Tujina

'Štiri ženske, ki sem jim zaupala, so me držale. Čutila sem vsak rez'

Bruselj, 25. 11. 2013 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

''Štiri smo bile. Ker sem bila najbolj pogumna, sem bila na vrsti prva. Moja babica in druge ženske so me držale in ena me je rezala z nožem,'' se pohabljanja ženskih spolnih organov spominja zdaj 86-letna Faduma Ali. Pohabljanje je oblika zlorabe otrok ter nasilja nad ženskami.

Žrtve so večinoma deklice, mlajše od 15 let.
Žrtve so večinoma deklice, mlajše od 15 let. FOTO: Reuters

''Obrezana sem bila, ko sem bila stara sedem let. Štiri ženske, ki sem jim zaupala, so me držale. Rekle so mi, da ne bo bolelo, a čutila sem vsak rez. Kričala sem, nato sem omedlela. Težko opišem bolečino, vem pa, da je šlo za mučenje, ki ga ne bi želela niti najhujšemu sovražniku.'' Tako je grozljivo izkušnjo pohabljanja spolnih organov opisala Leyla Hussein iz Somalije.

Pred tem je to doživela tudi njena mati, ki je verjela, da ravna prav, in druge sorodnice. Leyla, ki je zdaj borka proti pohabljanju spolnih organov žensk, se je uprla in razbila začarani krog – njena hči je neobrezana.

''Mati mi je prevezala oči. Nato sem začutila, kako me režejo. Bolečina med nogami je bila tako močna, da sem upala, da bom umrla,'' je dejala Waris Dirie, ki se prav tako bori proti brutalnemu mučenju.

Bolečine se še vedno spominja zdaj 86-letna Faduma Ali iz Somalije, ki so jo prepričali, da ''tako mora biti''. Obrezana je bila pri osmih letih. ''Štiri smo bile. Ker sem bila najbolj pogumna, sem bila na vrsti prva. Moja babica in druge ženske so me držale in ena me je rezala z nožem. Kri ji je brizgnila v obraz. Nato so rano in vagino zašile, ostala je odprtina v velikosti glave vžigalice. Skozi to sta morala urin in menstrualna kri. To je bilo storjeno brez medicinske opreme. Dali so mi mleko in počakali, ali sem lahko urinirala. Če ne bi, bi naredile manjši rez. Dva tedna sem živela v agoniji,'' je dejala, a nanjo jo je bolečin spomnila ob vsakem menstrualnem ciklu, ob rojevanju otrok.

Gre za zlorabo otrok in nasilje nad ženskami

Pohabljanje ženskih spolnih organov je oblika zlorabe otrok ter nasilja nad ženskami in deklicami s hudimi telesnimi in duševnimi posledicami.

Pohabljanje ženskih spolnih organov po opredelitvi Svetovne zdravstvene organizacije zajema vse postopke, ki vključujejo delno ali popolno odstranitev zunanjih ženskih spolnih organov ali druge poškodbe ženskih spolnih organov iz nemedicinskih razlogov.

Žrtve nimajo nobenih zdravstveni koristi, temveč nastopijo številni zdravstveni zapleti. Pri samem postopku pride do močne krvavitve in neverjetne bolečine, številnih infekcij, težav pri uriniranju. Tudi pozneje lahko pride do infekcij, cist, neplodnosti, zapletov pri rojevanju, prav tako je več možnosti, da novorojeni otrok pri rojstvu umre.

Pohabljanje ženskih spolnih organov je oblika zlorabe otrok ter nasilja nad ženskami. Zdravstvenih koristi ni.
Pohabljanje ženskih spolnih organov je oblika zlorabe otrok ter nasilja nad ženskami. Zdravstvenih koristi ni. FOTO: Reuters

Grozljivi postopek večinoma izvajajo pri deklicah, mlajših od 15 let, včasih tudi pri odraslih ženskah.  Praksa večinoma živi v afriških državah, nekaterih državah v Aziji in na Bližnjem vzhodu. Dogaja pa se tudi v drugih državah, v katerih migranti ne pozabijo na tradicijo matičnih držav. Po ocenah naj bi ta praksa samo v Evropski uniji prizadela 500.000 žrtev, po vsem svetu pa več kot 125 milijonov.

