Tujina

FOTO in VIDEO: Število mrtvih se je povzpelo na 42, umrla še 22-letnica

Istanbul, 29. 06. 2016 06.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
K.H./STA/N.Š.
Komentarji
183

V napadu treh samomorilskih napadalcev na istanbulskem letališču je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 42 ljudi, okoli 239 je bilo ranjenih. Med žrtvami je najmanj 13 tujih državljanov. Napadalci so se na letališče pripeljali s taksijem, med napadom pa so uporabili tudi puške.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Beg za življenje
    00:44
    Iz 24UR: Beg za življenje
  • Nadzorne kamere posnele trenutek eksplozije na letališču
    00:21
    Nadzorne kamere posnele trenutek eksplozije na letališču
  • Iz SVETA: 'Absolutne varnosti ne znamo zagotoviti'
    01:00
    Iz SVETA: 'Absolutne varnosti ne znamo zagotoviti'
  • Iz SVETA: Letala danes spet letela v Turčijo
    00:36
    Iz SVETA: Letala danes spet letela v Turčijo
  • Iz 24UR: Rekonstrukcija napada
    01:24
    Iz 24UR: Rekonstrukcija napada
  • Iz 24UR: Erdogan: Za napadom stoji IS
    02:40
    Iz 24UR: Erdogan: Za napadom stoji IS
  • Iz 24UR: Med eksplozijo na letalu
    02:16
    Iz 24UR: Med eksplozijo na letalu
  • Iz 24UR: Svetovanje turistom
    02:26
    Iz 24UR: Svetovanje turistom

Število žrtev terorističnega napada na istanbulskem letališču Ataturk še vedno narašča. Po zadnjih podatkih je v napadu umrlo 42 ljudi, 239 pa jih je bilo poškodovanih. Nazadnje je proti večeru umrla 22-letna natakarica, ki so jo drobci eksplozije zadeli v trebuh in glavo. 109 ljudi so že odpustili iz bolnišnic v domačo oskrbo.

Turški premier Binali Yildirim je dejal, da nekateri indici kažejo, da za napadom stoji IS. Oblasti medtem še vedno skušajo identificirati napadalce. Tudi ameriški obveščevalci menijo, da ni šlo za dejanje kurdskih upornikov, ampak najverjetneje za IS. 

Po nekaterih informacijah naj bi bili napadalci štirje in naj bi enemu uspelo zbežati. A premier je dejal, da teh informacij nimajo, vendar pa preverjajo vse možnosti.

Turški premier je poudaril, da se je napad zgodil le nekaj ur po tem, ko so v javnost prišle novice o normalizaciji odnosov z državami v regiji, kot sta Rusija in Izrael.

Dan po napadu na istanbulskem letališču Ataturk so vidne vse razsežnosti napada. Notranjost terminala je zaradi eksplozij močno poškodovana. Po tleh je razbito steklo, v stenah so luknje od krogel, vsepovsod pa je raztresena prtljaga. Na območju so številni policisti, gasilci in druge službe.

Na letališče so se napadalci pripeljali s taksijem

Premier Yildirim je na kratki novinarski konferenci dejal, da so se trije napadalci na letališki terminal za odhode pripeljali s taksijem okoli 22. ure po lokalnem času. Najprej so začeli z avtomatskimi puškami streljati po potnikih, ko so proti njim začeli streljati varnostni organi, pa so se razstrelili. Vsi trije napadalci so se nato razstrelili.

Varnostne kamere naj bi glede na posnetke, ki so že zaokrožili po internetu, posnele dve eksploziji. Na prvem posnetku eksplozija povzroči veliko ognjeno kroglo na vhodu v stavbo. Na drugem pa je videti v črno oblečenega moškega, ki steče v stavbo, kjer nato pade po tleh, najverjetneje, ker ga je zadela krogla varnostnih organov, nato pa se razstreli. Ni sicer še jasno, ali gre za avtentična posnetka.

Priče poročajo, da so se nenadoma zaslišali streli, nakar je odjeknila eksplozija, nakar spet streli in spet eksplozija. Ena od bomb je eksplodirala tik pred vhodom v mednarodni terminal, druga pa pred vhodom na letališče ob varnostni kontroli.

