Tujina

Šterbenc: Zahod ima v Siriji zelo velike interese, zato ga je treba jemati zadržano

Ljubljana, 28. 08. 2013 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Primož Šterbenc pravi, da uporaba orožja v Siriji ni prava pot za reševanje konflikta med sirskim režimom in uporniki. Skeptičen je do poročil, ki pravijo, da je režim uporabil kemično orožje, saj trdi, da Zahod že dve leti kaže svoje interese v Siriji, ki so "zelo veliki".

Prizorišče bojev v Siriji
Prizorišče bojev v Siriji FOTO: Reuters
Slovenski strokovnjak za Bližnji vzhod Primož Šterbenc pravi, da je sirski konflikt tako destruktiven, ker je Sirija zgolj prizorišče bojev precej širših in močnejših zunanjih akterjev. Na eni strani gre za boj med šiitskim taborom, ki ga vodi Iran, in sunitsko dominiranim taborom, ki ga vodita Savdska Arabija in Katar.

Gre tudi za boj med taborom odpora proti zahodni, predvsem ameriško-izraelski hegemoniji na Bližjem vzhodu, ki ga tvorijo Iran, sirski režim, libanonsko gibanje Hezbolah in palestinsko gibanje Hamas. "Ni mogoče izključiti, da so zahodne države v zadnjem času opazile, da je sirski režim na bojiščih prevzel vojaško pobudo, predvsem, odkar je padlo strateško mesto Kusair," izpostavlja Šterbenc. Zahodne države se po njegovem mnenju dejansko bojijo, da bi sirski režim na bojiščih dosegel odločilno prednost, saj bi to pomenilo krepitev omenjenega tabora odpora.

Ne nazadnje pa gre v Siriji tudi za širši strateški boj med Zahodom na eni ter Rusijo in Kitajsko na drugi strani. ZDA se tako bojijo poraza proti Rusiji v novi, sicer manjši hladni vojni, do katere v zadnjem času prihaja v Siriji, meni Šterbenc.

Zahod ima svoje interese, zato ga je treba jemati zadržano

 

Sicer priznava, da bi bila precej huda stvar, če bi se izkazalo, da je bilo v Siriji res uporabljeno kemično orožje. To bi predstavljalo hudo kršitev človekovih pravic, saj gre za kršitev mednarodnih norm vojskovanja, a Šterbenc poudarja, da je treba ohraniti trezno glavo kljub vročemu položaju, ki ga ustvarjajo nekatere države.

Treba je namreč upoštevati, da Francija, Velika Britanija, Turčija in ZDA že najmanj dve leti močno pomagajo sirskim upornikom. Pomagajo jim z obveščevalnimi podatki, komunikacijsko opremo, hrano, urjenjem in podporo savdskemu in katarskemu oboroževanju upornikov.

Barack Obama
Barack Obama FOTO: Reuters

Francija in Velika Britanija sta pred kratkim dosegli tudi odpravo embarga na dobave orožja, ob tem pa je tudi ameriški predsednik Barack Obama napovedal, da bodo ZDA začele upornike zalagati z orožjem. "Ker te države močno podpirajo upornike, njihova ocena glede tega, ali je bilo uporabljeno kemično orožje oziroma ali ga je uporabil režim, ni kredibilna," poudarja Šterbenc.

Zato meni, da je treba počakati na preiskavo neodvisnih inšpektorjev Združenih narodov in tudi še na kakšno drugo. Šterbenc opozarja, da se poskuša že nekaj časa sirskemu režimu pripisovati dejanja, "ki niso najbolj logična". Tako se zastavlja na primer vprašanje, zakaj naj bi sirski režim uporabil kemično orožje v predmestjih Damaska tri dni zatem, ko so tja prišli mednarodni inšpektorji. "Situacija je zelo politično, ne le strokovno občutljiva, tako da moramo biti previdni," poudarja sogovornik.

Ekipa inšpektorjev ZN v Damasku
Ekipa inšpektorjev ZN v Damasku FOTO: Reuters

Preiskavo si želijo tudi v Damasku, Moskvi in Pekingu

Hkrati poudarja, da tudi sirski režim dopušča možnost neodvisne preiskave, ki sta jo zahtevali tudi Rusija in Kitajska. Bolj Šterbenca skrbi histerija, ki se ustvarja. "Ta že sama po sebi pomeni pritisk na inšpektorje, češ, kako boste zdaj vi odločili, da morda ni bilo uporabljeno kemično orožje oziroma da ga ni zagotovo uporabil sirski režim," izpostavlja.