Zakaj?

Razlogov, zakaj pride do pohabljanja ženskih spolnih organov, je več. Lahko gre za družbeni pritisk uklanjanja tradiciji, v mnogo kulturah je to del vzgoje kot priprava na odraslo dobo in poroko. Velikokrat izvira iz prepričanja, da to vodi v pravilno spolno obnašanje žensk, v ohranjanje nedolžnosti in zvestobo v zakonu, saj naj bi ženski s tem zmanjšali libido.

Nekatere družbe to prakso povezujejo z ženstvenostjo in skromnostjo, saj po njihovem mnenju deklica z odstranitvijo ''nečistih'' delov telesa postane ''čista'' in ''lepa''. Praksa, kot navajajo na spletni stani svetovne zdravstvene organizacije, ni opisana v nobenem verskem besedilu, a ima podporo v nekaterih verskih krogih.

Čeprav zakonodaje vseh držav članic EU zagotavljajo pravno podlago za pregon storilcev tovrstnih nasilnih dejanj, so primeri sodnega pregona zelo redki. Težave predstavljajo odkrivanje primerov in zbiranje dokazov, nepripravljenost za prijavo zločina, predvsem pa preslaba ozaveščenost o problematiki, navajajo v Bruslju.

EU v boj proti pohabljanju

Evropska komisija je danes ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami v strateškem dokumentu napovedala nov zagon v boju proti pohabljanju spolnih organov žensk v Evropski uniji in zunaj njenih meja. Evropska komisija se zavzema za boljši pregled nad številom žrtev pohabljanja.

Prav tako namerava nameniti sredstva za podporo dejavnostim za preprečevanje pohabljanja, osveščanje ljudi o problematiki ter usposabljanje zdravstvenih delavcev in drugih, ki delajo z žrtvami. Bruselj samo letos tovrstnim projektom namenja 2,3 milijona evrov. Evropska komisija se bo prav tako zavzemala za učinkovitejši pregon v državah članicah ter boljšo zaščito ogroženih žensk v okviru evropskih pravil o azilu.

