Tujina

Stoječe ovacije za Santosa, Nobelovega nagrajenca za mir

Oslo, 10. 12. 2016 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Oslu so podelili Nobelovo nagrado za mir. Ob stoječih ovacijah jo je letos prejel kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos, in sicer zaradi njegovih prizadevanj za dosego zgodovinskega mirovnega sporazuma v Kolumbiji. S tem je končal pol stoletja trajajočo vojno.

Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos je v norveškem Oslu ob stoječih ovacijah sprejel Nobelovo nagrado za mir. Odbor za nagrade mu jo je podelil zaradi njegovih prizadevanj za dosego zgodovinskega mirovnega sporazuma v Kolumbiji. Kot je utemeljil odbor, nagrada prepoznava njegova "odločna in pogumna prizadevanja" za končanje več kot 50 let trajajoče državljanske vojne v Kolumbiji prek mirovnega sporazuma z Revolucionarnimi oboroženimi silami Kolumbije (Farc).

Nagrada je tudi "poklon kolumbijskemu ljudstvu", ki nikoli ni opustilo upanja na "zaslužen mir". Santos je bil v mirovnem procesu "gonilna sila." Kolumbijski volivci so mirovni sporazum, ki sta ga po več kot štirih letih pogajanj podpisala Santos in vodja Farca Rodrigo Londono, na referendumu sicer zavrnili, vendar je konec novembra kolumbijski parlament ratificiral novi oziroma spremenjeni mirovni sporazum med kolumbijsko vlado in uporniki.

Santos je Nobelovo nagrado za mir prejel zaradi prizadevanj za mirovni sporazum v Kolumbiji.
Santos je Nobelovo nagrado za mir prejel zaradi prizadevanj za mirovni sporazum v Kolumbiji. FOTO: APTN Video

"To dokazuje da se lahko nekaj, kar se sprva zdi nemogoče, uresniči z vztrajnostjo tudi v Siriji, Jemnu ali Južnemu Sudanu," je povedal Santos v zahvalnem nagovoru. Santos meni, da je lahko mirovni sporazum v Kolumbiji žarek upanja za svet, kjer divja toliko konfliktov. Vendar je za francosko tiskovno agencijo AFP pred sprejemom nagrade priznal, da najtežji del mirovnega sporazuma še prihaja, saj "bo potrebno veliko truda, vztrajnosti in ponižnosti". V nagovoru je še dejal, da nagrado sprejema v imenu Kolumbijcev, predvsem žrtev konfliktov, posvetil pa jo je tudi pogajalcem, ki so sodelovali v večletnih pogovorih na Kubi.

Med občinstvom je bilo tudi nekaj ljudi, ki jih je prizadela 50-letna državljanska vojna v Kolumbiji. Med drugim se je podelitve udeležil nekdanji predsedniški kandidat Ingrid Betancourt, ki so ga uporniki šest let zadrževali kot talca.

V svojem govoru pa se je Santos naslonil še na kolumbijskega Nobelovega nagrajenca za literaturo Gabriela Garcio Marqueza in druge literarne nagrajence, med drugim je citiral tudi pesem letošnjega nagrajenca Boba Dylana Blowing in the Wind.

Namesto Dylana na podelitvi zapela Patti Smith

Letos je še posebej odmeval izbor nagrajenca za literaturo Dylana. Ta se je po razglasitvi sprva zavil v dolg molk, nato pa sporočil, da nagrado sprejema, a se zaradi drugih obveznosti ne bo udeležil podelitve. Besedo je držal, kljub temu pa so na njegov račun padale lepe besede. "Lepota njegovih pesmi je najvišjega ranga," je dejal član komisije za izbiro nagrajencev Horace Engdahl.

Namesto Boba Dylana je na podelitvi nagrad zapela Patti Smith.
Namesto Boba Dylana je na podelitvi nagrad zapela Patti Smith. FOTO: AP Video

Ob tem je Engdahl poudaril, da podelitev nagrade pevcu oziroma avtorju ne bi smela biti senzacija. "V daljni preteklosti so vso poezijo peli," je dejal.

Namesto Dylana je sicer na popoldanski podelitvi nagrad v Stockholmu zapela njegovo pesem A Hard Rain's A-Gonna Fall slavna ameriška ikona rok glasbe Patti Smith. Dylanov zahvalni govor, ki ga je pevec poslal vnaprej, pa bodo prebrali na večernem sprejemu. Pravila Nobelove fundacije določajo, da mora biti Dylanu nagrada osebno izročena enkrat v letu 2017, na Švedskem ali v tujini.

Podelili tudi nagrade za fiziko, kemijo, medicino in ekonomijo

So pa po nagrade prišli drugi nagrajenci. Britanski znanstveniki, ki delujejo v ZDA, David J. Thouless, F. Duncan Haldane in J. Michael Kosterlitz, so za svoje teoretske raziskave stanja snovi prejeli nagrado za fiziko.

Nagrado za kemijo so prejeli Jean-Pierre Sauvage, J. Fraser Stoddart in Bernard L. Feringa za oblikovanje in sintezo molekularnih strojev.

Nagrada za medicino je šla v roke Japoncu Yoshinoriju Ohsumi za "odkritja mehanizma avtofagije, temeljnega procesa za razgradnjo in recikliranje delov celice".

Za prispevek k razvoju teorije pogodb pa sta Britanec Oliver Hart in Finec Bengt Holmström prejela nagrado za ekonomijo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dostojevski II
11. 12. 2016 10.17
50-letna državljanska vojna v Kolumbiji. Med drugim se je podelitve udeležil nekdanji predsedniški kandidat Ingrid Betancourt, ki so ga uporniki šest let zadrževali kot talca. RES STE POZNAVALCI !! Ingrid Betancourt je ženska.
komarec
10. 12. 2016 22.43
Kdo je ta in kaj je storil za mir? Nobelova nagrada za mir je nateg. Kdo pa odloča o miru in vojnah, lepo vas prosim?
StašaLoko
10. 12. 2016 20.10
Ma v Kolumbiji je se vedno vojna. Kljub njegovi nagradi za mir !!
Nightyfly
10. 12. 2016 19.07
+1
To ni fair , to ni prav ..... Nobelovo nagrado bi morala dobiti oba tvorca premirja . Se strinjam, da jo je dobil JMS , toda dobiti bi jo moral tudi vodja Farc-a Spet so naredeili napako . No , saj so jo pri Obami tudi .
nevica
10. 12. 2016 17.06
+6
Upam, da bo o tega miru v Kolumbiji res kaj dobrega. Za Obamo še danes ne vem zakaj je dobil Nobelovo....
alicante123
10. 12. 2016 16.56
+2
Za kolumbijskega predsednika razumem, da po nekaj letih prizadevanj dobi nagrado za mir ampak za Obamo mi pa še zdaj ni jasno, kako je bil nominiran že 11 dan v funkciji predsednika ZDA.
nevica
10. 12. 2016 17.07
+0
E, nisem videla komentarja, ker sem tako hitela pisat....Točno - njegova nagrada je pa zame ena večjih skrivnosti....