Zato ne smemo biti preveč naivni, pravi Šterbenc, saj lahko domnevamo, da zahodne države pri njihovi retoriki ženejo tudi lastni interesi, ki so po njegovih besedah v Siriji "zares veliki".

Vojaško posredovanje brez odobritve Varnostnega sveta ZN bi predstavljalo kršitev mednarodnega prava. Pomembno je tudi to, da so v Siriji vojaške črte na terenu precej manj jasne, kot so bile v Libiji, hkrati pa je Sirija populacijsko gledano bistveno bolj kompleksna.

Zahodne države že dalj časa pomagajo pri oboroževanju sirskih upornikov.
Zahodne države že dalj časa pomagajo pri oboroževanju sirskih upornikov. FOTO: Reuters

Svoj interes imata tudi Iran in Hezbolah

Šterbenc zato meni, da bi lahko vojaško posredovanje zahodnih držav pripeljalo tudi do tega, da bi zunanji podporniki sirskega režima, predvsem Iran in Hezbolah, zelo okrepili svojo podporo Asadovemu režimu.

Iran in Hezbolah namreč po besedah Šterbenca dogajanje v Siriji dojemata kot svoj življenjsko pomemben nacionalni interes. Bojita se, da bi se s padcem Damska prekinile povezave med njima in bi tako Hezbolah ostal brez orožja za boj proti Izraelu, po drugi strani pa se Iran že danes počuti ogroženega in je zato tudi bolj nevaren.

"Tu je še šiitsko dominirani iraški režim, ki tudi meni, da bo, če pade sirski režim, prišlo do eksplozije iraške državljanske vojne in rušenja šiitskega režima s strani sunitov," pravi sogovornik. Vsi ti bi torej krenili na pomoč sirskemu režimu.

Ob tem pa Šterbenc opozarja še na alavite, ki predstavljajo kakih od 12 do 15 odstotkov sirskega prebivalstva in ki menijo, da bi padec režima zanje pomenil katastrofo. "V tem smislu so se alaviti pripravljeni boriti tudi do bridkega konca," opozarja.