Poleg tega bo spodbujala globalne pobude za boj proti tovrstnemu pohabljanju in podpirala civilno družbo v prizadetih državah. Bruselj se bo zavzemal tudi za več raziskav o številu ogroženih žensk in deklic.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asgml
01. 05. 2014 15.52
ta "praksa" ni omenjena v nobenem verskem besedilu.gre izključno za izprijenost človeka. v osnovi gre za živalsko nasilje primitivnega moškega nad žensko in potem ta zaradi vsesplošnega zatiranja ne vidi drugega izhoda, kot da se uda in prepričuje druge ženske, da se to " pač dela za lepoto, zdravje,.." naj se obrezujejo, če le hočejo, ampak izključno ob polnoletnosti in če si slučajno slučajno slučajnooooo.... pristaš tega,se kar obreži in ne vplivaj na nikogar drugega, ker res nimaš pravice!
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
26. 11. 2013 12.58
-1
pravljica vam organe reže, kar naj jih vam če ste tolk primitivni!
Bibosan
26. 11. 2013 12.38
+10
Ta svet je zavožen. Zaradi ljudi.
Sistemskakorupcija1
26. 11. 2013 11.12
+10
Mislim nehajte s tem islamom, pa slovenskim jezikom, ker to nima veze s tem, kot hruške in jabolke. Malo se moramo pa tudi mi v miselnosti premakniti, sploh pa moški, ki imate tukaj zelo "pametne" komentarje, češ tradicija in kultura. Nek verski simbol in molilnica sredi ljubljane nima veze s tem, imajo jih povsod po svetu, vse civilizirane in napredne države, pa ne jamrajo. Nehajmo podpihovati rasno in druge nestrpnosti, skušajmo razumeti, kaj je trpljenje in kaj neka tradicija in iz česa je to nastalo. Vi pa mešate nafto, pa islam, pa še kaj, brez veze. Smo res tako zaplankani? Če smo, potem ni čudno, da smo tam kjer smo. Raje pomagajmo eden drugemu in skušajmo drug drugega razumeti, drugače se nam slabo piše.
EvelinaHana
26. 11. 2013 12.22
+2
we.see.we.judge
26. 11. 2013 12.29
+4
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
26. 11. 2013 12.55
-2
civilizirane napredne države imajo islam! ti si bolan čedalje manj je ovac ki verjamejo v pravljice!
ascension
26. 11. 2013 14.11
+2
Pomagamo jim lahko samo s tem da vse moške musl imane potamanimo... Druge rešitve ni
Sistemskakorupcija1
26. 11. 2013 15.25
+2
Ne spreobračaj besed, klemenfi, napisano je, da imajo vse napredne in civilizirane države molilnice in verske simbole tudi drugih kultur in da ne jamrajo. Povsod se gradijo, ker je pač verska svoboda in to je treba spoštovati. ne pa podpihovati narod enega proti drugemu!!!!
tripikice1
26. 11. 2013 10.23
+99
Pozdravljeni :) stara sem 14 pa se mi zdi malo neumno da odrasli ljudje (predvsem moški) govorite, da je to povsem sprejemljivo... in da je to pač del kulture. PA KAJ JE Z VAMI? to je tako kot da vam odrežejo glavico na penisu...bi to lepo sprejeli? to da obrezujejo moške iz zdravstevih razlogov (zaradai čistoče) JE ŠE KR sprejemljivo,ker zdaj delajo to z ustrezno medicino...samo da pa dekletu ki je staro toliko kot jaz al pa še manj ODREŽEJO DEL SPOLNEGA ORGANA ?!! in potem še zašijejo... in pustijo samo majhno odprtinico za uriniranje in menstroacijo...o moj bog! ne razumem vas res ne... me zanima kako bi to sprejeli da bi bili vi ženske in bi vam odrezali klitoris...če nimate kaj pametnega za povedat pač ne komentirajte!! (nisem želela biti nesramna al pa kaj...samo to je butasto!!)
borigi
26. 11. 2013 11.52
+23
