Tujina

Stopnja radioaktivnega joda v morju še narašča

Tokio, 09. 04. 2011 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
6

Radioaktivnost v morju pred poškodovano jedrsko elektrarno Fukušima se še vedno povečuje. Severno od nuklearke so v morju namerili prisotnost radioaktivnega joda, ki za 2800-krat presega običajne vrednosti.

Jedrska elektrarna Fukušima Daiči
Jedrska elektrarna Fukušima Daiči FOTO: Reuters

Radioaktivnost v morju pred v marčevskem potresu in cunamiju poškodovano jedrsko elektrarno Fukušima se še vedno povečuje, danes poročajo japonski mediji. Operater nuklearke Tepco je sporočil, da so v četrtek severno od nuklearke v morju namerili prisotnost radioaktivnega joda, ki za 2800-krat presega običajne vrednosti.

Japonske oblasti so danes sporočile nove podatke o žrtvah potres in cunamija, ki je 11. marca prizadel Japonsko. Po zadnjih podatkih je umrlo 12876 ljudi, pogrešajo pa še 14.865 ljudi.

Na istem kraju so v torek namerili prisotnost radioaktivnega joda, ki je za 600-krat presegla običajne vrednosti, v sredo pa 1000-krat. Japonska agencija za jedrsko varnost je Tepcu že odredila, da mora povečati nadzor, s čimer bodo poskušali zajeziti onesnaženost Pacifika. To naj bi poskušali tudi z namestitvijo jeklene pregrade. Po poročanju japonske tiskovne agencije Kjodo, naj bi Tepco danes začel z nameščanjem pregrade.

Ljudje v zaščitnih oblekah
Ljudje v zaščitnih oblekah FOTO: Reuters

Črpanje še do nedelje

Popotresni sunek z magnitudo 7,1, ki je v četrtek stresel Japonsko, je po zadnjih podatkih zahteval pet smrtnih žrtev, število ranjenih pa se je povišalo na 283, so danes sporočile pristojne oblasti.

Japonska bo iz nuklearke Fukušima radioaktivno vodo v morje črpala še vse do nedelje, kar je dan več, kot so sprva načrtovali, je sporočila agencija za jedrsko varnost. Novico so objavili dan potem, ko je Kitajska izrazila zaskrbljenost zaradi izpusta onesnažene vode iz Fukušime Daiči, ki jo je uničil potres, kar kaže vse večjo mednarodno zakrbljenost zaradi že mesec dni trajajoče jedrske krize.

Tepco je prej sicer povedal, da pričakujejo, da bodo nehali s črpanjem onesnažene vode v morje danes, vendar je delo prekinil četrtkov močan popotresni sunek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

realnews
09. 04. 2011 23.32
uran234-v zraku so dobili po celotni zahodni obali US ,prav tako cezij137 in jod131 v mleku
realnews
09. 04. 2011 14.27
sevanje od bombe je manjše zlo kot sevanje in smeti od FUKU1
elll
09. 04. 2011 11.40
Med hladno vojno so samo zda aktivirale več kot 2000 jederskih konic (javnosti znanim) nad puščavami in oceani plus še jederski puskusi drugih držav ki jih vrjetno ni blo malo. Tko da mislim da ena fukušimo ne more nardit več škode kot je je bilo takrat.
Smrekar1
09. 04. 2011 09.27
Noja, če gre res samo za jod in zaustavijo tele izpuste, nekje 3 mesece ne smejo jesti hrane iz tega območja in bo to to. Realno gledano bo zaradi redčenja v vodi vse skupaj preminilo še prej. Če gre pa še za cezij je situacija veliko nevarnejša.
antonino
09. 04. 2011 09.10
važno je, da ni nevarnosti za zdravje. kako je oblast pokvarjena
G-i-z-m-o
09. 04. 2011 09.10
mene pa zanima, koliko denarja bo japonska namenila za vso škodo, ki jo je ustvarila s temi radioaktivnimi izpusti sedaj bi se lahko tudi ze o tem kaj govorilo