Med žrtvami 31 domačinov in 13 tujcev

Po podatkih turških oblasti je bilo med žrtvami 31 turških in 13 tujih državljanov. Med ubitimi tujci jih je bilo pet iz Savdske Arabije, dva iz Iraka in po en iz Tunizije, Uzbekistana, Kitajske, Irana, Ukrajine in Jordanije

Po podatkih iranske ambasade je bilo med ranjenimi še pet njihovih državljanov. Savdska Arabija pa je sporočila, da je med ranjenimi sedem njenih državljanov.

Iz turškega mesta Mersin, kjer poteka svetovni pokal v športni gimnastiki, pa prihaja vest, da za zdaj ne vedo, kje so štirje člani kolumbijske delegacije, ki so bili v času napada na omenjenem letališču. Trije Kolumbijci so pripotovali v Mersin pred četverico, ki se za zdaj še ni javila. Drugih informacij za zdaj ne želijo dati.

Na tretjem največjem letališču v Evropi so medtem po več urah znova začela pristajati letala. Letališče, ki je pomembno mednarodno tranzitno vozlišče, je bilo po napadu namreč nekaj ur zaprto, letala pa so preusmerili na bližnja letališča. 

Slovenski državljani na varnem, po pristanku so morali čakati v letalu

Svojci, ki morebiti pogrešajo bližnje, lahko pokličejo dežurno številko ambasade v Ankari 00 90 312 405 42 21 ali številko ministrstva 01 478 22 19. Vprašanje lahko pošljejo tudi po elektronski pošti na andrej.ster@gov.si.
Po zadnjih informacijah slovenskega zunanjega ministrstva, ki je v stiku s turškimi oblastmi, med udeleženci ni slovenskih državljanov. Prav tako se na zunanje ministrstvo še ni obrnil nihče, ki bi pogrešal katerega od slovenskih državljanov.

Vodja konzularne službe Andrej Šter je že za 24UR ZVEČER dejal, da med žrtvami ni Slovencev. “Vsi tisti, ki so potovali preko istanbulskega letališča in tisti, s katerimi je ambasada v kontaktu, je vse v redu,” je dejal in dodal, da je letalo, ki je zvečer odletelo iz Ljubljane, tam varno pristalo. “Potniki so morali ostati v letalu, saj je bil prav ta prihodni terminal najbolj prizadet v napadih,” je še pojasnil.

Na zunanjem ministrstvu sicer niso izdali nobenih posebnih opozoril za slovenske državljane, ki potujejo v Turčijo, saj se, kot pravijo, tovrstni teroristični napadi lahko zgodijo kjerkoli.  

Kljub temu, da letališče spet obratuje, so v družbi Turkish Airlines odpovedali današnja jutranja leta v in iz Ljubljane. Potniki, ki imajo rezervirane karte pri tej letalski družbi v obdobju do 5. julija, lahko brezplačno odpovejo ali prestavijo let na kasnejši čas (do 31. julija). Letalska družba je sicer morala zaradi incidenta odpovedati več kot 340 letov.

Med terorističnim napadom v Istanbulu pristajal albanski premier 

V času terorističnega napada na letališču Ataturk v Istanbulu je tam pristalo letalo z albanskim premierjem Edijem Ramo, ki je prispel v Turčijo na uradni obisk. Premier ni bil poškodovan.

Albanskega premierja in njegovo spremstvo pospremili na varno v uradno rezidenco, Rama pa danes potuje naprej v Ankaro.

Obsodbe, jeza in obžalovanje ob novem nesmiselnem pokolu

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po napadu pozval k skupnemu mednarodnemu boju proti terorizmu, ker teroristi ne delajo razlik med Istanbulom in Londonom, med Ankaro in Berlinom in drugimi mesti. "Bombe, ki so danes eksplodirale v Istanbulu, bi lahko eksplodirale na katerem koli letališču na svetu," je dejal Erdogan.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je izrazil sožalje svojcem žrtev in Turčiji. "Žalujemo za žrtvami. Turčiji stojimo ob strani," je dejal.

Ruski predsednik Vladimir Putin je davi ob obisku šolarjev v Moskvi izrazil sočutje s Turčijo po torkovem trojnem napadu na istanbulskem letališču Atatürk, v katerem je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 41 ljudi.

"Predsednik Putin je izrazil sožalje turškemu ljudstvu zaradi pošastnega terorističnega napada," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Putin in Erdogan sta se o tem pogovarjala tudi v prvem telefonskem pogovoru po sestrelitvi vojaškega letala.