Bravo! Najbolj odrasel komentar tukaj! Drugi pa razmislite... če imate š čim.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
26. 11. 2013 12.56
+1
resen37 resen37
26. 11. 2013 13.02
+13
edini pametni komentar tukaj pa sem star 40let in dam punci na vsej črti prav. Čeprav sem moški, in nikoli se ne bom strinjal z večino ki ženske ponižujejo in zaničujejo, isto je bitje kot mi ali katerikoli drugi življenski vir na zemlji. Zame je še vedno in tudi bo verstvo en običaj in tako tudi svoje otroke učim odločijo se pa sami
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
26. 11. 2013 13.36
+0
kaj jih učiš verjeti v pravljice nisi sposoben otroke mučit resničnih stvari!
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
26. 11. 2013 13.36
-1
andrejm1
03. 05. 2014 20.16
BigLebowski
26. 11. 2013 09.05
-10
ZDA, Izrael in Indijo bi blo treba uničit. Porušit, zravnat do tal. Ne bi blo nobene škode, edino trpljenja, predvsem pa AIDS-a za kako polovico manj.
ascension
26. 11. 2013 14.15
+0
Ti si bolan.. Če bi se to zgodilo bi nam zavladali ali Rusi (beri komunizem) ali pa misl imani... In kaj boš pol ko še pisat ne boš smel?
Samo.Jst
26. 11. 2013 09.01
+32
močan simbol te "tradicije" se gradi sred LJ... če si to priznate ali pa ne.
Simon Ter?on
26. 11. 2013 10.49
+9
v določenih področjih LJ že izginja slovenski jezik
Sistemskakorupcija1
26. 11. 2013 11.07
+6
samo.jst, ti si zmešan, čisto, kakšen simbol, to je čisto nekaj drugega kot to, kar je v tem članku napisanega. pa ne moreš Somalije primerjati s tem, se ti je čisto odpeljalo, ali kaj????
ICE WATCH
26. 11. 2013 11.25
+6
svetujem ti,da obnoviš slovenščino,pa ne bo izginjal
Natalia1981
26. 11. 2013 08.59
+23
grozno grozno!!
EvelinaHana
26. 11. 2013 09.26
+11
de?va1
26. 11. 2013 07.49
+18
no coment......žalostno
?imbo
26. 11. 2013 07.39
+20
ko sm braw mi je šlo na bruhanje!
RUDIKA
26. 11. 2013 06.04
+10
Me prav zanima kam je šlo tistih 2,3 milijona evrov.
najbolglupkomentar100letja
26. 11. 2013 03.51
+38
zdaj pa vsi, ki kakor koli zagovarjate, da naj mižimo in ne gledamo kaj se drugje po svet dogaja.. naj dobro strmi v naslovno sliko in si predstavlja kako s temi želetkami v živo režejo po tebi
alverde
26. 11. 2013 01.27
+88
Preberte si knjigo Puščavska roža, ki jo je napisala Waris Dirie zelo priporočam.. opisuje kako so jo obrezal, ko je bila majhna. Iz Somalije je nato zbežala, ker jo je oče pr nevem kerih letih hotu poročit z zlo starejšim moškim.. V Evropi in Ameriki je bla nato zlo uspešna manekenka, zdej se pa bori proti obrezovanju žensk.. Ne mi govort da je to del kulture pa da se nam ni potrebno vmešavat.. ja del kulture je, ampak take kulture k jo narekujejo sebični perverzni moški k si samo tko lahko zagotovijo žensko zvestobo, da ji vzamejo vsakršen užitek v spolnosti.. Če se same ženske upirajo svoji kulturi in tradicji pomen, da je fejst narobe in se mormo vmešavat! ..v Evropi je to prepovedan, najbolj se borijo proti temu v Franciji kjer gredo starši tud v zapor zarad tega.. predstavljejte si kakšna more bit to bolečina z žiletko rezat brez anestetikov in protibolečinskih zdravil... tukej se bolečina dejansko šele začne, ženska čuti bolečino med vsakim uriniranjem, menstruacijo (kri in urin odtekajo po kapljicah, ker je luknja dejansko tako majhna), spolni odnosi so ena sama bolečina, rojevanje... Je pa žalostno, da je obrezana ženska več vredna in neobrezana skorej nima šanse za poroko.