Tudi če bi domnevali, da bi bila intervencija uspešna, bi se lahko začel uresničevati načrt B, da bi sirski režim lahko začel pripravljati alavitsko dominirano državo na zahodu Sirije ob Sredozemskem morju, še opozarja Šterbenc. Če pa tudi to ne bi bilo uspešno, bi se lahko bali tega, da bi se protišiitska, protialavitska čustva, ki so med sunitskimi uporniki že močno prisotna, lahko izrazila na zelo negativen način s pokoli nad alaiviti. "Torej, situacija je zelo vnetljiva in mislim, da vojaška uporaba orožja ni prava pot," zaključuje sogovornik.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Luka Štebih
30. 08. 2013 03.03
problem sirije je, da se med sabo tolce precej raznoraznih "uporniskih" frakcij, podprtih iz strani zahoda.. asad pa zmeden hoce spet red in mir... tega pa amerika noce. mislim da je tukaj vse jasno...
appollyon
28. 08. 2013 17.26
+3
Hm glih sedjale berem, če amerika napade sirijo, rusija napade SA hehe :D Baje je putinu SA šejk groiu, da bo na olimpijske igre spustil čečene. Udri putin! :D
gongash
29. 08. 2013 02.17
+2
staajjeeerrccc
28. 08. 2013 16.52
-1
Plus poglejte malo na netu članke o FEMA camps(uradno o zatočiščih pred naravnimi nesrečami ki jih je postavla FEMA-FEDERAL EMERGANCY MANAGMENT AGENCY) , ki so po "čudežu in logiki" ograjeni z bodečo žico, elekttrično ograjo, vsebujejo tudi Interrigation rooms in zatočišča ki bi lahko bila uporabljena v primeru jedrskih napadov zanimivo pa je da tam ne skladiščijo hrane ampak vreče za trupla. Men tu nekaj ni logično nisem še do zdaj slišal za taka zatočišča
Bruhalnica24
28. 08. 2013 17.01
-2
Pa kaj pišeš bedarije,,, 5 vrst bodeče žice je za njihovo varnost....
staajjeeerrccc
28. 08. 2013 17.04
-1
staajjeeerrccc
28. 08. 2013 17.05
-1
staajjeeerrccc
28. 08. 2013 16.47
+10
Američani so glavni problem, preberite si o T.I. PETRODOLLAR PA VAM BO VSE TAKOJ ČISTO JASNO zakaj dela ZDA sranje zakaj so naredl z GADAFIJEM kar so, zakaj so destabilizirali Egipt in zakaj je pred tem bl Irak krivec in zakaj zdaj Sirija, špil se nebo tu zaključil ko bo s Sirijo končano pride nasledni na vrsto vzhodni sosed Iraka ;). RES SPLAČA SE PREBRAT O PETRODOLLAR IN O PAKTU KATERI JE BIL PONUDNIK PETRODOLLARJA STVAR SEGA NAZAJ PO WW2 VSE VAM BO KRISTALNO JASNO
ljx
28. 08. 2013 16.20
+2
Upam da bodo Hot-Shots,saj mal dobil po nosu!
AlternativeFacts
28. 08. 2013 16.15
+7
Namestnik sirskega zunanjega ministra Fajsal al Makdad je danes dejal, da so ZDA, Velika Britanija in Francija »teroristom« pomagale pri uporabi kemičnega orožja v Siriji, ista skupina pa da ga bo kmalu uporabila tudi proti Evropi, poroča Reuters. Novinarjem je razložil, da je inšpektorjem ZN podal dokaze, da so sarin na vseh območjih napada uporabile »oborožene teroristične skupine«.
Bruhalnica24
28. 08. 2013 16.10
+18
Med Iraško Iransko vojno je bila Amerika zaveznica Iraka, prodajali so Sadamu orožje, Iranu pa Rusi. Iračani so uporabili plin SARIN umrlo je čez 1000 Iranskih vojakov, seveda so Sarin dobavili Američani, saj je bil cilj porazit Iran in seveda zakreditirat Irak. V Siriji ga s plinom serjejo Ameriško podprti kvazi uporniki, ki imajo ves njihov suport. Američani imajo za te namene neomejeno denarja,saj so prodali zlato drugih držav, naprimer Nemških 200 ton ali nekaj takega, nemci nimajo dovoljenja naredit audita in pogledat svojega zlata, zaradi varnosti, taka je Ami verzija....Obrambno ministrstvo ne pove kam so dali 8 trilijonov..... V ju Tuba vtipkat THE MISSING TRILLIONS .... Za vso zgodbo stoji Amerika....
Al83
28. 08. 2013 16.18
+10
Ne samo, da so dali Iračanom sarin, dali so jim tudi satelitske podatke kje se nahaja Iranska vojska, da so vedeli kam udariti
Bruhalnica24
28. 08. 2013 16.34
+4
general_war
29. 08. 2013 18.31
LOVELIFE
28. 08. 2013 16.10
+11
Če mene vprašate je povsod viden moški EGO gremo se vojskovat, JAZ sem najboljši, imam najboljše orožje, JAZ sem gospodar tega ozemlja,.... če bi se vsi nasprotniki pobotal in zrihtal državo bi blo vse drgač.... EGO, EGO, EGO pa denar pa naj še kdo reče da ni res!!!!
znesek123
28. 08. 2013 16.41
+6
če bi ženske vladale svetu bi bilo pa samo kup enih držav k se nebi pogovarjale med sabo.
odprioci
28. 08. 2013 23.20
MOČ, ne denar, ne ego ampak se gre za moč in kontrolo
AlternativeFacts
28. 08. 2013 16.06
+3