Napad je najostreje obsodila Bela hiša, prav tako tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki je pozval k utrditvi regionalnega in mednarodnega sodelovanja v boju proti terorizmu. Predsednik Generalne skupščine ZN Mogens Lykketoft pa je izrazil jezo in obžalovanje, ker je svet spet priča nesmiselnemu pokolu nedolžnih civilistov.

Napad je obsodil tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki je v imenu zavezništva izrazil solidarnost s Turčijo. "Za terorizem ni opravičila," je dejal in podčrtal odločenost Nata v boju proti terorizmu v vseh njegovih oblikah.

Cerar obsodil teroristični napad v Turčiji in izrazil podporo prizadetim

Premier Miro Cerar je danes v Bruslju obsodil torkov teroristični napad v Turčiji ter pri tem v imenu Slovenije izrekel vso podporo in solidarnost turškemu ljudstvu kot tudi vsem, ki so bili s tem "gnusnim zločinom" neposredno prizadeti.

Napad v Istanbulu ponovno kaže, da moramo biti v prihodnje tako v Evropi kot tudi širše povezani in enotni v prizadevanju za preprečevanje tovrstnih varnostnih groženj in napadov, je pred začetkom srečanja voditeljev 27 držav in vlad EU v Bruslju dejal Cerar. Povedal je še, da se bo tudi v okviru nadaljnjih prizadevanj za skupen razvoj EU trudil predvsem za varnost in mir.

"Obsojamo nov strahopeten napad v Istanbulu. Znova so bili tarča nedolžni ljudje. Naše misli so z vsemi prizadetimi. Solidarnost s Turčijo," so v angleščini zapisali na Twitter profilu slovenskega Ministrstva za zunanje zadeve.

Po terorističnem napadu na istanbulskem letališču - 8
Po terorističnem napadu na istanbulskem letališču - 8 FOTO: AP

Slovenski telovadci zaradi terorističnega napada ostajajo doma

Slovenski telovadci bi morali konec tedna tekmovati na svetovnem pokalu v športni gimnastiki v turškem Mersinu, vendar so se po torkovem terorističnem napadu na letališču v Istanbulu odločili, da raje ostanejo v domovini. Proti Istanbulu bi morali odleteti danes.

Slovenski telovadci so prejšnji konec tedna tekmovali na svetovnem pokalu v portugalski Anadii, ta konec tedna pa je na vrsti turški Mersin. Vendar ne za Slovence, ki so po krajšem postanku doma sprejeli odločitev, da ostanejo v Sloveniji. Leteti bi morali danes, vendar ne na letališče Atatürk, kjer se je v torek zgodil teroristični napad, temveč prek letališča Sabiha Gökcen.

"Prireditelji niso nič odpovedali. Včeraj se je izvedelo, kaj se je zgodilo. Začeli smo poizvedovati. Informacije so bile skope. Klicali smo na ministrstvo. Tekma za nas ni bila nujna. Fantje so najprej rekli, da bi šli. Ampak smo se odločili, da nima smisla riniti. Tudi Madžari in Hrvati so odpovedali," je za razložil selektor moške reprezentance Sebastijan Piletič in dodal: "Tudi predsednik Ivan Levak je takoj rekel, da ne gremo."

Istanbul, v katerem živi okoli 15 milijonov ljudi in ki je najpomembnejše turško turistično središče, je bil letos tarča že treh terorističnih napadov, tokratni pa je bil najbolj smrtonosen. Tri napade so sicer izvedli pripadniki IS, enega pa kurdski uporniki.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (183)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