Sandi Sterkuš
26. 11. 2013 11.09
+7
Nekje sem prebral (pred več leti je bil v eni reviji obširen članek o tem obrezovanju), da mož na poročno noč vzame zraven nož. Da jo...odpre. Z leti se koža verjetno res kar trdno zaraste... :(
Ata_Smrk
26. 11. 2013 00.41
Mag klaudija..?
green-day
25. 11. 2013 23.40
+44
Najbolj žalostno pri tem članku je, da te stvari niso le del preteklosti. Da ne živijo le v spominih teh ubogih žensk. Ne...To se dogaja še danes.Po eni strani želimo ljudem olajšati življenje, odkriti zdravila proti raznim boleznim, podaljšati življenjsko dobo, nahraniti lačne...skratka poskrbeti za to, da bi bilo lepše na svetu. Po drugi strani pa se kljub vsej razvitosti in tehnologiji, po svetu še dogajajo takšne stvari. In to sploh ni tako presenetljivo glede na komentarje nekaterih ljudi spodaj. Da je to del kulture, ki jo je potrebno spoštovat?!?! Je bil po tem takem Hitler pač kulturnik? Te ljudje ravno tako ubijajo ta mlada dekleta! Morda ne v takšnem številu, pa vendar! Marsikatera po posegu umre, zaradi zastrupitev, okužb ali celo od bolečin! Spoštujem mnenja drugih, vendar v tem primeru ne razumem kako lahko kdor koli to odobrava! Martin71 in podobni, preberite si kakšen prispevek ali knjigo. Dobra je na primer knjiga Sužnja, avtorice Mende Nazer, ki je napisana po resničnih dogodkih. Preberite in nato povejte če res lahko pustimo vsaki kulturi pravico, da živi po svoje, ne glede na nizkotnost in posledice njihovih dejanj!
sagesse
25. 11. 2013 23.49
-37
Ja vsaka kultura ima svoje zakonitosti.Zakaj bi imel jaz kot ateist pravico obsojati drugo kulturo in jim govoriti,kaj je dobro in kaj slabo.Problem je v vas,ki ne sprejemate drugačnosti in ta drugačnost se zelo hitro bliža naši zahodni civilizaciji in nas bo s svojo agresivnostjo popapala za zajtrk.Rimska republika je samo malo popustila krščanstvu,kateri so izbrisali rimsko civilizacijo in pahnili evropo za 1000 let v roke cerkve in črnega srednjega veka. Podobno je danes z islamom.K nam prihajajo z nasmehom na obrazu,v bitu pa so to samo vojaki-ki po prerokovem videnju z ognjem in mečem(danes z denarjem nafte) širijo svojo vero... ejjj folk kako ste nekateri naivni.. nimate pojma... vidite samo skorjo,medtem ko vam sredico pojedo drugi.
sel
26. 11. 2013 00.29
+6
to z nafto pa islamom si pa čist mim pihnu...
Sandi Sterkuš
26. 11. 2013 11.34
+2
Kultura in tradicija... seveda se ne strinjamo s takšnim pohabljanjem. Dokler to delajo nekje, v svojo dežele... še lahko to sprejemamo, kot njihov način življenja. Čeprav, nam nekako nerazumljiv... Ampak, če pa to delajo (ne zatiskajmo si oči, da to ni res) pri nas... je pa kaznjivo dejanje in ga je potrebno zatreti v kali. Podobno, kot kanibalizem. Nekje, v kakšnem zaselku sredi Afrike, je to del kulture in tradicije. Ko pridejo k nam -bomo mirno gledali nihovo početje? No, nekateri bodo rekli '..velik procent jih je že, dajmo še človeško meso v supermarkete. Nekaj morajo jesti..''... Isto je tudi s to đamijo.
sagesse
25. 11. 2013 23.38
+18