"Imam sanje" oziroma v angleščini "I have a Dream".....Obamov govor bo predstavljal enega od vrhuncev osrednje proslave, poimenovane "Naj zadoni svoboda". Še en pomemben del bo nastopil ob 15. uri, ko naj bi po ZDA in tudi drugod po svetu zadoneli zvonovi in navdihnili enotnost...Vsi smo eno, vsi smo NWO...pa naj gre za rovte ali urbana naselja.....
yarrick
28. 08. 2013 16.51
+5
Al83
28. 08. 2013 15.57
+7
Pozabili ste še omeniti genocid nad Kurdi, ki ga izvajajo iz zahoda podprti Alkaidini ekstremisti. Poleg tega ne zasledim nikjer v naših medijih informacij o tem, da so inšpektorji OZN pred parim meseci odkrili, da so uporniki uporabljali kemijsko orožje.
yarrick
28. 08. 2013 16.52
+5
O tem se pa NE SME govoriti, saj bi s tem podrli paradigmo ki pravi, da je asad kriv za kemične napade in bi s tem izgubili še tisto malo kredibilnosti in podpore kot jo imajo da začno vojaške napade na sirske položaje.
Costaa10
28. 08. 2013 15.55
+4
Zahod ima v Siriji zelo velike interese. - To pove vse, več kot celoten članek.
Bruhalnica24
28. 08. 2013 15.52
+4
Interesi so popolnoma enaki kot v Iraku, Libiji to so državni resursi, zlato centralne banke in prebivalci ki nimajo dolga do Rotschildov.....
Mil?007
28. 08. 2013 16.30
+2
Seveda, kot so Rotschildi zaklenjenega v vagonu Lenina poslali Iz Švice preko Nemčije in Švedske v Rusijo, kjer je začel revolucijo, tako zdaj pošiljajo upornike v Sirijo.
Bruhalnica24
28. 08. 2013 16.36
+1
Samo Gašpar Gašparja pa niso Rotschildi poslali v luko luko koper....??? ali ....
Mil?007
28. 08. 2013 16.38
+5
Ja seveda samo ne tisti pravi Rotschildi ampak naši lokalni rotšildi.
AlternativeFacts
28. 08. 2013 15.51
+5
V Siriji imamo dve strani - ena, ki želi mrtve dostojno pokopati, in druga, ki želi nadaljevati državljansko vojno....
kaviar_komunist
28. 08. 2013 15.38
-4
Triglav že pluje proti Siriji. Prav je tako. Bravo vlada.
odprioci
28. 08. 2013 23.21
-2
wolfterier
28. 08. 2013 15.33
+5
Šterbenc je res strokovnjak.Uporaba orožja ni primerna za reševanje konfliktov. Torej naj on in mirovniški minister Jakić gresta tja in še njim to pojasnita,pa bodo vsi problemi rešeni.
AlternativeFacts
28. 08. 2013 15.31
+9
Obami še eno nobelovo za mir. Tale ki jo je dobil je bila bolj švoh narave. Ni prijela, zato še vedno cinca z napadom.....
ZavedniSlovenci
28. 08. 2013 15.28
+8
Dražava je bomba.Razlog pa je masa različnih verskih frakcij,ki jih hujska in oborožuje vsak svoje.Tu je preveč različnih frakcij,ki hrepenijo po vladi in prevzemu oblasti in nato zatiranju majnšin..Tudi ,če vstopi amerika ,ali Rusija ,oziroma bilo kateri bo krvavo.Vprašati se je treba kdo je tu sploh žrtev in kdo branitelj.Kdo so uporniki in kdo so vladne sile???Pred vsem pa kdo je ,če je uporabil bojne strupe..Previdno bi jas rekel,ker čim se bo upletla tu tuja sila bo mogoče storjena velika napaka v smislu kotla za širši konflikt,kar pa nihče ne želi kaj takega,da se vplete svet v vojno...
brabusednet
28. 08. 2013 15.21
+5
Treba je spet isprobat novo orožje in porabit staro.
fizelj2
28. 08. 2013 15.17
-4
ma dejte no nabijat ...vedno so Americani za vse krivi...v tole godljo si noben ne zeli..Americani so se fejst opekli ze z Irakom ... tole je bistveno bolj podobno zgodbi o intervenciji naperjeni proti Milosevicu, ko je Evropa samo gledala zaskrbljeno , naredili so pa sele Americani. Pa zaenkrat se nisem slisal da bi v Srbiji nafto nasli.
jansa-arms
28. 08. 2013 15.23
+11
so pa našli železarno smederevo,rudniški kompleks trepča (vredno 16 milijard $) in pa ameriško vojaško bazo na kosovem!!!in nenazadje se je treba vprašati le kakšno orožje so izdelovali v tobačni tovarni niš da so jo morali porušiti do tal?
wolfterier
28. 08. 2013 15.37
+8
Bor-chee
28. 08. 2013 16.21
+8
Hja, pa ne pozabi še nato, da je na Kosovu največji razpečevalski center za drogo v Evropi... To je trebalo "zaščitit"... Drugače CIA, NSA in podobne službe zgubijo vir financiranja... Amerigosi pa v Afganistanu čuvajo makova polja, da se lahko pridobiva opij... Če ni nafta odzadaj, je pa droga...
Neopredeljeni
28. 08. 2013 15.17
+9
Sirci delajo najboljši sir. Američani bi ga imeli, ampak putin ne dovoli. Na koncu si ga bosta razdelili, sirci bodo pa brez sira ostali.
Neopredeljeni
28. 08. 2013 15.20
-3
Neopredeljeni
28. 08. 2013 16.21
+1
Zgornje zgleda čudno, ker sta dva komentarje zbrisala. Tako za info...