26277
29. 06. 2016 20.27
+15
kar imate na top tri blokirano komentiranje - bravo. In vi ste neodvisni demokratični medij - sramota kam nas peljete, nosite pa veliko odgovornost - kao. NIVO KVIZA NA TV GOLICA ALI TV3 .... NOVA TV .....SEVERNA KOREJA.....
Emtisunce
29. 06. 2016 20.02
+19
Muslimani so napovedali vojno in skladno s tem nacrtovano pobijajo evropejce in druge. EU Bruselj ni in ne bo storil nic, zato ga je smiselno razpustiti in dati oblast tistim ki znajo braniti lastne ljudi!!!
fljfo
29. 06. 2016 20.03
+4
nevski
29. 06. 2016 19.05
-3
Prvi teroristični napad v Sloveniji?
fljfo
29. 06. 2016 19.13
-1
fljfo
29. 06. 2016 18.59
-8
Hvala Ameriki in Rusiji...
plotter123
29. 06. 2016 21.30
+1
in angliji.-..ki odhaja ...in upam da nikoli nikoli več ne prihaja
aaaaaa122121
29. 06. 2016 17.47
+6
Erdogan samo, da se je opravicil g. Putinu, je takoj dobil opozorilo iz washingtona, naj pazi kaj pocne.
appollyon
29. 06. 2016 17.17
-5
In kaj sedaj naj si mi smilijo, muslimani ki jih muslimani pobijajo. 1:0 z nas!
walter2
29. 06. 2016 17.35
+4
Kekec čez to letališče potuje ogromno Evropejcev,ki nimajo nič z muslimani!
tali?ni tom
29. 06. 2016 19.30
+1
walter in?m naj zdaj vsi od straha šklepetamo z zobmi ko ogromno evropejcev poptuje skozi to letališče? turki iščejo probleme pospešeno ko driblajo kurde,pomagajo isis-u in evo plačila! verjetno bo še ker erdogan kar ne neha! je pa res da se zadeva približuje nam,počasi a sigurno! globalizacija ima dva konca,zdele je začel pospešeno opletat tisti,grši konec! ne vem kako zahodni izkoriščevalci mislijo da bo narod po svetu delal zastonj da bo nekaj milijonov grabilo na veliko! to ne gre! in vse kar se dogaja je ravno rezultat tega!
plotter123
29. 06. 2016 21.32
+3
flojdi
29. 06. 2016 17.00
+0
.?zakaj mi pa danes ni treba Ustavit ali Preskočit najmanj treh O Glas(k)ov , da lohk kej preBerem
FoglofffTunekkk
29. 06. 2016 16.19
+16
Škoda je, da ni posledic za Erdogana.... Upam in želim, da nedemokratična Turčija še naslednjih 100 let ne pride v EU...da ga niti ne povoha.
FoglofffTunekkk
29. 06. 2016 16.21
+6
Sedaj pa bi on obrnil ploščo, ki je v bistvu največji terorsit nad lastnim narodom.
plotter123
29. 06. 2016 21.35
...........in terorist po nalogu NATA nad sosednjimi državami.....tole bo pa RES TREBA razhebat u ibr amen , tale umazanec je hujši od gadafija ,huseina in unega fahta iz ameriške tesne prijateljice saudske arabije skupaj
FoglofffTunekkk
29. 06. 2016 16.11
+12
Nekdo je fprašo: "Zakaj bi islamska država napadla državo, ki pobija njihove sovražnike?".... Zato ker pristaši tote države želijo ubijati... tudi brez razloga... So pač krvoločne živali ki uživajo v masakrih!!!
aaaaaa122121
29. 06. 2016 17.49
-2
se neki casa bodo mogli sr... delat, kakih 100.000 let, da bodo dosegli stevilke kot so jih americani v Iraku, zaradi izmisljenega wmd-ja.
plotter123
29. 06. 2016 21.36
-1
karlo6
29. 06. 2016 16.11
+8
Policista je sigurno ubil božji alahov poslanec iz sirije ali afganistana. Zato pa imate komentarje zaklenjene. Krasno
plotter123
29. 06. 2016 21.37
+0
U4
29. 06. 2016 16.10
+17
Turki, vi pa še kar naprej volite Erdogana in stvari se bodo ponavljale. Radikalezem se vrača z radikalizmom. Od njegovega Otomanskega carstva bo ostalo bore malo. Zdaj se že Rusom opravičuje, ker z Putinom ni šale. Rit navadna.
appollyon
29. 06. 2016 17.18
-1
Vedno bolj na dn prihaja da je prav putin tisti ki podpira islamizacijo evrope! O turčinih pa sploh nebi, poden od ljudi!
FoglofffTunekkk
29. 06. 2016 16.07
+35