V Sloveniji bodo kmalu odprli islamski versko kulturni center in ena od dejavnosti bo tudi obrezovanje dečkov in deklic.ja ja dragi moji,tudi to spada zraven muslimanov.In obrezovanje se ne dogaja samo v afriki,ampak tudi v Sloveniji in kompletni eu.Nekateri-kao pametni vojaki islama,bodo poskušali to dejstvo,omiliti,da je to pač del kulture,kar se deloma strinjam,toda ne zgražajte se nad nečim,kar je v Sloveniji prisotno,isto kakor v Afriki ali katerikoli islamski državi.Res pa je,da to počnejo v privatnih bolnicah,ker se zavedajo,da bi bilo v splošni javnosti preveč obsodb na ta račun.
Los Galacticos
26. 11. 2013 06.40
-14
V islamu se zensk ne obrezuje, moske pa itak, ze zaradi higienskih razlogov... Ne vem zakaj ljudje ki ne poznate dolocene vere imate toliko za povedat in kritizirat... Govorit o verskih "vojakih" je absurd, katera vera pa naroca verniku da pobija oz. terorizira, tako kot ih moderni svet naziva "teroristi"? Ce bi si prebrali Koran in Sveto Pismo bi razumeli da skoraj da ni vecje razlike, malo so spremenjeni in doloceni ljudje si razlicne stvari razlicno tumacijo...
EvelinaHana
26. 11. 2013 09.33
+12
Sagesse - malo širine bi potreboval in splošne razgledanosti. Ne zamerit - ampak res tvoj komentar seka malo mimo... Muslimani obrezujejo dečke in to na način, kot se obrezuje vse dečke, ki imajo probleme s kožico in to tudi naše. Začelo se je pa iz povsem higienskih razlogov, zaradi katerih ne jejo tudi svinjine (gojenje svinj v vročini je povzročalo bolezni, ker niso imeli kanalizacije, pa tudi hrane za svinje je primanjkovalo v Arabiji in so zato gojili samo ovce in koze) Dečke obrezujejo tudi židje. Metati vse v isti koš res ne gre. In strinjam se z Belajem - Sveto pismo in Koran imata veliko skupnega, če seveda to hočeš videti.
we.see.we.judge
26. 11. 2013 12.20
+2
Se strinjam z Belajem in EvelinaHana. Obrezovanje moških v Koranu ni omenjen je pa v Stari Zavezi, katero naj bi upoštevali tudi Muslimani, je pa to že samo zaradi higienskih razlogov vredno upoštevati. Omenil bi še, da svinjina ni prepovedana le v Islamu, tudi v Stari Zavezi piše, 'ne jejte svinjine in ne dotikajte se tega mesa, to ni čisto za vas' Nekaj v tem kontekstu.
lolipoly
25. 11. 2013 23.10
+18
To delajo deklicam,zato, da nebi uzivale v sexu, To ni samo v Afriskih drzavah ampak tudi v Bliznje Vzodnih..., kot je Indija in Pakistan,
nsiirhilnil
25. 11. 2013 22.48
+3
Martin Stefanic
25. 11. 2013 22.44
-34
naj vsak živi kakor želi in poštima svoj lajf kot mu paše.
ICE WATCH
26. 11. 2013 11.27
+1
zato ga pa moremo mi,ki imamo glas vseh trpečih žensk,ki morajo biti tiho in pokorne!!!
Sieg Heil
25. 11. 2013 22.42
-24
Prvo kot prvo, naša kultura bo prav tako zaničevana kmalu in bo zamenjana z ameriško kulturo pod oblastjo ziona in to prav zaradi tega, ker ne spoštujemo kultur. Kultur, ki so z nami tisočletja, ki so del nas in ki so mi sami. Sramota je to, da se govori čez druge kulture - pa naj bodo še tako krute. To je njihova kultura in namesto da se po njih serje, raje jih spoštujte. Zakaj to bo uničilo nas. Vse bolj popušćamo pritiskom globalizacije - westernizacije. Zavrgli smo velik del naše kulture za materializem, za naš profit, za ameriko. Ti v Afriki so vsaj sposobni ohranjat SVOJO kulturo ter ne popuščat pritiskom amerike, ne pa tako kot nekateri deli sveta, še posebej evropa. In vi seveda serjete čez to, tipični levičarji. Sploh pa, normalno je stvar dogovora. Če vam ni všeč še ni treba srat čez njih - njim se tudi naša kultura