideznega krega...zakaj kej ??
CyberWorm99
10. 07. 2015 13.08
+1
moja pogruntawščina?? spet sm jst kriw k spljoh ne hodm na wolitwe da je bawčar kradu pa zokni pa kordeš pa kučan pa blablabla : )))) predolg spisek : ))))
CyberWorm99
10. 07. 2015 13.09
+0
nwm kdo komu zdej rit rešuje : ))) sds bawčarju k je tko lewaški pa lds pa una šefica medicorja k je sdsowka pa to : ))))
CyberWorm99
10. 07. 2015 13.10
-1
aja sej res sm pozabu bawčarju pa janšotu pripada da kradejo ker so pač osamoswojitelji pa to : )))))
Našvasan_zob
10. 07. 2015 14.56
To je to... Osvoboditelja... in to mantro bodo fural še 100 let.. hehe
zvit kot presta
10. 07. 2015 12.35
+6
A je Mesečni Lukec že našel novo temo s katero bo futral slovenske levake? Grčija se mu je izpela, ne sicer kot si je zamislil, ampak za levičarsko rajo je bilo tudi to ok.
dule100
10. 07. 2015 13.04
+0
?rnogled
11. 07. 2015 12.38
ginger 1
10. 07. 2015 12.33
+3
Do kdaj bote pisal o teh zapravljivih Grkih ?V Sloveniji imamo zupana grka...napisite vi meni,kje je zasluzil 300 mio €,od kje mu,kako je prisel do tega denarja...?!
Našvasan_zob
10. 07. 2015 12.34
-1
ginger 1
10. 07. 2015 12.35
+1
A jest ? Za ka vsi placujemo sodnike pa tozilce ??? Raziskovalno novinarstvo pa spi pri belem dnevu ???
Našvasan_zob
10. 07. 2015 12.39
+2
Zato da delajo procesne napake in, da spuščajo kriminalce na prostost..
ginger 1
10. 07. 2015 12.42
+0
Ta kriminalec bi moral odgovarjati ze pred leti...se vedno ni poplacal podizvajalcev v stozicah...
Našvasan_zob
10. 07. 2015 14.57
+1
MOL JE POPLAČAL GREP !!!! ČE pa Grep NI poplačal podizvajalcev pa je to druga stvar !!!