Tujina

Strahovi se potrjujejo: Članu britanske olimpijske ekipe grozili s pištolo, kriminala vedno več

Rio de Janeiro, 18. 08. 2016 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski športniki in ostali člani odprave v Rio so šokirani. Enemu od njih so namreč nasilneži grozili s pištolo, medtem ko se je vračal z nočne zabave. Številni športniki so se veselili, da se bodo po koncu nastopov še malo pozabavali v mestu, a zdaj niso več tako prepričani.

Sredi preteklega tedna so neznanci napadli avtobus z novinarji.
Sredi preteklega tedna so neznanci napadli avtobus z novinarji. FOTO: AP
Član britanske olimpijske odprave v Riu je bil v noči na torek tarča napada s strelnim orožjem. Medtem ko se je vračal z nočne zabave, so ga napadli neznanci. Podrobnosti niso znane, britanski časnik The Guardian poroča samo, da ni huje poškodovan, je pa v šoku.

Novica o napadu se je hitro razširila med britanskimi športniki, ki so po koncu tekmovanj hoteli tudi sami izkusiti nočno življenje v Riu. Ti so zdaj dobili obvestilo ali bolje rečeno opozorilo britanske atletske zveze, naj ne hodijo ponoči sami naokoli, saj da "ni vredno tveganja". V obvestilu so zapisali, da zapuščajo olimpijsko vas na svojo odgovornost. Če pa se že podajajo na odkrivanje Ria, naj ne nosijo nakita in znakov, da so člani britanske olimpijske ekipe, saj so s tem večje tarče. Opozarjajo jih tudi, naj se na olimpijska prizorišča ne vozijo s taksiji, pač pa z organiziranim prevozom. Če se vseeno nameravajo odpraviti ven, pa pri zvezi športnikom narekujejo, da morajo o tem obvestiti druge v ekipi.

"V Riu ni varno in kriminala je v zadnjih dneh še več. Dobro premislite, ali res želite zapustiti olimpijsko vas in praznovati v mestu. Tam ne moremo poskrbeti za vašo varnost," po poročanju Guardiana še piše v pismu. Pri atletski zvezi športnikom sicer niso prepovedali izhoda iz olimpijske vasi, vendar pa že opozarjajo, da bodo primorani storiti tudi to, če se bodo varnostne razmere še poslabšale.

Napad na Britanca ni prvi varnostni incident med udeleženci olimpijskih iger v Riu. Prav tako naj bi oropali in s pištolo nekaj dni prej grozili ameriškemu plavalcu Ryanu Lochteju in njegovim kolegom, ko so se s taksijem vračali z zabave enega od brazilskih plavalcev. Ali se je to res zgodilo ali pa so si plavalci vse skupaj izmislili, preiskuje brazilska policija. Ta je namreč ugotovila nedoslednosti v izjavah plavalcev, njihove izjave se ne ujemajo s posnetki nadzornih kamer, policija pa tudi ni našla taksista, ki naj bi jih vozil. Brazilci so zato prepričani, da so si plavalci rop izmislili, da bi očrnili njihovo državo. Če bi se izkazalo, da so ulični roparji dejansko oropali dobitnika medalje, bi bil to velik črn madež.

Če še ni popolnoma jasno, kaj se je dogajalo z ameriškimi plavalci, pa je popolnoma jasno, da so neznanci napadli avtobus z novinarji, v katerem sta bila lažje poškodovana dva novinarja. Tudi preiskava tega dogodka še poteka.

Kar je najprej izgledalo kot šokanten napad na ameriške plavalce, vedno bolj izgleda kot izmišljena zgodba. Ker želijo policisti razčistiti, kaj točno se je dogajalo, so dva plavalca, vpletena v škandal, pospremili z letala, namenjenega v ZDA. V Braziliji bosta morala ostati do konca preiskave.
Kar je najprej izgledalo kot šokanten napad na ameriške plavalce, vedno bolj izgleda kot izmišljena zgodba. Ker želijo policisti razčistiti, kaj točno se je dogajalo, so dva plavalca, vpletena v škandal, pospremili z letala, namenjenega v ZDA. V Braziliji bosta morala ostati do konca preiskave. FOTO: AP


 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ficfiric 1
20. 08. 2016 12.47
Amerosi, britanci in avstralci.....se mi prov smiljo...kamor gredo jih napadajo, kradejo, posiljujejo....res so revcki....me kr srce boli....ceprav bomo verhetno cez en mesec zvedl da so se zlagal ker se jim je zdelo zabavno....sploh pa kaksne zabave? A niso sli na tekmovanje, sedaj se pa z nocnih zabav vracajo...ja res se majo hudo ti sportniki...
Janko Ig
18. 08. 2016 13.58
+5
Ne vem zakaj se čudijo, če organiziraš igre v državi kjer je ropanje in izsiljevanje "legalno" in nič ne naredijo , da v red spravjo prestopnike . Enako se bo začelo dogajati tudi pri nas , ker premalo naredijo za zaustavitev nasilja. Še najmanj k temu pripomorejo sodniki, ki se vedno poslužujejo blagih kazni in hočejo neevem kakšne dokaze , da je nekdo kaj naredu. Poslanci pa z nesprejetjem strožje zakonodaje držijo štanko.
revolucija_mb
18. 08. 2016 13.35
+2
Se samo meni zdi da vse skupaj samo še proti Braziliji ? Kot da se želi še namerno forsirat propad.
Kollerik
18. 08. 2016 13.25
+7
kamor pridejo ameri, tam je problem :))