tako kot se nam njihova. Oziroma vam. To je sovražni govor, 24ur. In malo patetično je, da so naši komentarji brisani zaradi 'sovražnega govora', medtem ko vi, ki ste v 100% lasti amerike (proplus), globalizirate slovenijo ter uničujete našo kulturo iz dneva v dan. Z vsako novico o nekih pevcih uničujete našo kulturo. Le te pevce mladi idealizirajo in se poskušajo njim adaptirati - lep primer je justin bieber, ki je v novicah venomer. Ali pa filmi. Še posebej hollywoodski. Lep primer hollywoodskega filma je inglorious basterds ali nekaj takega. Naredila sta ga 2 žida in v tem filmu se izvaja nasilje (samo ta del sem videl, drugega ne mislim gledat) nad pripadnikom wehrmachta. Prvo kot prvo, wehrmacht ni nikoli izvajal pobojev, posilstev ali kaj podobnega - za to si bil ubit. In v tem filmu se izživljajo nad nemci, jih pretepajo,.. Komentarji na ta film so zelo pozitivno, še posebej od židov (igralcev). Le zakaj? To, ljudje moji, je sovražni govor. To, je propaganda in pranje možganov, da ne uvidimo resnice o drugi svetovni vojni. Malo me je zaneslo ampak upam da vidite cilj. Amerika je tako ali tako na meji propada, samo še (konec) 3 svetovne vojne manjka potem pa je konec z njimi. In izraelu. No, pa naj še dodam da nič tu not ni bilo anti semitističnega, hollywood je židovski. Samo malo pogooglajte pa vam bo vse jasno. No, pa tudi velika večina medijev je v njihovi lasti - 75% - vključno z največjimi medijskimi hišami ter producerji. Lahko se vam zdi patetično kako lahko en nacional socialist zagovarja druge kulture. Ampak to vas je naučila socialistična propaganda - nacionalsocializem sploh ni to, kar je v mediji - le kdo je povročitelj tega? Spoštujem VSE kulture, vse rase. Le za multikulturalizem pa resnično nisem. In še nekaj. Ne zamenjujte nas za skinheade, za KKK ali za kaj podobnega, ker jih mi sovražimo.
nsiirhilnil
25. 11. 2013 22.51
-10
Sieg Heil
25. 11. 2013 23.08
-17
Prisrčni ignorantni levičarji z minusi. Enkrat boste že uvideli resnico, če ne prej pa takrat ko boste vi v stiski - do takrat pa tako ali tako noben ne premakne prsta, zagovarja komunizem in živi z glavo pod škatlo, ki vam jo je zion potisnil nanjo. Sploh pa še ni nobenega argumenta proti - ignoranca.
lolipoly
25. 11. 2013 23.14
+13
@Prikrili so nam Resnico....me prav zanima, kolko si star in kdo je tebi opral mozgane? Pa se to Ameriska kultura je Evropska kultura , saj so Evropejci prinesli kulturo s sabo, sedaj pa se drugi narodi prinesejo s sabo svojo kulturo in jo sirijo...
Sieg Heil
25. 11. 2013 23.52
-12
Pa je šlo mojih 200 besed po gobe, ker imam 'sovražni govor' v komentarju, ki sem ga prvotno napisal. Torej, hvala ti za komentar, dobiš + že samo zaradi tega, ker si ga napisal. Torej, star sem 20 in ne vem kdo bi meni pral možgane. Če govoriš glede moje ideologije - hodim na filofaks in mi gre zelo dobro. Že več let (4-5) ne gledam več TV ter ne hodim na ameriške spletne strani. Berem knjige in povem ti da po 4 letih branja in raziskovanja o drugi svetovni vojni, po objektivnih izpričevalcih, po hitlerjevem življenjepisu, po 10 letih zgodovine, ti lahko povem iz dna srca da je vsa ta zgodovina zamolčana zaradi režima. Poglej stvar iz te strani - zgodovino pišejo zmagovalci. To, da se v šoli učimo samo pobojev, ki so jih nacionalsocialisti izvedli, je