Čujte, jas vam povem, da je dovolj že tega argumenta, da je za terorizem krivo izključno "fmešavanje zahoda". Deloma že, ampak....za fsako slabo stvar, ki se zgodi na tem svetu naj bi bil krif zahod?...Prosim vas lepo...v arabskih državah so človekove pravice na najnižjem nivoju.... Same smrtne kazni s sekanjem glav, ali javno sekanje rok zaradi malih tatvin...javno bičanje...kamenjanje žensk zaradi nezvestobe...in še in še... In to fse v imenu allaha ali pa zato ker v koranu tako piše!!!...To se mora spremenit. Preprosto ostale države ne morejo mirno gledat, kako se ljudem v drugih državah kršijo njihove pravice!... Jebbeš ti allaha in koran...človek mora biti na prvem mestu...ne pa pravljični liki... Bobu bob !!!
U4
29. 06. 2016 16.11
+7
pingvinislo5
29. 06. 2016 16.06
+20
s prekritim obrazom lahko potuješ z letali?!?!!!
mccm
29. 06. 2016 16.36
+8
zanimivo je, da moramo motoristi sneti čelado ob vstopu na bencinsko... ker mi moja čelada ravno toliko prekriva obraz kot burka...
FoglofffTunekkk
29. 06. 2016 15.52
+13
Jas vam povem, potrebna bo deratizacija...z mladežem vred... Zaj mlada nedolžna podganica...pol pa velika ogabna podgana...skrita v kanalizaciji...pa to...
komarec
29. 06. 2016 15.52
+12
Za kaj 24 ur ne dovolite komentiranja tragedije v Brežicah ko je stradal policist in povzročitelj?
U4
29. 06. 2016 16.06
+11
gump3c
29. 06. 2016 15.35
+17
Zakaj je onemogočeno komentira je pri umoru policista v SLOVENIJI???????? Moderator a si vernik miru?????
U4
29. 06. 2016 16.15
+4
gump3c
29. 06. 2016 21.34
+1
deathbite
30. 06. 2016 09.40
+1
gumpec, in kaj sedaj, ko je morilec Nemec in ne sirijski begunec?!
Shisui
29. 06. 2016 15.19
+52
Jaz bi že zdavnaj zaprl meje za muslimane. Mi je prav žal, ko se boste obnašali kot ljudje ne rečem, dokler se pa razstreljujejo, obglavljajo, ne spoštujejo žensk in naših zakonov... Jih pa tu ne maram gledati. Politiki potegnite že glavo iz riti, saj bo cela EU razpadla, ker med nas silite te barbare!
komarec
29. 06. 2016 15.53
+5
appollyon
29. 06. 2016 17.19
+1
Jst tud, pa nam naprotujejo levičarji ki jih podpira sam putin!
deathbite
29. 06. 2016 14.40
+36
Vsako teroristično dejanje, storjeno nad civilnim prebivalstvom je svinjarija! Naj se spravijo nad politike. Ponekod bi jim bili ljudje še hvaležni!
FrancRode
29. 06. 2016 15.16
+5
MaunelNeuer
29. 06. 2016 18.11
+3
Zrkizz
29. 06. 2016 14.29
+3
Normalizacija odnosov z Rusi in Izraelom nato sledi napad. Le kateri drzavi ne disi, da se kdo prevec druzi v okolici ...... se posebej z Rusi.
deathbite
29. 06. 2016 14.36
+3
appollyon
29. 06. 2016 17.22
-2
Vedno bolj na dan prihaja, da islam in putin sta ena tvar, v 2 zalivski vojni je zalagal pripadnike sadamove stranke BAAS ki danes vodijo ISIS, od ndneva ko se je vmešal v sirijsko vojno je ISIS zasegel več območja kot ga je imel povprej. Kurdi so s pomočjo američanov v istem obdobju osvojili več ozemlja v iraqu, in siriji, kot pa asad samo v siriji. Ko sem bral kako so osvojil palmiro brez iztreljenega enega metka mi je bilo v trenutku jasno da, mora biti nekaj hudo narobe.
TheGrayMask
29. 06. 2016 14.19
+28
Na Zemlji obstaja multikulturnost nevem zakaj bi moral imet multikulturnost še v vsaki državi posebej. Ljudje do 5 % priseljencev to je zdrava razumna mera ostalih tujih kultur v neki državi ne pa 50 % kar se zdi pretiravanje ampak glede nato, da stvari še potekajo in da je rodnost priseljencev v državah dosti višja od domačinov bo 50 % kmalu realnost. Mislim, da pa narod zbira napačnega sovražnika treba je sprejet zakone in pritiskat na vlado, da jih sprejme s homofobijo nebo rezultatov !