Tujina

Strelec iz Christchurcha se pritožuje nad razmerami v zaporu

Auckland, 31. 03. 2019 21.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA / N.P.
Komentarji
0

Avstralec, ki je v novozelandskem Christchurchu napadel mošeji in ubil 50 ljudi, je vložil pritožbo zaradi razmer v zaporu, kjer je trenutno v priporu. Pritožil se je, ker v zaporu v Aucklandu ne sme imeti obiskov in telefonskih klicev.

Avstralski napadalec, za katerega je novozelandska premierka Jacinda Ardern dejala, da njegova imena ne bo nikoli uporabila, je zaprt v Aucklandu v zaporu Paremoremo. Spomnimo, 15. marca je napadel mošeji in pri tem ubil 50 ljudi. 28-letnika so obtožili enega samega umora in ostaja v zaporu do 5. aprila, ko bo moral spet pred sodišče in bodo obtožnico verjetno razširili. Obtoženi je zavrnil zagovornika po uradni dolžnosti in napovedal, da se bo na sodišču branil sam.

Kot poročajo novozelandski mediji, se je pritožil, ker v zaporu v Aucklandu ne sme imeti obiskov in telefonskih klicev.

Napadalec iz Christchurcha nima dostopa do televizije, radia in časnikov.
Napadalec iz Christchurcha nima dostopa do televizije, radia in časnikov. FOTO: Dreamstime

Uprava zapora ni ne zanikala ne potrdila teh navedb, je pa zatrdila, da ravna v skladu z zakonodajo in mednarodnimi načeli glede obravnave zapornikov. "Trenutno nima dostopa do televizije, radia in časnikov ter nima odobrenih obiskov. Iz varnostnih razlogov drugih informacij ne dajemo," je povedal predstavnik zapora.

Pojavljali se naj bi pomislki, da bo obtoženi uporabil sojenje za promocijo svojih idej, kot je to počel norveški terorist Anders Breivik, ki je leta 2011 na Norveškem ubil 77 ljudi. Tudi Breivik se je pritožil zaradi obravnave v zaporu, a je Evropsko sodišče za človekove pravice lani zavrnilo njegovo pritožbo.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3