bedarija. Zakaj se ne učimo o pobojih komunizma? Mislim, 120 milijonov žrtev je približno 12 KRAT VEČ kot pa poboji nacionalsocializma. In kdo jih je izvajal? Seveda ne samo židje - kar precej jih je bilo takšnih. Ampak do konca druge svetovne vojne so pa bili vsi komunistični elitniki židje. Lenin, trotski,... Še marx sam je bil in on sam je v nekem pismu izjavil svoj odnos do nas, nevernikov in o vzponu ziona. To je bil komunizem. A se ga ne omenja v šoli. Kapitalizem. Za njim so židje. Kdo drug vodi banke? Ne, židje jih. Samo poglejte podatke, ljudje ljubi. Kdo ima 75% last nad mediji, kateri perejo možgane? Židje. Kdo je pobijal za denar, za nafto, itd.? Kapitalizem, pod oblastjo židov. Teh žrtev, kapitalizma, je bilo veliko veliko veliko več kot pa žrtev desnice in ne vem česa vse. Vidite, to je ta resnica, ki jo hočejo mediji prikrit. Glede druge dela pa to sploh ni res. Ne govorim o evropski kulturi, ker to ne obstaja. Govorim o slovenski, nemški, avstrijski, hrvaški, oz. kateriki koli kulturi. Ti že asimiliraš vse kulture pod eno in jih s tem zaničuješ. In drugo, ta kultura, ki jo širijo po svetu je v njihov profit. (Multinacionalnke, mediji,..)
lolipoly
26. 11. 2013 00.09
+1
Se mi je zdelo tako........A ti mislis, kaj beres v knigah , da je res vse resnica? Knjige niso nic drugace kot pa filmi, saj vsak film je iz knjige narejen,,,,Pise se pa tisto , kar se prodaja !
Sieg Heil
26. 11. 2013 00.18
-6
Seveda niso. Ne vem več ali si troll ali pa samo brainwashed kot večina teh levičarjev. Vsak film iz knjige narejen. Z dodatki. Z dodatki, da si podredijo občinstvo in da perejo možgane. In res je, piše se to kar se prodaja, pa kaj ti misliš da berem somark, ali kaj? Še vedno nisem dobil nobenega konkretnega argumenta na noben komentar. Oh slovenski narod, tvoja ignoranca in tvoj pohlep. Nočem se na tvoj nivoj spustiti ampak zdiš se mi precej nerazgledan. Torej, nerazgledan tudi izven škatle, racionalno.
lolipoly
26. 11. 2013 03.18
+6
Ti moras zivet zivljenje, da" razumes zivljenje "! Si premlad, da bi to razumel......
2235
26. 11. 2013 09.22
+11
mladi nacional socialist, kanček mi je žal zate, a si še mlad. kot zgodovinar z malo več kilometrine ti predlagam, da bereš malo več in bolj raznoliko, primerjaj podatke, ustvari si svojo sliko, ne beri enostrasko, neglede če se strinjaš z eno ideologijo bolj kot z drugo. ne išči vedno krivca, poskušaj najti rešitev, kjub nastali situaciji, iskanje krivde je brezplodno. ne išči vodje, bodi sam svoj vodja. sistemu je uspelo da te polarizira, kar pomeni da boš vedno iskal krivca in to je pomembno za njih, ker ko se mi kregamo oni vladajo. in prav imaš v 2 s.vojni je res nrkaj prikrito, ampak ne to kar si ti misliš, beri raznoliko, pojdi v arhive, pa boš na koncu našel resnico.
brancc
26. 11. 2013 10.23
+2
Kakor ti je uporabnik 2235 povedal: si še veliiiiiko premlad, da bi delal take pavšale. Zankrat si en navaden, nestrpen janšist.... Ampak, kakor rečeno, sej boš odrasel.
ICE WATCH
26. 11. 2013 11.33
+2
pri dvajsetih smo se fajn imeli in svobodno uživali življenje...bogi no,ko se že pri teh letih ukvarja s takimi in ne vidi,da si življenje krojis sam in ne zgodovina in sedanje stanje v državi in po svetu....mladenič pojdi raje na pivo in se pogovarjaj z dekleti al pa tipčki...kakorkoli življenje je lepo