Tujina

Število žrtev letalskega napada v Nigeriji naraslo na 90

Rann, 20. 01. 2017 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Število žrtev torkovega bombardiranja begunskega napada v NIgeriji je naraslo na 90, večina žrtev so ženske in otroci. Letalo je bombi na taborišče odvrglo po pomoti. Število žrtev se je v zadnjih dneh nenehno spreminjalo, zdaj se je ustavilo na 90. Okoliščine nesreče še preiskujejo.

V torkovem napadu nigerijskega vojaškega letala na begunsko taborišče v Nigeriji je umrlo najmanj 90 ljudi, je sporočila nevladna organizacija Zdravniki brez meja (MSF). Nigerijski predsednik Muhamadu Buhari je v torek potrdil, da je letalo bombi na taborišče odvrglo po pomoti. Večina žrtev letalskega napada na begunsko taborišče Rann na severovzhodu države so bile ženske in otroci.

Iz Nigerije so sporočili, da bodo preiskali okoliščine nesreče. Vojaški poveljniki so sicer že dejali, da je šlo za napako njihove vojske in da je prišlo do pomote. Tarča napada so bili namreč džihadisti, ki naj bi jih opazili na območju Kala Balge, kjer se nahaja tudi Rann.

Letalske sile so dobile seznam 20 prič, poročilo o preiskavi pa bodo objavili predvidoma do začetka februarja. Novinarjem so prepovedali vstop na prizorišče napada.

Okoliščine nesreče še preiskujejo.
Okoliščine nesreče še preiskujejo. FOTO: AP

"Približno 90 ljudi je umrlo, ko je nigerijsko vojaško letalo dvakrat zaokrožilo in spustilo dve bombi na središče mesta Rann," so sporočili iz MSF.

Številka žrtev pa bi lahko še narasla. MSF je dobil podatke prebivalcev in lokalnih vodij, da je v napadu umrlo kar 170 ljudi. Številke morajo sicer še potrditi, žrtve te grozne pomote pa si zaslužijo pojasnilo, kaj se je zgodilo in okoliščine napada, so še dejali pri Zdravnikih brez meja.

V begunskem taborišču Rann blizu meje s Kamerunom so nameščeni ljudje, ki so zbežali pred nasiljem džihadistične skupine Boko Haram.

Islamistična teroristična skupina Boko Haram, ki želi vzpostaviti šeriatsko pravo, že leta izvaja napade v Nigeriji, pa tudi v sosednjem Čadu, Nigru in Kamerunu. Od leta 2009 je v nasilju v omenjenih državah umrlo najmanj 20.000 ljudi, z domov pa je zbežalo okoli 2,7 milijona ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jzkzfzmz
20. 01. 2017 11.41
Nesreča ni bila. V kratkem se bo vedelo kaj stoji za tem. Ko se skriva med njimi pomembna osebnost ni pomote v napadu!
Marjeta Vakar
20. 01. 2017 11.16
+2
To ni nobena nesreča ali grozna pomota, to je uboj iz malomarnosti!
Ramzess
20. 01. 2017 12.43
V stilu, ne moreš zbežati, lahko sicer bežiš, a vedno te najdemo.